ALPHABANK: Δεν υπάρχουν λεφτά…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με τη λακωνική φράση «λεφτά δεν υπάρχουν» η Alpha Bank επιχειρεί στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο να σκιαγραφήσει την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Οπως έχει προκύψει και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τα κεφάλαια των ανακεφαλαιοποιήσεων και των ΑΜΚ, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν σε δάνεια λιγότερα απ΄όσα εισπράττουν από δόσεις παλαιότερων χορηγήσεων τους. Η τράπεζα επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση δεν πρόκειται “να μας χαρισθεί”. Χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών για την προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων. Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καλά γίνονται ώστε να βοηθούν στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης και αναπτυξιακής προοπτικής. Χωρίς όμως την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, η χώρα θα βρίσκεται για πολλά χρόνια μεταξύ σφύρας και άκμονος, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση και η κοινωνική αποδόμηση. .
Η απαλλαγή από τα Μνημόνια (πληθυντικός υποτιμήσεως) θα αποδειχθεί όνειρο απατηλό. “Χρειάζονται επενδύσεις. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν”.
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι το τραπεζικό σύστημα, παρόλο που έχασε καταθέσεις € 75 δισ., συνέχισε τα τελευταία τρία χρόνια να χρηματοδοτε ίτην ελληνική επιχείρηση και το νοικοκυριό με λεφτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι εάν οι τράπεζες είχαν μειώσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας με πιο δραστικό τρόπο, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε οικονομία, ούτε και τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αδυναμία παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία, διότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για δανεισμό καθυστερούν. Συνεπώς, η χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη, τουλάχιστον έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και αρχίσει να ομαλοποιείται η λειτουργία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
Η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί Η μείωση της φορολογίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Υπάρχουν σήμερα φορολογούμενοι που επιβαρύνονται με φόρους εισοδήματος και περιουσίας που συνολικά μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και το διπλάσιο του ετησίου εισοδήματος τους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχισθεί. Για να μειωθούν τα ελλείμματα, επιδοθήκαμε τα τελευταία χρόνια σε εκστρατεία αύξησης των φορολογικών εσόδων, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ένα άναρχο και αντιαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, χωρίς κίνητρα για εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, όλα στον βωμό του «να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία». Έλα, όμως, που την κρίση πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι, με την αύξηση των φόρων τους και τη μείωση των εισοδημάτων τους, καθώς η χώρα παραμένει καθηλωμένη στην ύφεση, μιας και δεν γίνονται επενδύσεις και δεν υπάρχουν δουλειές. Ούτε υπάρχουν τρόποι δημιουργίας θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα της οικονομίας, εκτός στην σφαίρα του φανταστικού. Οι δογματισμοί είναι καταστροφικοί για την οικονομία.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει το θάρρος να κάνει ό,τι απαιτεί η κοινή λογική για να βγούμε από το μεγαλύτερο κραχ της ιστορίας μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος θα είναι υψηλό. Αν δεν μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να αντιμετωπίσουμε τα χρέη μας, θα ζήσουμε ακόμη χειρότερες ημέρες.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ εδώ .