Photo by Anna Shvets on Pexels

Αυτές οι χώρες εξακολουθούν να διατηρούν κλειστά τα σύνορά τους εξαιτίας της πανδημίας

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, που άλλαξε άρδην την καθημερινότητά μας, και έπειτα από την εφαρμογή δέσμης μέτρων για την αντιμετώπισή της, με στόχευση τον περιορισμό των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών, πλέον η μία χώρα μετά την άλλη προβαίνουν σε άρση ή χαλάρωση των μέτρων αυτών, αφού σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες που επιμένουν να κρατούν κλειστά τα σύνορά τους ή έχουν προγραμματίσει τον απο-αποκλεισμό τους αργότερα μέσα στον χρόνο.

Οι περισσότερες, λοιπόν, χώρες έχουν ανοίξει τα σύνορά τους, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Την περασμένη Δευτέρα, το Μαρόκο άνοιξε πάλι τον εναέριο χώρο του που είχε κλείσει εδώ και πάνω από δύο μήνες, όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Omicron, με τη χώρα να ανταποκρίνεται στο αίτημα της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και των Μαροκινών της διασποράς. Αύριο, είναι η σειρά των Φιλιππίνων να ανοίξουν ξανά τις “πόρτες” τους, στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, που παραμένουν κλειστές από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα δημοσιογράφο του “Figaro”, Sophie Amsili, μετά από μια απότομη ύφεση που παρατηρήθηκε εκ νέου στα ταξίδια, με την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron του ιού, ο κόσμος είναι και πάλι σε καλό δρόμο για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Βεβαίως, η ίδια διευκρινίζει ότι, η λίστα με τις χώρες που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ξένους, που συνέταξε, περιλαμβάνει τα πιο “χτυπητά” παραδείγματα και όχι ανεξαιρέτως όλες τις χώρες που έχουν κλειστά τα σύνορά τους, αφού, όπως λέει, για υγειονομικούς λόγους είναι πρακτικά αδύνατο, για παράδειγμα, να επισκεφθεί κάποιος τη Βιρμανία.

Αυτές οι χώρες είναι:

Κίνα

Κοιτίδα της πανδημίας, η Κίνα είναι η τελευταία χώρα που διατηρεί μια πολιτική “μηδενικού Covid”. Τα σύνορά τhw είναι κλειστά από τον Μάρτιο του 2020 και οι περισσότεροι αλλοδαποί ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν μια επιστολή πρόσκλησης προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα, και αφού πρώτα παραμείνουν σε καραντίνα δύο έως τριών εβδομάδων, σε ειδικά ξενοδοχεία, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους.

Ήδη, οι διεθνείς πτήσεις έχουν περιοριστεί στο 2% του προπανδημικού επιπέδου τους, ενώ υπέστησαν περαιτέρω ακυρώσεις τον Ιανουάριο, εξαιτίας της εμφάνισης της Omicron. Η Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας προβλέπει ότι η πλήρης αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων της Κίνας με χώρες του εξωτερικού θα επέλθει μεταξύ 2023 και 2025.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία έχει κρατήσει τα σύνορά της ερμητικά “κλειδωμένα” από την αρχή της πανδημίας. Ένα δειλό άνοιγμα τον Νοέμβριο δεν ευόδωσε, καθώς η εμφάνιση της Omicron έπεισε το Τόκιο να απομονώσει εκ νέου τη νησιωτική χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα τουριστών, φοιτητών και επαγγελματιών, με πολλές επιχειρήσεις και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες.

Οι Ιάπωνες πολίτες ή υπήκοοι για να επιτρέψουν στη χώρα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για μία έως δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η κυβέρνηση προγραμματίζει μια σχετική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Νέα Ζηλανδία

Αφού εγκατέλειψε την πολιτική “μηδενικού Covid”, τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας άρει σταδιακά ορισμένους από τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που αποτελούν από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στον κόσμο και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει ξανά τα σύνορά της, αλλά πολύ σταδιακά.

Σήμερα, οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας και οι λίγοι ταξιδιώτες που επιτρέπεται να ταξιδέψουν στη χώρα, πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία. Η απομόνωση σε ξενοδοχεία συνιστά πρόβλημα, αφού μόνο 800 δωμάτια στη χώρα διατίθενται γι’ αυτό τον σκοπό.

Πριν από λίγες μέρες, μια έγκυος δημοσιογράφος από τη Νέα Ζηλανδία τόνισε το πρόβλημα εξηγώντας ότι αναγκάστηκε να γεννήσει στο Αφγανιστάν, μη μπορώντας να επιστρέψει στη χώρα της.

Εξαιτίας του γεγονότος αυτού η κυβέρνηση του Ουέλινγκτον αποκάλυψε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο διευρύνεται το προφίλ των επισκεπτών που επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα, αφού πρηγουμένως παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι και όχι σε ένα ξενοδοχείο.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 27 Φεβρουαρίου, και σε πρώτη φάση θα αφορά τους Νεοζηλανδούς που εισέρχονται στη χώρα από την Αυστραλία και θα ισχύσει για το σύνολο των Νεοζηλανδών που επιστρέφουν στη χώρα τους, δύο εβδομάδες αργότερα. Στο μέτρο θα ενταχθούν στη συνέχεια ειδικευμένοι μετανάστες, ξένοι φοιτητές, Αυστραλοί και τέλος όλοι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Αυστραλία

Αντίστοιχη είναι και η πολιτική της Αυστραλίας απέναντι στην πανδημία, η οποία επίσης εγκατέλειψε την πολιτική της για “μηδενικό Covid” το περασμένο φθινόπωρο. Στο τέλος του περασμένου έτους, τα σύνορα άνοιξαν σιγά-σιγά για τους Αυστραλούς πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, τα μέλη των οικογενειών τους και ορισμένους επισκέπτες από τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ ​​Μόρισον, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα “πολύ πριν από το Πάσχα”, δίνοντας υπόσχεση στον τουριστικό τομέα. Ωστόσο, η  κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι περιμένει να δει την εξέλιξη του κύματος της Omicron προτού ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία ανοίγματος των συνόρων για τους ξένους ταξιδιώτες.

Αυτή η λίστα δεν είναι περιοριστική. Είναι σχεδόν αδύνατο να εισέλθετε επίσημα σε κάποιες άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Βιρμανία, λόγω της κατάστασης της υγείας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *