notopoulou

Κ. Νοτοπούλου: “Υπεύθυνη για τη «μεγάλη φυγή» των εργαζομένων στον Τουρισμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη”

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κοινή ανακοίνωση με την οποία θεωρούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπεύθυνη για τη «μεγάλη φυγή» των εργαζομένων στον Τουρισμό, εξέδωσαν η Κατερίνα Νοτοπούλου τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β1′ Βόρειας Αθήνας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Με έκπληξη ακούσαμε τον κο Πρωθυπουργό σε συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), να αναφέρει ότι στις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησής του είναι όλοι να έχουν « ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος», υποσχόμενος στους εργαζόμενους στον τουρισμό καλύτερους μισθούς και  καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνά ότι οι χαμηλοί μισθοί και οι  άθλιες συνθήκες εργασίας που έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη φυγή των εργαζομένων στον τουρισμό -επισιτισμό, είναι αποτέλεσμα ακριβώς της δικής του πολιτικής.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να  κηρύξει  υποχρεωτική την από 15-12-2022 κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αρνείται επομένως την επέκταση της εφαρμογής της σε όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της Χώρας

Αρνείται, έτσι ο Υπουργός Εργασίας την επέκταση της αύξησης των μισθών επιτρέποντας παράλληλα στους εργοδότες να μειώνουν του μισθούς των εργαζομένων στον τουρισμό με αιτιολογία ότι δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που την υπέγραψε.

Αρνείται, ακόμη για 80.000 εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό -τουρισμό την επιμήκυνση του χρονικού ορίου του επιδόματος ανεργίας για 2 επιπλέον μήνες.

Ξεχνά όμως ότι για το 80% των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το επίδομα έληξε τον Δεκέμβριο το 2022. Για το υπόλοιπο 20% τον Ιανουάριο 2023. Και ότι από κει και πέρα και μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει εισόδημα γι αυτούς. Όσοι δε τυχεροί επαναπροσληφθούν τον Απρίλιο, θα πληρωθούν τον Μάιο του 2023.

Η μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες να εργαστούν στον  Τουρισμό,  δείχνει την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την άτακτη φυγή των εργαζομένων στον τουρισμό όχι με μέτρα υπέρ αυτών, αλλά με αντικατάστασή τους από  πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι θα εργάζονται με πολύ χαμηλότερες αμοιβές και για περισσότερες ώρες, σε χειρότερες συνθήκες.

Αν οι εργαζόμενοι βρίσκονταν πράγματι στις προτεραιότητες του κ. Πρωθυπουργού, οι θέσεις θα καλύπτονταν ήδη από  Έλληνες εργαζόμενους.

Δηλώσεις σαν αυτές, εν μέσω προεκλογικής περιόδου αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του Ελληνικού λαού.

Ο Ελληνικός λαός  γνωρίζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να εγγυηθεί την βελτίωση της ποιότητας της εργασίας και της ζωής του.

Είναι η ώρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής”.

Κριτική και για τα μεγέθη

Σε άλλη ανακοίνωση αναφορικά με τις επιδόσεις του ελληνικού Τουρισμού η κα. Νοτοπούλου αναφέρει: “Υπό το βάρος της τραγικής του αποτυχίας ο κ. Μητσοτάκης αναζητά -για ακόμα μια χρονιά- σωσίβιο στον τουρισμό.

Μάταια όμως, διότι τόσο τα επίσημα στοιχεία όσο και η αγωνία των ανθρώπων του ελληνικού τουρισμού τον διαψεύδουν οικτρά.

Μπορεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πανηγυρίζουν σε κάθε ευκαιρία για τις επιτυχίες τους, η αλήθεια όμως είναι πως η τουριστική κίνηση οφείλεται  στην ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μετά την πανδημία καθώς τα ταξίδια έγιναν μια ανελαστική ψυχοκοινωνική δραστηριότητα .

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε στη διαχείριση όλων των κρίσεων και με τις πρακτικές της δυσφήμισε τη χώρα μας.

Η αλήθεια  είναι πως μετά την πανδημία ο τουρισμός δεν κατέρρευσε χάρη στις προσπάθειες του τουριστικού κόσμου και τις επιτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 στον τουρισμό.

Την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος για την «επέκταση» της τουριστικής σεζόν, οι χειμερινοί προορισμοί και η περιφέρεια όχι μόνο δεν έχουν δει αυτή την «επέκταση», αντιθέτως βλέπουν να γονατίζουν οι τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε ορεινούς και ημι ορεινούς προορισμούς στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας.

Τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ κάνουν λόγο για σημαντική μείωση -21,5% των τουριστικών εσόδων τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019!

Αδιάφορο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους εκλεκτούς του.

Αντίστοιχα, μειωμένη κατά -11,2 % (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ) είναι και η ταξιδιωτική κίνηση για το 2022 σε σχέση με το 2019, παρά τους διθυράμβους της κυβέρνησης.

Πληθωρισμός και εκρηκτική αύξηση της ενεργειακής ακρίβειας γονατίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, η κυβέρνηση όμως αρνείται πεισματικά να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξή τους και αρκείται σε λόγια εντυπωσιασμού, κενά περιεχομένου.

Η κυβέρνηση 4 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για την πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων στον τουρισμό, δεν έχει καταρτίσει σχέδιο, δεν έχει αναβαθμίσει την τουριστική εκπαίδευση παρά τις διαρκείς εξαγγελίες της.

Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που διόγκωσε για το φαινόμενο της μεγάλης φυγής καθώς άφησε τους εργαζόμενους χωρίς εισόδημα.  Που δεν έκανε τίποτα για το πρόβλημα στέγασης των εργαζομένων στις τουριστικές περιοχές. Που αντί να καταρτίσει σχέδιο για τις ελλείψεις στον τουρισμό, η αγωνία της ήταν να φέρει φθηνό εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες. Που διέλυσε τον ΣΕΠΕ και νομιμοποίησε την εργοδοτική αυθαιρεσία με το Νόμο Χατζηδάκη.

Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μειώνει κατά 33% τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το Υπουργείο Τουρισμού.  Που μετά  το φιάσκο με τον αναπτυξιακό Νόμο, αφήνει εκτός του Πράσινου Μετασχηματισμού ΜμΕ το 75% των ξενοδοχείων!

Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που στερεί από τον τουρισμό τη δυνατότητα θωράκισης  ανασχεδιασμού του τουριστικού μας προϊόντος αγνοώντας τα μηνύματα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

H επιτυχία του τουρισμού δεν μπορεί να εξαρτάται από ευχολόγια!

Δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη!

Χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική. Χρειάζεται όραμα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε ότι δεν διαθέτει.

Χρειάζεται ένα προοδευτικό σχέδιο για ένα νέο πραγματικά βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *