theoharis

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Εκδηλώσεις και δηλώσεις του υπουργείου Τουρισμού και φορέων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, σήμερα, με την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 και εορτάζεται από το 1980.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι “Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους”.

Με αφορμή την ημέρα γιορτής, από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ διοργανώθηκε σήμερα το απόγευμα η κεντρική εκδήλωση εορτασμού στην πλατεία Συντάγματος, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό.

Μοιράστηκαν ενημερωτικό υλικό, μπλουζάκια, καπελάκια και τσάντες ενώ όσοι πέρασαν από το Σύνταγμα είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κλήρωση για 2 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια εντός της Επικράτειας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, οι υπηρεσίες του Υπουργείου φρόντισαν να υπάρχει ελεύθερη είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης από τις 9 το πρωί  έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Επίσης, από τις 5 το απόγευμα  έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας ήταν ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σε μηνύματα τους για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Χρέος και ευθύνη πλέον είναι να χτίσουμε πάνω στη δυναμική του τουρισμού για την Ελλάδα και τον εργαζόμενο. Μέσα από νέες πολιτικές να βοηθήσουμε τον κλάδο να παράγει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας με έμφαση στους νέους μας. Ο ρόλος της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της συνεργατικότητας, θα είναι βασικός σε αυτήν την προσπάθεια.
Για να δημιουργήσουμε τις δουλειές του μέλλοντος στον τουρισμό, για να δώσουμε ώθηση στις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου, για να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, θα ακολουθήσουμε ολιστική προσέγγιση, από κοινού με όλους τους συμμέτοχους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς».

Στο δικό του μήνυμα ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι:

«Ο Τουρισμός είναι η δημιουργική Ελλάδα, που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο» και ότι «Για την Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της ανάπτυξης και της δημιουργίας»

Ο κ. Κόνσολας σημειώνει ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να είναι ο τουρισμός το μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ουσιαστική αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, όπως καταλήγει.

Σε ανάλογο πνεύμα και η πρόεδρος του ΕΟΤ κα. Άντζελα Γκερέκου σημειώνει ότι «Για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί βασικό μέρος του εγχώριου ΑΕΠ και συντελεί τα μέγιστα στην οικονομική κατάσταση της χώρας, και για αυτό είναι προτεραιότητα να υπάρχουν καλοί και παραγωγικοί όροι απασχόλησης στον τουριστικό τομέα, καθώς και βελτίωση της εκπαίδευσης».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης στο μήνυμα του αναφέρει ότι «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού φέτος γιορτάζεται στη σκιά της κρίσης της Thomas Cook», επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «η Ελλάδα έχει στέρεες βάσεις στον Τουρισμό και θα ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο με σχέδιο και πολλή δουλειά».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου

Σε μήνυμά της η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφέρει: “Παγκόσμια ημέρα τουρισμού η σημερινή και αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάδειξη της οικονομικής και πολιτιστικής συμβολής του τουρισμού στην ευημερία του τόπου.

O τουρισμός αποτελεί κινητήριο μοχλό της οικονομίας μας. Ενδεικτικά, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, του Υπουργείου Τουρισμού με την Έλενα Κουντουρά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού με θετικές συνέπειες στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Πετύχαμε τον στόχο μας για την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, νέων πηγών εσόδων και την κινητοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων.

Φέτος όμως, η παγκόσμια ημέρα τουρισμού συμπίπτει δυστυχώς  με το πλήγμα από την κατάρρευση της Τhomas Cook και τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην ελληνική και στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Χαιρετίζουμε το κεντρικό παγκόσμια  μήνυμα, για τη σχέση του τουρισμού με την εργασία με στόχο να χτίσουμε ενα καλύτερο μέλλον για όλους, και στο πλαίσιο αυτό τονίζουμε την ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, όλοι μας να στηρίξουμε τους εργαζόμενους που αγωνιούν, και που έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό και αυτή τη χρονιά, για να τιμήσουν το πρόσωπο της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να γιορτάζει με φιέστες χιλιάδων ευρώ, θα ήταν προτιμότερο, το Υπουργείο Τουρισμού να σεβαστεί την αγωνία των ξενοδόχων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί και να ανακοινώσει μέσα ανακούφισής τους και προστασίας του τουρισμού”.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας τουρισμού ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας κύριος Περικλής Κατσαρός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού μας βρίσκει εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης μετά την πτώχευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού τουριστικού οργανισμού της Ευρώπης του Thomas Cook. Ένα τεράστιο «μαύρο σύννεφο» έχει σκεπάσει την Ευρώπη και έχει διασκορπίσει τον έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν στα ευρωπαϊκά τουριστικά δρώμενα.

Το σίγουρο είναι ότι η  Ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία διαθέτει την δυναμική για να ξεπεράσει και αυτή την μεγάλη, αλλά όχι απροσδόκητη κρίση και εμείς, ως τουριστικός προορισμός αλλά και ως επιχειρηματίες και επαγγελματίες, οφείλουμε να εξάγουμε τα συμπεράσματα μας και να διδαχθούμε από την «περιπέτεια» αυτή και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε και θεσμικά και παραγωγικά, την τουριστική οικονομική δραστηριότητα και τον τουριστικό μας προορισμό.

Ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει γιατί έχει την έφεση να γνωρίζει νέους τόπους, καινούργιες κουλτούρες, να βιώνει νέες εμπειρίες και εμείς είμαστε εδώ με την παραδοσιακή μας φιλοξενία, να του προσφέρουμε τις ποιοτικότερες και σύγχρονες υπηρεσίες.

Το σήμερα μπορεί να είναι «γκρίζο» και εξ αιτίας της κρίσης που δημιούργησε πρόσκαιρους κραδασμούς κι εξ αιτίας των ιδιαίτερων και ειδικών συνθηκών για τον τουριστικό μας προορισμό που καταγράφει μια μείωση στις αφίξεις μετά από μια τριετία συνεχούς αυξητικής πορείας, αλλά εμείς οφείλουμε να στοχεύουμε στο αύριο και να θέτουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, της φυσικής ομορφιάς και του πλούσιου πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος του τόπου μας.

Ο τουρισμός είναι όντως μια πραγματική δύναμη ευημερίας για την χώρα μας και το νησί μας και αυτό το απέδειξε στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που στήριξε την Ελληνική κοινωνία παντοιοτρόπως. Όμως πέρα από τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν και ελλείμματα και στρεβλώσεις που οφείλει η Πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία να παρέμβουν και να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιώσεις που θα εξασφαλίσουν την ομαλότητα και  τις συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης.

Οφείλει η πολιτεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση της φορολογίας στον τουρισμό, να απαλείψει συνθήκες έντονου αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από τις διάφορες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και να παράσχει εκείνες τις προϋποθέσεις στους μικρομεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες να κάνουν χρήση των αναπτυξιακών νόμων και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την βελτίωση και των εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων τους.

Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην εργασία και το μήνυμα που θέλω να στείλω προς κάθε κατεύθυνση ότι στον τουρισμό πρέπει όλοι μας να συνεργαζόμαστε και να ομονοούμε. Εμείς που βιώνουμε τις σκληρές συνθήκες για να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας ακμαίες και βιώσιμες είμαστε δίπλα και κοντά στους εργαζομένους και θα συνεχίσουμε να είμαστε γιατί μόνο έτσι διαμορφώνονται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για την επιτυχία.

Εύχομαι σε όλους υγεία και πρόοδο”.

FedHATTA: Η Παγκόσμια Ημέρα του Τουρισμού

Σε μήνυμά της η FedHATTA αναφέρει τα εξής: “Από το 1800 που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος “tourist” στην Αγγλία, και το 1963 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσει «τα διεθνή ταξίδια», μέχρι και σήμερα, οι άνθρωποι αγαπούν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Πριν πολλά χρόνια, τα ταξίδια διακοπών ήταν «προνόμιο» των λίγων, σήμερα όμως θεωρείται ανάγκη και επιλογή για όλους, αφού συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Το τουριστικό προϊόν εξελίχθηκε, διαχωρίστηκε σε θεματικές κατηγορίες, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός κ.ά. – έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα ειδικά ενδιαφέροντα των ταξιδιωτών, ενώ διαμορφώθηκε με το πέρασμα του χρόνου και η ιδιοσυγκρασία του τουρίστα, όπως μελετάται σε εξειδικευμένες έρευνες ανάλογα με το προφίλ, την ηλικία, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά του. Άλλαξαν οι επιλογές του, οι προτιμήσεις του, και φυσικά αυξήθηκαν οι απαιτήσεις του.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού διεθνώς, καλούνται να ακολουθήσουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις των διεθνών τουριστών, ανανεώνοντας τις παροχές και τις υπηρεσίες τους και αναβαθμίζοντας τις γνώσεις τους.
Ο Τουρισμός αποτελεί επίσης και ένα από τα βασικά καθήκοντα της Πολιτείας, καθώς και της Εκπαίδευσης.
Γιατί ο τουρισμός υπηρετεί τον άνθρωπο, εξυπηρετώντας μια από τις βασικότερες ανάγκες του, που είναι η κοινωνικοποίηση και η ψυχική ανάταση.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, γιορτάζει όλος ο κόσμος του τουρισμού, και κατ’ επέκταση όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη.
Εμείς από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως πάντα, να κάνουμε τα όνειρα των ταξιδιωτών πραγματοποιήσιμα, με τον καλύτερο τρόπο. Συζητάμε, διεκδικούμε, σχεδιάζουμε.
Ευχόμαστε σε όλους τους ταξιδιώτες του κόσμου, καλά ταξίδια!”.

ΣΕΤΚΕ: Τα τουριστικά καταλύματά η πραγματική ραχοκοκαλιά του Ελληνικού τουρισμού

Σε ανακοίνωσή του η ΣΕΤΚΕ, αναφέρει: “Με φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019 το «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους», ο παγκόσμιος οργανισμός αποφάσισε να αναδείξει και να υπογραμμίσει τον καίριο ρόλο του τουρισμού στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «World Tourism Organization» για την απασχόληση παγκοσμίως στον τουρισμό, το ποσοστό είναι 10% διεθνώς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας φτάνει το 25,9%.

Για τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, η φιλοξενία και η απασχόληση είναι προσωπική υπόθεση. Εμείς, ως αυτοαπασχολούμενοι, ξέρουμε τις ανάγκες των εργαζομένων αφού μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ανάγκες.

Γνωρίζουμε καλά πως να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες, στηριζόμαστε στους συνεργάτες μας για να καταφέρουμε να έχουμε ικανοποιημένους επισκέπτες. Δημιουργούμε φίλους και αυτό μας επιτρέπει να συμβάλλουμε καθοριστικά στην εθνική, περιφερειακή και τοπική οικονομία τροφοδοτώντας μια σειρά από άλλα επαγγέλματα.

Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά η ΣΕΤΚΕ υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας με την Π.Ο.Ε.Ε.Τ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού) με σκοπό και στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα τουριστικά καταλύματα είναι θεματοφύλακες της Ελληνικής φιλοξενίας, είναι το τελευταίο προπύργιο που αντιστέκεται στην ραγδαία αυξανόμενη παγκόσμια βιομηχανοποίηση του τουρισμού, αφού εδώ και δεκαετίες προσελκύουμε και φιλοξενούμε εκατομμύρια επισκέπτες.

Η ΣΕΤΚΕ με αίσθημα ευθύνης έναντι στον πολύ σημαντικό της ρόλο, συντάσσεται και τιμά την φετινή παγκόσμια ημέρα, τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού αφού εδώ και δεκαετίες είναι η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της ελληνικής οικονομίας.

Ο τουρισμός είναι ζωοδότης για την οικονομία μας, όπως όμως δυστυχώς διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά με το πρόσφατο παράδειγμα της Thomas Cook οι επιπτώσεις από μια κατάρρευση είναι αλυσιδωτές. Γι’ αυτό, από κοινού, πρέπει να εργαζόμαστε για την ευημερία της κοινωνίας και των επιχειρήσεων μας”.

ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΙΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΙΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», αναφέρει: Το 2019  η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει με την πτώχευση της του Βρετανικού THOMAS COOK και τον αντίκτυπο της στους επαγγελματίες του τουρισμού παγκοσμίως. Κάτι που από μόνο του προκαλεί αισθήματα σύμπνοιας προς αυτούς που επλήγησαν ανελέητα από αυτό.

Πέρα όμως από αυτό το λυπηρό γεγονός, ο τουρισμός αναδεικνύεται παγκόσμιος ηγέτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιφέροντας σημαντικά ποσοστά στα ΑΕΠ των χωρών.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην πρόσφατη οικονομική κρίση της χώρας μας, ο τουρισμός ήταν και είναι  το στήριγμα της.

Η χώρα μας έχει με το σπαθί της κατακτήσει μία θέση στους ισχυρούς του τουριστικού γίγνεσθαι, την οποία  οφείλει να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές . Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε τι είδους τουρισμό επιθυμούμε και πόσο είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να εξασφαλίσουμε ποιοτικό τουρισμό για όλους.

Η Πολιτεία , η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις , να υλοποιηθούν σύγχρονες υποδομές που θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος και να  επιμορφωθούν αναφορικά με τις εν γένει συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΙΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» και σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης διενεργεί μια καινοτόμο μελέτη αναφορικά με τη λειτουργία των ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων , την οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε.

Σε κάθε περίπτωση πρωταρχικός στόχος με κάθε τίμημα  θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρο με την Κρήτης μας. Η παραμικρή περεταίρω κακοποίηση του, θα έχει αντίκτυπο εκτός της ποιότητας ζωής μας και στην τουριστική μας δραστηριότητα.

Ο Τουρισμός είναι χαρά, διασκέδαση, γνώση, εμπειρία, φιλοξενία. Ας προσπαθήσουμε να τα διαφυλάξουμε και να τα προσφέρουμε απλόχερα στους επισκέπτες μας”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *