ΙΤΕΠ: Καταγραφή των πρακτικών για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία στα ελληνικά ξενοδοχεία | ΕΡΕΥΝΑ | Συνεργασία με την Google

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η έρευνα πεδίου για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αποτέλεσε τη βάση της συνεργασίας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με την Google στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας.

Στόχος της έρευνας ήταν η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, όσον αφορά στην εφαρμογή πρακτικών για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία, καθώς και στην καταγραφή των αναγκών σε ενημέρωση και εκπαίδευση πάνω στα θέματα αυτά.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής αξιοποιήθηκαν στο σχεδιασμό του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του Υπουργείου Τουρισμού και της Google, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν το βιώσιμο μετασχηματισμό τους και να επικοινωνήσουν τις περιβαλλοντικές τους δράσεις. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα διατίθεται στους ενδιαφερόμενους χωρίς κόστος.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΔΩ

Τι έδειξε η έρευνα

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, έχουν ως εξής:

Το ποσοστό ξενοδόχων με γνώσεις άνω του μετρίου πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας είναι υψηλότερο στα Δημοφιλή Νησιά (51,2%).
Η εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας θεωρείται μεγάλης σημασίας για το μέλλον όλων των ξενοδοχείων, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Ωστόσο, τα Μεγάλα και Μεσαία ξενοδοχεία καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά από τα Μικρά και Οικογενειακά ξενοδοχεία.
Το επίπεδο γνώσεων πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας είναι αρκετά υψηλότερο στα Μεγάλα ξενοδοχεία.
Το ποσοστό των ξενοδοχείων που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθός τους. Ωστόσο, αντίθετη τάση καταγράφεται για τους στόχους μείωσης.
Παρατηρείται ότι η εφαρμογή μεθόδων μέτρησης του αποτυπώματος άνθρακα είναι πιο έντονη σε ξενοδοχεία που αποτελούν μέρος μιας αλυσίδας.
Τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία αναγνωρίζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη σημασία της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών για το μέλλον της ξενοδοχειακής επιχείρησης συγκριτικά με τα μη πιστοποιημένα ξενοδοχεία.
Μεγάλη διαφορά παρατηρείται και στο επίπεδο γνώσεων (των ξενοδόχων) πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ανάμεσα στα πιστοποιημένα και μη ξενοδοχεία.
Το ποσοστό των πιστοποιημένων ξενοδοχείων που εφαρμόζουν μεθόδους μέτρησης του αποτυπώματος άνθρακα του ξενοδοχείου είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των μη πιστοποιημένων ξενοδοχείων (25% έναντι 9%).
Τα ποσοστά των ξενοδόχων που αναγνωρίζουν τη σημασία υιοθέτησης πρακτικών βιωσιμότητας για το μέλλον της επιχείρησής τους κυμαίνεται από 67% έως 89%. Τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία, τα μεγάλα και μεσαία ξενοδοχεία καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία στα λιγότερο δημοφιλή νησιά και αυτά που είναι ατομικές επιχειρήσεις.
Κατά μέσο όρο, περισσότεροι από τους μισούς ξενοδόχους παραδέχονται ότι έχουν μέτρια γνώση στα θέματα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία, στα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες και στα πιστοποιημένα ξενοδοχεία οι ξενοδόχοι δηλώνουν ότι έχουν ικανοποιητικές γνώσεις αυτών των θεμάτων.
Παρόλα αυτά, καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ξενοδόχων, οι οποίοι θα ήθελαν να ενημερωθούν περαιτέρω σε θέματα βιώσιμων πρακτικών που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στα ξενοδοχεία τους.
Το ποσοστό των ξενοδοχείων που παρακολουθεί τις εκπομπές άνθρακα κυμαίνεται από 8% έως 31%. Ξενοδοχεία μέλη αλυσίδων και πιστοποιημένα ξενοδοχεία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία σε πόλεις εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και στα λιγότερο δημοφιλή νησιά.
Τα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό πρακτικές για τη μείωση των εκπομπών CO2, θέτουν χαμηλότερους στόχους μείωσης για το μέλλον.
Οι συνολικές ετήσιες επενδύσεις σε πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος κυμαίνονται από 8% έως 11% του τζίρου των ξενοδοχείων.

ΙΤΕΠΑκόμη:

Τα ποσοστά των ξενοδόχων που αναγνωρίζουν τη σημασία υιοθέτησης πρακτικών βιωσιμότητας για το μέλλον της επιχείρησής τους κυμαίνεται από 67% έως 89%. Τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία, τα μεγάλα και μεσαία ξενοδοχεία καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία στα λιγότερο δημοφιλή νησιά και αυτά που είναι ατομικές επιχειρήσεις.
Κατά μέσο όρο, περισσότεροι από τους μισούς ξενοδόχους παραδέχονται ότι έχουν μέτρια γνώση στα θέματα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία, στα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες και στα πιστοποιημένα ξενοδοχεία οι ξενοδόχοι δηλώνουν ότι έχουν ικανοποιητικές γνώσεις αυτών των θεμάτων.
Παρόλα αυτά, καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ξενοδόχων, οι οποίοι θα ήθελαν να ενημερωθούν περαιτέρω σε θέματα βιώσιμων πρακτικών που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στα ξενοδοχεία τους.
Το ποσοστό των ξενοδοχείων που παρακολουθεί τις εκπομπές άνθρακα κυμαίνεται από 8% έως 31%. Ξενοδοχεία μέλη αλυσίδων και πιστοποιημένα ξενοδοχεία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία σε πόλεις εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και στα λιγότερο δημοφιλή νησιά.
Τα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό πρακτικές για τη μείωση των εκπομπών CO2, θέτουν χαμηλότερους στόχους μείωσης για το μέλλον.
Οι συνολικές ετήσιες επενδύσεις σε πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος κυμαίνονται από 8% έως 11% του τζίρου των ξενοδοχείων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • 3 στους 4 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων θεωρούν την υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας ως το κλειδί για το μέλλον της επιχείρησής τους
  • 79% των ξενοδόχων εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση πιστοποίησης βιωσιμότητας
  • Μόνο 41% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το επίπεδο γνώσεών τους σχετικά με τις πρακτικές βιωσιμότητας είναι ικανοποιητικό
Tagged

1 σχόλιο στο “ΙΤΕΠ: Καταγραφή των πρακτικών για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία στα ελληνικά ξενοδοχεία | ΕΡΕΥΝΑ | Συνεργασία με την Google

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *