cambourakis

Ο Αντώνης Καμπουράκης στην ΓΣ της ΕΞΡ: Το κοινό καλό του νησιού μας είναι την ίδια στιγμή το καλύτερο για τον ροδιακό τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, παρέστη και μίλησε, o δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δεν συμμετείχε ως ξενοδόχος, ενώ δεν ήταν εκεί ο αείμνηστος Βασίλης Καμπουράκης.

Ο δήμαρχος Ρόδου τόνισε ότι θα λύσει τα προβλήματα του νησιού άμεσα και πρακτικά, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά “…Θα σπάσουμε όσα αυγά χρειαστούν.  Το ν’ ακολουθεί κανείς την πεπατημένη δεν τον πάει μακριά. Το “έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ’ αφήνουμε” σημαίνει οπισθοδρόμηση  μέσα σ’ έναν κόσμο που τρέχει μπροστά. Γι αυτό και  δεν πρόκειται να  σταματήσουμε μπροστά σε κανένα εμπόδιο,  όσο ψηλό κι αν είναι.  Θα αγωνιστούμε να περάσουμε από πάνω. Αυτή είναι η αντίληψή μου για την αυτοδιοίκηση, μπορεί να είναι αντισυμβατική, αλλά δεν έγινα Δήμαρχος για να ψάχνω για άλλοθι. Έγινα για να δίνω λύσεις. Με την κοινωνία συμμέτοχη  και τους φορείς της να έχουν ρόλο και λόγο. Με συνεργασία. Με κοινή προσπάθεια”.

exrΥπογράμμισε δε αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής: “Πρώτα και κύρια υποδομές.  Αποτελεσματική διαχείριση των σκουπιδιών, ηλεκτροδότηση, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Για όλους τους κατοίκους και ασφαλώς και για τους επισκέπτες μας. Διαρκής μέριμνα και πίεση επίσης για τις υποδομές μεταφορών. Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο. Ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας. Εξίσου ζωτικής  σημασίας και  για την αναβάθμιση του ροδιακού τουριστικού προϊόντος”.

Η ομιλία

Η ομιλία του κ. Καμπουράκη, έχει  ως εξής:

“Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή για μένα. Αφενός γιατί έχω υπηρετήσει για πολλά χρόνια την ΕΞΡ, αφετέρου γιατί είναι η πρώτη φορά που σε γενική συνέλευση της Ένωσης,  δεν βλέπω στην πρώτη σειρά των καθισμάτων τον πατέρα μου.

Έτσι είναι… Τα πράγματα αλλάζουν. Είναι νόμος της εξέλιξης, νόμος της ίδια της ζωής, ανεξάρτητα από την όποια  συναισθηματική φόρτιση μπορεί να βιώνουμε σε προσωπικό επίπεδο.

Σήμερα λοιπόν, από αυτό το βήμα, δεν εκπροσωπώ τον ξενοδόχο. Εκπροσωπώ τον Ροδίτη πολίτη. Τον πολίτη που πίστεψε  και στήριξε το όραμα για μια Ρόδο που μπορεί να ξαναλάμψει  και ξαναβρεί την αίγλη της.  Εκπροσωπώ τον Ροδίτη πολίτη που στήριξε την αυτοδιοικητική μου πρόταση και έφερε την αλλαγή στον Δήμο Ρόδου. Γι αυτό και μόνο απέναντι στον Ροδίτη πολίτη λογοδοτώ, όπως έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω. Καμιά άλλη εξάρτηση. Καμιά άλλη επιρροή. Οι πολίτες κέρδισαν το Δήμο Ρόδου  και από τη θέση του Δημάρχου υπηρετώ τον Δήμο των πολλών, τον Δήμο των πολιτών.

Η καθαρή αυτή θέση, η καθαρή αυτή σχέση, διαμορφώνει και τις άμεσες προτεραιότητές μας ως νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να κάνουμε το λόγο μας πράξη και έργο, υπηρετώντας το “κοινό καλό”  όλων των Ροδιτών. Δεν είμαστε στο Δήμο ούτε για χατίρια, ούτε για ρουσφέτια, ούτε για μικροδιαχείριση επιμέρους  συμφερόντων. Ένα συμφέρον υπάρχει και είναι αυτό της Ρόδου και του μέλλοντός της.

Όμως προσέξτε… το κοινό συμφέρον της πόλης, το κοινό καλό του νησιού μας  είναι την ίδια στιγμή και ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον ροδιακό τουρισμό,  από τον οποίο πραγματικά ζει και αναπνέει το νησί μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας; Πρώτα και κύρια υποδομές.  Αποτελεσματική διαχείριση των σκουπιδιών, ηλεκτροδότηση, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Για όλους τους κατοίκους και ασφαλώς και για τους επισκέπτες μας. Διαρκής μέριμνα και πίεση επίσης για τις υποδομές μεταφορών. Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο. Ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας. Εξίσου ζωτικής  σημασίας και  για την αναβάθμιση του ροδιακού τουριστικού προϊόντος.

Επόμενη προτεραιότητα, η καθημερινότητα στην πόλη. Να είναι καθαρή, νοικοκυρεμένη, φροντισμένη, ασφαλής. Να υπάρχει διαρκής ετοιμότητα  για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων, όπως είχαμε πρόσφατα τις πλημμύρες.

Ένας προορισμός που δεν είναι φιλικός και ασφαλής για τους μονίμους κατοίκους του, δεν μπορεί να είναι για τους επισκέπτες του. Η βιωσιμότητα είναι για όλους.

Όπως επίσης η Ρόδος πρέπει να είναι όμορφη και ελκυστική για όλους. Κατοίκους και επισκέπτες. Γι αυτό και στο πρόγραμμά μας έχουμε εντάξει εμβληματικά έργα που θα ανανεώσουν την εικόνα της Ρόδου στα μάτια ολόκληρου του κόσμου αλλά θα δώσουν νέα ποιότητα στην καθημερινότητα των Ροδιτών.  Παλιά Πόλη, Νέα Αγορά, Μανδράκι, Εθνικό Θέατρο, κλπ. Η Ρόδος δεν είναι μόνον ένας πανέμορφος και φιλόξενος τόπος. Έχει πνεύμα, ιστορία και πολιτισμό. Κι αυτό έχουμε την υποχρέωση να το αναδείξουμε και να το εντάξουμε μέσα στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Είναι τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η Ρόδος έχει ανάγκη από μια δημιουργική αναγέννηση  που θα φέρνει στο προσκήνιο νέες ποιοτικές επιλογές ζωής, εργασίας, δραστηριοτήτων και πολιτισμού, συμβατές με την διαχρονική ταυτότητά της και την ιστορική διαδρομή της μέσα στους αιώνες. Ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια και θα την πάω μέχρι το τέλος.

Τρίτη προτεραιότητα,  στη σειρά αναφοράς αλλά όχι στη σημασία, η προβολή του νησιού μας. Γιατί αυτό επιβάλλει το κοινό καλό. Για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες στην τοπική οικονομία, για να δώσουμε δυνατότητες στη νέα γενιά  να  κερδίσει το μέλλον της στον τόπο της.

Εδώ υπάρχει ένας απαξιωμένος ΠΡΟΤΟΥΡ, μια μελέτη ιδιωτικής εταιρείας και ένα σχέδιο που επεξεργαζόμαστε στις λεπτομέρειές του ως Δημοτική Αρχή. Θα τα βάλουμε όλα κάτω, θα δούμε που είναι τα θετικά, που είναι τα αρνητικά και θα ξεδιπλώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να εξάγουμε  περισσότερη Ρόδο στον κόσμο και να εισάγουμε περισσότερο κόσμο στη Ρόδο.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως και για τις τρεις αυτές προτεραιότητες που ξεκινάμε να τρέχουμε, ο αγώνας είναι μαραθώνιος. Και μάλιστα ανηφορικός. Γιατί είναι πολλά τα χιλιόμετρα που πρέπει να καλύψουμε λόγω της παρατεταμένης αδράνειας χρόνων και κακών αποφάσεων που πάρθηκαν στο πόδι και τις βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας.

Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη κι εκεί παραμένει.  Ωστόσο,  είμαστε αναγκασμένοι  να ξεκινήσουμε από όσο χαμηλά τον βρήκαμε. Παρ’ όλα αυτά, δεν συμβιβαζόμαστε πλέον με το λίγο και το χαμηλό. Με το πρόχειρο και το μέτριο. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στους στόχους μας αλλά εντείνουμε καθημερινά  τις προσπάθειές μας,  έχοντας την αμέριστη στήριξη των Ροδιτών. Κι αυτό μας δίνει καθημερινά έμπνευση και δύναμη.

Θα σπάσουμε όσα αυγά χρειαστούν.  Το ν’ ακολουθεί κανείς την πεπατημένη δεν τον πάει μακριά. Το “έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ’ αφήνουμε” σημαίνει οπισθοδρόμηση  μέσα σ’ έναν κόσμο που τρέχει μπροστά. Γι αυτό και  δεν πρόκειται να  σταματήσουμε μπροστά σε κανένα εμπόδιο,  όσο ψηλό κι αν είναι.  Θα αγωνιστούμε να περάσουμε από πάνω. Αυτή είναι η αντίληψή μου για την αυτοδιοίκηση, μπορεί να είναι αντισυμβατική, αλλά δεν έγινα Δήμαρχος για να ψάχνω για άλλοθι. Έγινα για να δίνω λύσεις. Με την κοινωνία συμμέτοχη  και τους φορείς της να έχουν ρόλο και λόγο. Με συνεργασία. Με κοινή προσπάθεια.

Κι εδώ θέλω να επισημάνω την ευτυχή συγκυρία να έχουμε Περιφερειάρχη τον Γιώργο Χατζημάρκο. Η καλή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας δημιουργεί τη μεγάλη ευκαιρία που είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Όπου ευδοκιμεί η καλή συνεργασία τα αποτελέσματα είναι πολλαπλασιαστικά. Το 1+1 δεν κάνει μόνον 2. Μπορεί να κάνει 10, μπορεί να κάνει 20.

Η ευκαιρία είναι τώρα, το θετικό momentum της συγκυρίας είναι τώρα, η Ρόδος μπορεί τώρα να κερδίσει το αύριο.

Αγαπητοί Φίλοι,

Γνωρίζω ασφαλώς και από πρώτο χέρι, τα κλαδικά θέματα που υπάρχουν, όπως η ΔΕΥΑΡ, η εισφορά σε γη, κλπ. Θέματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί χθες ή προχθές αλλά οι παρελκυστικές τακτικές που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου απλά “κλωτσούσαν παρακάτω το τενεκεδάκι” εξαγοράζοντας χρόνο και τίποτα περισσότερο.

Χρειάζεται ασφαλώς να γίνει ένας νέος σοβαρός διάλογος και τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί εξ αρχής ως δεδομένο. Χρειάζεται ένας διάλογος ουσίας, ο οποίος  είναι πάντα δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Άλλωστε κανένας  κόμπος δεν λύθηκε ποτέ, με το τέντωμα των άκρων του. Άλλες είναι οι αρετές που οδηγούν στην επίλυση.  Η  κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων, τα  θετικά επιχειρήματα και πάνω απ’ όλα η συνείδηση της ευθύνης του κοινού καλού που οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε,  γιατί όλοι επωφελούμαστε όταν το πετυχαίνουμε.

Προσωπικά και το ξέρετε όλοι, είμαι πάντα υπέρ των λύσεων. Άμεσων και πρακτικών. Αν σταματήσουμε να επινοούμε και να ανακυκλώνουμε προβλήματα,  αν επικεντρωθούμε στις λύσεις, θα καταφέρουμε και σε αυτά τα επιμέρους θέματα  να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις.

Κλείνοντας λοιπόν αυτή την πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή για μένα,  θέλω να ευχηθώ μια γόνιμη και παραγωγική γενική συνέλευση τόσο για την Ένωσή μας, που δεν έχω σταματήσει να νιώθω σπίτι μου όσο και για την προοπτική του νησιού μας.

Στην ΕΞΡ δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να είναι, δυναμικά, μέρος της προοπτικής και της επιτυχίας του τόπου μας, μέρος της αίγλης και της λάμψης της Ρόδου στα χρόνια που έρχονται.

Σας ευχαριστώ θερμά’.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *