money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Έκρηξη” κρατήσεων Airbnb στην Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι | Πρώτη των πρώτων στην Ευρώπη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατακόρυφη αύξηση στις κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο καταγράφει η Ελλάδα, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρία ερευνών AirDNA, η Ελλάδα κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση κατά 232% στις καλοκαιρινές κρατήσεις, σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Ακολουθεί η Πορτογαλία (+196%), ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Κροατία (+151%).

Σημειώνεται ότι ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος στην αύξηση κρατήσεων διαμορφώνεται σε 74%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας και η ανανεωμένη επιθυμία των καταναλωτών για ταξίδια τροφοδότησε τις θετικές τάσεις της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (STR), κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022.

Ωστόσο, οι μελλοντικές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά παραμένουν ελαφρώς αβέβαιες, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, της πιθανής εμφάνισης νέων παραλλαγών Covid-19 και του γεγονότος ότι η ζήτηση STR συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά.

Η ζήτηση έφτασε σε υψηλό μετά την πανδημία για την ευρωπαϊκή ήπειρο τον Φεβρουάριο του 2022, με 20,8% περισσότερες διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019 και 73,9% περισσότερες διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021. Αυτή η ζήτηση ώθησε τις μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) να αυξηθούν κατά 28,9%, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019.

Για την Ευρώπη, αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων του κλάδου της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατά 77,3% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο. (Τα έσοδα του Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκαν επίσης κατά 103,4% σε ετήσια βάση).

Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEA) συγκέντρωσαν κρατήσεις 30,1 εκατ. διανυκτερεύσεων κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Από την 1η Μαρτίου, ο ρυθμός κρατήσεων για την άνοιξη εμφανίζεται αυξημένος κατά 113,5%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 3,4% υψηλότερος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης ADR επιβραδύνεται από τα υψηλά του 2021 (-4,8%), αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από το 2019 (+24,6%).

Όσον αφορά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2022 παρατηρείται αύξηση κατά 74% στις κρατήσεις, σε σύγκριση με το 2021.

Οι πόλεις συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση

Η ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση για τον Φεβρουάριο του 2022 σημειώθηκε στις μεγάλες πόλεις (+122,5%) και στις μεσαίες πόλεις (84,9%). Επιπρόσθετα, οι μεγάλες πόλεις κατέγραψαν μικρή πτώση στην προσφορά (-2,1%), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ οι αγροτικές περιοχές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς (+6,8%).

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019, οι αγροτικές περιοχές σημείωσαν αύξηση της προσφοράς τον Ιανουάριο (+7,2%) και τον Φεβρουάριο (+4,7%). Οι μικρές πόλεις σημείωσαν αύξηση της προσφοράς τον Ιανουάριο (+0,2%), η οποία συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο (-1%). Ενώ, οι μεγάλες πόλεις παραμένουν τουλάχιστον 20% κάτω από τα επίπεδα του 2019 για κάθε μήνα, από τον Απρίλιο του 2020.

Η προσφορά ανακάμπτει, αν και με βραδύ ρυθμό

Η προσφορά διαθέσιμων καταχωρήσεων, που προηγουμένως είχε μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας, συνεχίζει να ανακάμπτει σε ολόκληρη τη Γηραιά ήπειρο (+4,1%), αλλά εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερη από το 2019 (-7,5%). Ωστόσο, η αξιολόγηση των πρόσφατων δεικτών πληρότητας ολοκληρώνει καλύτερα την εικόνα της προσφοράς έναντι της ζήτησης. Τον Φεβρουάριο, η πληρότητα ανέβηκε στο 47,8%, σε σχέση με το χαμηλό όριο του 44,1% την ίδια εποχή πέρυσι (και το σημείο αναφοράς 48,9% που καθορίστηκε το 2019). Τα μέσα έσοδα ανά διαθέσιμη καταχώριση στην Ευρώπη αυξήθηκαν επίσης κατά 17,5% σε ετήσια βάση, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση του δείκτη ADR σε συνδυασμό με τις λιγότερες διαθέσιμες καταχωρίσεις.

Καθώς η προσφορά συνεχίζει να εισέρχεται εκ νέου στην αγορά, τα επίπεδα πληρότητας ενδέχεται να ομαλοποιηθούν ή ακόμη και να μειωθούν σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, η έντονη δραστηριότητα των κρατήσεων για διαμονές σε διάστημα τριών και πλέον μηνών αποδεικνύει την ανανεωμένη ταξιδιωτική εμπιστοσύνη στην περιοχή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ανακόψει τις κρατήσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον ρυθμό των κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι, τουλάχιστον για τους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αλλά και σε πολλές πόλεις που συνορεύουν με την Ουκρανία παρατηρείται “εκτόξευση” των κρατήσεων το διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 19 Μαρτίου, σε σχέση με την περίοδο πριν από τη ρωσική εισβολή. Για παράδειγμα, στο Χελμ της Πολωνίας, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 614% και στην Τουλτσέα της Ρουμανίας η αύξηση ανήλθε στο 319%.

Αντίστοιχα, στο Βελένσε της Ουγγαρίας η αύξηση των κρατήσεων διαμορφώθηκε στο 311% και στο Κισινάου της Μολδαβίας, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 80%.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *