Πάταξη της παραξενοδοχίας και αυστηρούς κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση εξήγγειλε η Όλγα Κεφαλογιάννη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αυστηροποίηση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων εξήγγειλε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου παρευρέθηκε στην ημερίδα “Ελληνικός Τουρισμός, μια εθνική υπόθεση. Προορισμός Κρήτη”, αφήνοντας αιχμές για καθεστώς παραξενοδοχίας.

Η κα. Κεφαλογιάννη ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτό ένα καθεστώς παραξενοδοχίας και ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, και προανήγγειλε τη εισαγωγή λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφάλειας για τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια.

“Από τη στιγμή που αναλάβαμε, βρεθήκαμε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Σε ένα δίλημμα αν θα συνεχίσουμε στην πεπατημένη, σε έναν δρόμο που θα μας εξασφάλιζε κάποια χρόνια επιτυχιών, ή αν θα ανοίγαμε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης. Πλέον έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα για τον ελληνικό τουρισμό”, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου, Νίκου Χατζηνικολάου.

Η κα. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, και αναφέρθηκε ειδικά στις δυνατότητες που παρέχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τις οποίες η χώρα και η Κρήτη συγκεκριμένα, πρέπει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία που παρέχεται για τον ελληνικό τουρισμό μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης από το ΤΑΑ και αφορά, μεταξύ άλλων, σε έργα για την αναβάθμιση υποδομών σε τουριστικούς λιμένες και χιονοδρομικά κέντρα, την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας, τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής που θα αναβαθμίσει το Visit Greece, την παροχή κινήτρων για σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs) ανά την επικράτεια, αλλά και την αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανειδίκευση (upskilling και reskilling) για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Η υπουργός Τουρισμού κάλεσε επίσης τους Δήμους της Κρήτης να ενταχθούν στο έργο του ΤΑΑ για την προσβασιμότητα στις παραλίες, καθώς η Ελλάδα στοχεύει να γίνει ένας προορισμός φιλικός και προσβάσιμος για όλους.

Αναφορικά με την κρουαζιέρα, η κα. Κεφαλογιάννη επανέλαβε την ανάγκη για ένα νέο, σύγχρονο και αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, με ρυθμίσεις σε ζητήματα που αφορούν στην ποσόστωση (quota), στην επιβολή τελών και στο σύστημα κατανομής θέσεων αγκυροβολίας/ελλιμενισμού (berth allocation).

Σχετικά με τη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού, η υπουργός σημείωσε ότι “οι συνέργειες του πολιτισμού και του τουρισμού είναι επιβεβλημένες, καθώς και ότι ο πολιτισμός της χώρας δεν είναι μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, αλλά είναι και η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι τόποι θρησκευτικής λατρείας. Είναι επίσης ο σύγχρονος πολιτισμός, τα φεστιβάλ, τα καλλιτεχνικά δρώμενα και η μουσική. Στοιχεία που καθιστούν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας μοναδική, και τα οποία έχουμε επίσης χρέος να αναδείξουμε”.

Μίλησε επίσης για το επιτυχημένο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” και την τόνωση που μπορεί να δώσει στον εσωτερικό τουρισμό και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Τόνισε ότι στο φετινό πρόγραμμα υπήρξε αύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια και στο ποσό επιδότησης, και ότι πλέον αναμένεται η κλήρωση για τους δικαιούχους, καθώς οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η κα. Κεφαλογιάννη δήλωσε τέλος, ότι “η Κρήτη συμπυκνώνει όλα όσα εννοούμε και επιδιώκουμε, μιλώντας για ποιοτική ανάπτυξη στη νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *