Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Μεγάλη… χασούρα ειδικευμένου προσωπικού σε Τουρισμό και Γαστρονομία εν μέσω Covid

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε Τουρισμό και Γαστρονομία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες σε ειδικευμένο προσωπικό στη γερμανική αγορά, κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), περίπου 216.000 άτομα “γύρισαν την πλάτη” στο επάγγελμά τους το 2020. Κατά μέσο όρο για το έτος, περίπου 788.600 άτομα απασχολούνταν στον κλάδο που υπόκειται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδικότερα, 34.800 εργαζόμενοι από τους τομείς της εστίασης, των ξενοδοχείων και του τουρισμού μεταπήδησαν σε θέσεις εργασίας στον τομέα των πωλήσεων, για παράδειγμα ως ταμίες σε σούπερ μάρκετ. Περίπου 27.200 άτομα ξεκίνησαν μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα των μεταφορών και των logistics. Ο τομέας της διαχείρισης και οργάνωσης επιχειρήσεων επωφελήθηκε επίσης από τις αλλαγές στην απασχόληση: Εδώ 27.100 άτομα ξεκίνησαν νέες επαγγελματικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων σε γραμματείες. Άλλοι δημοφιλείς τομείς ήταν η παραγωγή τροφίμων, τα επαγγέλματα καθαρισμού και η εκπαίδευση.

Συνολικά, σε όλους τους τομείς καταργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι πριν από την κρίση. Χωρίς πολιτικά μέτρα, όπως η ολιγόωρη εργασία, πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν πιθανότατα εγκαταλείψει τις δουλειές τους, γράφουν οι ερευνητές του IW. Παρόλα αυτά, πολλοί εργαζόμενοι επαναπροσδιορίστηκαν όταν οι οικονομικές προοπτικές ήταν δυσοίωνες, νέα λουκέτα ήταν πιθανά και δεν ήταν σαφές ποιες προοπτικές θα μπορούσε να προσφέρει ο κλάδος βραχυπρόθεσμα.

“Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η ασφάλεια έγινε πιθανώς ακόμη πιο σημαντική για πολλούς”, λέει η συγγραφέας της μελέτης Paula Risius. “Αλλά και οι πιο ήπιοι παράγοντες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, όπως το σταθερό ωράριο εργασίας, που μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με την ιδιωτική ζωή”, προσθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να βρουν και πάλι εξειδικευμένους εργαζόμενους, θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές ως εργοδότες. Για παράδειγμα, να βελτιώσουν τη συμβατότητα της εργασίας σε βάρδιες και της οικογένειας, με τους υπολογισμούς του χρόνου εργασίας για μεγαλύτερη ευελιξία ή τη μέριμνα για τα παιδιά, σε περιόδους εκτός αιχμής.

“Ωστόσο, αυτό δεν θα λύσει πλήρως το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Χωρίς περαιτέρω πολιτική στήριξη, για παράδειγμα με την προώθηση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργαζομένων, δεν θα λειτουργήσει”, λέει η κα. Risius.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ: Μεγάλη… χασούρα ειδικευμένου προσωπικού σε Τουρισμό και Γαστρονομία εν μέσω Covid

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *