airbnb

Ευρωδικαστήριο για Airbnb : Δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους νόμους της αγοράς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με μία σημαντική απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε την Πέμπτη η αμερικανική εταιρεία Airbnb δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους γαλλικούς νόμους που διέπουν την κτηματαγορά.

Το Δικαστήριο της ΕΕ θεωρεί ότι η αμερικανική εταιρεία δεν χρειάζεται να διαθέτει επαγγελματική άδεια κτηματομεσίτη, καθώς η Γαλλία δεν κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απαίτηση αυτή σύμφωνα με την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ εξέτασε την υπόθεση της Airbnb μετά από κατηγορίες της Ένωσης Τουρισμού της Γαλλίας ότι παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας και δικαίωσε την αμερικανική εταιρεία.

Το ιστορικό για την Airbnb

Η υπόθεση είχε φτάσει στα δικαστήρια όταν ο γαλλικός ΕΟΤ διαμαρτυρήθηκε γιατί η Airbnb δεν συμμορφωνόταν με τους γαλλικούς νόμους ιδιοκτησίας. Όμως, το δικαστήριο έκρινε ότι το Airbnb είναι μια πλατφόρμα πληροφόρησης και όχι μεσίτης.

Εναντίον της Airbnb είχαν προσφύγει και μεγάλα ξενοδοχεία ζητώντας να αντιμετωπιστεί ως μεσίτης και κατηγορούσαν το Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Έτσι, το Airbnb θα συνεχίσει να λειτουργεί, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα στην Γαλλία και δεν θα χρειαστεί να έχει άδεια κτηματομεσίτη.

berlin
money tourism copyright photo

Τα τελευταία χρόνια η Airbnb έχει έρθει αντιμέτωπη με ξενοδόχους και δημοτικές αρχές από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Άμστερνταμ και από το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι.

Εκτός όμως από επαγγελματίες και τοπικούς άρχοντες κατηγορείται και από πολίτες για την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων προς τυπική ενοικίαση, που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα στα χαμηλά εισοδήματα.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια νίκη για την Airbnb καθώς προσπαθεί να επιλύσει ρυθμιστικά θέματα με πόλεις, πριν από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο τον επόμενο χρόνο.

Η δήλωση της Airbnb

Η Airbnb δήλωσε πως η δικαστική απόφαση θα της επιτρέψει να μετακινηθεί προς τα εμπρός και να συνεχίσει να εργάζεται με πόλεις και με σαφείς κανόνες.

«Θέλουμε να είμαστε καλοί εταίροι απέναντι σε όλους και ήδη έχουμε συνεργαστεί με περισσότερες από 500 κυβερνήσεις για να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες να μοιραστούν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τους κανόνες και πληρώνοντας φόρους», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Airbnb : Φουντώνει ο εμφύλιος στις πολυκατοικίες – Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Στα χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης, οι απλήρωτοι κοινόχρηστοι λογαριασμοί αποτελούσαν αιτία «πολέμου» μεταξύ των ενοίκων σε μια πολυκατοικία. Τώρα ήρθε και το Airbnb!

Οι τουρίστες οι οποίοι µπαινοβγαίνουν στο διπλανό διαµέρισµα, η ενόχληση αλλά και η ανασφάλεια που προκαλούν στους µόνιµους ενοίκους κατέστησαν µονόδροµο, σε ορισµένες περιπτώσεις, την προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη.

Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια να λύσουν τις διαφορές τους με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που αποφασίζουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στην Ελλάδα οι δικαστικές διαμάχες για τις υποθέσεις των ενοικιάσεων μέσω Airbnb είναι πολλές.

Τον τελευταίο καιρό πήραν μεγάλες διαστάσεις μετά τις αποφάσεις δικαστηρίων με τις ερμηνείες μάλιστα να δίνουν και να παίρνουν, ανάλογα από ποια πλευρά ήταν κάθε φορά ο εμπλεκόμενος.

Το Airbnb

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη λήψη µέτρων, κυρίως φορολογικής συµµόρφωσης, όπως η θέση εκτός πλατφόρµας ιδιοκτησιών που δεν διαθέτουν Αριθµό Μητρώου Ακινήτου.

Στόχος του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, είναι η υποχρεωτική εγγραφή όλων των ακινήτων που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση σε ένα Μητρώο Ακινήτων (ΑΜΑ) στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος και ο αποκλεισμός από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες οποιουδήποτε ακινήτου δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση και δεν διαθέτει επαληθευμένο ΑΜΑ.

Την ίδια στιγμή πάντως άλλες χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με προβλήματα που προέρχονται από τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών μέσω Airbnb έλαβαν τα μέτρα τους και νομοθέτησαν προκειμένου να τεθούν όρια και περιορισμοί.

Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Βαρκελώνη: Μία από τις κορυφαίες επιλογές τουριστών ανά τον κόσμο είναι η βασίλισσα της Καταλωνίας στην Ισπανία, η Βαρκελώνη. Πλέον και μετά από αντιπαραθέσεις σε συγκροτήματα κατοικιών, για να μπορέσει ένας ιδιοκτήτης να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα θα πρέπει:
να διαθέτει ειδική άδεια από τον δήμο, ενώ και η πολυκατοικία αποφασίζει. Αφού τα 3/5 των ιδιοκτητών ενός κτιρίου µπορούν να αποφασίσουν είτε τον περιορισµό είτε την απαγόρευση των βραχυπρόθεσµων ενοικιάσεων.

Μαδρίτη: Στην πρωτεύουσα τις Ισπανίας, τη Μαδρίτη, η ενοικίαση μέσω Airbnb για πολλές ημέρες γίνεται πλέον πολύ δύσκολή. Τα καταλύματα που ενοικιάζονται για περισσότερες από 90 ηµέρες θα πρέπει να διαθέτουν αυτόνοµη είσοδο.Μάλιστα η δυσκολία δεν σταματάει εκεί, αφού για την πρόσβαση σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε όροφο απαιτείται η ύπαρξη ξεχωριστού ασανσέρ.

Παρίσι: Στην πόλη του Φωτός, το Παρίσι για τη μίσθωση μέσω Airbnb έχει θεσπιστεί ανώτατο όριο ηµερών µίσθωσης, ενώ οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προμηθευτούν από το Δήµο το ειδικό αριθµό µητρώου. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιµο 12.500 ευρώ.

Στο Λονδίνο το όριο που έχει τεθεί στην ενοικίαση διαμμερισμάτων μέσω Airbnb είναι οι τρεις μήνες.

Στο Βερολίνο η πρώτη κατοικία είναι ελεύθερη να νοικιάζεται για όσο διάστημα το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης μέσω Airbnb, ωστόσο για τη δεύτερη κατοικία μπαίνει το όριο των 90 ημερών.

Στην Ολλανδία και το Αµστερνταµ, το οποίο ήταν στιγμές που οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν έντονα για το πλήθος των τουριστών, έχει επιβληθεί φορολογική επιβάρυνση για τις μισθώσεις μέσω Airbnb.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *