Το 81% των επενδυτικών προτάσεων του Τουρισμού που κατατέθηκαν στην πρώτη φάση του αναπτυξιακού νόμου «κόβονται», καθώς σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ανάπτυξης εγκρίθηκαν μόλις 162 στις 852.
Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη έρχεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάθεση των προτάσεων και η μεγάλη αυτή καθυστέρηση ήρθε να προστεθεί στα ανησυχητικά μηνύματα που υπήρχαν για μη έγκριση των προτάσεων λόγω έλλειψης προϋπολογισμού.
Όλοι οι φορείς του κλάδου του τουρισμού αλλά και τοπικές αρχές όπως περιφερειάρχες, είχαν προσπαθήσει για την αύξηση του προϋπολογισμού ώστε να ικανοποιηθούν περισσότερες επενδυτικές προτάσεις οι οποίες σημειωτέον είναι ώριμες και αφορούν ξενοδοχεία και καταλύματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον του Τουρισμού.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο μάλιστα για ικανοποίηση των αναπτυξιακών αναγκών της Κρήτης και της Ρόδου…
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ως ακολούθως:
Υλοποιώντας τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας και το νέο παραγωγικό μοντέλο, με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο στις 21 Οκτωβρίου, ανακοινώνεται η έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ.
Οι εγκρίσεις αφορούν σε δύο κύκλους του τουρισμού (162 επενδύσεις) και έναν της μεταποίησης (109 επενδύσεις) του Αναπτυξιακού Νόμου του 2022. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν 224 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση και άλλα σχεδόν 178 εκατ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές.
- Από τις επενδύσεις αυτές προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 4.420 νέες θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερη στήριξη δίνεται στη Θεσσαλία, που έχει πληγεί από τον Daniel, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ικανοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τουριστικές επενδύσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στο Νότιο Αιγαίο, όπου και είχαν υποβληθεί τα περισσότερα αιτήματα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις εγκρίθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια του Νομού Έβρου. Αναλογικά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.
- Επισημαίνεται ότι για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε δανειακή χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το ταμείο DELFIτης Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Στόχος είναι η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας.