©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ForwardKeys: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην Ευρώπη | Η Αθήνα στους κερδισμένους | Θα συνεχιστεί και το 4ο τρίμηνο η ταξιδιωτική ανάκαμψη στη Γηραιά ήπειρο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αργά αλλά σταθερά σημάδια ανάκαμψης στη μεταπανδημική περίοδο παρουσιάζει ο ταξιδιωτικός τομέας στην Ευρώπη, με την ανάκαμψη να συνεχίζεται και το τέταρτο τρίμηνο, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, την ύφεση, το ενεργειακό κόστος και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κωνσταντινούπολη,  Λισαβόνα και Μαδρίτη παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα και επωφελούνται από τη μαζική επιστροφή των Αμερικανών, όπως και η Αθήνα. 

Τα στοιχεία της ForwardKeys για τα αεροπορικά εισιτήρια διαπιστώνουν σημαντική βελτίωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το γ’ τρίμηνο οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη ήταν μειωμένες κατά 29%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ποσοστό που βελτιώνεται, αλλά εξακολουθεί να υστερεί ως προς τις κρατήσεις, σε σύγκριση με την Αφρική, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Η ανάκαμψη προέρχεται κυρίως από αστικούς προορισμούς, αυτή την περίοδο, με τη ForwardKeys να καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη του αστικού τουρισμού, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, ενώ οι ηλιόλουστοι και οι παραθαλάσσιοι προορισμοί παρουσιάζουν σταθερότητα στη ζήτηση, εκτός από τον Οκτώβριο, όπου οι βασικές αγορές εξερχόμενου τουρισμού όπως η Γερμανία και το Ην. Βασίλειο απολαμβάνουν την περίοδο των φθινοπωρινών, σχολικών διακοπών σε παραθαλάσσια θέρετρα της Νότιας Ευρώπης, όπως τα Κανάρια νησιά, σε μια τελευταία ευκαιρία να απολαύσουν τον ήλιο.

Η Κωνσταντινούπολη, η Λισαβόνα και η Μαδρίτη πρόκειται να συνεχίσουν να προσελκύουν διεθνείς αφίξεις κοντά στα προ-πανδημικά επίπεδα και μετά το πέρας της καλοκαιρινή περιόδου. Η Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει μάλιστα στοιχεία αύξησης, τόσο στο τρίτο όσο και στο τέταρτο τρίμηνο. Οι ισχυρές επιδόσεις της Κωνσταντινούπολης συνδέονται με την ανθεκτικότητα, τόσο των αγορών μεγάλων αποστάσεων, όσο και των ενδοευρωπαϊκών αγορών. “Ενισχυμένη από την αδύναμη λίρα και την άριστη συνδεσιμότητα, η Κωνσταντινούπολη ήταν και πάλι η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να παραμείνει στο “πράσινο” και κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι κρατήσεις είναι σήμερα 6% πάνω από τα επίπεδα του 2019″, λέει ο Olivier Ponti, Αντιπρόεδρος Insights της ForwardKeys.

Επίσης, η τρέχουσα πτώση του ευρώ και η άνοδος του δολαρίου θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό Αμερικανών ταξιδιωτών στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αυξημένες οι αφίξεις προς την Αθήνα από τις ΗΠΑ

Η ανάκαμψη για τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο ανήλθε στο -6%, σε σχέση με το 2019, με προορισμούς όπως η Λισαβόνα (+47%), η Αθήνα (+27%) και το Μιλάνο (+12%) να παρουσιάζουν αύξηση, σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα. Για το τέταρτο τρίμηνο διαπιστώνεται περαιτέρω βελτίωση για τη Λισαβόνα ως προορισμό για τους Αμερικανούς στο +50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, επί του παρόντος, που οφείλεται στις αφίξεις από το Σαν Φρανσίσκο (+119%) και την Ουάσιγκτον και το Μαϊάμι (στο +84% έκαστος).

Απειλές και ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό τουρισμό πόλεων

Με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, την αύξηση των αεροπορικών ναύλων και του κόστους ζωής μπορεί κανείς να περιμένει μερικές ακόμη προσκρούσεις στον ταξιδιωτικό δρόμο προς την ανάκαμψη. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα μπορέσουν τα αεροδρόμια να αντεπεξέλθουν στη χριστουγεννιάτικη ταξιδιωτική ζήτηση. Τα καλά νέα είναι ότι τα στοιχεία της ForwardKeys δείχνουν συνέχιση της ταξιδιωτικής κίνησης σε όλη την Ευρώπη κατά το τέταρτο τρίμηνο. “Η κατάσταση των κρατήσεων δείχνει ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση, αλλά αυτό μπορεί να θέσει τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρίες υπό πίεση και πάλι, όπως είδαμε να συμβαίνει το καλοκαίρι”, λέει ο κ. Ponti.

Εκτός από τη δυναμική των υπερατλαντικών ταξιδιών και την ανθεκτικότητα των ενδοευρωπαϊκών, η επαναλειτουργία των βασικών ασιατικών αγορών αποτελεί επίσης αιτία συγκρατημένης αισιοδοξίας όσον αφορά την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών προς την Ευρώπη.

“Η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία διευκόλυνε τους υπηκόους των χωρών αυτών να επιστρέψουν πίσω στα διεθνή ταξίδια, και η Ευρώπη, κατά συνέπεια, πρόκειται να επωφεληθεί από αυτό”, προσθέτει ο κ. Ponti.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *