Πλήρης ανάκαμψη το 2023 των προορισμών της ΝΑ Ευρώπης | Πιο ψηλά η Ελλάδα σε σχέση με το 2019 | Αυξημένες οι τιμές των ξενοδοχείων | “Πρωταθλήτρια” η Αλβανία στις πτήσεις

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

– Η έρευνα του παρόχου ταξιδιωτικών πληροφοριών Mabrian δείχνει πολλά υποσχόμενο το 2023 με πολλούς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να έχουν ξεπεράσει τα μεγέθη του 2019.
– Η ανάλυση εξετάζει τόσο τη χωρητικότητα αεροπορικών θέσεων σε σχέση με το 2019 όσο και τις τιμές των ξενοδοχείων σε σχέση με το 2022 για να αποκαλύψει ότι η ανάκαμψη δεν είναι ομοιόμορφη σε όλους τους προορισμούς.

Ο κορυφαίος πάροχος ταξιδιωτικών πληροφοριών Mabrian δημοσίευσε σήμερα μια ανάλυση που αποκαλύπτει την εξέλιξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας και των ξενοδοχειακών τιμών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Κροατία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Αλβανία. Αναφορικά με τις αεροπορικές συνδέσεις η Ελλάδα εμφανίζει αύξηση 14,7% σε σχέση με το 2019!

Εξετάζοντας τα δεδομένα για ολόκληρο το έτος 2023, έναντι του 2019, για την αεροπορική χωρητικότητα και για την περίοδο έως τις 16 Αυγούστου, έναντι του 2022 για τα ξενοδοχεία*, η ανάλυση έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους αρμόδιους φορείς των προορισμών, να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να διαχειριστούν τον τουρισμό με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Τα συμπεράσματα

Τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης περιλαμβάνουν:

– Η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αλβανία ξεπέρασαν τα στοιχεία του 2019 για την αεροπορική χωρητικότητα. Η κύρια αύξηση προέρχεται από τις διεθνείς πτήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα διεθνή ταξίδια θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν κατά τη διάρκεια του 2023.
– Η αεροπορική χωρητικότητα της Κροατίας με 7,1 εκατ. θέσεις είναι αυξημένη κατά 16,1%, κυρίως λόγω της αύξησης της χωρητικότητας με την Ιταλία κατά 57%.
– Η Αλβανία ξεχωρίζει με αύξηση 75% στις διεθνείς πτήσεις σε σύγκριση με το 2019, η οποία υποβοηθείται από την αύξηση 278% στη συνδεσιμότητα με τη Γερμανία.
– Η Βουλγαρία πλησιάζει πολύ κοντά στον όγκο αεροπορικής χωρητικότητας του 2019, με καλύτερες ενδείξεις ανάκαμψης για τις διεθνείς πτήσεις από ό,τι για τις εσωτερικές.
– Η Σλοβενία χρειάζεται ακόμη να ανακτήσει την αεροπορική συνδεσιμότητα, με τις προγραμματισμένες πτήσεις να αντιπροσωπεύουν μόλις το 58% των επιπέδων του 2019.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των ξενοδοχείων συνεχίζουν να αυξάνονται για όλους σχεδόν τους προορισμούς και στις τρεις διαφορετικές κατηγορίες αστέρων.
o Οι προορισμοί με τις υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές Vs 2022 είναι η Βουλγαρία και η Κροατία.
o Η Αλβανία αποτελεί τη μόνη εξαίρεση, με τιμές 4,1% κάτω από τα επίπεδα του 2022 για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων (αλλά αυξημένες κατά 6,3% τόσο για τα ξενοδοχεία 3 όσο και για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων).

Η Άννα Μπορντούζα, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Mabrian, σχολιάζει: “Η γνώση είναι δύναμη και με αυτές τις γνώσεις οι προορισμοί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορούν τώρα να αρχίσουν με ασφάλεια να προετοιμάζουν καλοκαιρινές καμπάνιες που εστιάζουν στις αγορές προέλευσης που πραγματικά μπορούν να τους προσφέρουν επισκέπτες και να αποφεύγουν εκείνες που δεν μπορούν – καθώς σε πολλές περιπτώσεις το τυπικό προφίλ των επισκεπτών τους θα είναι τώρα αρκετά διαφορετικό από το 2019”.

Η Mabrian δημοσίευσε αυτή την ανάλυση ενόψει της ετήσιας εκδήλωσης New Deal Europe – της μοναδικής ταξιδιωτικής εμπορικής αγοράς για tour operators και τουριστικούς οργανισμούς που επικεντρώνεται στους 12 προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου στο Λονδίνο.

* Η αεροπορική χωρητικότητα βασίζεται στο πρόγραμμα πτήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε σύγκριση με την περίοδο του 2019- ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων βασίζονται στη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση, δίκλινο δωμάτιο, Σαββατοκύριακα, χωρίς πρωινό, για την περίοδο από τις 2 Ιανουαρίου 2023 έως τις 16 Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με την περίοδο του 2022.

Tagged

1 σχόλιο στο “Πλήρης ανάκαμψη το 2023 των προορισμών της ΝΑ Ευρώπης | Πιο ψηλά η Ελλάδα σε σχέση με το 2019 | Αυξημένες οι τιμές των ξενοδοχείων | “Πρωταθλήτρια” η Αλβανία στις πτήσεις

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *