money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αλαλούμ με τις δηλώσεις-οδηγίες Boris Johnson, υπουργών και FCDO για τα εξερχόμενα ταξίδια

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η σύγχυση σχετικά με τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό καλά κρατεί, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Boris Johnson και κάποιους από τους υπουργούς του να τα χαρακτηρίζουν ως μη επιθυμητά, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των επικεφαλής της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της χώρας. Στο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί σημείο αναφοράς αποτελεί το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (FCDO), σύμφωνα με το οποίο δεν θα πρέπει να γίνονται ταξίδια σε χώρες που δεν περιλαμβάνονται στην “πράσινη λίστα” της βρετανικής κυβέρνησης, όμως δεν συμβουλεύει κάτι αντίστοιχο για τους “πορτοκαλί” προορισμούς.

Το πιο πρόσφατο σχόλιο του λόρδου Bethell, στη Βουλή των Λόρδων, ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό εφέτος είναι επικίνδυνα, προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων μεταξύ των ηγετών της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και βουλευτών της χώρας.

Τα σχόλια του λόρδου ακολούθησαν τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού ότι στους “πορτοκαλί” προορισμούς δεν θα πρέπει να ταξιδέψει κάποιος για διακοπές, τα οποία ήρθαν τη στιγμή που ο υπουργός περιβάλλοντος, George Eustice, σημείωνε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε τέτοιους προορισμούς, εάν χρειάζεται να επισκεφθούν την οικογένεια ή τους φίλους τους. Αντίστοιχη υπήρξε και η τοποθέτηση του Ουαλού γραμματέα, Simon Hart, o οποίος είπε ότι “η μετάβαση σε μια “πορτοκαλί” χώρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απαραίτητο ταξίδι”, συμβάλλοντας έτσι στη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις διαφορετικές και αντιφατικές δηλώσεις των Βρετανών αξιωματούχων.

ksd PRIMAGEL ταξίδια
adv

Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού επανέλαβε στο BBC ότι “τα ταξίδια σε προορισμούς που βρίσκονται στην “πορτοκαλί” λίστα επιτρέπονται μόνο για έναν αυστηρά περιορισμένο αριθμό λόγων και οι άνθρωποι δεν πρέπει να πηγαίνουν σε αυτές τις χώρες για διακοπές ή αναψυχή”. “Η θέση παραμένει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε χώρες που είναι εκτός της πράσινης λίστες για την προστασία της δημόσιας υγείας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι που κάποιος μπορεί να ταξιδέψει περιορίζονται σε επαγγελματικούς, για να παραστεί σε κηδεία ή για τη φροντίδα μέλους της οικογένειάς του. “Οι διακοπές και τα ταξίδια αναψυχής θα πρέπει να περιορίζονται επί του παρόντος στην “πράσινη” λίστα προορισμών, όπως η Πορτογαλία”, επισήμανε.

Των σχολίων αυτών προηγήθηκαν οι περιβόητες δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Υγείας, Matt Hancock, ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε πορτοκαλί χώρες για διακοπές.

Το… κερασάκι στην “τούρτα” των αντιφάσεων, προσέθεσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο συμβουλεύει, επί του παρόντος, να μην γίνονται ταξίδια τα οποία δεν είναι απαραίτητα στις χώρες που δεν περιλαμβάνονται στην “πράσινη λίστα” της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ελλάδας. Αντίθετα δεν συμβουλεύει πλέον τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν σε ορισμένους “πορτοκαλί” προορισμούς, όπως τα Κανάρια νησιά, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κως και η Ζάκυνθος.

Στο πλαίσιο αυτών των αντιφατικών δηλώσεων, ο Tim Alderslade, διευθύνων σύμβουλος της Airlines UK, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση προκαλεί σύγχυση. “Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε” κόκκινες” χώρες, το γνωρίζουμε αυτό, αλλά η γενίκευση ενάντια σε απόλυτα νόμιμα ταξίδια, ακόμη και σε “πράσινες” χώρες, δεν χρειάζεται”, είπε.

Μάλιστα, οι αντιφατικές αυτές δηλώσεις, έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να πάρει απόφαση για την έγκριση χρήσης “διαβατηρίων εμβολίων”, τοποθετώντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια διευρυμένη “πράσινη λίστα”, επιτρέποντας έτσι τα ταξίδια διακοπών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ην. Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Abta, Mark Tanzer, η κυβερνητική θέση και η θέση της Abta είναι ότι οι συμβουλές του Υπουργείου Εξωτερικών συνιστούν την “απόλυτη αναφορά” για το αν μπορεί κάποιος ή όχι να ταξιδέψει.

Ιδιαίτερα κατατοπιστική υπήρξε ο Alan Bowen, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εταιριών Atol (AAC), ο οποίος είπε ότι η ταξιδιωτική ασφάλιση ισχύει στην περίπτωση που η οδηγία του FCDO δεν είναι αντίθετη με τα ταξίδια. “Οι ασφαλιστές θα χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο προκειμένου να αποφύγουν την ευθύνη, εάν κάτι πάει στραβά”, προειδοποίησε.

Οι αντιδράσεις…

“Η φαινομενική αταξία προκάλεσε μια οργισμένη απάντηση από απλούς βουλευτές και επικεφαλής της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι, θα σπείρει σύγχυση και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση”, υποστήριξε σε άρθρο της η Telegraph.

Από την πλευρά του ο Paul Charles, επικεφαλής της υπηρεσίας PC, είπε στην εφημερίδα ότι ο Λόρδος Bethell “είναι εντελώς εκτός θέματος” και “δεν κατανοεί την κατάρρευση στους τομείς του ταξιδιού και του τουρισμού που προκαλούνται από αυτήν την πολιτική”.

Παίρνοντας θέση, η TUI UK επιβεβαίωσε ότι, “όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά και οι συμβουλές του FCDO επιτρέπουν ταξίδια, θα λειτουργούμε σε αυτούς τους προορισμούς”, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Fritz Joussen, να υπογραμμίζει: “Εάν ένας πελάτης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θέλει να πάει, ποιοι και πως θα τον εμποδίσουμε”;

Από την πλευρά του, ο Derek Jones, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Kuoni, μητρικής του Der Touristik UK, σχολίασε στο Twitter σχετικά με τα σχόλια του Λόρδου Bethell: “Η Global Travel Taskforce ξεκίνησε, με ασφάλεια, να διευκολύνει την επαναφορά των διεθνών ταξιδιών. Τώρα, δύο ημέρες μετά την εφαρμογή των συστάσεών τους, ο υπουργός Υγείας λέει ότι “όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι επικίνδυνα. Είναι φάρσα”.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι, με βάση ανάλυση των The Times, τουλάχιστον 151 πτήσεις απογειώθηκαν από μεγάλα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου προς χώρες που περιλαμβάνονται στην “πορτοκαλί” λίστα, εχθές, Τρίτη. Ανάμεσά τους 95 πτήσεις προς ευρωπαϊκές χώρες, με 21 εξ αυτών στην Ισπανία.

Tagged

1 σχόλιο στο “Αλαλούμ με τις δηλώσεις-οδηγίες Boris Johnson, υπουργών και FCDO για τα εξερχόμενα ταξίδια

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *