Γιώργος Τσακίρης: Δείτε τι είπε στην ομιλία του…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
… στην ετήσια γενική συνέλευση του Ξ.Ε.Ε.
 

Στις προτεραιότητες και στο ρόλο του ΞΕΕ, στην περαιτέρω ενδυνάμωσή του μέσω της μετεξέλιξής του σε τουριστικό Επιμελητήριο, αλλά και στις προκλήσεις των καιρών αναφέρθηκε στην ομιλία του στην  ετήσια γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο πρόεδρός του Γιώργος Τσακίρης.
Ο κ. Τσακίρης  τόνισε ότι “…πλέον το Ξ.Ε.Ε. είναι θεσμικά ακόμα πιο ισχυρό και πιο θωρακισμένο. Αφενός αναλάβαμε την ευθύνη, μέσω της ανάθεσης της αρμοδιότητας για την κατάταξη των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων, για την απολύτως αναγκαία αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος”.
Δείτε τι είπε:

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας
Σας καλωσορίζω στην σημερινή 4η Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. 
Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Υπουργό Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά που είναι εδώ σήμερα μαζί μας και να της ευχηθώ μια καλή και επιτυχημένη θητεία στον ελληνικό τουρισμό . 
Κυρία Υπουργέ, με την προκάτοχο σας, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, είχαμε μια πάρα πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία, στη βάση της οποίας θεμελιώσαμε την επιτυχημένη πορεία του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία δύο χρόνια. 
 Κυρία Κουντουρά, προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της καλής συνεργασίας και με εσάς, με τη διαβεβαίωση από μέρους μας ότι θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση σας ώστε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος να ασκεί με επάρκεια και επιτυχία το θεσμικό του ρόλο ως συμβούλου της πολιτείας για τον τουρισμό. Ο τρόπος που εμείς στο Ξ.Ε.Ε. αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας, προϋποθέτει την συνεργασία μαζί σας και τη θεσμική υποστήριξη του έργου και του ρόλου σας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η φετινή Γενική Συνέλευση διεξάγεται στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για το Ξ.Ε.Ε., χρονιάς με πολλά προβλήματα και ανατροπές αλλά και με δράσεις και θετική προοπτική. 
Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός τουρισμός και οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις βίωσαν μια χρονιά επιτυχίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δικαιωθήκαμε όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της οικονομίας και η μόνη διέξοδος της χώρας μας από την κρίση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν, με μια καλή χρονιά, να λυθούν αυτομάτως, τα πολλά προβλήματα του κλάδου και των επιχειρήσεων. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητά τους. 
Η υποχρηματοδότηση της οικονομίας, η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, το χαμηλό επίπεδο των παρεχομένων δημόσιων υπηρεσιών, συνιστούν σοβαρά εμπόδια για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων. 
Συγχρόνως, η υψηλή εποχικότητα περιορίζει δραστικά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν περιορίζοντας τις ελπίδες κανονικής λειτουργίας των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και χάρηκα ιδιαίτερα Κυρία Κουντουρά που σας άκουσα να αναφέρεστε σε αυτό το πρόβλημα, από το ξεκίνημα της θητεία σας, στην τελετή παραλαβής του Υπουργείου σας. 
Ενόψει της νέας χρονιάς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα με την αβεβαιότητα των εκλογών, τους τελευταίους δύο μήνες, που έχει ανασχέσει σε κάποιο βαθμό τη «φόρα» που είχαμε από το 2014, προκαλώντας μια στασιμότητα του ρυθμού των κρατήσεων. Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι περισσότερες ανταγωνίστριες χώρες, που τα τελευταία χρόνια έλειψαν από το τουριστικό προσκήνιο λόγω των εγγενών προβλημάτων τους, επανέρχονται διεκδικώντας το μερίδιό τους στην τουριστική αγορά. Παράλληλα, τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν να ανταπεξέλθουν και στις επιπτώσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού, του sharing economy, όπου αδήλωτες κατοικίες ανταγωνίζονται ανεξέλεγκτα τις νόμιμες και αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, εκ του ασφαλούς και χωρίς καμία λειτουργική ή φορολογική προϋπόθεση και υποχρέωση. Το φαινόμενο αυτό και τις επιπτώσεις του μελετήσαμε στο Ξ.Ε.Ε. τη χρονιά που πέρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ίσως και στην Ευρώπη και τα κυριότερα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, το ερώτημα που πιεστικά προκύπτει είναι «Τι χρειάζεται να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω» ; 
Κατ αρχήν χρειάζεται συμφωνία, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη-κλειδί των καιρών μας! 
Μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει ότι ο τουρισμός αποτελεί τη σταθερή δύναμη της χώρας, όπως επιλέξαμε να είναι το μήνυμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης. 
Μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι θα εργαστούμε όλοι μαζί, από κοινού, Υπουργείο και φορείς, για να τον στηρίξουμε, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον και το αύριο του ελληνικού τουρισμού, όχι για τους ξενοδόχους, αλλά για όλους τους Έλληνες. Κυρία Υπουργέ και αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, σε αυτή τη συμφωνία και στη συνακόλουθη προσπάθεια, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος θα είναι στην πρώτη γραμμή και θα τις στηρίξει με όλες τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία του. Το Ξ.Ε.Ε. πέρασε την περασμένη χρονιά μια περίοδο αμφισβήτησης, εξαιτίας των εισηγήσεων κάποιων εξυπνάκηδων και μαθητευόμενων μάγων της τρόικας. Αγωνιστήκαμε όμως, ανταπεξήλθαμε στις δυσκολίες και μείναμε όρθιοι. 
Πλέον το Ξ.Ε.Ε. είναι θεσμικά ακόμα πιο ισχυρό και πιο θωρακισμένο. Αφενός αναλάβαμε την ευθύνη, μέσω της ανάθεσης της αρμοδιότητας για την κατάταξη των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων, για την απολύτως αναγκαία αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. 
Με υπέρτατο στόχο λοιπόν την ποιότητα και με εφόδια την αξιοπιστία του Ξ.Ε.Ε. και τη βαθιά γνώση του χώρου που διαθέτουμε, εργαστήκαμε σκληρά, συνεργαζόμενοι με τους άριστους συμβούλους και σε διαρκή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς –δημόσιους και ιδιωτικούς- για να οικοδομήσουμε το νέο σύστημα κατάταξης. Με έμφαση στην αξιοπιστία, στην απλούστευση των διαδικασιών, στην αποτελεσματικότητα και στη διαφάνεια. Αφετέρου, πήραμε τη γενναία απόφαση, αφουγκραζόμενοι την απαίτηση των καιρών, για τη διεύρυνσή μας και τη μετεξέλιξή μας σε Τουριστικό Επιμελητήριο. ¨
Ήδη οι συζητήσεις μας με τον ΗΑΤΤΑ είναι σε προχωρημένο στάδιο ενώ και με την συνομοσπονδία των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων έχουμε ήδη ξεκινήσει να συζητούμε. 
Οι συνθήκες αλλάζουν και επιβάλλεται να είμαστε όλοι μαζί, να γινόμαστε πιο σοφοί, πιο τεκμηριωμένοι και πιο δυνατοί. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος που επιθυμούμε και οραματιζόμαστε. 
Στην πρώτη γραμμή, με φωνή σύνεσης και γνώσης για το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής κοινωνίας. 
Ευχαριστώ πολύ” .