Photo by Bruno Abatti on Unsplash
Photo by Bruno Abatti on Unsplash

“Πράσινο φως” για κολύμπι στον ποταμό Σηκουάνα | Μετά από έναν αιώνα παραδίδεται στους Παριζιάνους το εμβληματικό ποτάμι

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το επίκεντρο των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 σχεδιάζει να καταστήσει τον Σηκουάνα η γαλλική κυβέρνηση και η δημοτική Αρχή των Παρισίων γι΄αυτό και πραγματοποιεί μαζικό καθαρισμό των υδάτων του, ώστε, αφενός να μπορέσουν να διεξαχθούν οι κολυμβητικοί αγώνες της XXXIII (33ης) Ολυμπιάδας στον ποταμό, αφετέρου, σε δεύτερο χρόνο να παραδοθεί το ιστορικό ποτάμι στους κατοίκους και τους ταξιδιώτες της πόλης.

Έτσι, θα συνέχιζε η παράδοση που είχαν δημιουργήσει οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που φιλοξένησε το Παρίσι το 1900, όταν οι κολυμβητικοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν ακριβώς στον Σηκουάνα.

Τους προηγούμενους αιώνες, και μέχρι το 1923, οι Παριζιάνοι έκαναν συχνά μπάνιο στα νερά του ποταμού που διασχίζει την Πόλη του Φωτός, όταν η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε λόγω της ρύπανσης.

Τώρα, 100 χρόνια μετά, οι ισχυρές προσπάθειες καθαρισμού της πόλης -που ξεκίνησαν το 2018 ως συστατικό στοιχείο αυτού που η κυβέρνηση ονόμασε “Σχέδιο Κολύμβησης”- βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι κάτοικοι θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν και πάλι αυτά τα νερά ως μέρος της μόνιμης κληρονομιάς του Παρισιού 2024.

Σηκουάνας, ο μεγάλος “πρωταγωνιστής της τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας

Το φιλόδοξο σχέδιο έχει κόστος 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει ένα ζεύγος μονάδων απολύμανσης, που θα εγκατασταθούν σε σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων, που διαχειρίζεται η δημόσια υπηρεσία αποχέτευσης της περιοχής του Παρισιού, και θα τεθούν σε λειτουργία από αυτό το καλοκαίρι. Άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, και τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων, περιλαμβάνουν μια δεξαμενή αποθήκευσης βρόχινου νερού.

Αντανακλώντας περαιτέρω την πρόθεσή του να καταστήσει τον Σηκουάνα το σημείο αναφοράς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, το Παρίσι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία παραδοσιακά λαμβάνει χώρα στο Ολυμπιακό στάδιο της διοργανώτριας πόλης, απευθείας στον ποταμό, με τουλάχιστον 600.000 θεατές να αναμένεται να την παρακολουθήσουν από τις όχθες του.

“Στους Αγώνες του Παρισιού 2024, οι αθλητές θα εγκαινιάσουν την κολύμβηση στον ποταμό με τα Ολυμπιακά αγωνίσματα. Μια αναβίωση που θα ανοίξει τον δρόμο για την υδάτινη αναψυχή”, ανέφερε το δημαρχείο του Παρισιού σε ανακοίνωσή του, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών καθαρισμού των υδάτων, στο Παρίσι, Nicolas Londinsky, δήλωσε στο CNN ότι προτεραιότητά τους είναι η αποτροπή της κύριας πηγής ρύπανσης -βακτηριακή μόλυνση που προέρχεται από τα λύματα- από το να φτάσει στον Σηκουάνα.

Η δημοτική αρχή έχει επιβάλει στους ιδιοκτήτες σκαφών, που ελλιμενίζονται κατά μήκος του ποταμού, να συνδέονται με το δίκτυο λυμάτων της πόλης, ώστε να μην επιρρίπτουν τα λύματα στο νερό. Οι τοπικές αρχές έχουν επίσης αρχίσει να αποκαθιστούν το πρόβληµα των υποβαθµισµένων υδραυλικών εγκαταστάσεων σε όλο το Παρίσι, οι οποίες µερικές φορές προκαλούσαν την κατάληξη των λυµάτων στους αγωγούς οµβρίων.

Στους πολίτες από το 2025 το ποτάμι

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι τώρα προσπάθειες της πόλης έχουν ήδη βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του νερού. Το δημαρχείο ανέφερε ότι μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο αποκάλυψε “εξαιρετικά αποτελέσματα” όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Και, οι δοκιμές σε τμήματα του Σηκουάνα, που προορίζονται να αποτελέσουν τις περιοχές διεξαγωγής διαφόρων Ολυμπιακών αγώνων, οι οποίες διεξήχθησαν από τις 20 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2022, ικανοποίησαν τα πρότυπα σε ποσοστό 91%.

Εφόσον η πόλη επιτύχει τους στόχους της, η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, το τρίαθλο και το παρατριάθλο και άλλες διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων θα διεξαχθούν κοντά στην εμβληματική γέφυρα Alexandre III. Στη συνέχεια, από το 2025, το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον Σηκουάνα για κολύμπι, σε τρεις καθορισμένες τοποθεσίες: Bras Marie, Bras de Grenelle και Bercy.

“Οι χώροι κολύμβησης θα επισημαίνονται με σημαδούρες και μια πλωτή γέφυρα για να φτάσετε σε αυτούς. Θα υπάρχουν χώρους για να αλλάξετε, να κάνετε ντους και να φυλάξετε τα πράγματά σας στην προκυμαία”, ανέφερε το δημαρχείο σε ανακοίνωσή του. Και, οι αρμόδιοι έχουν ήδη εντοπίσει περίπου 20 ακόμη πιθανές περιοχές κολύμβησης στο ποτάμι, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *