©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στην Ρόδο αύριο ο Sebastian Ebel | Από τους 39.000 τουρίστες επηρεάστηκαν 7.800 | Κινήσεις της κυβέρνησης προς ΥΠΕΞ ευρωπαϊκών χωρών

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ρόδο θα βρεθεί σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο επικεφαλής του ομίλου TUI Sebastian Ebel αύριο το πρωί, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης του ομίλου στο δοκιμαζόμενο σμαραγδένιο νησί, αλλά και του έμπρακτου ενδιαφέροντος προς τις δεκάδες χιλιάδες τουριστών του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου παγκοσμίως, που βρίσκονται για τις διακοπές τους εκεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές στην διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Ebel, θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους που βρίσκονται στο νησί και θα επισκεφθεί και ξενοδοχεία του ομίλου, τα οποία δεν έχουν υποστεί ζημιές.

money tourism copyright
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο μεταξύ η TUI αναπτύσσει επιπλέον αεροσκάφη για να μεταφέρει τους πληγέντες επισκέπτες νωρίτερα στις χώρες τους, εφόσον το επιθυμούν, ενώ ο ταξιδιωτικός όμιλος συνεχίζει με περισσότερους από 300 υπαλλήλους εξυπηρέτησης στο νησί να προσφέρει φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο για τους πληγέντες επισκέπτες. Πιο αναλυτικά, η TUI επέκτεινε την υποστήριξή της στους παραθεριστές που επλήγησαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στο νησί της Ρόδου και νωρίς το πρωί της Δευτέρας, έξι επιπλέον αεροπλάνα της TUI μετέφεραν πελάτες της TUI καθώς και άλλους, από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πίσω στην πατρίδα τους. Τα αεροπλάνα της TUI μετέφεραν με ασφάλεια τους παραθεριστές πίσω στο Ανόβερο, τη Φρανκφούρτη και τη Στουτγάρδη και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Λονδίνο-Gatwick, το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ.

Ο επικεφαλής της TUI Sebastian Ebel με τον εκδότη του Χ&Τ Κ. Δεριζιώτη

Επιπλέον, μια ακόμη πτήση της TUI θα μεταφέρει τους Δανούς επισκέπτες πίσω στο Billund.

Ο Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TUI δήλωσε: “Οι συνάδελφοί μας συνεχίζουν να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να υποστηρίξουν τους πληγέντες επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στείλαμε επίσης έξι διαθέσιμα αεροσκάφη από το στόλο μας απευθείας στη Ρόδο για να παραλάβουν τους επισκέπτες και να τους μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους. Περαιτέρω επιχειρήσεις  σχεδιάζονται και ενημερώνουμε τους επισκέπτες μας επί τόπου και οργανώνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα”.  Υπενθυμίζεται ότι από το Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 300 υπάλληλοι εξυπηρέτησης στη νοτιοανατολική Ρόδο διασφαλίζουν την ασφάλεια των επισκεπτών της TUI και τους παρέχουν αντικαταστάσεις διαμονής, φαγητό και ποτά.

Την Κυριακή, ο όμιλος είχε περίπου 39.000 επισκέπτες στο νησί, εκ των οποίων οι 7.800 επηρεάστηκαν από την κατάσταση. Αυτοί μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία του νησιού και διαμένουν σε ξενοδοχεία ή σε καταλύματα που ορίστηκαν από τις τοπικές αρχές. Η κατάσταση επί τόπου εξελίσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς και επανεκτιμάται τακτικά από τον ταξιδιωτικό όμιλο.

Η TUI θα αποστείλει νεότερη ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Επαφές της κυβέρνησης με υπουργεία Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πιέσεις από τις υπηρεσίες υπουργείων Εξωτερικών κάποιων χωρών κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες όμως είναι σημαντικές αγορές για τον ελληνικό Τουρισμό, να περικόψουν πτήσεις προς την Ελλάδα, tour operators που δραστηριοποιούνται μεταφέροντας τουρίστες προς την Ελλάδα.
Το θέμα έφθασε στην ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα και συντεταγμένα και προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε λόγω των πυρκαγιών στη Ρόδο. Χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη συνδρομή σε αυτή και του Υπουργείου Εξωτερικών εξασφαλίστηκε η ομαλή και ασφαλής απομάκρυνση σχεδόν 19.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι ξένοι υπήκοοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων Υπουργείου Εξωτερικών (ΜΔΚ)

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη ενεργοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Ιουλίου, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου. Έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα, σε 24ωρη βάση, με 3 γραμμές επικοινωνίας (210-3681730, 1350, 1259).

Μέχρι σήμερα οι Ακόλουθοι Υπηρεσίας έχουν διαχειριστεί περισσότερες από 2.500 κλήσεις ξένων υπηκόων, στους οποίους προσφέρθηκε συνδρομή. Τα αιτήματά τους αφορούν ως επί το πλείστον στη διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με τις Πρεσβείες τους, τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας και την παροχή πληροφοριών για τον τρόπο αναχώρησής τους από τη Ρόδο. Τα στελέχη της ΜΔΚ απαντούν επίσης σε ερωτήματα σχετικά με την αντικατάσταση απωλεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων και την παροχή ενημέρωσης για τις επικρατούσες συνθήκες στη Ρόδο.

Ανέκαθεν η ΜΔΚ του ΥΠΕΞ ενεργοποιείτο σε κρίσεις που αφορούσαν σε παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Είναι, όμως, σήμερα η πρώτη φορά   που το Υπουργείο αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διαχείριση μίας κρίσης που αφορά σε ξένους πολίτες στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της τεράστιας σημασίας που είχε η διεξαγωγή με ασφαλή τρόπο μίας, άνευ προηγουμένου, επιχείρησης εκκένωσης χιλιάδων τουριστών, μίας επιχείρησης άμεσα συνυφασμένης με την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας και με τη διεθνή προβολή της Ελλάδας. Για αυτό το λόγο, το ΥΠΕΞ, μέσω των ανακοινώσεων του, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και της συνεχούς ενημέρωσης Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων έχει μεριμνήσει για την άμεση διάχυση πληροφορίας και για την ενημέρωση των ξένων πολιτών και ΜΜΕ. Παράλληλα διαρκής είναι η επικοινωνία με τις εδώ ξένες Πρεσβείες για τη διευκόλυνση των επαφών τους με τις Ελληνικές Αρχές.

Help Desk Ρόδου

Στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Κυριακή 23 Ιουλίου, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, αποφασίστηκε η μετάβαση κλιμακίου του ΥΠΕΞ στη Ρόδο και η λειτουργία ειδικού γραφείου στον Διεθνή Αερολιμένα της Ρόδου. Από το απόγευμα της Κυριακής, στο τερματικό σταθμό 1 άρχισε να λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών υπηκόων (Help Desk). Με γνώμονα την προσφορά αρωγής στους ξένους πολίτες, το κλιμάκιο του ΥΠΕΞ, ήρθε άμεσα σε επαφή με τη διοίκηση του αεροδρομίου, το Δήμο, την Αστυνομία, τις αεροπορικές εταιρείες και τους εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Παράλληλα διευκόλυνε τα στελέχη ξένων Πρεσβειών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία κ.α.) στην εγκατάσταση και λειτουργία αντίστοιχων γραφείων στον ίδιο χώρο διεθνούς τερματικού σταθμού.

Κλιμάκιο ΥΠΕΞ σε Πολιτική Προστασία

Επιπλέον, κλιμάκιο του ΥΠΕΞ εγκαταστάθηκε στην Πολιτική Προστασία. Ακόλουθοι Πρεσβείας ανέλαβαν τη σύνταξη, διαμόρφωση και μετάφραση ανακοινωθέντων και δελτίων Τύπου, τα οποία εστάλησαν σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το BBC.

Το κλιμάκιο λειτούργησε υπό την επίβλεψη διπλωματικού συμβούλου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτιστικής Προστασίας, ο οποίος και συνδράμει, όλο το τελευταίο διάστημα, τις επιχειρήσεις λήψης διεθνούς βοήθειας για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Τέλος το υπουργείο Εξωτερικών κάνει μνεία στην “συγκινητική συνεισφορά εθελοντών και το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας με την πυροσβεστική υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία, τις τοπικές Αρχές, το Δήμο, τους υπαλλήλους του αεροδρομίου Ρόδου, την εταιρεία Fraport, την αεροπορική εταιρεία Aegean και τις διαχειρίστριες επί του εδάφους Swissport και Goldair που συνέδραμαν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα εκκένωσης των ξένων πολιτών”.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει επισκεφθεί τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και έχει εκφράσει τις ευχαριστίες του στα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση και συντεταγμένη κινητοποίησή τους σε τόσο απρόβλεπτες και δύσκολες συνθήκες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *