©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μειώνει (;) τους δεσμούς με το Ην. Βασίλειο η TUI | Ενδεχόμενη διαγραφή από το LSE

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έτοιμος να διακόψει τους εταιρικούς δεσμούς του με το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ο όμιλος TUI, με το τελευταίο εναπομείναν βρετανικό μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του να παραιτείται στο τέλος του έτους και τη διοίκηση της εταιρίας να προτείνει ενδεχομένως τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) στην ετήσια γενική συνέλευση του Φεβρουαρίου.

Η TUI θα επιδιώξει μια πιο εξέχουσα θέση στη γερμανική χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, όπου επί του παρόντος έχει δευτερεύουσα εισαγωγή, εάν αποχωρήσει από το LSE, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Ο όμιλος γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την αγορά του Λονδίνου κατά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων για τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, στις 6 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι “πρόσφατα προσεγγίστηκε από μετόχους”και ρωτήθηκε αν η τρέχουσα εισαγωγή του εξακολουθεί να είναι συμφέρουσα”.

Η μετακίνηση θα επιφέρει εξοικονόμηση κόστους και θα αποσαφηνίσει την πλειοψηφική ιδιοκτησία και τον έλεγχο της ΤUI Airways από την ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Sebastian Ebel, υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει κανένα πολιτικό υπόβαθρο για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι θα μπορούσε απλώς να διευκολύνει τη δομή”, και επέμεινε ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η πιο σημαντική αγορά για εμάς”.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει πλήγμα για την αγορά του Λονδίνου, αλλά θα ήταν λογική για την ΤUΙ, καθώς η τιμή της μετοχής της στο Λονδίνο παρουσιάζει χαμηλή απόδοση.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μεγαλύτερη αγορά της ΤUΙ και αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο πέμπτα των εσόδων του ομίλου, τα τρία τέταρτα των μετόχων της ΤUΙ βρίσκονται στην ηπειρωτική Ευρώπη και η πλειονότητα των συναλλαγών των μετοχών της πραγματοποιείται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η τρέχουσα διπλή εισαγωγή προέρχεται από το 2014, όταν συγχωνεύθηκαν οι γερμανικές και οι βρετανικές επιχειρήσεις.

Ο δεσμός με το Ηνωμένο Βασίλειο θα διακοπεί με έναν επιπλέον τρόπο από τον Ιανουάριο, όταν ο επικεφαλής του ομίλου για τις αγορές και τις αεροπορικές εταιρίες, Dave Burling, θα αποχωρήσει και θα αντικατασταθεί από τον David Schelp, ο οποίος θα επανέλθει στην εταιρία μετά την αποχώρησή του το 2022.

Ο κ. Burling εργάζεται στην ΤUI από το 1990, όταν εντάχθηκε στην Thomson Holidays.

Ανέβηκε μέχρι τη θέση του εμπορικού διευθυντή και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συγχώνευση των τουριστικών δραστηριοτήτων της Thomson που ανήκει στην TUI με την First Choice, το 2007, πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος της ΤUΙ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, το 2011.

Ο κ. Burling εντάχθηκε στο εκτελεστικό συμβούλιο της TUI το 2015, μετά τη συγχώνευση της γερμανικής TUI με την TUI Travel, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην ενοποίηση των εταιριών.

Η γερμανική ιδιοκτησία της TUI χρονολογείται από το 2000, όταν ο πρώην όμιλος βαριάς βιομηχανίας Preussag εξαγόρασε την Thomson και μετονομάστηκε σε TUI το 2002.

Η τουριστική επιχείρηση TUI Travel, η οποία δημιουργήθηκε όταν η βρετανική επιχείρηση συγχωνεύθηκε με την First Choice, το 2007, διαχωρίστηκε από τη γερμανική μητρική TUI AG το ίδιο έτος και εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά η γερμανική TUI διατήρησε το 56% των μετοχών μέχρι την επανασύνδεσή τους το 2014.

Η TUIανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ για το σύνολο του έτους, ύψους 20,7 δισ. ευρώ, για το 12μηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση και επίσης υψηλότερα από τα έσοδα του 2019 ύψους 18,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Sebastian Ebel, ο μετασχηματισμός της επιχείρησης tour operator της TUI θα επιταχυνθεί το 2024 και υποσχέθηκε να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της, προβλέποντας ότι τα έσοδα του ομίλου θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10% το επόμενο έτος.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *