“Πληρωμένη απάντηση” του Γιάννη Χατζή στον δήμαρχο Αθηναίων | Επιθετική παρέμβαση του Συνδέσμου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με μια “πληρωμένη απάντηση”, που αναδεικνύει και τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, απευθύνεται στον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος με δηλώσεις του σε συνέδριο προανήγγειλε νέες επιβαρύνσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο, επειδή η Αθήνα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό! Ο κ. Χατζής προκαλεί τους δήμους που θέλουν ουσιαστικά να βοηθήσουν στο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των αρνητικών επιπτώσεων, να προχωρήσουν σε ενέργειες για τον έλεγχό της.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο κ. Δούκας, έχει αυξηθεί πολύ η τουριστική δραστηριότητα στον Δήμο της Αθήνας, με θετικά σημεία αυτού του φαινομένου τον πλούτο, την ανάπτυξη εστιατορίων, μπαρ και δραστηριοτήτων, όμως υπάρχουν περιοχές ήδη υπερκορεσμένες.

«Πρέπει να κρατάμε την πόλη καθαρή, αλλά πλέον για 7 εκατ. κόσμο, καθώς έχει τριπλάσιο τουρισμό. Χρειάζονται νέα εργαλεία, νέοι τρόποι και δομές για να γίνεται αυτό, αλλιώς θα έχουν πρόβλημα οι ίδιοι οι κάτοικοι» σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις να δίδεται στον Δήμο ένα ποσοστό από τους αυξημένους τζίρους των ξενοδοχείων, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη ένα τέλος ανθεκτικότητας, αλλά αυτό δεν επιστρέφει στην πόλη.

Όπως τόνισε, δε, υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο ήταν 2% και μειώθηκε στο 0,5% αντί να αυξηθεί. «Τα έσοδα των ξενοδοχείων το 2023 αυξήθηκαν κατά 23%, άγγιξαν τα 11 δις ευρώ, την ώρα που ο Δήμος ήταν φτωχότερος, θα πρέπει να υπάρχει μια συνεισφορά για να διαχέεται ο πλούτος. Όποιοι κερδίζουν από τις υποδομές στην πόλη, θα πρέπει να επιστρέφουν και κάτι στην πόλη. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές στην κάθε πόλη, είναι στην ευχέρεια του κάθε Δήμου να το προσδιορίσει το ποσοστό της επιστροφής αυτής, ακόμα και τα ξενοδοχεία το θέλουν αυτό».

Ο Γιάννης Χατζής

Η δήλωση του προέδρου της ΠΟΞ έχει ως εξής: “Τα αρνητικά αποτελέσματα της αδυναμίας ή της απροθυμίας της πολιτείας να θεσπίσει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν θα τα πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Η εύκολη λύση να επωμιστούν νέα πρόσθετα βάρη τα ξενοδοχεία ως τα συνήθη υποζύγια θα μας βρει απέναντι.
Αν θέλουμε να περιοριστούν οι συνέπειες που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, η λύση δεν είναι η επιβολή νέων φορών και τελών στην νόμιμη τουριστική δραστηριότητα. Αν κάποιος Δήμος θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά μπορεί και πρέπει να ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία να εκδώσουν την προβλεπόμενη στην παράγραφο 8 του άρθρου 111 του ν.4446/2016 ΚΥΑ και να θεσπίσουν με βάση αυτή περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Και σε μια τέτοια προσπάθειά θα μας βρει συμμάχους”.

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων STAMA Greece

Σε μια εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων STAMA Greece, απαντά στον κ. Γ. Χατζή, ως ακολούθως:

“Αγαπητέ πρόεδρε,

Διαβάσαμε ακόμα ένα παραλήρημα από επίσημα χείλη εναντίον της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δεν μας εκπλήσει γιατί δεν είναι η πρώτη φορά ούτε και θα είναι η τελευταία. Πάντα έτσι κάνετε όταν σας ζητάνε να πληρώσετε τα αναλογούντα.

Έχουμε νέα όμως για εσάς.

Η Αθήνα έχει ανεβάσει τη θέση της στις προτιμήσεις των τουριστών γιατί υπάρχουμε και εμείς. Τα χρήματα τους διαχέονται στις τοπικές οικονομίες μέσα από τους επισκέπτες μας γιατί υπάρχουμε και εμείς. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβιώνουν γιατί υπάρχουμε εμείς. Οι γειτονιές ανθίζουν γιατί υπάρχουν τα καταλύματα μας.

Δεν το πιστεύετε; Κάντε μια βόλτα στο Κουκάκι, στου Ψυρρή, στο Νέο Κόσμο στο Μεταξουργείο και σε άλλες περιοχές.

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε άρνηση της πραγματικότητας γιατί είστε απασχολημένοι με το να παρακολουθείτε τα ξένα κεφάλαια να ανοίγουν τα ξενοδοχεία σε συντριπτική πλειοψηφία στη πόλη και εσείς απλά να εφευρίσκεται εχθρούς.

Και κάτι πολύ σημαντικό
Τα ρεκόρ για τα οποία πανηγυρίζετε έρχονται μέσα και από τη συμβολή μας. Τα ταμεία του κράτους γεμίζουν γιατί είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας και δεν φιγουράρουμε σε κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Ευχόμαστε καλό αγώνα και παραμένουμε στη διάθεση σας για τη συνέχιση ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *