rodos
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Γαλαντόμοι” οι Τούρκοι τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Γαλαντόμοι” φαίνεται να είναι οι Τούρκοι τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet και για αυτό οι Έλληνες “ανυπομονούν” για την επιστροφή τους.

Έλληνες επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου φέρονται να δηλώνουν πως η ταξιδιωτική απαγόρευση για την Τουρκία πρέπει να καταργηθεί άμεσα καθώς 1 Τούρκος τουρίστας αντιστοιχεί σε 7 Ευρωπαίους. Ειδικά τα νησιά βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς όλες οι μαρίνες, οι ταβέρνες, οι παραλίες και τα καταστήματα είναι άδεια.

Προσθέτουν, επίσης, πως αναμένουν ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση ενδέχεται να αρθεί στις 15 Ιουλίου και θα περιμένουν τους Τούρκους τουρίστες, καθώς “η απουσία τους μας έχει γονατίσει”. Ο κ. Μάνος Μάγγος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης γνωστής ταβέρνας, στη Σύμη αναφέρει:

“Πεθυμήσαμε τους Τούρκους. Διαθέτω 11 καταστήματα στη Σύμη, από ταβέρνες έως και φούρνους, τα οποία παραμένουν κλειστά”.

Ο δήμαρχος της Σύμης, κ. Λευτέρης Παπαδολουκάς, αναφέρει:

“Πέρυσι 7000 τουρκικές βάρκες είχαν αράξει στο νησί και υποδεχτήκαμε 70000 Τούρκους. Η ταξιδιωτική απαγόρευση πρέπει να τελειώσει, όχι μόνο προς όφελος των διμερών σχέσεων”.

Το άρθρο αναφέρει πως πέρυσι κατέφτασαν στη χώρα μας 33 εκατ. τουρίστες που συνεισέφεραν 19 δισεκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ήταν Τούρκοι και συνεισέφεραν 330 εκατ. ευρω. Παρατηρείται, επίσης, πως οι Τούρκοι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα με τον ημερήσιο μέσο όρο να ανέρχεται στα 82 ευρώ κατ’άτομο.

Ο ιδιοκτήτης του Kronos yacht agency στη Ρόδο, κ. Σάκης Πέτρου, έκανε μία σύγκριση Τούρκων και Γερμανών τουριστών για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι είναι πιο “ανοιχτοχέρηδες” καθώς, όπως αναφέρει, οι Τούρκοι ξοδεύουν τα τριπλάσια ποσά από τους Γερμανούς και φέρει ως παράδειγμα τις διατροφικές συνήθειες καθώς στις ταβέρνες οι “γείτονες” προτιμούν να τρώνε καλαμάρια και χταπόδια, ενώ οι Γερμανοί “βολεύονται” με σαλάτες.

Ο κ. Γιάννης Καματερός από την Πάτμο, στην οποία υπάρχει μία μαρίνα που υποδέχεται 100 κότερα, αναφέρει πως υπάρχει αυτή την περίοδο μόνο 1 και αυτό ανήκει σε κάποιον ντόπιο, ενώ προσθέτει πως “χωρίς Τούρκους τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά”.

Ωστόσο, τίθεται ένα ερώτημα για την άφιξη των Τούρκων τουριστών στη χώρα μας από τα μέσα Ιουλίου λόγω 2 σημαντικών παραγόντων. Ο πρώτος είναι ότι η χώρα τους δε συγκαταλέγεται στη λίστα με τα εκτός ΕΕ κράτη από τα οποία επιτρέπονται τα ταξίδια.

Ο δεύτερος είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη γειτονική χώρα, καθώς παρά το success story που διατυμπανίζουν οι τουρκικές αρχές σε κάθε ευκαιρία ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται στα  205758, οι θάνατοι στους 5225 και ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στα 1148.

Ενδεικτικό της επιδημιολογικής κατάστασης είναι ότι χθες παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας εντός του τελευταίου 3ημερου σε μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας, Fahrettin Koca, στην Κωνσταντινούπολη παρατηρήθηκε αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 54%. Στις 5 Ιουλίου υπολογίζεται πως 1127 ασθενείς βρισκόταν σε ΜΕΘ, ενώ στις 4 Ιουλίου ο αριθμός τους ανερχόταν στους 1093 και στις 3 Ιουλίου στους 1082.

ΠΗΓΗ 1

ΠΗΓΗ 2

ΠΗΓΗ 3

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *