cruise_amsterdam

Ανησυχία στη Μεσόγειο από την απόσυρση των εταιριών Κρουαζιέρας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Holland America Line αποσύρει το κρουαζιερόπλοιο ΜS Oosterdam από τη Μεσόγειο. Nαυτιλιακές εταιρείες των ΗΠΑ επενδύουν όλο και λιγότερο σε ευρωπαϊκούς προορισμούς – ίσως από φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις τελευταίες εξελίξεις που δημιουργούν ανησυχία για την παραμονή των εταιριών Κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική ναυτιλιακή εταιρία Holland America Line αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την Τουρκία στα μελλοντικά της προγράμματα. Σαν αιτία αναφέρθηκε η μη ελεγχόμενη κατάσταση σε θέματα ασφαλείας. Δραστική, αλλά παρ ‘όλα αυτά στρατηγικά κατανοητή απόφαση της Holland America Line που έχουν ήδη ακολουθήσει και πολλές άλλες εταιρείες Κρουαζιέρας.

Στο παρελθόν οι Crystal Cruises, MSC, Norwegian Cruise Line, Regent Seven Seas, Oceania Cruises και τελευταία η Costa, έχουν ακυρώσει όλες τις κρουαζιέρες τους προς την Τουρκία. Η Aida Cruises έχει ήδη ανακοινώσει ότι το επόμενο έτος δεν θα πραγματοποιήσει καμμία κρουαζιέρα σε κανέναν προορισμό στην Τουρκία. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επιβάτες κρουαζιέρας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια. Τα κρουαζιερόπλοια θεωρούνται ασφαλή σε ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης και αυτήν την φήμη είναι που θέλουν να διατηρήσουν οι εταιρείες. Για τον λόγο αυτό, περιοχές οι οποίες έγιναν στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης, διαγράφονται αυστηρά από τα προγράμματα.

Το ΜS Oosterdam θα αποσυρθεί εντελώς από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Σαν δικαιολογία η Holland America Line αναφέρει την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει  για κρουαζιέρες προς την Αλάσκα. Παρόλο αυτά η απόφαση της εταιρίας “αντικατοπτρίζει” τις ανησυχίες της εταιρείας σε θέματα ασφάλειας.
Και γεννάται το ερώτημα : Γίνεται η Μεσόγειος για τις ναυτιλιακές εταιρείες των ΗΠΑ σιγά-σιγά μια no-go ζώνη;
Κρουαζιέρα και τρομοκρατία είναι ασύνδετες έννοιες και γι αυτό τα συμβάντα αυτά είναι σπάνια. Ωστόσο, μόλις πριν 15 μήνες, δώδεκα τουρίστες της MSC Splendida και 5 της Costa Fascinosa σκοτώθηκαν σε μια τρομοκρατική επίθεση στην Τύνιδα.

Θανατηφόρα εκδρομή στην Τύνιδα

Ήταν μια προγραμματισμένη στάση στην Τυνησία , η  οποία κατέληξε θανάσιμα. Από τότε γνωστές εταιρείες κρουαζιέρων δεν “πιάνουν” στις βόρειες ακτές της Αφρικής. Μετά την Τουρκία και τη νότια Γαλλία, προστέθηκαν τώρα και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί της Μεσογείου στην “μαύρη λίστα”. Ακόμη και στο Παρίσι, τόπος πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων στο παρελθόν, έχουν μειωθεί  σημαντικά οι Κρουαζιέρες σε ποτάμια.

Κυρίως οι ναυτιλιακές εταιρείες των ΗΠΑ είναι αυτές που ανταποκρίνονται άμεσα με εκτροπές κρουαζιερόπλοιων λόγω πιθανών κινδύνων: τμήματα του Μεξικού αποφεύγονται όλο και περισσότερο λόγω της επικρατούσας κατάστασης στον “πόλεμο’ των ναρκωτικών. Παρομοίως αντέδρασαν ναυτιλιακές εταιρείες των ΗΠΑ άμεσα μετά την καταστροφική τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια τον Ιούλιο. Η Royal Caribbean Cruises και η Celebrity Cruises δεν έχασαν καθόλου χρόνο, την πόλη αυτή της νότιας Γαλλίας δεν επισκέπτεται πλέον κανένα από τα κρουαζιερόπλοια τους. Η ταξιδιωτική οδηγία από τις αρχές των ΗΠΑ συνέβαλε επίσης σε αυτήν την απόφαση, αφού μεταξύ των περισσότερων από 80 νεκρούς, ήταν επίσης και ένας Αμερικανός.

“Οι μάνατζερς μας για την διαχείριση ασφάλειας παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς την κατάσταση στον κόσμο. Τα κρουαζιερόπλοια μας δίνουν την ευελιξία και είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και με ασφάλεια και να αποφύγουμε “επκίνδυνα” λιμάνια», ήταν η τότε επίσημη δήλωση της Royal Caribbean Cruises.

Είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των κρουαζιερόπλοιων που μπορούν και ανταποκρίνονται γρήγορα σε γεωπολιτικές αναταραχές. Προγραμματισμένες διαδρομές  μπορούν γρήγορα να αναδρομολογηθούν και χώρες όπως η Τουρκία, όπου η κατάσταση ασφαλείας για μήνες είναι πολύ συγκεχυμένη, όχι μόνο για τις ναυτιλιακές εταιρείες των ΗΠΑ, αποφεύγονται μέχρι νεωτέρας. Δεδομένου ότι μία μόνο τρομοκρατική επίθεση αρκεί να «κράτησει» μακριά από μία περιοχή τους επιβάτες και κατά συνέπεια τις ναυτιλιακές εταιρείες μακροχρόνια, είναι πιθανό και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες των ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Holland America Line.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *