tsipouro

ΣΕΑΟΠ : Στρέβλωση στην φορολογία του τσίπουρου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Θέση στο θέμα με την φορολογία του τσίπουρου για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πήρε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ “Η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IP/17/242) για την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο τσίπουρο και την τσικουδιά, είναι μία ατυχής εξέλιξη για την οποία ο ΣΕΑΟΠ λυπάται ιδιαίτερα.

Επιβεβαιώνει όμως την ύπαρξη στρέβλωσης στην αγορά του ονομαζόμενου «τσίπουρου διημέρων». Ο κλάδος της επίσημης αποσταγματοποιίας έχει κατά καιρούς επισημάνει αυτή τη στρέβλωση, την οποία επέτεινε περαιτέρω και η πρόσφατη νομοθετική τροποποίηση του Ν. 2969/2001, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εξυγίανσης του σχετικού καθεστώτος, προς την κατεύθυνση της προστασίας του καταναλωτή και την καταπολέμηση του παραεμπορίου”.

Η φορολογία

Και συνεχίζει :”Το ισχύον καθεστώς έχει επιτρέψει σε μία μερίδα επιτηδείων να καταστρατηγούν τη νομοθεσία επιδιδόμενοι σε παράνομες πρακτικές παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του καταναλωτή αλλά και τα δημόσια έσοδα. Ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής, συχνά παραπλανημένος καθώς τα προϊόντα αυτά παρουσιάζονται πάντα ως «αγνά παραδοσιακά», βρίσκεται εκτεθειμένος σε προϊόντα κατώτερης ή αμφίβολης ποιότητας, δυνητικά ακόμα και επικίνδυνα για την υγεία – στα προϊόντα αυτά υπάρχει κίνδυνος να περιέχονται μολυντές ή πλαστικοποιητές (καρκινογόνες ουσίες) που δρουν σε βάθος χρόνου και που ο καταναλωτής δεν μπορεί άμεσα να αντιληφθεί. Δεδομένης δε της διασποράς του φαινομένου, ο έλεγχος από την πλευρά της Πολιτείας καθίσταται πρακτικά αδύνατος. Απόδειξη των παραπάνω είναι πως έχουμε επανειλημμένα κρούσματα λαθραία εισαγομένων ποσοτήτων αλκοόλης από όμορες χώρες που βαφτίζονται ως χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά και διοχετεύονται μέσα από το υπάρχον καθεστώς. Σύμφωνα με «Πόρισμα Ευκαιριακής Επιτροπής του Υπ. Οικονομικών» στα 5 ποτήρια χύμα τσίπουρου που καταναλώνονται τα 4 έχουν παραχθεί λαθραία’.

Και καταλήγει : “Ο ΣΕΑΟΠ, υποστηρίζει με πάθος την ελληνική παράδοση και τον Έλληνα καταναλωτή δηλώνοντας ότι η παραγωγή τσίπουρου από αμπελουργούς-διήμερους αποσταγματοποιούς για ιδία χρήση, αποτελεί μια κατεξοχήν ελληνική παράδοση, χαρακτηρίζει τον τόπο μας και οφείλει να παραμείνει έτσι όπως έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη, στο πέρασμα του χρόνου.

Στην περίπτωση όμως της εμπορίας του τσίπουρου/τσικουδιάς, αυτή οφείλει να γίνεται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους επίσημους παραγωγούς τσίπουρου, δηλαδή να υπάρχει σχετική άδεια αποσταγματοποιού, ίδιος έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας και των α΄ υλών, ίδια φορολογία κ.λπ. ώστε το προϊόν που διακινείται στο εμπόριο να είναι επίσημο, τυποποιημένο βάσει των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν για όλα τα αλκοολούχα.

Αναφορικά με τη φορολόγηση του εμφιαλωμένου τσίπουρου, ο ΣΕΑΟΠ συντάσσεται με την πάγια θέση της Ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η ισχύς του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ για το εμφιαλωμένο τσίπουρο, όπως και για το ούζο ως παραδοσιακά αποστάγματα, είναι απολύτως νόμιμη και συμβατή με την ενωσιακή νομοθεσία, καθώς αυτά απολαμβάνουν Ευρωπαϊκής προστασίας των γεωγραφικών τους ενδείξεων (στη βάση του Κανονισμού (ΕΚ) 110/2008),

Ο κλάδος εδώ και πολλά έτη επισημαίνει την ανάγκη εξορθολογισμού του καθεστώτος των διήμερων αποσταγματοποιών και της διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων τους. Δυστυχώς οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις της πολιτείας δεν άγγιξαν το πρόβλημα αντίθετα το άφησαν να γιγαντωθεί, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σήμερα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ελπίζουμε πως η Πολιτεία θα δει ξανά το θέμα και θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να αποφευχθούν περιπέτειες και επιβαρύνσεις που στο τέλος, όλοι γνωρίζουμε πως θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας Πολίτης”.

Η θέση του ΣΕΑΟΠ

υπενθυμίζεται ότι όταν ψηφίστηκε η σχετική διάταση ο Σύνδεσμος είχε υποστηρίξε ότι “Η μάστιγα του λαθρεμπορίου χύμα τσίπουρου δεν θα λυθεί με ημίμετρα”.

Σε ανακοίνωση τότε ανέφερε : “Με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση ο κλάδος έλαβε γνώση του πολυνομοσχεδίου που αφορά κυρίως στην αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και διατάξεις με τις οποίες  τροποποιείται ο Ν. 2969/2001 σχετικά με το καθεστώς των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων).

Δυστυχώς η ευκαιρία για μια ουσιαστική τομή, για να εξυγιανθεί ένα καθεστώς διευρυμένης ανομίας, και για να δοθεί μια ώθηση ανάπτυξης ενός ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες χάνεται ακόμα μια φορά. Διατηρείται πρακτικά ανέπαφο το ίδιο υπάρχον καθεστώς, επιτρέποντας στους λαθρέμπορους να συνεχίσουν τη δράση τους, πλουτίζοντας σε βάρος της υγείας και της τσέπης του `Έλληνα καταναλωτή.

Υπενθυμίζουμε ότι η αλλαγή του εν λόγω καθεστώτος έχει συμπεριληφθεί στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει, μέσω πλέον αιτιολογημένης γνώμης, την αντίθεσή της στο εν λόγω καθεστώς, με αποτέλεσμα η Χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν την προσφυγή εναντίον της ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και την βέβαιη καταδίκη της.

Τονίζουμε επίσης ότι μετά την άστοχη επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί το περασμένο έτος, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα φαινόμενα λαθρεμπορίας και γενικότερα παράνομης διακίνησης αμπελοοινικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σταφυλικής παραγωγής. Θα ανέμενε κανείς ότι η όποια προσπάθεια αναμόρφωσης του καθεστώτος των διήμερων θα κινούνταν στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του κλάδου.

Υπογραμμίζουμε, τέλος ότι τόσο το πόρισμα της Ευκαιριακής Επιτροπής που συστάθηκε με την υπ.αριθμ. Δ6Α11801ΕΞ2012/28-12-2012 ΑΥΟ με σκοπό την επανεξέταση του όλου καθεστώτος των (διήμερων) μικρών αποσταγματοποιών, και που εξεδόθη στις 28.05.2013 όσο και οι πάγιες θέσεις των θεσμικών οργάνων του κλάδου (ΕΝΑΠΑΠΕ, ΣΕΑΟΠ, ΣΕΟ) συγκλίνουν στο αυτονόητο: την απαγόρευση εμπορίας του προϊόντος απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών και την περιορισμένη παραγωγή αυστηρά για οικογενειακή κατανάλωση.

Θέλουμε εδώ να κάνουμε ξεκάθαρο πώς δεν είμαστε κατά των μικρών διήμερων παραγωγών , αλλά είμαστε κατά των διακρίσεων και στρεβλώσεων που δημιουργούν στην αγορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού .

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν δίδουν λύση αλλά θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω στρέβλωση της αγοράς αλλά και στην αύξηση της παράνομης διακίνησης αφορολόγητης αλκοόλης, αμφίβολης ποιότητας που θα χρησιμοποιεί τα κανάλια διανομής των διήμερων αποσταγματοποιών για να κερδοσκοπεί σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της δημοσιονομικής κατάστασης της Χώρας. Αντί να αναμορφωθεί το καθεστώς της φορολογικής μεταχείρισης ενός προϊόντος που έχει παραγκωνίσει σε όγκο το τσίπουρο (ενώ μάλιστα συχνά χρησιμοποιεί την εν λόγω Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για την προβολή του), και να εισπραχθούν έσοδα που θα τονώσουν τα ταμεία του κράτους από διαφυγόντες φόρους οι οποίοι σήμερα πάνε στις τσέπες ολίγων επιτηδείων, επιλέγεται , για μια ακόμα φορά η οδός των ημιμέτρων.

Αν η κατάσταση των νόμιμων αποσταγματοποιείων δεν ήταν στην δεινή θέση που βρίσκονται σήμερα, θα ήταν απλώς αστεία η θέση της εισηγητικής έκθεσης σύμφωνα με την οποία η αντικατάσταση των κείμενων διατάξεων από τις προτεινόμενες συμβάλλει στην «ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης στον τομέα των αλκοολούχων ποτών». Η κραυγαλέα διακριτική μεταχείριση σε βάρος των επιχειρήσεων της αποσταγματοποιίας παραμένει.

Παρέχετε μάλιστα και «άλλοθι» νομιμότητας για την παράνομη διακίνηση αποσταγμάτων: το γεγονός ότι εισάγεται εξαίρεση από την υποχρέωση φορολογικών στοιχείων για ποσότητα 120 κιλών (sic) που προορίζονται για οικογενειακή χρήση και μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, είναι δηλωτικό είτε μνημειώδους ευήθειας είτε κραυγαλέας κακής πίστης. Με δεδομένες τις χρόνιες και σοβαρές δυσκολίες στην άσκηση ελέγχων, η εν λόγω ρύθμιση δίδει την δυνατότητα καταστρατηγήσεων και κάλυψης παράνομων δραστηριοτήτων όπως η εισαγωγή και κατόπιν διάθεση αλκοόλης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

  • Τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ετησίως ανανεώνονται πάνω από 30.000 άδειες απόσταξης, ενώ οι επίσημα δηλωμένοι άμβυκες είναι περίπου 5.000.
  • Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κατανάλωση χύμα τσίπουρου είναι τουλάχιστον 10πλάσια σε σχέση με το εμφιαλωμένο, με το 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά να μην δηλώνεται.
  • Σε πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ (2015), εκτιμήθηκε ότι ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου διημέρων το 2014 άγγιξε τα 24 εκ. λίτρα με τις ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων από την παράνομη διακίνηση να υπερβαίνουν τα 300 εκ. ευρώ ετησίως.

Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα αντιμετωπιστούν τα ανωτέρω φαινόμενα και θα ρυθμιστεί η αγορά  ?  Υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται οι διήμεροι παραγωγοί, με τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται οι επίσημες αποσταγματοποιίες, ώστε να διασφαλιστεί  η υγεία του καταναλωτή ?

Ανάξια σχολίων είναι και τα πρόστιμα (;) που προβλέπουν οι εν λόγω διατάξεις. Με δεδομένα τα τεράστια κέρδη που αποδίδει η λαθρεμπορία, η απειλή επιβολής προστίμων 500 ή 1500 ευρώ δεν έχουν καμία αποτρεπτική δράση.

Ας μην βιαστούν κάποιοι να μιλήσουν για προστασία του εισοδήματος «φτωχών και καταφρονεμένων» αμπελουργών. Από το συγκεκριμένο καθεστώς, που διαιωνίζεται, συντηρούνται κυκλώματα κερδοσκόπων.

Τέλος.

Και όλα αυτά, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς,  ούτε θάρρος να επιλυθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που εκθέτει την Χώρα.

Η λύση είναι μία και την γνωρίζετε: παραγωγή αποστάγματος από διήμερους αποκλειστικά για οικογενειακή χρήση, απαγόρευση της εμπορίας και εξομοίωση της φορολογικής μεταχείρισης του εν λόγω προϊόντος με τον γενικό συντελεστή ΕΦΚ ή έστω με τον μειωμένο συντελεστή που ισχύει για το τσίπουρο. Με τον τρόπο αυτό αφενός οι πραγματικοί οικογενειακοί καταναλωτές, όχι μόνο δεν πλήττονται αλλά αντίθετα ελαφρύνονται από την σημερινή φορολογική επιβάρυνση αφετέρου δίνεται η δυνατότητα στην κατηγορία να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις.

Εάν κάποιος θέλει να διακινήσει το προϊόν του,  η αγορά είναι ανοιχτή για όλους,  αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις για όλους”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *