© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνές Συνέδριο Δημόσιας Υγείας στη Ναυτιλία και στους Λιμένες 2022: Πλέοντας προς τη μετα-COVID-19 εποχή

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

– Το πρώτο διεθνές συνέδριο δημόσιας υγείας για τις θαλάσσιες μεταφορές και τα λιμάνια θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα,  στις 21-22 Οκτωβρίου 2022

Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση για την Υγεία και την Υγιεινή στις Θαλάσσιες Μεταφορές «EU SHIPSAN» συνδιοργανώνει με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) και την Ένωση των Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise), το πρώτο διεθνές συνέδριο δημόσιας υγείας στη ναυτιλία και στους λιμένες με τίτλο “Public Health Congress 2022 on Maritime Transport and Ports: sailing to the post-COVID-19 era”, στις 21-22 Οκτωβρίου 2022 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.

Το συνέδριο θα συγκεντρώσει περισσότερους από 300 ειδικούς επιστήμονες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών, λιμενικών αρχών, καθώς και άλλους φορείς. Περισσότεροι από 70 διακεκριμένοι ομιλητές και προεδρεύοντες από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς  φορείς (WHO, European Commission DG MOVE, EMSA, US CDC, CLIA, MedCruise, ECSA) θα συζητήσουν όλα τα νεότερα, τεκμηριωμένα, επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της δημόσιας υγείας στις θαλάσσιες μεταφορές. To συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδική μορφή παρέχοντας τη δυνατότητα στους καλεσμένους να συμμετέχουν είτε με τη φυσική τους παρουσία είτε διαδικτυακά.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που επέτρεψε την ασφαλή και γρήγορη επανέναρξη της κρουαζιέρας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές, αποτελέσματα ερευνών και καινοτόμες παρεμβάσεις σε θέματα δημόσιας υγείας στη ναυτιλία. Θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης νοσημάτων όπως COVID-19, ευλογιά των πιθήκων (Monkeypox), γρίπη, γαστρεντερίτιδα από Νοροϊό, καθώς και θέματα περιβαλλοντικής υγείας και υγιεινής, υγείας των πληρωμάτων και διασυνοριακές απειλές για την υγεία που σχετίζονται με τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα των εταιρειών κρουαζιέρας συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες παρεμβάσεις μεταξύ όλων των κλάδων για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό της COVID-19. Τα λιμάνια στη Μεσόγειο έχουν επίσης εργαστεί εντατικά για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για ασφάλεια στα κρουαζιερόπλοια και στις επισκέψεις επιβατών και πληρωμάτων. Η υπεύθυνη επαναλειτουργία του τουρισμού κρουαζιέρας υποστηρίχθηκε από τη συνεργασία με κυβερνήσεις και ειδικούς στη δημόσια υγεία και οι προσπάθειες του κλάδου αποδείχθηκαν αποτελεσματικές.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα παρουσιαστούν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ασφαλή επανεκκίνηση των κρουαζιερόπλοιων, καθώς και αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν ότι τα κρουαζιερόπλοια που εφάρμοσαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ήταν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον διακοπών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19 στην κοινότητα σε χερσαίες εγκαταστάσεις διακοπών.

Καθώς διανύουμε τη μετά – COVID-19 εποχή, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση που αποκτήσαμε για τη βελτίωση της ετοιμότητας και απόκρισης σε μελλοντικούς κινδύνους δημόσιας υγείας στους λιμένες και στα πλοία.

Μετά την πτώση που σχετίζεται με την πανδημία, ο κλάδος της κρουαζιέρας ανακάμπτει σταθερά και η πρόβλεψη είναι ότι το 2023 θα ξεπεράσει τα προ-πανδημικά μεγέθη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεισφέρει περισσότερα από 150 δισ. δολάρια σε οικονομική δραστηριότητα κάθε χρόνο, υποστηρίζοντας 1,17 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ: https://shipsancongress2022.eu/images/scientific_program.pdf

Για εγγραφές και πρόσθετες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα του συνεδρίου: https://shipsancongress2022.eu

Επιστημονικό Σωματείο EU SHIPSAN

Το Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Σωματείο για την Υγεία και την Υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές (EU SHIPSAN Σωματείο) με μέλη από 25 χώρες δημιουργήθηκε το Μάρτιο 2018 με στόχο την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Κοινών Δράσεων SHIPSAN ACT και EU HEALTHY GATEWAYS. Το HEALTHY GATEWAYS ήταν η κοινή δράση 38 φορέων από 28 χώρες για την υποστήριξη της συνεργασίας και το συντονισμό των δράσεων των Κρατών Μελών με στόχο τη βελτίωση του δυναμικού στις πύλες εισόδου. Η κοινή δράση ΕU HEALTHY GATEWAY παρείχε κατευθυντήριες οδηγίες, καταλόγους βέλτιστων πρακτικών και επικυρωμένα σχέδια δράσης σε επιχειρησιακό επίπεδο στον τομέα των μεταφορών, καλύπτοντας όλους τους τύπους απειλών για την υγεία, οδηγίες για την επικοινωνία κινδύνου, οδηγίες για διαχείριση συμβάντων δημόσιας υγείας και σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η κοινή δράση EU HEALTHY GATEWAYS δημοσίευσε σημαντικό αριθμό κατευθυντήριων οδηγιών για το ναυτιλιακό τομέα και υποστήριξε την έναρξη της κρουαζιέρας στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

H Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA)

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) συνιστά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική ένωση πλοιοκτητών κρουαζιερόπλοιων, παρέχοντας μια ενιαία φωνή και έναν κορυφαίο θεσμικό φορέα για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας. Η Ένωση διαθέτει 15 γραφεία παγκοσμίως με εκπροσώπους στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, και είναι αφοσιωμένη στην ανάδειξη της ταξιδιωτικής εμπειρίας με κρουαζιερόπλοιο, υποστηρίζοντας πολιτικές και πρακτικές που προωθούν ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. Η Κοινότητα της CLIA περιλαμβάνει τις κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας σε ωκεανούς, ποταμούς και ειδικούς προορισμούς, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη κοινότητα ταξιδιωτικών πρακτόρων, προμηθευτές και συνεργάτες της κρουαζιέρας από τους τομείς των λιμένων και προορισμών, της κατασκευής πλοίων, των προμηθειών και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Η CLIA αντιπροσωπεύει το 95% της παγκόσμιας χωρητικότητας επιβατών, 54.000 ταξιδιωτικούς πράκτορες και 15.000 από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο. Η αποστολή του οργανισμού είναι να αποτελεί τον ενιαίο εκείνο παγκόσμιο οργανισμό που βοηθά τα μέλη του να επιτύχουν, υποστηρίζοντας, εκπαιδεύοντας και προωθώντας τα κοινά συμφέροντα της κοινότητας της κρουαζιέρας.

Η Ένωση των Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise)

Η αποστολή της MedCruise είναι η προώθηση της βιομηχανίας κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και τις συνδεδεμένες θάλασσες της. Η Ένωση βοηθά τα μέλη της να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας παρέχοντας ευκαιρίες δικτύωσης, προώθησης και επαγγελματικής εξέλιξης. Ιδρύθηκε στη Ρώμη στις 11 Ιουνίου 1996, από 16 λιμένες επτά διαφορετικών χωρών, και σήμερα εκπροσωπεί 150 λιμένες και 47 συνεργαζόμενα μέλη από 22 χώρες, τριών διαφορετικών ηπείρων, της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *