nbg

Εθνική Τράπεζα: Διψήφια αύξηση του ΑΕΠ Απρίλιο – Μάιο | Τι αναφέρει για Τουρισμό | Ισχυρή ανταπόκριση στο άνοιγμα της Οικονομίας 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα διαθέσιμα, έως τώρα, δεδομένα οικονομικών δεικτών για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου δείχνουν μια έντονα θετική αντίδραση της Οικονομίας, στην άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, προμηνύοντας ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2ο  τρίμηνο του 2021. Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει η Εθνική Τράπεζα για την εκτίμηση του ΑΕΠ – που συνδυάζει πληροφορίες από δείκτες υψηλής συχνότητας και οικονομικής συγκυρίας με δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία – υποδηλώνει ετήσια αύξηση της δραστηριότητας 9,7% τον Απρίλιο.

nbg Παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 0,6% σε εποχικά διορθωμένη μηναία βάση σε σχέση με το Μάρτιο του 2021.

Η θετική τάση φαίνεται να ενισχύεται περαιτέρω το Μάιο με το δείκτη να προοιωνίζει άνοδο του ΑΕΠ περίπου 11% ετησίως και 2,4% σε μηνιαία βάση, καθώς επαναλειτουργούν περισσότεροι τομείς της οικονομίας και υποχωρεί η αβεβαιότητα.

Η σταδιακή βελτίωση της υγειονομικής εικόνας – μετά την κορύφωση του σφοδρότατου 3ου κύματος του Covid-19 στα μέσα Απριλίου – και η σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών το Μάιο δίνουν περαιτέρω ώθηση στην εμπιστοσύνη.

nbgΗ έντονη ανάκαμψη του ΑΕΠ τον Απρίλιο-Μάιο αντανακλά – εκτός από την προφανώς χαμηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο – την ταυτόχρονη και σημαντική βελτίωση ενός μεγάλου αριθμού δεικτών υψηλής συχνότητας.

Η εκτίμηση από την τράπεζα ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 80% με τα έσοδα, ωστόσο, να παραμένουν κατά 55% χαμηλότερα από το2019 η οποία εξακολουθεί να είναι εύλογη, βάσει πρώιμων ενδείξεων για υπερδιπλασιασμό της τουριστικής κίνησης από το 3οτρίμηνο του 2021 και μετά.

Συγκεκριμένα:

  • Τα στοιχεία της Google αποτύπωσαν μια έντονη αύξηση της κινητικότητας, σε ετήσια βάση, με τη βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο-Μάιο του 2020 να υπερβαίνει τις 30 ποσοστιαίες μονάδες και να μεταφράζεται σε πρόβλεψη για διψήφια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
  • nbgΟι καθαρές ροές προσλήψεων μισθωτών αυξήθηκαν σε 82 χιλιάδες τους 4 πρώτους μήνες του 2021 (σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) – σε σχέση με μείωση 27 χιλιάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
  • Πρώιμα σημάδια αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας έγιναν εμφανή τον Απρίλιο – πριν ακόμη το επίσημο άνοιγμα του τομέα στις 15 Μαΐου – σε μια περίοδο που οι αρμόδιες αρχές σε βασικές, για την Ελλάδα, τουριστικές αγορές, συνέχισαν να συστήνουν την αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για την Ελλάδα αυξήθηκε τον Απρίλιο, για 3ο συνεχή μήνα, στις 97,9 μονάδες – υψηλό 12 μηνών.
  • Ο βιομηχανικός τομέας παρέμεινε ανθεκτικός, με τον ελληνικό Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην μεταποίηση να ανέρχεται στο 54,4 τον Απρίλιο – υψηλό 14 μηνών.
  • Τα φορολογικά έσοδα επιβεβαίωσαν την ανοδική τάση στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,8% ετησίως τον Απρίλιο και κατά 6,2% στο 4μηνο του 2021, από μέση ετήσια πτώση 15,5% το 2020.
  • Η αξία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο-Μάιο (+20,6% ετησίως) από 11,4% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2021.
ksd PRIMAGEL Τράπεζα
adv

Η επικαιροποίηση του δείκτη της ΕΤΕ βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων υποδηλώνει μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2021 μικρότερη του 7,5% ετησίως (αρχική εκτίμηση ΕΤΕ: -9,5% ετησίως – Μάρτιος 2021) κατόπιν ετήσιας μείωσης 7,9% το 4ο τρίμηνο του 2020.

Η συνδυαστική επίδραση της ανοδικά αναθεωρημένης νέας εκτίμησης για το 1ο τρίμηνο και της διαφαινόμενης τάσης για αύξηση του ΑΕΠ με διψήφιο περίπου ρυθμό το 2ο τρίμηνο του 2021, αυξάνει την πιθανότητα η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να υπερβεί το 4,7% για το σύνολο του 2021, που προβλέπει το βασικό σενάριο της τράπεζας (βλ. Τεύχος Μαρτίου 2021 Εθνική Τράπεζα: “Greece Macro Outlook – Catalysts & challenges for 2021”).

Η ανωτέρω εκτίμηση ενσωματώνει πρόβλεψη από την τράπεζα για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 80% με τα έσοδα, ωστόσο, να παραμένουν κατά 55% χαμηλότερα από το2019 η οποία εξακολουθεί να είναι εύλογη, βάσει πρώιμων ενδείξεων για υπερδιπλασιασμό της τουριστικής κίνησης από το 3οτρίμηνο του 2021 και μετά.

Ολόκληρο το κείμενο της ανάλυσης είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Tagged

1 σχόλιο στο “Εθνική Τράπεζα: Διψήφια αύξηση του ΑΕΠ Απρίλιο – Μάιο | Τι αναφέρει για Τουρισμό | Ισχυρή ανταπόκριση στο άνοιγμα της Οικονομίας 

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *