heraklion
Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γρ. Τάσιος: Σε χαμηλές… πτήσεις ο Μάϊος | «Είμαστε σε χρονιά επιβίωσης» | Α. Αγγελόπουλος: “Λειτουργούμε με ζημιά”

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αντιμέτωπη με την ενεργειακή και ανθρωπιστική κρίση πέραν της πανδημίας η σεζόν για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. «Είμαστε σε μια περίοδο που ο Μάιος είναι σε “χαμηλές πτήσεις” σε σχέση με το 2019 και στη Βόρεια Ελλάδα η μέση πληρότητα δεν ξεπερνάει το 40%» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Αλέξανδρος Αγγελόπουλος τονίζει ότι «Οι τιμές που ακόμα πουλάμε τα πακέτα μας, είναι “κλειδωμένες” στα επίπεδα του 2019. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούμε με ζημιά ακόμη κι αν έχουμε τις ίδιες πωλήσεις, με αυτές που είχαμε προ της πανδημίας»

«Είμαστε σε μια περίοδο που ο Μάιος είναι σε χαμηλές πτήσεις σε σχέση με το 2019 και στη Βόρεια Ελλάδα η μέση πληρότητα δεν ξεπερνάει το 40%» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, μέχρι στιγμής, στο πρώτο 15νθημερο του Μαΐου, έχει ανοίξει μόλις το 30% των ξενοδοχείων, ενώ συνολικά αναμένεται να ανοίξουν όλα στο δεύτερο 15νθημερο του μήνα.

Ο ελληνικός τουρισμός σε δυο ταχύτητες

Αναμφίβολα, η τουριστική κίνηση δεν καταγράφει τις ίδιες ταχύτητες σ’ όλη τη χώρα. Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος η εικόνα είναι καλύτερη στη Νότια Ελλάδα, και σε σχέση με προορισμούς που διαθέτουν αεροδρόμια, το Ηράκλειο της Κρήτης τα πηγαίνει καλά, η Κέρκυρα και η Ρόδος λιγότερο, η Κως σε ικανοποιητικά νούμερα, ενώ και η Αθήνα έχει θετική πορεία και λόγω των πτήσεων που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ.

tasios
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός, μία τεράστια βιομηχανία, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, εισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2021 καταγράφηκαν 10,65 δις ευρώ τουριστικά έσοδα, όταν είχαν προϋπολογιστεί 6 δις.

Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά παγκοσμίως για τον τουρισμό και στην Ελλάδα καταγράφηκαν 4,5 δις ευρώ το 2020 και 6 εκατ. τουρίστες. Σε αντίθεση με το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τα 33 εκατ. ξένους επισκέπτες και τα 19 δις ευρώ τουριστικά έσοδα.

Τι να αναμένουμε όμως για το 2022; «Είμαστε σε μια μεταβατική χρονιά, παρ’ όλο που την περιμέναμε ότι θα είναι η πραγματική ανάκαμψη» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και συμπληρώνει «είμαστε σε χρονιά επιβίωσης. Και αυτό για δυο λόγους:

α. δεν έχουμε Ουκρανία και Ρωσία, άρα πρέπει να βρούμε από εκεί νέους πελάτες και

β. η ανασφάλεια του πολέμου και της ακρίβειας του νοικοκυριού δημιουργεί μια καθυστέρηση στο να πάρει κάποιος την απόφαση να κάνει την κράτησή του. Άρα, γι’ αυτό το λόγο, χάνουμε το Μάιο, κατά βάση» συμπληρώνει.

Η εικόνα, μέχρι στιγμής, φαίνεται καλύτερη στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και ο λόγος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ είναι ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος με πιο δελεαστικές τιμές για την χαμηλή περίοδο.

Ο ίδιος εξηγεί, ότι τον Ιανουάριο του 2020, προ κορωνοϊού, υπήρχε 65% μέση πληρότητα από κρατήσεις από Μάιο έως Σεπτέμβριο «άσχετα εάν μετά δεν δουλέψαμε», ενώ φέτος, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η μέση πληρότητα είναι στο 50%.

Ο κ. Τάσιος σχολιάζει και την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, η οποία όπως δηλώνει είναι στο 25% , ανά δωματο – διανυκτέρευση. «Προσθέτοντας την αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 25% , ανά δωματο – διανυκτέρευση, σίγουρα, τα μάτια μας είναι το τι ταμείο θα κάνουμε τον Οκτώβριο, σε σχέση με το κόστος. Άρα, όχι αν θα είναι 1.000 οι αφίξεις ή 800, είναι πραγματικά τι θα μείνει στο ταμείο των επιχειρήσεων» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ.

Ο Αλ. Αγγελόπουλος

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, τονίζει ότι «Οι τιμές που ακόμα πουλάμε τα πακέτα μας, είναι “κλειδωμένες” στα επίπεδα του 2019. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούμε με ζημιά ακόμη κι αν έχουμε τις ίδιες πωλήσεις, με αυτές που είχαμε προ της πανδημίας και το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων μπορεί να αγγίξει ακόμη και το +10% – +11% του συνολικού τζίρου”.

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com αναφορικά με την επάρκεια πρώτων υλών “η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν τόσες για να καλύψουν την ζήτηση. Σιτηρά, δομικά υλικά, ξυλεία καταγράφουν ελλείψεις. Είναι μια κατάσταση που θεωρώ ότι θα αργήσει να αλλάξει. Το 2019 είχαμε 18 δισ. ευρώ έσοδα ενώ η εξαγωγή συναλλάγματος, τα λεφτά δηλαδή που ξοδέψαμε για να εισάγουμε προϊόντα από το εξωτερικό, άγγιζαν τα 4,9 δισ. ευρώ. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι πρέπει να γυρίσουμε στην πρωτογενή παραγωγή. Βέβαια αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα στην Ευρώπη, το οποίο έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα».

Και καταλήγει αναφορικά με την εξέλιξη της κίνησης, αλλά και τον “απολογισμό” της πασχαλινής περιόδου: «Κατά τη γνώμη μου οι διθυραμβικές δηλώσεις του Υπουργείου Τουρισμού δεν επιβεβαιώνονται, διότι όλη η Ελλάδα δεν εμφανίζει την ίδια εικόνα σε πληρότητα. Υπάρχει μεγάλη θέληση για ταξίδι, όμως οι ανατιμήσεις στα καύσιμα των αεροπλάνων από τέλος του μήνα θα μετακυλήσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή. Σκεφτείτε ότι η μέση τιμή εβδομαδιαίου πακέτου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 580€, ενώ η αύξηση στο αεροπορικό εισιτήριο θα αγγίξει τα 120€ με 130€. Το πιο πιθανό είναι να πάνε στην Τουρκία που είναι φθηνότερη αγορά. Ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και το ριμπάουντ από το χρήμα που δεν ξοδεύτηκε μέσα στην πανδημία θα κρατήσει μόλις λίγους μήνες».

Tagged

1 σχόλιο στο “Γρ. Τάσιος: Σε χαμηλές… πτήσεις ο Μάϊος | «Είμαστε σε χρονιά επιβίωσης» | Α. Αγγελόπουλος: “Λειτουργούμε με ζημιά”

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *