money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

GOOGLE: Κερδίζουν έδαφος τα εγχώρια ταξίδια εν μέσω Covid | Το 31% θέλει να ταξιδέψει

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την επιθυμία να πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι αναψυχής αμέσως μόλις υποχωρήσει η πανδημική κρίση του COVID-19 εκφράζει το 31% των καταναλωτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Google, σε συνεργασία με τη Boston Consulting Group.

Σύμφωνα με την έρευνα τα ταξίδια θα αποκατασταθούν και η ταξιδιωτική βιομηχανία θα «αναβιώσει» μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο COVID-19. Έως τότε τα εγχώρια ταξίδια θα είναι στο προσκήνιο, ενώ νέες τάσεις, όπως τα ταξίδια με «Οχήματα Αναψυχής», θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι επιπτώσεις του COVID-19 στο αίσθημα ασφάλειας που σχετίζεται με τα ταξίδια των καταναλωτών. Έτσι, η «αναθέρμανση» της ταξιδιωτικής βιομηχανίας δείχνει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ασφαλείς θα αισθανθούν οι εν δυνάμει ταξιδιώτες και πόσο σύντομα. Για παράδειγμα, περίπου το 80% των καταναλωτών στις ΗΠΑ και τη Γαλλία πιστεύουν ότι ο ιός θα οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση και περισσότεροι από το 45% ανησυχούν για τα οικονομικά τους.

Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να πραγματοποιήσουν δαπάνες για ορισμένες… πολυτέλειες, όπως είναι τα ταξίδια. Οι καταναλωτές, λοιπόν, που ανησυχούν για την πορεία των οικονομικών τους, εξαιτίας της πανδημίας, έχουν περισσότερες από δύο φορές πιθανότητες να θέλουν να μειώσουν τα ταξίδια αναψυχής από τους συνομήλικους τους, οι οποίοι ούτως ή άλλως, ενδιαφέρονται λιγότερο. Φυσικά, οι οικονομικοί περιορισμοί δεν είναι το μόνο θέμα. Όλοι οι καταναλωτές φοβούνται μήπως νοσήσουν από κορονοϊό, αφού έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν ενώ ταξιδεύουν από ό,τι όταν κάνουν τις αγορές τους σε κάποιο κατάστημα της περιοχής τους.

Το 50% των Αμερικανών, για παράδειγμα, φοβούνται τη μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού. Μάλιστα, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζονται περισσότερο απρόθυμοι να ταξιδέψουν και αυτό εξηγείται δεδομένης της μεγαλύτερης ευπάθειας που παρουσιάζουν. Από τον Αύγουστο του 2020, οι Αμερικανοί ηλικίας 56 ετών και άνω δείχνουν πολύ πιο απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε μορφή ταξιδιού από εκείνους ηλικίας 18 έως 40 ετών.

Περισσότεροι από το 70% των καταναλωτών πιστεύουν ότι είναι ανεύθυνο να ταξιδεύουν έως ότου τεθεί υπό έλεγχο ο ιός και σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 65% πιστεύουν ότι δεν αξίζει να διακινδυνεύσουν την υγεία τους πραγματοποιώντας κάποιο ταξίδι, έως ότου η επιστήμη είναι σε θέση να ελέγξει την πανδημική κρίση του κορονοϊού.

Το 60% των καταναλωτών δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στο άμεσο μέλλον, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα με την προέλευσή τους.

Ωστόσο, σίγουρα δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο άμεσο μέλλον το 58% των Άγγλων, το 50% των Γάλλων, το 47% των Αμερικάνων, το 39% των Ιταλών και το 37% των Κινέζων.

Η προθυμία για πτήσεις βραχυπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκταση των μέτρων υγείας και ασφάλειας που ισχύουν.

Αναζητήσεις για ταξίδια στο άμεσο και όχι στο απώτερο μέλλον

Το 40% όσων λένε ότι θα σταματήσουν να ταξιδεύουν έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο αναμένουν ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν εντός των επόμενων 12 μηνών. Και αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες. Έτσι, τον Απρίλιο του 2020, οι αναζητήσεις σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στη Google μειώθηκαν κατά 62% σε ετήσια βάση, ενώ τον Αύγουστο η μείωση περιορίστηκε στο 42%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.

Οι τρεις βασικές ερωτήσεις που τέθηκαν στη Google παγκοσμίως σχετικά με τα ταξίδια, τον Ιούνιο, ήταν:

«Πότε μπορούμε να ταξιδέψουμε ξανά;»

«Πότε θα ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια;» και

«Πότε θα είναι ασφαλές να ταξιδέψουμε ξανά;».

ksd GOOGLE
adv Google

Ενώ οι κορυφαίες ερωτήσεις τον Αύγουστο αφορούσαν το πού και πότε μπορούμε να ταξιδέψουμε «τώρα». Στην πραγματικότητα, το 45% των 100 κορυφαίων ερωτήσεων αναφορικά με τα ταξίδια επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο του COVID-19 και στην επιθυμία να ταξιδέψουν το συντομότερο δυνατό, με ασφαλή τρόπο.

Τα δεδομένα αναζήτησης της Google αποδεικνύουν το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών να ταξιδεύουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με την περίοδο της αναζήτησης, και όχι αργότερα, όπως ίσχυε προ κορονοϊού. Έτσι, ο αριθμός των ημερών που μεσολαβούν μεταξύ των ημερομηνιών αναζήτησης και αναχώρησης, για τα εσωτερικά αεροπορικά ταξίδια μειώθηκε από τις 48 ημέρες, στα τέλη Απριλίου, σε μόλις πάνω από 30 ημέρες, στο τέλος Ιουνίου και σε 28 ημέρες τον Αύγουστο.

Επιπλέον, αυξάνεται το ενδιαφέρον για διεθνή ταξίδια. Έτσι, το προαναφερόμενο διάστημα το ενδιαφέρον για τις διεθνείς πτήσεις το διάστημα μεταξύ αναζήτησης και αναχώρησης περιορίστηκε από 77 ημέρες, στα τέλη Απριλίου, σε λιγότερες από 45 ημέρες μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Συνολικά, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των καταναλωτών αναζητούν ταξίδια σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Με τεστ και θερμομέτρηση η επιβίβαση των ταξιδιωτών

Ενώ η ασφάλεια παραμένει για τους καταναλωτές ως ο νούμερο ένα παράγοντας για την υλοποίηση κάποιου ταξιδιού, εντούτοις το 44% των καταναλωτών ελπίζουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια σύντομα. Την ίδια στιγμή στην πλειοψηφία τους οι ταξιδιώτες δηλώνουν πρόθυμοι να πετάξουν ξανά ήδη από τον επόμενο μήνα, αρκεί να τηρούνται ορισμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Για παράδειγμα, για το 75% πολύ σημαντική είναι η εφαρμογή του μέτρου της απόστασης, για το 74% η διάθεση απολυμαντικού χεριών, για το 72% η τακτική απολύμανση των αεροσκαφών, για το 64% η θερμομέτρηση και για το 50% η υλοποίηση τεστ COVID-19 και η λειτουργία ξεχωριστής εισόδου για εκείνους που πρόκειται να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

«Οχήματα Αναψυχής», η λύση για ασφαλείς διακοπές

Πού ονειρεύονται να πάνε και γιατί οι εν δυνάμει ταξιδιώτες; Συνολικά, περισσότεροι από το 35% των καταναλωτών στις Η.Π.Α. σκοπεύουν το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσουν, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να είναι διαφορετικό από ό,τι συνήθως. Οι περισσότεροι υποψήφιοι ταξιδιώτες εκφράζουν την επιθυμία να ξεφύγουν από όλα τα άσχημα τις περιόδου της πανδημίας, πραγματοποιώντας ταξίδια για χαλάρωση ή για να επισκεφθούν την οικογένεια και τους φίλους τους. Σχεδιάζουν, μάλιστα, ταξίδια μικρότερης διάρκειας, κατά προτίμηση με αυτοκίνητο.

Ταξίδια στην παραλία, στη φύση ή σε μικρές πόλεις συνιστούν προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες, ιδίως για τους Ιταλούς και τους Γάλλους. Αυτό, άλλωστε, μπορεί να εξηγήσει τις αυξημένες πωλήσεις των επονομαζόμενων Recreational Vehicles (RVs), δηλαδή των «Οχημάτων Αναψυχής», που καταγράφονται στις ΗΠΑ.

Σχεδόν το 20% των καταναλωτών σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι με ένα RV μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 11% σχεδιάζει να αγοράσει ένα, σύμφωνα με την RV Industry Association.

Κερδίζουν τα ταξίδια στο εσωτερικό

Στις εσωτερικές πτήσεις συνεχίζουν να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο, κι αυτό καθώς τον Ιούνιο οι εσωτερικές πτήσεις αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 84% των δραστηριοτήτων των αεροπορικών εταιριών, από 60% τον Ιανουάριο. Τον Απρίλιο, οι αναζητήσεις στη Google για πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν περίπου 45%, παγκοσμίως, σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά έκτοτε σημειώνουν άνοδο σε ποσοστό 36% κάθε μήνα.

Η ισχυρότερη ανάπτυξη καταγράφεται στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, ενώ υστέρηση παρατηρείται στη Νότια Ασία, τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική.

Αρκετοί ταχέως αναπτυσσόμενοι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού (DMO) έχουν ήδη αρχίσει να αξιοποιούν την εστίαση των ταξιδιωτών στα εγχώρια ταξίδια, αναλαμβάνοντας αποκλειστικές καμπάνιες για την προώθηση του ενδιαφέροντος για τοπικούς προορισμούς. Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, ξεκίνησε πρόσφατα την εκστρατεία «Go to Travel», ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την οποία παρέχεται επιδότηση από 8 έως 185 δολάρια Αμερικής ανά Ιάπωνα ταξιδιώτη, για την υλοποίηση διακοπών στο εσωτερικό της χώρας. Και το Βιετνάμ δελεάζει τους εγχώριους ταξιδιώτες με μια εκστρατεία, που συνιστά συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, και η οποία προσφέρει εκπτώσεις έως και 50% σε αεροπορικές εταιρίες, ταξιδιωτικά γραφεία και θέρετρα.

Όπως σημειώθηκε, το ενδιαφέρον για τα εγχώρια ταξίδια παραμένει σχετικά υγιές, λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα ασφάλειας και τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια.

Ωστόσο, το ποσοστό των ερωτηθέντων στην έρευνα της Google, που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό για διακοπές εντός των επόμενων έξι μηνών, παρουσίασαν διακυμάνσεις. Τον Ιούνιο, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ιταλία, για παράδειγμα, επιβεβαίωσαν ότι θα ταξίδευαν οπουδήποτε στην πατρίδα τους. Από τότε, ωστόσο, αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί εξαιτίας της νέας αύξησης των κρουσμάτων  κορονοϊού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *