press
Αεροδρόμιο Μονάχου|φωτό: Lufthansa

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί σε αύξηση των αεροπορικών ναύλων

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Oι εκτεταμένες προσαυξήσεις καυσίμων στους αεροπορικούς ναύλους δεν φαίνεται να είναι μακριά, μετά την απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα, οι ταξιδιώτες θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, όπως προειδοποιούν αναλυτές του κλάδου.

Η Loganair έγινε ο πρώτος αερομεταφορέας του Ηνωμένου Βασιλείου που επιβεβαίωσε ότι από την Πέμπτη θα ισχύει ένας επίναυλος καυσίμων για όλες τις νέες κρατήσεις, προσθέτοντας 3,95 λίρες στον ναύλο μιας διαδρομής.

Η τιμή του αργού πετρελαίου (Brent) έκανε άλμα 20% κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 5-6 Μαρτίου, φτάνοντας στα 139 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 14 ετών -στέλνοντας τις τιμές των μετοχών των αερομεταφορέων στα ύψη- πριν υποχωρήσουν.

Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου εξακολουθούσε να βρίσκεται κοντά στα 120 δολάρια την Πέμπτη, εν μέσω αμφιλεγόμενων μηνυμάτων από τα μέλη της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών Opec σχετικά με το αν θα αυξήσουν την παραγωγή για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη.

Η τιμή του καυσίμου των αεροσκαφών στην Ευρώπη ήταν ακόμη υψηλότερη, στα 147 δολάρια το βαρέλι, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, αυξημένη κατά 33% την πρώτη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής και 106% σε ετήσια βάση.

Η “εκτίναξη” της τιμής, τη Δευτέρα, ήρθε μετά την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, την οποία η Γερμανία απέρριψε.

“Εάν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό θα έχει επιπτώσεις. Τα καύσιμα αποτελούν μεγάλο μέρος του κόστους των πτήσεων. Οι προσαυξήσεις καυσίμων δεν μπορεί να είναι μακριά, αφού πολλές αεροπορικές εταιρίες δεν διαθέτουν αντισταθμίσεις”, δήλωσε κορυφαία αεροπορική πηγή.

Οι αερομεταφορείς “αντισταθμίζουν” τα καύσιμα, δεσμεύοντας μελλοντικές προμήθειες σε εγγυημένες τιμές, για να εξασφαλίσουν σιγουριά ως προς το κόστος. Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της IATA, Willie Walsh, προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι η αντιστάθμιση των καυσίμων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, μετά την πανδημία, λέγοντας: “Είναι απίθανο οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες να έχουν σημαντική αντιστάθμιση κινδύνου”.

Ο αναλυτής αερομεταφορών, Chris Tarry, συμφώνησε με αυτό, επισημαίνοντας: “Θα δούμε αυτή την αύξηση της τιμής των καυσίμων να διαρκεί αρκετό καιρό, ακόμη και αν σταματήσουν οι μάχες”. Αλλά απέρριψε την ιδέα ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα μπορέσουν να μετακυλήσουν το κόστος, υποστηρίζοντας πως η αύξηση των ναύλων θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης.

Η Lufthansa προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές. Αλλά η easyJet, η Ryanair και η TUI ισχυρίζονται ότι είναι καλά θωρακισμένες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, επέμεινε τον περασμένο μήνα: “Είμαστε θωρακισμένοι για τους επόμενους 12 μήνες έναντι των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων”. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Fritz Joussen, ανέφερε: “Αντισταθμίσαμε όλα όσα πουλάμε για την [καλοκαιρινή] περίοδο”. Ενώ, ο επικεφαλής της easyJet, Johan Lundgren, ισχυρίστηκε  ότι η easyJet ήταν σε καλύτερη θέση από πολλούς ανταγωνιστές όσον αφορά την αντιστάθμιση κινδύνου.

Η Wizz Air ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αντιστρέφει την πολιτική της μη αντιστάθμισης κινδύνου στα καύσιμα.

Παράλληλα, η Loganair ανακοίνωσε την προσθήκη προσαύξησης καυσίμων στους ναύλους της την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι έχει κλειδώσει “την τιμή για πάνω από το 50% του αναμενόμενου όγκου καυσίμων για τους 12 μήνες από την 1η Απριλίου 202,2 χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομική αντιστάθμιση”.

Ο αερομεταφορέας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: “Είναι απλά αδύνατο για εμάς να απορροφήσουμε αυτόν τον αντίκτυπο της αύξησης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούσαμε, ούτε είναι κάτι που κάναμε ελαφρά τη καρδία”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *