Pololikashvili

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τις εξελίξεις στον Τουρισμό | Πρώτη με +40% στα έσοδα σε σχέση με το 2019 η Τουρκία | Πότε θα έρθει η πλήρης ανάκαμψη | ΠΙΝΑΚΕΣ | ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά από ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη το 2022, φέτος οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο την μεγαλύτερη αξία για τα χρήματα που ξοδεύουν (value for money) και να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους ως απάντηση στο δύσκολο οικονομικό κλίμα.

Με βάση τα προοδευτικά σενάρια του UNWTO για το 2023, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να φτάσουν φέτος το 80% έως 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία , ανάλογα με την έκταση της οικονομικής επιβράδυνσης, τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των ταξιδιών στην Ασία και τον Ειρηνικό και την εξέλιξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Όλες οι περιοχές ανακάμπτουν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) αναμένει μια ισχυρή χρονιά για τον κλάδο, ακόμη και εν όψει διαφορετικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του UNWTO, περισσότεροι από 900 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς το 2022 – διπλάσιος από τον αριθμό που καταγράφηκε το 2021, αν και εξακολουθεί να αποτελεί το 63% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Κάθε παγκόσμια περιοχή κατέγραψε αξιοσημείωτες αυξήσεις στον αριθμό των διεθνών τουριστών.

Η Μέση Ανατολή γνώρισε την ισχυρότερη σχετική αύξηση καθώς οι αφίξεις ανήλθαν στο 83% των αριθμών πριν από την πανδημία.

Η Ευρώπη έφτασε σχεδόν το 80% των επιπέδων προ της πανδημίας καθώς υποδέχθηκε 585 εκατομμύρια αφίξεις το 2022.

Η Αφρική και η Αμερική ανέκτησαν περίπου το 65% των επισκεπτών τους πριν από την πανδημία, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν μόνο το 23%, λόγω της ισχυρότερης πανδημίας- σχετικοί περιορισμοί που άρχισαν να καταργούνται μόλις τους τελευταίους μήνες.

Το πρώτο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO του 2023 αναλύει επίσης τις επιδόσεις ανά περιοχή και εξετάζει τις κορυφαίες επιδόσεις το 2022 , συμπεριλαμβανομένων αρκετών προορισμών που έχουν ήδη ανακτήσει τα επίπεδα του 2019.

Πρώτη των πρώτων η Τουρκία

Πρώτη των πρώτων σε αύξηση εισπράξεων σε σύγκριση με το 2019, ήταν η Τουρκία, με 40% (!), ακολουθούμενη από την Ρουμανία με 25%, την Πορτογαλία με 15% και την Λετονία με 14%.

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν οι ΗΠΑ με -34%, το Ισραήλ με -26% και η Γερμανία με -22%. Η Ελλάδα ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΤ στο -3%, η Ισπανία στο -4% και η Κύπρος στο -10%.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Ένα νέο έτος φέρνει περισσότερους λόγους αισιοδοξίας για τον παγκόσμιο τουρισμό. Ο UNWTO αναμένει μια ισχυρή χρονιά για τον τομέα, ακόμη και ενόψει διαφορετικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο οι άνθρωποι ταξιδεύουν το 2023 και ο UNWTO αναμένει ότι η ζήτηση για εγχώρια και περιφερειακά ταξίδια θα παραμείνει ισχυρή και θα βοηθήσει στην ευρύτερη ανάκαμψη του κλάδου».

Οι Κινέζοι τουρίστες ετοιμάζονται να επιστρέψουν

Ο UNWTO προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ακόμη και όταν ο κλάδος αντιμετωπίζει οικονομικές, υγειονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις . Η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19 στην Κίνα , τη μεγαλύτερη εξερχόμενη αγορά στον κόσμο το 2019, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στην Ασία και τον Ειρηνικό και παγκοσμίως.

Βραχυπρόθεσμα, η επανέναρξη των ταξιδιών από την Κίνα είναι πιθανό να ωφελήσει ιδιαίτερα τους ασιατικούς προορισμούς. Ωστόσο, αυτό θα διαμορφωθεί από τη διαθεσιμότητα και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών, τους κανονισμούς έκδοσης βίζας και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19 στους προορισμούς. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, συνολικά 32 χώρες είχαν επιβάλει συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με ταξίδια από την Κίνα, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες , υποστηριζόμενη από το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, θα συνεχίσει να ωφελεί τους προορισμούς στην περιοχή και όχι μόνο. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να απολαμβάνει ισχυρές ταξιδιωτικές ροές από τις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Σημαντικές αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έχουν καταγραφεί στους περισσότερους προορισμούς, σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερες από την αύξηση των αφίξεων. Αυτό υποστηρίχθηκε από την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι λόγω μεγαλύτερων περιόδων παραμονής, την προθυμία των ταξιδιωτών να ξοδέψουν περισσότερα στον προορισμό τους και το υψηλότερο κόστος ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε τουρίστες που θα υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική στάση το 2023, με μειωμένες δαπάνες, μικρότερα ταξίδια και ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλείται από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και οι προκλήσεις για την υγεία που σχετίζονται με τον COVID-19 αντιπροσωπεύουν επίσης καθοδικούς κινδύνους και θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη του τουρισμού τους επόμενους μήνες.

Ο πιο πρόσφατος Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιανουάριο-Απρίλιο, υψηλότερη από την ίδια περίοδο του 2022. Αυτή η αισιοδοξία υποστηρίζεται από το άνοιγμα στην Ασία και τους ισχυρούς αριθμούς δαπανών το 2022 τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, με Γαλλία και Γερμανία και η Ιταλία καθώς και το Κατάρ, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *