ΗΠΑ: Απαγόρευση ταξιδιών από την Ευρώπη για 30 ημέρες | Τι ισχύει;

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε την αναστολή των ταξιδιών από την Ευρώπη για 30 ημέρες από την Παρασκευή, ως αντίμετρο για την έξαρση του Κορωνοϊού. Τι σημαίνει αυτή η απόφαση και πως θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες;

Τι περιλαμβάνει η απαγόρευση;

Ο Donald Trump ανακοίνωσε, πως θα ακυρωθούν όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ λόγω της έξαρσης του Κορωνοϊού. Από την απόφαση αυτή εξαιρείται η Μ. Βρετανία.

Ποιους αφορά η απαγόρευση;

Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι απαγορεύει την είσοδο ταξιδιωτών, οι οποίοι βρίσκονταν στις εξής ευρωπαϊκές χώρες 14 ημέρες πριν την άφιξή τους στις ΗΠΑ: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Πως επηρεάζονται οι Αμερικάνοι που ταξιδεύουν από την Ευρώπη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Chad Wolf, αναφέρει ότι εντός των επόμενων 48 ωρών θα εκδοθεί ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “όσοι επιβάτες από τις ΗΠΑ έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη, θα αφιχθούν σε συγκεκριμένα αεροδρόμια της χώρας, όπου και θα πραγματοποιούνται έλεγχοι”. Μέχρι  στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τα αεροδρόμια ούτε και με τη διαδικασία ελέγχου.

Πώς αντιδρούν οι αεροπορικές;

Η Delta Airlines αναφέρει, ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια και η υγεία των υπαλλήλων και του επιβατικού κοινού, καθώς και ότι θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στο πρόγραμμα πτήσεων, ώστε να ανταποκριθεί στην κυβερνητική οδηγία.

Η Leslie Scott, εκπρόσωπος των United Airlines, δήλωσε πως η αεροπορική θα συμμορφωθεί και θα ακολουθήσει την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η Finnair θεωρεί ότι το σχέδιο ακυρώσεων είναι ασαφές, και ενημερώνει το επιβατικό της κοινό ότι θα παρέχει περισσότερα στοιχεία, όταν θα είναι πλήρως ενημερωμένη.

Τι συμβαίνει με τις υφιστάμενες κρατήσεις;

Η Delta Airlines εφάρμοσε την απαλλαγή από τα τέλη ταξιδιού το βράδυ της Τετάρτης για πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και ανέφερε, ότι δε θα χρεώνει τα τέλη για αλλαγές πτήσεων για επιβάτες που ταξιδεύουν από, προς και διαμέσου της Ευρώπης και της Μ.Βρετανίας μέχρι και τις 31 Μαΐου. Η ακύρωση των τελών ισχύει για κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πριν τις 11 Μαρτίου.

Υπάρχει τρόπος για το επιβατικό κοινό να ταξιδέψει από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ;

Δεδομένης της εξαίρεσης της Μ. Βρετανίας από την απαγόρευση υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης των πτήσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ. Το αεροδρόμιο του Heathrow θα αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς κόμβους.

Πόσο ξαφνική είναι η απαγόρευση;

Η ανακοίνωση της απαγόρευσης είναι όντως ξαφνική, αλλά μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, όπως η Delta, η American και η United είχαν ήδη ακυρώσεις πτήσεις προς την Ιταλία λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Επίσης, πολλοί τουρίστες ακύρωσαν τις ανοιξιάτικες πτήσεις τους προς την Ευρώπη λόγω του φόβου για τον Κορωνοϊό. Ήδη από την Τρίτη η United είχε αναφέρει πτώση των κρατήσεων προς την Ευρώπη κατά 50%.

Το γεγονός ότι έχουν ακυρωθεί οι πτήσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ δε διευκολύνει την κατάσταση, καθώς οι επιβάτες δεν πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Ποιοι άλλοι περιορισμοί εφαρμόζονται;

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει περιορισμούς για τα ταξίδια από την Κίνα και το Ιράν. Η Jetblue δηλώνει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη και από την 11 Σεπτεμβρίου.

Πώς θα επηρεάσει η απαγόρευση τον κλάδο των αερομεταφορών;

Ο τουριστικός και ταξιδιωτικός κλάδος έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την έξαρση του Κορωνοϊού. Αν και είναι νωρίς για να μιλάμε με οικονομικά στοιχεία, οι οικονομολόγοι και οι ειδικοί του κλάδου ανησυχούν για επιπτώσεις ίδιες με αυτές της 11 Σεπτεμβρίου και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι αμερικανικές αεροπορικές έχουν ξεκινήσει τις αναβολές και τις μειώσεις πτήσεων από τα τέλη του Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή εμφανής είναι και ο κίνδυνος μείωσης των εσωτερικών δρομολογίων, καθώς οι ταξιδιώτες φοβούνται να πετάξουν οπουδήποτε.

Η United Airlines θα μειώσει τις διαθέσιμες θέσεις για τις πτήσεις εσωτερικού κατά 10% τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ η JetBlue θα προχωρήσει σε μειώσεις 5%. Η American Airlines θα μειώσει τις διαθέσιμες θέσεις για διεθνείς πτήσεις κατά 10% για το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των πτήσεων κατά 55% για πτήσεις στον Ειρηνικό. Οι πτήσεις εσωτερικού θα μειωθούν κατά 7.5% για τον Απρίλιο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *