european_parliament

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρόταση για παράταση του πιστοποιητικού Covid έως τον Ιούνιο 2023

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε προτάσεις για τη διατήρηση του πλαισίου του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταξίδια έως τις 30 Ιουνίου 2023 για να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ενέκρινε δύο εκθέσεις σχετικά με την παράταση ενός έτους των ισχυόντων κανόνων, οι οποίες λήγουν στις 30 Ιουνίου 2022.

euΟι εκθέσεις εγκρίθηκαν με 48 υπέρ, 16 κατά και 0 αποχές. Η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού για τον COVID-19 της ΕΕ (EUDCC) εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το Πιστοποιητικό επιτρέπει στους ταξιδιώτες να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν πρόσφατα δοκιμαστεί αρνητικά για Covid-19 ή έχουν αναρρώσει από μόλυνση τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο εισηγητής ευρωβουλευτής Juan Fernando López Aguilar είπε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για τον COVID θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο, έτσι ώστε οι μονομερείς εθνικοί περιορισμοί να μην θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία και την ισότητα. Πρόσθεσε ότι ήθελαν ο κανόνας αυτός να περιοριστεί χρονικά. Ωστόσο, ο κανονισμός δεν μπορεί να αρθεί ακόμη, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Είπε χαρακτηριστικά: “Θέλαμε να αποτρέψουμε τις διακρίσεις μεταξύ των χωρών καταγωγής και θέλαμε ο κανονισμός αυτός να είναι χρονικά περιορισμένος. Ωστόσο, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό μόνο όταν τελειώσει η πανδημία. Δεδομένου ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη, επεκτείνουμε την ισχύ του συστήματος και ζητάμε από ειδικούς να αξιολογήσουν την κατάσταση σε έξι μήνες”.

Εκτός από την παράταση της ισχύος του Πιστοποιητικού έως τον Ιούνιο του 2023, οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν πιστοποιητικά δοκιμών με βάση νέους τύπους δοκιμών αντιγόνων.

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την πρόταση για να τονίσουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν πρόσθετους περιορισμούς για ταξιδιώτες με Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Τέτοιοι περιορισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εάν είναι «απολύτως απαραίτητοι» και θα πρέπει να είναι «περιορισμένοι και αναλογικοί», καθώς και να βασίζονται στις πιο πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να αξιολογήσει την αναγκαιότητα του Πιστοποιητικού έξι μήνες μετά την παράτασή του, καθώς θέλουν να συντομεύσουν την περίοδο εφαρμογής του κανονισμού μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.

Η απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για τη νομοθετική πρόταση θα ανακοινωθεί κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο. Ωστόσο, εάν υπάρξουν αντιρρήσεις, η απόφαση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρόταση για παράταση του πιστοποιητικού Covid έως τον Ιούνιο 2023

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *