Photo by Vecislavas Popa on Pexels

AirDNA: Με το… δεξί το Φθινόπωρο για την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης | Στα 208 ευρώ η μέση ημερήσια τιμή στην Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένη κατά 20% περίπου ήταν η ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρυσι, με τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου να “ανοίγει” με θετικό πρόσημο την ενδιάμεση εποχή – “Shoulder Season” για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA. Η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 14% περίπου σε ετήσια βάση και κατά 15%, σε σύγκριση με το 2019.

Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, η ζήτηση τον Σεπτέμβριο επέστρεψε σε διψήφιο ποσοστό ανόδου, όπως το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η αύξηση της πληρότητας ανήλθε στο 1,5%.

Ενώ, πέρυσι, η ζήτηση σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο μειώθηκε κατά 30,8% τον Σεπτέμβριο, έναντι του Αυγούστου, φέτος, η πτώση της ζήτησης ήταν μικρότερη και διαμορφώθηκε στο 23,1%, με το Ην. Βασίλειο και τη Γερμανία να είναι οι χώρες με τη μικρότερη πτώση, κατά 13% και 7%, αντίστοιχα.

Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση για τα ακίνητα τεσσάρων υπνοδωματίων και ένα εντυπωσιακό 7,7% ετησίως για τα ακίνητα πέντε υπνοδωματίων στην Ευρώπη φέτος. Αντίθετα, μικρότερες ήταν ο αυξήσεις στον δείκτη της πληρότητας για τα ακίνητα ενός υπνοδωματίου (+0,3%), δύο υπνοδωματίων (+1,5%) και τριών υπνοδωματίων (+2,1%).

Όσον φορά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ζήτηση είναι 17% υψηλότερη από πέρυσι και 18% για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Με τα Χριστούγεννα προ των πυλών μεγάλη άνοδο στη ζήτηση καταγράφουν χριστουγεννιάτικοι προορισμοί, με την Κρακοβία (+73% ετησίως), την Πράγα (+68% σε ετήσια βάση) και τη Βιέννη (+61% ετησίως) να πρωτοστατούν.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η θετική πορεία της θερινής περιόδου στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καταγράφοντας αύξηση σε όλους τους δείκτες, από τα διαθέσιμα καταλύματα και τη ζήτηση, μέχρι τη μέση ημερήσια τιμή και την πληρότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της AirDNA, τα διαθέσιμα καταλύματα τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου ήταν αυξημένα στη χώρα μας κατά 7,7% σε ετήσια βάση και κατά 8%, σε σχέση με το προ-πανδημικό 2019.

Αντίστοιχα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 13,8% σε ετήσια βάση και κατά 15%, σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, παρά την αυξημένη ζήτηση, ασθενική αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα εμφάνισε η πληρότητα, σε ετήσια βάση, λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο ορο του 1,5%, φτάνοντας, όμως, στο +4%, σε σύγκριση με το 2019.

Όσον αφορά τη ημερήσια τιμή έφτασε στα 208 ευρώ, αυξημένη κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για τους επόμενους μήνες του έτους, αυτή κινείται με ανοδικούς ρυθμούς σε σύγκριση με πέρυσι και συγκεκριμένα κατά περίπου 5% τον Οκτώβριο, 11% τον Νοέμβριο και 9% τον Δεκέμβριο.

Οι επιδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο με μια ματιά

Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 14,2% σε ετήσια βάση και 2,3% πάνω από το 2019.

Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 19,7% σε ετήσια βάση και 4,1% σε σύγκριση με το 2019.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση και 41,5% σε σύγκριση με το 2019.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 39% σε ετήσια βάση και 47,2% από το 2019.

Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε σύγκριση με το 2019.

Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 17,9% σε ετήσια βάση και κατά 41,6% από το 2019.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *