Photo by Thorsten technoman on Pexels

Διχασμένη η αμερικανική βιομηχανία της Φιλοξενίας για τα τέλη στη διαμονή

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αφού η κυβέρνηση Biden έβαλε φέτος τα υποχρεωτικά τέλη για τα θέρετρα στο στόχαστρό της, διάφορες πλευρές του κλάδου της φιλοξενίας βρέθηκαν σε αντιπαράθεση, με ορισμένους να υπερασπίζονται τα τέλη και άλλους να λένε ότι πρέπει να καταργηθούν.

Ο Robert Cole, ανώτερος αναλυτής έρευνας της Phocuswright για τα καταλύματα και τα ταξίδια αναψυχής, είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι το καθεστώς των τελών φιλοξενίας έχει καθυστερήσει από καιρό να αναθεωρηθεί.

“Η επιχειρηματολογία που έχει προβάλει η ξενοδοχειακή βιομηχανία για τα τέλη θερέτρου είναι αρκετά αδύναμη”, δήλωσε. “Και η ουσία είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να κατανοούν τη συνολική τιμή όταν αγοράζουν κάτι”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την πορεία της Ένωσης τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Biden επέκρινε όχι μόνο τις “αιφνιδιαστικές χρεώσεις θερέτρου” αλλά και τις προσαυξήσεις που σχετίζονται με την καλωδιακή τηλεόραση, το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τις συναυλίες και τις αθλητικές εκδηλώσεις και τα αεροπορικά εισιτήρια στα σχέδιά του για τον νόμο περί πρόληψης των ανεπιθύμητων χρεώσεων. Οι λεπτομέρειες της νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Αρκετές επαγγελματικές οργανώσεις ανέλαβαν αμέσως την υπεράσπιση των τελών. Η Αμερικανική Ένωση Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων (AHLA) δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και τους νομοθέτες “για να διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού γύρω από τη διαφάνεια για τις υποχρεωτικές χρεώσεις”, αλλά πρόσθεσε ότι οι χρεώσεις “παρέχουν στους επισκέπτες αξία και περιλαμβάνουν διάφορα μοναδικά αγαθά και υπηρεσίες σε κάθε ιδιοκτησία που τις χρεώνει”.

Η AHLA αναφέρει ότι μόνο το 6% των ξενοδοχείων σε εθνικό επίπεδο επιβάλουν υποχρεωτικό τέλος θέρετρου, προορισμού ή ανέσεων, κατά μέσο όρο 26 δολάρια ανά διανυκτέρευση, σύμφωνα με ανάλυσή της του 2022.

Η Alex Costello, αντιπρόεδρος των κυβερνητικών σχέσεων της Αμερικανικής Ένωσης Τυχερών Παιχνιδιών (AGA), υπερασπίστηκε ομοίως τα τέλη, τα οποία χρεώνονται από πολλά από τα μέλη της Ένωσης σε θέρετρα καζίνο στο Λας Βέγκας, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτού που η κυβέρνηση αποκαλεί “σκουπίδια” και των τελών, τα οποία παρέχουν αξία στον πελάτη και “διακρίνουν τα θέρετρα από ένα τυπικό μοτέλ ή ξενοδοχείο”.

“Ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έχουν ορίσει τα “τέλη-σκουπίδια” είναι κάτι που δεν παρέχει καμία αξία και το οποίο είναι κρυφό από τον καταναλωτή”, δήλωσε η Costello. “Τα θέρετρά μας είναι πολύ ξεκάθαρα με αυτές τις χρεώσεις”.

Δεν είναι απολύτως σαφές από τις παρατηρήσεις του Biden αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει τα σχετικά τέλη ως μέρος της διαφημιζόμενης τιμής ή να τους επιτρέπει να είναι ξεχωριστά, εάν γνωστοποιούνται με διαφανή τρόπο σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας κράτησης.

Η Costello δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό και αν αυτό θα προέλθει από μια ρυθμιστική δράση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC). “Έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με το πόσο μπορούν να ελέγχουν την τιμολόγηση σε μια ανοικτή αγορά”, δήλωσε.

Και σε ό,τι αφορά την AGA, το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε το 2012, όταν η FTC εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικτυακή διαφήμιση και την τιμολόγηση. Στην απάντηση της AGA στην τρέχουσα αναταραχή, η Costello δήλωσε: ” Θεωρούμε κατά κάποιο τρόπο ότι πρόκειται για τη διόρθωση ενός προβλήματος που δεν υπάρχει. Η FTC έχει ήδη αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση”.

Προσπάθεια για σταδιακές χρεώσεις

Η Lauren Wolfe, ιδρύτρια της ιστοσελίδας KillResortFees.com κατά των τελών διαμονής και δικηγόρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Travelers United για την υπεράσπιση των καταναλωτών, διαφωνεί.

“Οι περισσότεροι συνήγοροι των καταναλωτών είναι της γνώμης ότι πρέπει να εξαλείψουμε τη σταδιακή χρέωση”, δήλωσε. Και πρόσθεse:  “Εάν ένα τέλος είναι υποχρεωτικό, πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφημιζόμενη τιμή”.

Στον τομέα της φιλοξενίας, η σταδιακή χρέωση αναφέρεται γενικά στην πρακτική της απόκρυψης επιπλέον χρεώσεων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κράτησης, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαφέρει σημαντικά από το αρχικό διαφημιζόμενο ποσό.

Ο Cole της Phocuswright δήλωσε ότι η έγκαιρη αποκάλυψη της τιμής δεν εξαλείφει το ζήτημα της τμηματικής χρέωσης.

Η ASTA τάχθηκε επίσης κατά της στρατηγικής των σταδιακών χρεώσεων.

“Πιστεύουμε ότι οι κρυφές χρεώσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων παραβιάζουν την αρχή της διαφάνειας και ότι το κοινό αίσθημα είναι μαζί μας σε αυτό το θέμα”, δήλωσε ο Eben Peck, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ASTA για θέματα υπεράσπισης. Για να συμπληρώσει: “Υποστηρίζουμε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές θα βλέπουν την πλήρη, προ φόρου τιμή ενός δωματίου ξενοδοχείου κατά την αναζήτηση και τη σύγκριση επιλογών διαμονής για το επόμενο ταξίδι τους – ελπίζουμε με τη βοήθεια ενός ταξιδιωτικού συμβούλου-μέλους της ASTA”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Διχασμένη η αμερικανική βιομηχανία της Φιλοξενίας για τα τέλη στη διαμονή

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *