money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

GlobalData: Το αποτύπωμα άνθρακα κρίσιμο βήμα για μια πιο βιώσιμη αεροπορία

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Το αποτύπωμα άνθρακα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κρίσιμο βήμα για μια πιο βιώσιμη αεροπορία, λέει η GlobalData, η οποία σε δημοσκόπησή της ανέδειξε την κλιματική αλλαγή ως το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και κυβερνητικό ζήτημα και τις αεροπορικές εταιρίες εκείνες που, κυρίως, είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ζωντανής δημοσκόπησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2021, με τη συμμετοχή 253 ατόμων, στην πλειοψηφία τους (68%) οι ερωτηθέντες αναδεικνύουν την κλιματική αλλαγή στο πιο σημαντικό ζήτημα.

Η κορυφαία εταιρία δεδομένων και ανάλυσης σημειώνει ότι, παρόλο που το αποτύπωμα άνθρακα δεν πρέπει να είναι το μόνο “εργαλείο” που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχει μεγάλες δυνατότητες να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τα ταξίδια.

Μια μονάδα ευρείας κλίμακας, που θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και ένα εκατομμύριο τόνους CO2, κάθε χρόνο, αναπτύσσεται στη Βορειοανατολική Σκωτία. Πρόκειται για το πρόγραμμα Direct Air Capture (DAC), το οποίο αναπτύσσεται από κοινού, από τη βρετανική εταιρία Storegga και την καναδική Carbon Engineering.

Σύμφωνα με αυτό, μόλις απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα το CO2, μπορεί να αντληθεί στο έδαφος, να πωληθεί για εμπορική χρήση ή ακόμη και να μετατραπεί σε υγρό καύσιμο. Μια μορφή βιώσιμου, αεροπορικού καυσίμου, που δημιουργείται από το CO2 δεν θα απομακρύνει μόνιμα τον άνθρακα από τον αέρα, αλλά θα μείωνε τη ζημιά που προκαλεί, επί του παρόντος, λόγω της συνεισφοράς του στην κυκλική οικονομία.

ksd PRIMAGEL
adv

Η Johanna Bonhill-Smith, ταξιδιωτική και τουριστική αναλύτρια στην GlobalData, σχολιάζει: “Οι αεροπορικές εταιρίες εκπονούν σχέδια για καθαρό, μηδενικό άνθρακα. Η United Airlines είναι μία από τις εταιρίες, που υποσχέθηκε να επιτύχει αυτό έως το 2050. Άλλες αεροπορικές εταιρίες μέλη της Συμμαχίας Alliance, όπως η American Airlines, η British Airways και η Cathay Pacific, έχουν, επίσης, δεσμευτεί για αυτήν την υπόσχεση έως το 2050”.

Οι καταναλωτές επικεντρώνονται, επίσης, περισσότερο στο περιβάλλον, με το 42% των ερωτηθέντων σε  έρευνα της GlobalData, η οποία διεξήχθη το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε δείγμα 21.768 ανθρώπων παγκοσμίως, να επηρεάζεται από το “Πόσο ηθικό/φιλικό προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνο είναι ένα προϊόν ή υπηρεσία”, έναντι του 35% που επηρεάζεται από το “Πόσο ψηφιακά εξελιγμένο/έξυπνο είναι ένα προϊόν ή η υπηρεσία”. Αυτό αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες των καταναλωτών για το μέλλον, όπου οι δεσμεύσεις αειφορίας των εταιριών θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επιθυμητές στις αποφάσεις αγοράς.

Η Bonhill-Smith προσθέτει: “Η δυνατότητα άμεσης δέσμευσης αέρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου περιβάλλοντος για τα ταξίδια είναι πραγματική. Είναι μια τεχνολογία, που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για πιο βιώσιμη αεροπορία στο μέλλον. Η δημιουργία καυσίμου, που σχηματίζεται από άνθρακα, που είναι ήδη στον αέρα, θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει η περαιτέρω αύξηση των επιπέδων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το σχέδιο Direct Air Capture, που θα κυκλοφορήσει στη Σκωτία, για παράδειγμα, δεν θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2026. Πρέπει να αναληφθούν τώρα ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στα ταξίδια. Αυτή η μορφή τεχνολογίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσθήκη σε άλλες πρωτοβουλίες που ξεκινούν, όπως η μείωση των εκπομπών. Επομένως, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει ως δια μαγείας, αλλά, οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον”.

Tagged

1 σχόλιο στο “GlobalData: Το αποτύπωμα άνθρακα κρίσιμο βήμα για μια πιο βιώσιμη αεροπορία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *