mitsotakis
Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Προς νέα μέτρα για τον Τουρισμό | Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό | Ποιοί συμμετέχουν | Μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης το κεντρικό θέμα | Τι θα θέσουν οι φορείς

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Στις 14.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων του Τουρισμού, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για την στήριξη του Τουρισμού, αλλά και να τεθούν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Στην σύσκεψη για την “Ειδική δράση κρατικών ενισχύσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις”, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι κ.κ.:

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης

Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού,

Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης

Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό

Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού

Δημήτρης Τσιόδρας, προϊστάμενος Γραφείου Τύπου Αριστοτελία Πελώνη, κυβερνητική εκπρόσωπος

Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ

Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος ΔΣ ΠΟΞ

Άρης Μαρίνης, πρόεδρος ΔΣ ΓΕΠΟΕΤ και

Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος FedHATTA

Η σύσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια της πρώτης, προ 15νθημέρου αντίστοιχης στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Τάσιος, Τσιλίδης, Ρέτσος, Βασιλάκης, Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Χατζηδάκης, Στρατηνάκη, Πετραλιάς και Τριαντόπουλος και η οποία οδήγησε στην ανακοίνωση μέτρων για τα εργασιακά, από τον Κωστή Χατζηδάκη, τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν  θεσμοθετηθεί.

Μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης

Το βασικό θέμα της σημερινής σύσκεψης, μετά και την χθεσινή δημοσίευση στο ΦΕΚ της ΚΥΑ για την επιδότηση παγίων δαπανών, είναι το μέτρο του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις, κατά το πρότυπο της Εστίασης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν, μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 500 εκατ. €.

ksd PRIMAGEL πρωθυπουργό
adv

Τα κριτήρια για την υπαγωγή των τουριστικών επιχειρήσεων στο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, θα είναι τα ίδια με αυτά των παγίων δαπανών και συγκεκριμένα:

– όσες δραστηριοποιούνται ενεργά και επί της ουσίας (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας

– όσες λειτουργούν νόμιμα

THEOHARIS πρωθυπουργό– όσες ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,

–  όσες θα διαθέσουν την ληφθείσα επιχορήγηση σε λειτουργικές δαπάνες επανέναρξης δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Απριλίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

– όσες απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,

-όσες έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,

-όσες είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,

-όσες δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Το μέτρο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019).

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, με ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό έως και 5 % του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου ή σε 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι χαμηλότερο.

Άλλα θέματα

Στην σύσκεψη αναμένεται να τεθούν και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων και:

tasios πρωθυπουργό– η ομαλοποίηση της κατάστασης στα χερσαία σύνορα και η ομαλή είσοδος των τουριστών
– η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία
– η κατάσταση με τα εργασιακά στα ξενοδοχεία και την επέκταση της ΕΚΣΣΕ
– η ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ, που είναι το μοναδικό ταμείο που κάνει μία πάγια ρύθμιση 12 μηνών και δύο μόνο φορές το έτος, αντίθετα με την ΑΑΔΕ που έχει πολλαπλές  με αίτημα για αύξηση των δόσεων, του διαστήματος και την κατάργηση του ληστρικού τόκου υπερημερίας 15% για όποιον δεν είναι συνεπής στην δόση του. Το επιτόκιο αυτό ισχύει από το 2012. Σημειώνεται ότι πρόσφατα αντικαταστάθηκε ο διοικητής του ταμείου από τον Κ. Χατζηδάκη

Επιδότηση παγίων δαπανών

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιείται και η Α΄ φάση του μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις, μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ ΓΔΟΥ504/28.5.2021 (ΦΕΚ Β΄ 2236) «Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Απρίλιο ως και Δεκέμβριο 2020».

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ και το σχετικό ΦΕΚ.

Σκοπός του νέου καθεστώτος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021, ενώ επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι όσες πληρούν σωρευτικά τα εξής:

 • απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
 • ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,
 • έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
 • είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
 • είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
 • δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί από την 11η Μαρτίου 2021, το μέτρο αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.

πρωθυπουργόΤο ποσό της στήριξης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με νεότερη ΚΥΑ (Β’ φάση), μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε ήδη σημειωθεί από την αρχική ανακοίνωση του μέτρου, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουν από αύριο, 31 Μαΐου 2021, οι επιχειρήσεις, που θέλουν να ενταχθούν στο νέο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών:

 • Να υποβάλουν, μέχρι τη 17η Ιουνίου 2021, αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
 • Να συμπληρώσουν το έντυπο Ε3, το οποίο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Τα μέτρα για την Απασχόληση

Τα μέτρα για την Απασχόληση στον Τουρισμό που αποφασίστηκαν στην προηγούμενη σύσκεψη και ανακοινώθηκαν, έχουν ως εξής:

1.Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

2.Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .

3.Επιπλέον, οι εποχικά εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία, θα μπορούν να ενταχθούν από τον μήνα Ιούλιο και έως τον Σεπτέμβριο 2021 στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για τον χρόνο που εργάζονται (όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών και την ακτοπλοΐα). Για τις ανωτέρω επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου δεν θα ισχύει η 31η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία επιμέτρησης του προσωπικού τους.

4.Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν, από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με την ένταξη της πρόσληψής τους στο πρόγραμμα αυτό θα καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και ο καθαρός μισθός τους θα επιδοτείται με 200 ευρώ.

5.Οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με μονομερή δήλωσή τους στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Tagged

6 σχόλια στο “Προς νέα μέτρα για τον Τουρισμό | Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό | Ποιοί συμμετέχουν | Μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης το κεντρικό θέμα | Τι θα θέσουν οι φορείς

 1. Να μου πει καποιος, γιατι μια μικρη οικογενειακη επιχειρηση, πρεπει να εχει εναν ή δυο εργαζομενους, εκτος απο τους μετοχους, που ειναι ασφαλισμενοι και πληρωνουν τις εισφορες τους στον ΕΦΚΑ, για να επιδοτηθει απο το κρατος; Οι μικρες οικογενειακες επιχειρησεις ειναι παιδια ενος κατωτερου Θεου! Να σας; πω εγω γιατι! Γιατι τα λεφτα το τρωνε παντα οι μεγαλοκαρχαριες!

  1. Ετσι ακριβώς κ. Μαυρομάτη να καταστραφούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τα λεφτά μόνο στους μεγάλους!

   1. Η ιδια λογικη ισχυει ή μαλλον ο παραλογισμος, που αποκλυει τα ξενοδοχεια ενος και δυο αστερων, απο προγραμματα ΕΣΠΑ και αλλα εργαλεια χρηματοδοτησης! Αν δεν κανω λαθος, το μεγαλυτερο ποσοστο των καταλυμματων, ειναι ενος και δυο αστερων! Παντως, η λογικη πως με αυτον τον τροπο αναβαθμιζεται το ξενοδοχειακο προιον ειναι αστεια, γιατι ολες οι κατηγοριες, ιδιως τωρα, με τον νεο τροπο αξιολογισης περνανε απο ιερα εξεταση! Αν δεν θελουν αυτες τις κατηγοριες, γιατι τις αδειοδοτουν ή μηπως θελουν να τις εξαφανισουν;

 2. Οι ξεναγοί πέρα από το επίδομα ειδικού σκοπού χρειάζονται και κάτι άλλο. Ορθολογικά πρωτόκολλα για τις ξεναγήσεις. Αυτά που ισχύουν αυτή την στιγμή είναι παράλογα και επιζήμια. Ουσιαστικά μας απαγορεύεται να εργαστούμε. Ας αλλάξει το πλαίσιο για να μην χρειαζόμαστε επιδόματα επιτέλους.

 3. Οι υπάλληλοι των τουριστικών γραφείων, εκείνοι οι άγνωστοι ήρωες οι οποίοι με ένα μισθό, δίχως “εξτραδάκια” κ “τυχερά” έφεραν εις πέρας όλο τον όγκο της δουλειάς τα προηγούμενα χρόνια που ακριβώς κατατάσσονται;;;
  Δεν δικαιούνται καμμία στήριξη ως εργαζόμενοι σε συνθήκες εποχικότητας;;;
  Οι περισσότεροι εξ αυτών εξαιρέθηκαν από σχεδόν όλα τα μέτρα όντας απολυμένοι στο τέλος σεζόν 2019.
  Η μόνη ουσιαστική στήριξη ήταν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021 όταν συμπεριλήφθηκαν στην ίδια κατηγορία με Ξεναγούς-Συνοδούς.
  Δεν θα έπρεπε να γίνει το ίδιο κ τώρα;
  Δεν αναφέρομαι στους αορίστου χρόνου που βγήκαν σε αναστολή αλλά στον κυρίως όγκο των εποχικά απασχολούμενων στα γραφεία.

 4. Οι ξεναγοι με τα ισχύοντα πρωτόκολλα σχετικά με τα ποσά άτομα μπορούν να ξεναγηθουν σε αρχαιολογικους χώρους και μουσεία δεν εργάστηκαν καθόλου το Μάιο και δεν προβλέπεται ούτε για τους επόμενους μήνες γιατί μόνο ακυρώσεις δεχόμαστε. Θα πρέπει να στηρίχτουμε οικονομικά και τον Ιούνιο και επειγόντως ορθολογιστικη ρύθμιση των πρωτοκόλλων.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *