Photo by Dorian Mongel on Unsplash
Photo by Dorian Mongel on Unsplash

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε 1,38 δισ. ευρώ για τη στήριξη του Τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τη διάθεση 1,38 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τουριστικού τομέα της χώρας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας (MITUR) Daniela Santanchè.

Τα κεφάλαια αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί από το PNRR, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη μέτρηση του PNRR που προωθείται από το ιταλικό υπουργείο Τουρισμού και διαχειρίζεται από την Invitalia -τον Εθνικό Οργανισμό για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη επιχειρήσεων S.p.A.- που προβλέπει ένα ανακυκλούμενο ταμείο για τον τουρισμό, ύψους 1 δισεκατομμυρίου και 380 εκατομμυρίων ευρώ για τις εγκαταστάσεις διαμονής. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την έναρξη εργασιών ενεργειακής ανάπλασης, αντισεισμικής προστασίας, ανακαίνισης, αποκατάστασης και ψηφιοποίησης, καθώς και την αγορά επίπλων και την κατασκευή πισινών και σπα.

Ειδικότερα, αφορά ξενοδοχεία, αγροικίες, υπαίθρια καταλύματα, μαρίνες, εστιατόρια, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των συνεδρίων και των εκθέσεων, εγκαταστάσεις κολύμβησης και ιαματικά λουτρά. Πρόκειται για μια οικονομική επιδότηση που δεν έχει προηγούμενο στον τουρισμό, σύμφωνα με την κα. Santanchè.

Προβλέπεται η διάθεση 180 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του PNRR από τα κονδύλια Next Gen της ΕΕ, τα οποία ενσωματώθηκαν με 600 εκατομμύρια που εγκρίθηκαν από την CIPESS (Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης) και χορηγήθηκαν στην Cassa Depositi e Prestiti (μια ανώνυμη εταιρία που ελέγχεται από το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία προωθεί την ανάπτυξη της χώρας), παράλληλα με δάνεια ίσης αξίας, 600 εκατομμύρια, που εκταμιεύθηκαν από τον τραπεζικό τομέα. Οι παρεμβάσεις αφορούν έργα που κυμαίνονταν από 500.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ. Εξαιρούνται σκόπιμα οι χαμηλότερες ποσοστώσεις.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Ως εκ τούτου, από τις 25 Ιανουαρίου στις 14:00 μ.μ., οι επιχειρήσεις μπορούσαν να εγγραφούν στη σελίδα FRITUR (Fondo Rotativo Turismo) που εμφανίζεται στους δικτυακούς τόπους του ιταλικού υπουργείου Τουρισμού και την Invitalia, να ελέγξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δικαιολογητικά και από τις 30 Ιανουαρίου να κατεβάσουν τα έντυπα των αιτήσεων που πρέπει να συμπληρώσουν.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρο τον Φεβρουάριο για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους στην τράπεζα που θα επιλέξουν, η οποία θα πρέπει να προβεί σε δεσμευτική αξιολόγηση. Από την 1η Μαρτίου, οι εταιρίες θα μπορούν να εισάγουν το σχέδιό τους στην πλατφόρμα Invitalia. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αιτούντες θα πρέπει να εργαστούν για τη βιωσιμότητα των σχεδίων τους, να προσέλθουν στις τράπεζές τους για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους και, εάν η αξιολόγηση είναι θετική, θα λάβουν ένα μέρος του ποσού από το μη επιστρεπτέο πρόγραμμα CDP και το υπόλοιπο μέρος από την τράπεζά τους.

“Το πρόβλημα τώρα δεν είναι πλέον τα χρήματα, αλλά η υλοποίηση των έργων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2025. Επιβάλλεται, ως εκ τούτου, η χώρα αυτών των πόρων, επίσης, να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή στιγμή του ιταλικού προορισμού που το 2022 υποδέχτηκε συνολικά 338 εκατομμύρια Ιταλούς και ξένους τουρίστες, εξακολουθώντας να είναι κάτω κατά 10% από την προ-πανδημική απόδοση, αλλά το 2023, μπορεί τελικά να ξεπεράσει το 2019 “, πρόσθεσε η κα. Santanchè.

Ο διευθυντής κινήτρων της Invitalia, Luigi Gallo, διευκρίνισε ότι, για τις αιτήσεις, θα εξεταστούν επίσης παράμετροι που αφορούν την γεωγραφική θέση (βόρεια, κεντρική και νότια Ιταλία) και το μέγεθος των επιχειρήσεων. Τέλος, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, εντός 40 ημερών, η τράπεζα πρέπει να απαντήσει και να υποβάλει στοχευμένη αξιολόγηση.

Στην πραγματικότητα, είπε ο κ. Gallo, πρόκειται για μια πράξη που προβλέπει δύο μορφές διευκόλυνσης: μια άμεση συνεισφορά στη δαπάνη, που χορηγείται από το ιταλικό υπουργείο Τουρισμού κι ένα επιδοτούμενο δάνειο που χορηγείται από το CDP, το οποίο στη συνέχεια θα χρειαστεί 60 ημέρες για την οριστική απάντηση και το πράσινο φως για την εκτέλεση του έργου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *