Photo by Chris Karidis on Unsplash
Photo by Chris Karidis on Unsplash

Στα επίπεδα του 1990, “επέστρεψε” ο παγκόσμιος Τουρισμός | Τα στοιχεία για Ελλάδα | Στοιχεία σοκ από τον ΠΟΤ | ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 72% τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, με περιορισμούς στα ταξίδια, χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών και παγκόσμιο αγώνα για τον περιορισμό του ιού COVID-19, όλα συμβάλλοντας στη χειρότερη χρονιά που καταγράφεται στην ιστορία του Τουρισμού, καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – ΠΟΤ (UNWTO), οι προορισμοί καλωσόρισαν 900 εκατομμύρια λιγότερους διεθνείς τουρίστες μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, “επιστρέφοντας” στα επίπεδα του 1990!!!

Αυτό “μεταφράζεται” σε απώλεια 935 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε έσοδα από τον διεθνή Τουρισμό, μεγαλύτερη κατά 10 φορές από την αντίστοιχη απώλεια το 2009 λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Βαρόμετρο του UNWTO, “τα εκτεταμένα σενάρια για την περίοδο 2021-2024 που παρουσίασε η εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον Τουρισμό, δείχνουν μια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις θα μπορούσε να διαρκέσει μεταξύ δυόμισι και τέσσερα χρόνια”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΤ, η Ελλάδα σε ετήσια βάση εμφανίζει μείωση των αφίξεων 77,2% και μείωση εισπράξεων 78,2%

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΟΥ UNWTO, ΕΔΩ

Pololikashvili ΠΟΤΟ Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili δήλωσε: «Από την έναρξη αυτής της κρίσης, ο UNWTO έχει παράσχει στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον παγκόσμιο τουρισμό. Καθώς τα νέα για ένα εμβόλιο ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη. Πρέπει λοιπόν να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ανοίξουμε με ασφάλεια τα σύνορα, ενώ υποστηρίζουμε τουριστικές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση”.

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο ΠΟΤ αναμένει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 70% έως 75% για ολόκληρο το 2020.

wto  ΠΟΤΣε αυτήν την περίπτωση, ο παγκόσμιος Tουρισμός θα έχει επιστρέψει σε επίπεδα πριν από 30 χρόνια, με 1 δισεκατομμύριο λιγότερες αφίξεις και απώλεια 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε έσοδα από τον διεθνή Τουρισμό . Αυτή η τεράστια μείωση του τουρισμού λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική απώλεια 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίζουν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη

Η Ασία και ο Ειρηνικός, η πρώτη περιοχή που υπέφερε από την επιδημία της πανδημίας και εκείνη με το υψηλότερο επίπεδο ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι σήμερα, σημείωσε μείωση κατά 82% στις αφίξεις τους πρώτους δέκα μήνες του 2020. Η Μέση Ανατολή κατέγραψε 73% πτώση, ενώ η Αφρική σημείωσε πτώση 69%. Οι διεθνείς αφίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική μειώθηκαν κατά 68%.

Η Ευρώπη σημείωσε μικρότερες μειώσεις 72% και 76% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, μετά την ελαφρά αν και βραχύβια ανάκαμψη τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Η επανεμφάνιση του ιού σε όλη την Ήπειρο, οδήγησε στην επαναφορά ορισμένων μορφών περιορισμών ταξιδιού. Ωστόσο, η Ευρώπη είναι η περιοχή στην οποία περισσότεροι προορισμοί (91% από την 1η Νοεμβρίου 2020) έχουν μειώσει αυτούς τους περιορισμούς, κυρίως μεταξύ των κρατών μελών του Σένγκεν.

ksd ΠΟΤ
adv

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Ασία και ο Ειρηνικός συνέχισαν να σημειώνουν πτώσεις σχεδόν 100% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντανακλώντας το συνεχιζόμενο κλείσιμο συνόρων στην Κίνα και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην περιοχή. Η Αμερική σημείωσε σταδιακή βελτίωση από τον Ιούνιο με συγκριτικά χαμηλότερες μειώσεις στις διεθνείς αφίξεις έως τον Οκτώβριο. Αυτό αντικατοπτρίζει το άνοιγμα πολλών προορισμών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών στην Καραϊβική.

Ο Γενικός Γραμματέας Pololikashvili προσθέτει: «Μια συντονισμένη προσέγγιση για τη χαλάρωση και την άρση των περιορισμών στα ταξίδια όποτε είναι ασφαλές να το κάνω, είναι απαραίτητη. Αυτό όχι μόνο θα ανοίξει ξανά προορισμούς μέχρι τον τουρισμό, αλλά σαφείς και συνεπείς κανόνες μεταξύ χωρών θα συμβάλουν σημαντικά στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα διεθνή ταξίδια και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. ”

Η ζήτηση παραμένει αδύναμη συνολικά παρά μια μικρή βελτίωση σε ορισμένες αγορές

Τα στοιχεία σχετικά με τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την πολύ ασθενή ζήτηση εξερχόμενων ταξιδιών. Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η ζήτηση για εγχώριο τουρισμό συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας.

Κοιτώντας μπροστά, η ανακοίνωση ενός εμβολίου και η έναρξη του εμβολιασμού αναμένεται να αυξήσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών χαλαρώνει ή καταργεί τους περιορισμούς στα ταξίδια. wto

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του UNWTO, το ποσοστό των κλειστών προορισμών μειώθηκε από 82% στα τέλη Απριλίου 2020 σε 18% στις αρχές Νοεμβρίου (εκφραζόμενο σε ποσοστό διεθνών αφίξεων).

Τα εκτεταμένα σενάρια για την περίοδο 2021-2024 που παρουσίασε η εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό δείχνουν μια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις θα μπορούσε να διαρκέσει μεταξύ δυόμισι και τέσσερα χρόνια.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *