vroutsis
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΓΑΝΗ: Η μικρότερη μείωση θέσεων εργασίας σε βάθος 5ετίας, το Νοέμβριο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων για το μήνα Νοέμβριο 2020, του Π/Σ “ΕΡΓΑΝΗ”, ήταν αρνητικό, όπως συμβαίνει εξάλλου με όλους τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, η μισθωτή απασχόληση κατέγραψε, και αυτόν τον μήνα περιορισμένες απώλειες σε βάθος 5ετιας, με −29.933 θέσεις εργασίας συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος μήνας επιβαρύνθηκε επιπρόσθετα με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την επιβολή του lockdown.

Παρόλα αυτά, τον Νοέμβριο καταγράφηκε σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της αγοράς εργασίας με την πλήρη απασχόληση να αυξάνεται στο 50,70% για τις νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020.

Επίσης, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,1%, παρουσιάζοντας μείωση 0,4% συγκριτικά με το 16,5% του Αυγούστου του 2020 και περαιτέρω μείωση 0,7% συγκριτικά με το 16,9% του Σεπτεμβρίου του 2019, γεγονός που αποτυπώνει ότι η σειρά των πολιτικών πρωτοβουλιών που υλοποιήσαμε έδρασαν ως ασπίδα προστασίας συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας.

ERGANHΣε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρει: “Ακόμη ένας μήνας που η αγορά εργασίας έδειξε ανθεκτικότητα με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης παρά τις απώλειες του ισοζυγίου της ΕΡΓΑΝΗ Νοεμβρίου. Αποτελέσματα που επιβεβαιώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ και από διεθνείς οικονομικές εκθέσεις. Γεγονότα που αναδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας πριν την υγειονομική κρίση είχε αρχίσει να αναπτύξει μία ισχυρή δυναμική προς την ορθή κατεύθυνση με επακόλουθο να επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

ERGANHΑποτέλεσμα που δεν ήρθε καθόλου τυχαία. Η Κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας και έχοντας εργαστεί με μεθοδικότητα και σχέδιο κατάφερε με μεταρρυθμίσεις, με στοχευμένες δράσεις και δέσμες μέτρων να θωρακίσουμε την αγορά εργασίας ώστε να αντέξει τους κλυδωνισμούς της πανδημίας.

Μέσα σε περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και με πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες μείναμε προσηλωμένοι με όλες μας τις δυνάμεις πρωτίστως στην προστασία των αδυνάμων, των εργαζομένων, των ανέργων, ολόκληρης της αγοράς εργασίας και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας ώστε να συνεχίσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα”.

Η ΕΛΣΤΑΤ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε  τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο 2020. Επισημαίνεται ότι, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι είχε αρθεί η αναστολή λειτουργίας που ίσχυε τους προηγούμενους μήνες στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, εφαρμόστηκαν ειδικοί κανόνες λειτουργίας στις επιχειρήσεις οι οποίοι επηρέασαν την κανονική λειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα:
• Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2020 ανήλθε σε 16,1% έναντι 16,9% τον Σεπτέμβριο του 2019 και του διορθωμένου προς τα κάτω 16,5% τον Αύγουστο του 2020. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.880.667 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 746.951 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.259.023 άτομα.
• Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 36.738 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (μείωση 0,9%) και αυξήθηκαν κατά 47.423 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (αύξηση 1,2%). Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη- Μέλη, λόγω της πανδημίας COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.
• Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 50.522 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (μείωση 6,3%) και κατά 9.645 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (μείωση 1,3%).
• Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 52.598 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (αύξηση 1,6%) και μειώθηκαν κατά 40.226 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (μείωση 1,2%). Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Ολόκληρη η έκθεση του ΕΡΓΑΝΗ, ΕΔΩ
ksd ΕΡΓΑΝΗ
adv
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *