Photo by Dorian Mongel on Unsplash
Photo by Dorian Mongel on Unsplash

“Λουκέτο” σε μη εμβολιασμένους εξετάζει και η Ιταλία | Στον δρόμο που άνοιξε η Αυστρία οι χώρες της Ε.Ε.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ακολουθώντας το ιατρικό “απαρτχάιντ” που επέβαλε η Αυστρία, τώρα και η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο “lockdown” για μη εμβολιασμένους πολίτες, ενδεχόμενο το οποίο πραγματεύεται, ήδη, η Γερμανία, μετά την κατακόρυφη αύξηση των νέων μολύνσεων με Covid-19.

Τώρα, πέντε Ιταλοί κυβερνήτες, σύμφωνα με την Dailymail, υποστηρίζουν την ίδια προσέγγιση εν μέσω ενός δυναμικά επιταχυνόμενου τέταρτου “κύματος” του ιού στη χώρα, που έχει πληγεί περισσότερο από τον Covid-19 από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε περισσότερους από 133.000.

Την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν στην Ιταλία 7.815 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 74 νέοι θάνατοι, σημειώνοντας αυξήσεις 28% και 9% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την ίδια ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

“Τα ενδεχόμενα νέα lockdown δεν πρέπει να αφορούν όλους όσοι είναι εμβολιασμένοι. Οι περιορισμοί θα πρέπει να ισχύουν μόνο για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί”, δήλωσε ο Massimiliano Fedriga, κυβερνήτης της Φρίουλι – Ιουλιανής Βενετίας, στα βορειοανατολικά της χώρας. Με τον Fedriga συμφωνούν και οι κυβερνήτες της Τοσκάνης, της Καλαβρίας, της Λιγουρίας και του Πιεμόντε.

Η Ιταλία έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, με το 84% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο, ωστόσο, 7 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Επίσης, στη χώρα υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο συγκλόνισε με τις διαμαρτυρίες ενάντια στο Green Pass, ένα διαβατήριο που αποδεικνύει την εμβολιαστική κατάσταση του κατόχου του και απαιτείται για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια, μουσεία, θέατρα,  κινηματογράφοι, αλλά και για δημόσιες συγκοινωνίες που πραγματοποιούν δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός Ιταλών πολιτικών είναι ανένδοτος ότι η Ρώμη πρέπει να προχωρήσει σε ένα “lockdown” για τους μη εμβολιασμένους, με τον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi να αντιτίθεται αυτής της άποψης, γράφοντας στο Twitter: “Δεν έχεις εμβολιαστεί; Μείνε σπίτι”.

Η Γερμανία στα… χνάρια της Αυστρίας

Της Ιταλίας προηγείται η Γερμανία, όσον αφορά την εφαρμογή “σκληρότερων” μέτρων για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, με δεκατρείς από τις 16 ομοσπονδιακές πολιτείες της χώρας να έχουν ή να σχεδιάζουν να εφαρμόσουν κανόνες που περιορίζουν τις δραστηριότητες των ανθρώπων ανάλογα με το καθεστώς εμβολιασμού τους.

Οι λεγόμενοι κανόνες 2G περιορίζουν την πρόσβαση σε διάφορους χώρους σε άτομα που, είτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχουν αναρρώσει από Covid-19. Είναι μια αυστηρότερη μορφή των κανόνων 3G, που επιτρέπουν σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να εισέρχονται σε εσωτερικούς χώρους, υπό τον όρο ότι έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR και έχουν βρεθεί αρνητικά στον ιό.

Βεβαίως, η πρώτη που άνοιξε τον δρόμο για τον πλήρη περιορισμό των ενεμβολίαστων είναι η Αυστρία, η οποία αυτή την εβδομάδα περιόρισε περίπου 2 εκατομμύρια μη εμβολιασμένους ανθρώπους στα σπίτια τους, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Κι ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τους νέους κανόνες, ωστόσο, η χώρα, φάνηκε να επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο πεδίο των εμβολιασμών, καθώς περίπου 462.000 άνθρωποι προσήλθαν, χθες, Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να εμβολιαστούν, αποτελώντας τον υψηλότερο αριθμό από το Καλοκαίρι.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *