xee

Παράταση του αναπτυξιακού νόμου, ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το Ξ.Ε.Ε. με επιστολή του προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε αίτημα παράτασης του αναπτυξιακού νόμου λόγω των προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει πολλά μέλη κατά τη φάση  ολοκλήρωσης των επενδυτικών τους προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι «Το Υπουργείο εξέδωσε την από 03.04.2018 Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, σύμφωνα με την οποία: «με νομοθετική διάταξη που θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση προβλέπεται η δυνατότητα να ενισχυθούν όλες οι δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.3299/2004 και για τις οποίες, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 76 παρ. 1α του Ν.4399/2006, έχει ορισθεί ημερομηνία ολοκλήρωσης η 30η Ιουνίου 2018, εφόσον τα σχετικά παραστατικά εκδίδονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018».

Όμως η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν προωθήθηκε άμεσα στην Βουλή προς ψήφιση, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αβεβαιότητα και ανάσχεση της προόδου των εργασιών σε μεγάλο αριθμό επενδυτών.

Ειδικότερα,η οικοδομική δραστηριότητα που επιχειρούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για επέκταση, ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή νέες επενδύσεις, που συνήθως γίνονται σε όμορες ιδιοκτησίες, καθιστά εξαιρετικά δυσχερή, αν όχι αδύνατη, τη συνεχή ροή των εργασιών. Τούτο οφείλεται στο γεγονός  ότι τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται σε λειτουργία και είναι αδύνατον να προβαίνουν παράλληλα σε εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, γιατί αυτό είναι αποτρεπτικό από κάθε άποψη για τους ενοίκους -πελάτες τους. Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε πως πολλές  περιοχές της Ελλάδας έχουν κηρυχτεί την τελευταία διετία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα,η οικονομική συγκυρία που έπληξε τη χώρα μας δημιούργησε τεράστια προβλήματα,τα οποία είναι γνωστά σε εσάς, επισημαίνοντας ότι για μεγάλο μάλιστα χρονικό διάστημα ήταν αδύνατον να συγκροτηθούν όργανα ελέγχου.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες  δημιούργησαν ανάσχεση στην πρόοδο των εργασιών και στην  ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν υπαχθεί στον Ν.3299/2004 και τον Ν.3908/2011.

Είναι επομένως απολύτως αναγκαίο η πολιτεία, τώρα που διανύουμε την μεταμνημονιακή οικονομική περίοδο, να δώσει με νομοθετική διάταξη μια τελευταία παράταση μέχρι 30-6-2019 (υπό την προϋπόθεση βέβαια  ότι θα έχει ήδη διαπιστωθεί η ολοκλήρωση πλέον του 50% των επενδυτικών σχεδίων έως 31-12-2018), προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και να θεραπεύσει όλα αυτά τα ελαττώματα και τα αντικίνητρα που δημιουργήθηκαν χωρίς την αντικειμενική ευθύνη των επενδυτών. Σημειωτέον ότι οι εν λόγω επενδύσεις είναι άκρως απαραίτητες και για ένα ακόμα λόγο: τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να καταταγούν σε κατηγορίες αστέρων  σύμφωνα με το νέο σύστημα κατάταξης, που απαιτεί μια σειρά από επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις και στις υπηρεσίες, ώστε να καταστούν τα ελληνικά ξενοδοχεία πιο ανταγωνιστικά. Σε περίπτωση που δεν υποστηριχθεί το δίκαιο αίτημά μας, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα κινδυνεύσουν να απενταχθούν από τους προαναφερθέντες αναπτυξιακούς νόμους, με όλα τα συνακόλουθα αποτελέσματα για την εθνική οικονομία».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *