Με αφορμή το χθεσινό ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ του money-tourism.gr, για την απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου που δικαίωσε τελεσίδικα τον όμιλο Κυπριώτη και απέρριψε τις αιτήσεις των τραπεζών EUROBANK και Πειραιώς να τεθεί ο όμιλος σε αναγκαστική διαχείριση και να γίνει πώληση εν λειτουργία, απευθυνθήκαμε στην EUROBANK, ζητώντας το σχόλιο της τράπεζας, για την απόφαση.
Λάβαμε αργά το βράδυ την απάντηση και γι’ αυτό την δημοσιεύουμε τώρα, αφού η πρωτοφανής ακύρωση της ITB Berlin, χθες το βράδυ μονοπώλησε το ενδιαφέρον.
Από την απάντηση της τράπεζας, συνάγεται ότι θα επιδιώξει την είσπραξη των δανείων, με “όλα τα μέσα”, φράση που παραπέμπει στην προσφυγή σε διαδικασία πλειστηριασμού, κατά πάσα πιθανότητα.
Η υπόθεση περιπλέκεται έτι περαιτέρω, καθώς ο όμιλος Κυπριώτη, σύμφωνα με δηλώσεις, επιδιώκει την πληρωμή των δανείων, ενώ στο παρελθόν είχε προτείνει και στρατηγικό επενδυτή, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η απάντηση
Η απάντηση του κ. Ευθύμιου Λαμπαδιάρη, Head of Hotel & Leisure Finance Division Group Corporate & Investment Banking της EUROBANK, έχει ως εξής:
«Οι Τράπεζες πλέον της υποχρέωσης που έχουν να διαχειρίζονται με υπευθυνότητα και διαφάνεια τα χρήματα των καταθετών τους, των Μετόχων τους, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις του ελληνικού δημοσίου, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους αρμόδιους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».
Αυτό σήμερα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, δεδομένου του μεγάλου ύψους των κόκκινων δανείων και των περιορισμών που αυτά θέτουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να επιτελέσει τον ρόλο του, ήτοι την χρηματοδότηση ιδιωτών και υγιούς επιχειρηματικότητας, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας για την μείωση των κόκκινων δανείων, οι Τράπεζες κατά προτεραιότητα προσπάθησαν να βρουν λύσεις με συνεργάσιμους δανειολήπτες / επιχειρήσεις και ρύθμισαν ή αναδιάρθρωσαν τα δάνεια τους με τελικό στόχο να καταστούν βιώσιμες και κερδοφόρες. Αυτό έγινε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που παρά την παρέλευση πολυετών και ατέρμονων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, οι Τράπεζες αφού εξάντλησαν κάθε δυνατή προσπάθεια, αποφάσισαν να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους κάνοντας χρήση των εργαλείων που προβλέπει ο νόμος.
Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε η εταιρεία Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΑΕ, με οφειλές που ξεπερνούν τα € 100 εκ στο Τραπεζικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση και με στόχο την ανάκτηση των απαιτήσεων των Τραπεζών και των λοιπών πιστωτών και ταυτόχρονα την συνέχιση της δραστηριοτήτας της δανειολήπτριας εταιρείας, ώστε να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, να μην επιβαρυνθεί η τοπική οικονομίας και να μην πληγεί η φήμη του προορισμού, επιλέχθηκε το μέσο της ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία, που στην προκείμενη περίπτωση ενδείκνυται ως η βέλτιστη λύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης αποτέλεσε η ΛΑΚΙΤΙΡΑ στον ίδιο προορισμό, με πολύ καλά αποτελέσματα για τους πιστωτές, αλλά και για την τοπική κοινωνία, που όχι μόνο δεν μέτρησε απώλειες, αλλά αντίθετα κατέγραψε σημαντικά οφέλη.
Η απόφαση που εκδόθηκε (27/2/2020) σε 2ο βαθμό για την εν λόγω υπόθεση, ήταν αρνητική. Με σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η τράπεζα διατηρεί τον προβληματισμό της αναφορικά με τη χρησιμότητα αφενός του εργαλείου της ειδικής διαχείρισης και αφετέρου του καθορισμού των αναγκαίων προϋποθέσεων.
Ωστόσο η τράπεζα με τη δέουσα υπευθυνότητα έναντι των καταθετών των μετόχων και του δημοσίου συμφέροντος, δηλώνει πως θα κάνει χρήση όλων των μέσων που της παρέχει ο νόμος, για την είσπραξη των απαιτήσεων της.
Αποτελεί υποχρέωση του τραπεζικού συστήματος να επιτελέσει ανεμπόδιστα τον σημαντικό ρόλο του, ήτοι την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Συνεπώς οι τράπεζες οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι θα αποπληρωθούν οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Πολύ δε περισσότερο η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί, με στόχο την εξάλειψη περιπτώσεων πελατών που επιλέγουν είτε να μην ανταποκρίνονται ή αποφεύγουν να είναι συνεπείς ως προς τις Υποχρεώσεις τους, μεταφέροντας τα δικά τους βάρη στους εργαζόμενους τους και τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες».