Πάνω από 14 εκατομμύρια επιβάτες σε τουρκικά αεροδρόμια που εξυπηρετεί η TAV το πρώτο τρίμηνο 2023

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η TAV Havalimanları εξυπηρέτησαν 14,2 εκατομμύρια επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, σημειώνοντας αύξηση 42%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι διεθνείς επιβάτες αυξήθηκαν κατά 74% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 7,43 εκατομμύρια, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 18%, σε 6,75 εκατομμύρια, σύμφωνα με την εταιρία.

Το αεροδρόμιο της Αττάλειας σημείωσε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 33% σε περίπου 2,8 εκατομμύρια επιβάτες, με τους διεθνείς ταξιδιώτες να αυξάνονται κατά 68% σε ετήσια βάση, σε 1,6 εκατομμύρια.

Η συνολική επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Σμύρνης αυξήθηκε κατά 15%, ενώ πάνω η αύξηση στο αεροδρόμιο της Άγκυρας διαμορφώθηκε στο 34%.

Η διεθνής επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Μίλας – Αλικαρνασσού “εκτινάχθηκε” κατά 249% τον Ιανουάριο-Μάρτιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

“Οι ρωσικοί αερομεταφορείς και τα ταξιδιωτικά γραφεία που επικεντρώνονται στη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των πτήσεων μεταξύ της Ρωσίας και των τουρκικών προορισμών κατά 50% το 2023. Έτσι, συνεχίζουμε να προσβλέπουμε σε μια ακόμη εξαιρετική σεζόν”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρίας.

Η TAV λειτουργεί συνολικά 15 αεροδρόμια στην Τουρκία, το Καζακστάν, τη Γεωργία, την Τυνησία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σαουδική Αραβία, την Κροατία και τη Λετονία.

Τα έσοδα της εταιρίας το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 68% σε ετήσια βάση και έφτασαν τα 251 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 45,3 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι καθαρών ζημιών 21,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

“Τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν από τους έκτακτους φόρους που επιβλήθηκαν λόγω των σεισμών. Τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν επίσης από τα υψηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα και τις υψηλότερες αποσβέσεις στη χαμηλή περίοδο”, ανέφερε η εταιρία.

Η TAV ενίσχυσε τον αριθμό των εργαζομένων της από 16.409 το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε 18.126 το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Η TAV Havalimanları είναι μέλος του ομίλου Groupe ADP, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση αεροδρομίων με έδρα το Παρίσι. Ο όμιλος ADP κατέχει το 46,1% της TAV, ενώ μερίδιο 5,1% κατέχει η κατασκευαστική Tepe İnşaat. Το υπόλοιπο 47,6% των μετοχών της εταιρίας αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *