©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Εγκρατείς καταναλωτές οι Γερμανοί | Προτιμούν να αποταμιεύουν παρά να καταναλώνουν

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ

Μειωμένη είναι η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών, σε αντίθεση με την τάση του πληθυσμού για αποταμίευση, η οποία έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα καταναλωτικού κλίματος της εταιρίας GfK.

Οι εμπειρογνώμονες της GfK θεωρούν ότι το γεγονός αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον υψηλότερο πληθωρισμό και στην απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ ρόλο παίζουν και οι ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας και την πτώχευση.

“Αν και η τάση για αγορές σημειώνει ελάχιστη αύξηση, και οι προσδοκίες σχετικά με το διαθέσιμο εισόδημα έχουν επίσης σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρίας καταναλωτικών ερευνών GfK, η σημαντική αύξηση της τάσης για αποταμίευση προκαλεί εκ νέου πτώση του καταναλωτικού κλίματος”, ανέφερε η GfK.

“Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες ανάκαμψης του καταναλωτικού κλίματος είναι πιθανό να έχουν μηδενιστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της GfK σε θέματα καταναλωτών, Rolf Bürkl. Ο ίδιος επιρρίπτει την ευθύνη γι’ αυτό κυρίως στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. “Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν αυξηθεί απότομα. Έτσι, η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα συμβάλει θετικά στη συνολική οικονομική ανάπτυξη φέτος”, τόνισε ο κ. Bürkl. Οι ειδικοί αναμένουν μια μικρή ύφεση. Ωστόσο, για μια σημαντική βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, είναι απολύτως απαραίτητο να επανέλθει ο πληθωρισμός, που σήμερα ανέρχεται στο ανεκτό επίπεδο του 6,1%.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία αποτελεί μέρος της μελέτης “GfK Konsumklima Maxx”, που ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επιθυμία για αγορές, αν και ελαφρώς αυξημένη, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα εδώ και ένα χρόνο. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών για μεγαλύτερες αγορές. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για απώλειες θέσεων εργασίας και πτωχεύσεις. Οι ειδικοί της αγοράς εργασίας αναμένουν ότι ο αριθμός των ανέργων θα είναι κατά μέσο όρο 150.000 έως 190.000 υψηλότερος φέτος, σε σχέση με πέρυσι.

Η μηνιαία έρευνα της GfK πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 31 Αυγούστου έως 11 Σεπτεμβρίου 2023, σε δείγμα περίπου 2.000 καταναλωτών στη Γερμανία.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ: Εγκρατείς καταναλωτές οι Γερμανοί | Προτιμούν να αποταμιεύουν παρά να καταναλώνουν

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *