Σε κλίμα θλίψης και συγκίνησης η κηδεία του Νίκου Σκουλά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μέσα σε κλίμα απροσμέτρητης θλίψης και συγκίνησης η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Νίκο Σκουλά. Συντετριμμένη ήταν η σύντροφος της ζωής του, Λουίζ Σκουλά, η κόρη του Μανουέλα Σκουλά και ο εγγονός του, που φέρει το όνομα του Νικόλας. Στο τελευταίο αντίο ήταν ακόμη, ο γιος του, που εκφώνησε τον επικήδειο και τα εγγόνια του από τον Καναδά.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη σήμερα στο κοιμητήριο της Γλυφάδας, παρουσία μεγάλου πλήθους φίλων, συγγενών και συντρόφων, αλλά και όλης της οικογένειας.

Τους επικήδειους εκφώνησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο τέως πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, ο δήμαρχος Ανωγείων, αλλά και φίλοι και συναγωνιστές από την εποχή της χούντας.

Όλοι στάθηκαν στην προσφορά του εκλιπόντος στην πατρίδα, στην αγάπη του για τους νέους, στην ανιδιοτελή παρουσία του όλες αυτές τις δεκαετίες στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και της Ελλάδας. Αντιθέτως αρνητικά σχόλια δημιούργησε η πλήρης απουσία της κυβέρνησης, του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, από την κηδεία του πρώτου υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, στην δεκαετία του 1980, και μιας εμβληματικής προσωπικότητας στον Τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με τη σημαία του ΠΑΚ.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδοχείων Ν . Μαγνησίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Μαγνησίας, αναφέρονται τα εξής: “Σήμερα η οικογένεια του τουρισμού αποχαιρετά τον Νίκο Ε. Σκουλά,από τα Ανώγεια της Κρήτης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, ήρεμα, στο σπίτι του, με την οικογένειά του στο πλευρό του. Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ,  πρώτος Υπουργός Τουρισμού με την ίδρυση του νέου Υπουργείου αλλά και δύο φορές Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ. και με μεγάλο βιογραφικό στο ξενοδοχειακό μάνατζμεντ και στη διοίκηση επιχειρήσεων.
Ένα τελευταίο αντίο από το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας σε έναν άνθρωπο που αφήνει ισχυρό αποτύπωμα πίσω του, με την ασυμβίβαστη και δημοκρατική φύση του, και τους αγώνες του με δίκαια πάντα αιτήματα και ηθική στάση. Ως υπουργός Τουρισμού αναμφισβήτητα συνέβαλε σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και της Ελλάδας. Η απουσία του θα είναι αισθητή και δυσαναπλήρωτη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Ο Νίκος Σκουλάς

Ο Νίκος Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης το 1934.

Σε τρυφερή ηλικία είχε την ατυχία να βιώσει τη ναζιστική θηριωδία και τον αδελφοκτόνο εμφύλιο.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, χρειάστηκε να εργάζεται παράλληλα, πράγμα που, ως σήμερα, θεωρεί  την πιο σημαντική του παιδεία. Το 1960 πήγε στον Καναδά όπου ανέπτυξε μια εικοσαετή καριέρα στο management.

Για περισσότερο  από μισό αιώνα, ο Nίκος Σκουλάς απασχολήθηκε στον Καναδά και στην Ελλάδα ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε πολλούς τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων και οργανισμών.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένα μείζον μέρος της επαγγελματικής του εξέλιξης αφιερώθηκε στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση ιδιοκτητών-διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων.

Κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων: Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων, Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Τ. (δύο θητείες), Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και Υπουργός Τουρισμού.

Την 22α Απριλίου 1967 (την επομένη του ξενοκίνητου πραξικοπήματος των επίορκων συνταγματαρχών) μαζί με μια ευάριθμη ομάδα πατριωτών Ελληνοκαναδών μεταναστών (και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της Καναδικής Κοινωνίας) ίδρυσαν την Επιτροπή Αγώνα για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Canadian Committee for a free Greece στο Τορόντο που γρήγορα ξαπλώθηκε παντού με σημαντική δράση και αγωνίστηκε για την αποφυλάκιση του Ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου.

Αμέσως μετά, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Απελευθερωτικου Κινήματος (ΠΑΚ) στη Σουηδία το αρχηγείο του οποίου μεταφέρθηκε στο Τορόντο αργότερα με τη μετακόμιση του Ανδρέα στον Καναδά. Ο ΝΣ συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΚ ως μέλος και Γραμματέας .

Μετά την πτώση της χούντας, ακολούθησε τον Ανδρέα στην Ελλάδα όπου είχε ηγετικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και επέστρεψε στη δουλειά του στον Καναδά.

Συμμετείχε ως Γραμματέας στην Επιτροπή Σύνταξης της ιστορικής Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη που καθιέρωσε τις Καταστατικές Αρχές, Αξίες και Πολιτικούς και Κοινωνικούς Στόχους του ΠΑΣΟΚ.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύτηκε από τον Ανδρέα τον Φεβρουάριο του 1982 ως Εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος:

  1. Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων
  2. Δύο θητείες ως Γ. Γ. του ΕΟΤ.
  3. Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και
  4. Πρώτος Υπουργός Τουρισμού με την ίδρυση του νέου Υπουργείου.

Στις πιο σημαντικές δραστηριότητές του περιλαμβάνονται και οι εξής:

  • Υπήρξε ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του πρώτου ιδιωτικού σταθμού τηλεόρασης MEGA Channel
  • Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Olympic Cruises
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ξενοδοχειακής αλυσίδας Α.Ξ.Ε. Αστήρ και
  • Πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛΚΕ) ενός δημοσίου συμφέροντος οργανισμού, (one stop shop) για την προώθηση των επενδύσεων.

Επί 30 χρόνια, διηύθυνε το «Εργαστήρι Ηγετικών Στελεχών», το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 1985, με σκοπό την οργάνωση και διεξαγωγή πρότυπων προγραμμάτων εκπαίδευσης μάνατζμεντ για ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2004 έως το 2009 ήταν ο Πρόεδρος του Minoan International College (πρώην TRINITY), ενός αγγλόφωνου εκπαιδευτικού ιδρύματος για πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στο Τουριστικό και Ξενοδοχειακό Μάνατζμεντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Είχε τη γενική επιμέλεια του βιβλίου του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα». Συνέγραψε το βιβλίο «Η Ανθρώπινη Όψη της Ηγεσίας». Με την Κυριακή Οικονομάκη συνέγραψε το βιβλίο «Διαχείριση και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων». Tα πιο πρόσφατα συγγραφικά του πονήματα είναι «Το Εγχειρίδιο του Μικρού και Μεσαίου Επιχειρηματία», Εκδόσεις NSA» και το βιβλίο «Ηγεσία, Μάνατζμεντ, Ομαδικότητα – Το Τρίπτυχο της Επιτυχίας», Εκδόσεις NSA και με τη Μανουέλα Σκουλά, το «Εγχειρίδιο για την επιτυχή λειτουργία του Σουπερμάρκετ»

Είχε τη γενική επιμέλεια του βιβλίου του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα». Συνέγραψε το βιβλίο «Η Ανθρώπινη Όψη της Ηγεσίας». Με την Κυριακή Οικονομάκη συνέγραψε το βιβλίο «Διαχείριση και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων». Tα πιο πρόσφατα συγγραφικά του πονήματα είναι «Το Εγχειρίδιο του Μικρού και Μεσαίου Επιχειρηματία», Εκδόσεις NSA» και το βιβλίο «Ηγεσία, Μάνατζμεντ, Ομαδικότητα – Το Τρίπτυχο της Επιτυχίας», Εκδόσεις NSA και με τη Μανουέλα Σκουλά, το « Εγχειρίδιο για την επιτυχή λειτουργία του Σουπερμάρκετ»

Ήταν παντρεμένος με τη Λουίζ Κάρολ Μαβεάλ τα τελευταία 45 χρόνια. Είχε τρία παιδιά και οχτώ εγγόνια.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *