Marriott International: Μετά από 60 χρόνια, η διαδοχή! | O Mr Marriott παραδίδει τη “σκυτάλη” στον γιο του

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Τον Απρίλιο του 2015, όταν το HOTELS ρώτησε τον εκτελεστικό πρόεδρο της Marriott International, J.W. Marriott Jr., τι έμεινε ανεκπλήρωτο, δεν ήταν καθόλου περίεργο όταν απάντησε “τα πάντα”, αφού, όπως διδάχθηκε από τον πατέρα του, “η επιτυχία δεν είναι ποτέ οριστική”. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το σύνθημα με το οποίο πορεύθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Μέχρι και σήμερα που παραδίδει τα “ηνία”.

Ως ο ιδρυτικός “μύθος” του HOTELS, το 2015, ο κ. Marriott πρόσθεσε τόσο εμφατικά κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης: “Όταν νομίζεις ότι τα έχεις καταφέρει και κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια, τότε είναι που μπαίνεις σε μπελάδες. Πρέπει να συνεχίσεις να σπρώχνεις τον βράχο προς τα πάνω, όπως ο Σίσυφος”.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, μετά από περισσότερα από 60 χρόνια ηγεσίας, ο κ. Marriott, 89 ετών, ανακοίνωσε ότι παραδίδει τον “βράχο” στον γιο του David S. Marriott, 48 ετών, καθώς επιβεβαίωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από εκτελεστικός πρόεδρος τον Μάιο και ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή στο Διοικητικό Συμβούλιο, στην επερχόμενη Ετήσια Συνέλευση των Μετόχων. Η μετάβαση αυτή προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ορίσει επίσημα τον κ. Marriott ως ομότιμο πρόεδρο, με ισχύ αμέσως μετά την επερχόμενη Ετήσια Συνέλευση του 2022. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε τον David Marriott να διαδεχθεί τον J.W. Marriott Jr. ως πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, επίσης με άμεση ισχύ μετά την Ετήσια Συνέλευση.

Αναλαμβάνει ο David Marriott

Ο David Marriott εντάχθηκε στη Marriott International το 1999 και εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το 2021. Κατείχε διάφορους επιχειρησιακούς ρόλους στην εταιρία, μεταξύ των οποίων πιο πρόσφατα αυτόν του προέδρου του U.S. Full Service Managed by Marriott, όπου ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία περισσότερων από 330 ξενοδοχεία, που λειτουργούσαν υπό 14 εμπορικά σήματα, σε 34 χώρες. Επίσης, επέβλεψε τις προσπάθειες ενσωμάτωσης στις ΗΠΑ της εξαγοράς της Starwood Hotels & Resorts από τη Marriott, η οποία δημιούργησε μια εταιρία που σήμερα αποτελείται από σχεδόν 8.000 ακίνητα, με 30 εμπορικά σήματα, σε 139 χώρες και περιοχές.

“Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου και των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που φορούν την κονκάρδα της Marriott, σε όλο τον κόσμο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Marriott για την εξαιρετική του ηγεσία καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρία. Είναι πραγματικά ένα σύμβολο του κλάδου”, δήλωσε ο Anthony Capuano, διευθύνων σύμβουλος της Marriott International. “Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ τον David Marriott για την εκλογή του ως προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν έχει μόνο τεράστια επιχειρησιακή εμπειρία από την καριέρα του στη Marriott, αλλά η φιλοξενία είναι στο DNA του. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του για τα επόμενα χρόνια”.

Ποιος είναι ο J.W. Marriott Jr.

Ο J.W. Marriott Jr. καθοδήγησε αυτό που κάποτε ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση με περίπτερο μπύρας και εστιατόριο, να γίνει ένας παγκόσμιος “γίγαντας” της φιλοξενίας. Το πάθος του για τον κλάδο της φιλοξενίας ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, όταν πέρασε τα σχολικά και κολεγιακά του χρόνια δουλεύοντας στην οικογενειακή αλυσίδα εστιατορίων Hot Shoppes. Έγινε συνεργάτης πλήρους απασχόλησης το 1956 και αμέσως μετά άρχισε να επιβλέπει το πρώτο ξενοδοχείο Marriott. Έγινε πρόεδρος της εταιρίας το 1964 και διευθύνων σύμβουλος το 1972, έναν ρόλο που κατείχε για 40 χρόνια, πριν αποχωρήσει στις 31 Μαρτίου 2012. Εκλέχθηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου το 1985.

Εξελίξεις στο Δ.Σ. της Marriott

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, επίσης, ότι εξέλεξε την Isabella “Bella” Goren, πρώην οικονομική διευθύντρια της American Airlines και της μητρικής της εταιρίας, AMR Corp., ως ανεξάρτητο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε, επίσης, την Goren στην Επιτροπή Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου, με ισχύ από την ίδια ημερομηνία. Η Goren θα συμπεριληφθεί στη λίστα των υποψηφίων της εταιρίας για εκλογή, στην επερχόμενη ετήσια συνέλευση της Marriott το 2022.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Lawrence Kellner δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή στην Ετήσια Συνέλευση του 2022. Ο Kellner έχει υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο για σχεδόν 20 χρόνια και έχει διατελέσει ανεξάρτητος επικεφαλής διευθυντής και πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Εταιρικής Διακυβέρνησης από το 2013. Οι ανεξάρτητοι διευθυντές του Διοικητικού Συμβουλίου επέλεξαν τον Frederick “Fritz” Henderson να διαδεχθεί τον Kellner ως επικεφαλής διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου, με ισχύ αμέσως μετά την Ετήσια Συνέλευση του 2022. Ο Henderson είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Marriott από το 2013.

Με την αποχώρηση του J.W. Marriott Jr. και του Kellner, από το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του θα μειωθούν από 14 σε 12.

Tagged

1 σχόλιο στο “Marriott International: Μετά από 60 χρόνια, η διαδοχή! | O Mr Marriott παραδίδει τη “σκυτάλη” στον γιο του

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *