Παναγιώτης Μίχαλος: Ανάγκη για νέους προορισμούς από Ρωσία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποιεί ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτης Μίχαλος, στην κατεύθυνση της  οικονομικής διπλωματίας, που τόση ανάγκη έχουμε. Πρόσφατα με σημαντική παρέμβασή του στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη με τους Ρώσους “θύμισε” την ανάγκη ενίσχυσης των πτήσεων και αύξησης των προορισμών από Ρωσία προς Ελλάδα, που τα υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού είχαν “ξεχάσει. 
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ” Ωστόσο ακόμη και αν τα μεγέθη αυτά διπλασιαστούν ( σ.σ. της τουριστικής κίνησης), οι Ρώσοι τουρίστες θα αποτελούν το 8- 10 % των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, και υπάρχει ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης περισσότερων ρωσικών πόλεων με ελληνικούς προορισμούς”.
Σε μια πολύ καλή συνέντευξή του στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ και στην καλή δημοσιογράφο Μαρίνα Μάνη στις 20 Απριλίου εξηγεί πώς κατάφερε η Ελλάδα να προωθήσει, έναντι του Nabucco, τον (ελληνικού ενδιαφέροντος) TAP που, εάν κόψει το νήμα, «θα φέρει δουλειές» και θα στερεώσει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας. Αναφέρεται ακόμη στο ισραηλινό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά στους τομείς τουρισμού, ανάπτυξης ακινήτων και τον τραπεζικό κλάδο.

Εδώ η συνέντευξη:

Κύριε Μίχαλε, πώς ενεργήσατε ως «οικονομική διπλωματία» του ΥΠΕΞ για να αποκτήσει προβάδισμα ο TAP;

Αλλάξαμε στην κυριολεξία τους συσχετισμούς και διεκδικούμε τώρα μία μεγάλη επένδυση για την χώρα και τη γεω-στρατηγική της θέση, που θα φέρει δουλειές και θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα ως πρωταγωνιστή στο ενεργειακό πεδίο.

Έχει ήδη ανατραπεί και μετατραπεί σε ευμενώς ουδέτερη έναντι του TAP η αρχική στάση ΕΕ και ΗΠΑ υπέρ του Nabucco West. Η Ελλάδα ενεπλάκη στην υλοποίηση του ΤΑΡ μόλις τους τελευταίους 7 μήνες, αλλά σε αυτό το σύντομο διάστημα συμβάλαμε στην αλλαγή του κλίματος, με διπλωματικό μαραθώνιο και οργανωμένα βήματα. Υπογράψαμε στην Αθήνα και όχι στα Τίρανα ή την Ρώμη, όπως προβλεπόταν αρχικώς, την Διακρατική Συμφωνία Ελλάδος – Ιταλίας – Αλβανίας καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια ώστε να κλείσουμε ανοιχτά ζητήματα. Στις 9 Απριλίου η συμφωνία κυρώθηκε από τη Βουλή. Στις 6– 8 Μαρτίου επισκεφθήκαμε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα το Μπακού. Στο τέλος Απριλίου θα συνοδεύσω στο Μπακού τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια υποστήριξης του TAP.

Μετά την «επιστροφή» του Κατάρ στο Ελληνικό και τις Οξυές, τι;

Πείσαμε το Κατάρ ότι η Ελλάδα είναι υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός. Καταστήσαμε και πάλι την Ελλάδα αξιόπιστο συνομιλητή. Οι Καταρινοί δεσμεύτηκαν να επενδύσουν απευθείας ως μέτοχοι και εμείς δεσμευτήκαμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις αυτές, σε ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας που εγκαινιάζουμε με το Μνημόνιο που υπογράψαμε τον Ιανουάριο. Οι Καταρινοί βλέπουν και πάλι τις επενδυτικές δυνατότητες σε σειρά τομέων, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, ο τουρισμός, αλλά και ο αγροτικός τομέας, οι υπηρεσίες Υγείας, οι υποδομές μεταφορών σε ένα νέο όμως πλαίσιο. Σε ένα περιβάλλον αξιόπιστο, σταθερό, φιλικό προς τις επενδύσεις. Και ανταποκρίνονται.

Εν μέσω της προετοιμασίας του Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ισραήλ πού επικεντρώνονται οι συζητήσεις;

Προτεραιότητα δίνεται στον τομέα της ενέργειας. Πρόοδος έχει σημειωθεί στις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ιδιαίτερα προηγμένη ισραηλινή τεχνογνωσία. Υπάρχει ήδη σχετική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ισραηλινής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Στην επίσκεψή μου στη χώρα, η ισραηλινή πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στους τομείς του τουρισμού, της ανάπτυξης ακινήτων, τον τραπεζικό. Στον τουρισμό οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε καθετοποιημένες υπηρεσίες που θα αυξήσουν σημαντικά τις τουριστικές αφίξεις από τη χώρα τους στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ανέβηκε πολλές θέσεις στην κλίμακα της ανταγωνιστικότητας και, επιπλέον, η θέση της στο ευρώ σταθεροποιήθηκε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Τι είναι αυτό που φρενάρει τους ξένους επενδυτές; Γιατί οι πολύμηνες συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνίες;

Είμαστε πια σε ένα νέο περιβάλλον. Πραγματικά οι επενδυτές είχαν αναστολές, ίσως κάτι τους «φρέναρε», όπως λέτε. Αυτό, τώρα αλλάζει! Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι στους ξένους επενδυτές. Αυτό αποδεικνύουν οι αρκετές και σημαντικές συμφωνίες που προχώρησαν το τελευταίο διάστημα, που νομίζω ότι κάθε καλόπιστος κριτής αναγνωρίζει. Συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Cosco – Hewlett Packard – ΤΡΑΙΝΟΣΕ που καθιστά την Ελλάδα κόμβο δραστηριοτήτων ξένων κολοσσών και σε διαμετακομιστικό κέντρο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Συμφωνίες για χρηματοδότηση και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο πλαίσιο επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων.

Συμφωνίες στρατηγικών επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις όπως τη «Δωδώνη» και τη ΣΕΚΑΠ.

Συμφωνίες όπως αυτή που υπεγράφη με την Philip Morris που τον περασμένο Δεκέμβριο εγκαινίασε νέα γραμμή παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού στον Ασπρόπυργο.

Και αυτό είναι το ξεκίνημα. Γιατί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των ξένων επενδυτών δημιουργεί σημαντικές προοπτικές επενδύσεων και στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά όλα σε αντίθετη με την απόλυτη ξηρασία της προηγουμένης περιόδου.

Η παράμετρος «σταθερό φορολογικό περιβάλλον» αναφέρεται ως μεγάλο αγκάθι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και καταγράφεται στα «μείον» της κυβέρνησης, δέκα μήνες μετά τις εκλογές. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Η θεμελίωση ενός αξιόπιστου επενδυτικού περιβάλλοντος και ενός σταθερού και ταυτόχρονα ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος είναι εθνική προτεραιότητα. Είναι στόχος που αρχίζει να υλοποιείται, σταδιακά, με τη βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών. Στο παρελθόν η έλλειψή του υπήρξε ένας από τους κομβικούς παράγοντες απώθησης των επενδυτών. Γιατί αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές είναι οι συνεχείς μεταβολές στο φορολογικό καθεστώς.

Όμως -και εδώ- τα πράγματα αλλάζουν, αφού, μόλις πριν μερικές εβδομάδες, ψηφίστηκε ένας σύγχρονος επενδυτικός νόμος και μόλις τον Ιανουάριο η τρικομματική κυβέρνηση θέσπισε ένα νέο φορολογικό πλαίσιο. Η εταιρική φορολογία άλλαξε προς το καλύτερο. Η φορολόγηση των ακινήτων που υπήρξε όντως βαριά, ως αποτέλεσμα της ανάγκης χρηματοδότησης του τεράστιου ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 15%.

Πηγή:www.capital.gr