hilton

Στα “χέρια” της ΤΕΜΕΣ το 51% του HILTON|Εξαγόρασε το μερίδιο της Dogus

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

H ΤΕΜΕΣ ανακοίνωσε πριν από λίγο την υπογραφή συμφωνίας για την αύξηση της συμμετοχής της και την απόκτηση του ελέγχου, της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του εμβληματικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο διαχειρίζεται η Hilton.

konstantakopoulos
Ο κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος

Ο όμιλος DOGUS του Τούρκου μεγιστάνα, και λάτρη της Ελλάδας, Ferit Sahenk, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα στις δραστηριότητές του λόγω της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία και της πολύ μεγάλης υποτίμησης της τουρκικής λίρας και όπως είχε γράψει το money-tourism.gr, στις 15 Οκτωβρίου 2018, “…αναζητά αγοραστές για πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη τη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του παλατιού Capri, σύμφωνα με γνώστες του θέματος”.

Σημειώνεται ότι εταιρίες του Ferit Sahenk, o οποίος βρίσκεται συχνά στην Ελλάδα, συμμετέχουν στο επενδυτικό σχήμα του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Hilτον Αθηνών, ενώ κατέχει και αρκετές μαρίνες ανά την Ελλάδα.

sahenk
Ο κ. Ferit Sahenk σε ομιλία του σε συνέδριο στην Βουλιαγμένη με τον εκδότη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνο Δεριζιώτη | money tourism copyright

Μάλιστα πριν 5 μήνες, υπέγραψε συμφωνία με την EBRD , για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο μετοχικό κεφάλαιο της D Marinas B.V., της εταιρείας holding του τουρκικού ομίλου με έδρα την Ολλανδία και δραστηριότητα στη διαχείριση 10 μαρινών στην Τουρκία, στην Ελλάδα και την Κροατία κάτω από το brand D- Marin.

Η συμφωνία

H TEMEΣ προχώρησε σε συμφωνία για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της στο 51%, αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. ενώ το 49% απέκτησε εταιρία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ. Το ποσοστό αυτό κατείχε έως πρότινος η D Hospitality B.V., θυγατρική του Ομίλου Dogus. H TEMEΣ είχε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Όμιλο Dogus, η οποία έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές συνέργειες στο χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης.

hilton_galaxyΗ ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αυτή η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη θέση της ΤΕΜΕΣ ως κορυφαίας εταιρείας στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών και ακίνητης περιουσίας.

hilton
Μακέτα του εμβληματικού ξενοδοχείου με τον αείμνηστο Κων Καραμανλή

hiltonΟι μέτοχοι της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση και επανατοποθέτηση του ακινήτου στην ελληνική και διεθνή αγορά, ώστε να δημιουργηθεί ένας μοναδικός προορισμός πόλης που θα περιλαμβάνει εκτός από τις ξενοδοχειακές υποδομές κορυφαίας ποιότητας, πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς χώρους γαστρονομίας, θεματικούς εμπορικούς χώρους και άλλες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Η ιστορία
Στις 20 Απριλίου 1963, πριν από σχεδόν 56 χρόνια, ένα ξενοδοχείο-ορόσημο για την Αθήνα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό.
Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης.
Οι αείμνηστοι Conrad Hilton, Παπαληγούρας και Ανδρεάδης

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου».

Το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε ποτέ στην Αθήνα ήταν όντως ένα πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια ξενοδοχείο, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης συνδύαζε την επιβλητική μεγαλοπρέπεια με την αρχαιοελληνική λιτή γραμμή. Τα σχέδια οφείλονται στους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη. Το Hilton Αθηνών ήταν ανάμεσα στα κτήρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60 και, παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, είχε έντονα ελληνικά στοιχεία χάρη στη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου και τις μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία.
Όλα αυτά τα χρόνια, το κατώφλι του Hilton Αθηνών έχουν διαβεί πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων: αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Frank Sinatra ως τον Ingmar Bergman και τον Anthony Quinn, το Hilton Αθηνών ήταν πάντα σημείο αναφοράς για το διεθνές jet set. Παράλληλα, το εμβληματικό αυτό ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι των Αθηναίων, που δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα hamburger και club sandwich στο Βυζαντινό και πρωτότυπα κοκτέιλ στο Galaxy Bar.
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έγιναν έργα ανακαίνισης και προσθήκης νέας πτέρυγας από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη. Το 2004, το Hilton Αθηνών ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία ίδρυσε τη γκαλερί «Χίλτον» οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις την περίοδο 1968-1972.
Η ΤΕΜΕΣ

Ο Όμιλος ΤΕΜΕΣ δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών.
Messinia Pro-AmH Costa Navarino αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο. Αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης σε συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, signature γήπεδα γκολφ, σπα διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες.

money tourism photo
Costa Navarino | money tourism photo

Στον Όμιλο ανήκει επίσης το 51% της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας ενός ιστορικού και εμβληματικού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο διαχειρίζεται η Hilton και λειτουργεί υπό την επωνυμία Hilton Αθηνών.

Η Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.

Η Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. είναι μια δυναμική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, της εστίασης, καθώς και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια ενός ιστορικού και εμβληματικού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερης σημασίας κτίριο, που αποτελεί ορόσημο για την πόλη και διεθνή κληρονομιά στο χώρο του τουρισμού. Η εταιρεία έχει συμφωνία διαχείρισης με τη Hilton Worldwide και το ξενοδοχείο λειτουργεί υπό την επωνυμία Hilton Αθηνών.

Ο Όμιλος Olayan                                

Ο Όμιλος Olayan ιδρύθηκε το 1947 και είναι μια ιδιωτική, πολυεθνική επιχείρηση με ενεργό χαρτοφυλάκιο διεθνών επενδύσεων και ποικίλων εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή. Ο Όμιλος έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Ριάντ και την Αθήνα, όπου ο Όμιλος έχει συνεχή παρουσία για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται άμεσα και σε συνεργασία με κορυφαίες τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις, τόσο σε επενδυτικές όσο και σε διαχειριστικές δραστηριότητες.

H DOGUS GROUP
ο Sahenk, ενώ προχωρά την αναδιάρθρωση του χρέους του ομίλου, ο οποίος διαθέτει επίσης αλυσίδες εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένων των Zuma και Nusr-Et, γνωστό για το μύθο του σεφ «Salt Bae» , μιλάει επίσης με υποψήφιους αγοραστές για το Villa Dubrovnik, το Hotel Villa Magna της Μαδρίτης, το Aldrovandi Villa Borghese Hotel της Ρώμης, κ.λπ..
Αυτές οι ιδιοκτησίες, μερικές από τις οποίες προηγουμένως ανήκαν σε πλούσιες οικογένειες, θα πωλούνται μεμονωμένα και όχι ως χαρτοφυλάκιο.
Στους δυνητικούς αγοραστές περιλαμβάνονται άτομα υψηλής εισοδηματικής τάξεως από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Έχει αναφερθεί ακόμη ότι η εταιρεία αναζητεί αγοραστές για το Grand Hyatt στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που εκπρόσωπος της Dogus αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα εν λόγω ξενοδοχεία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε rich & famous.
Το Capri Palace, για παράδειγμα, διαθέτει μόλις 68 δωμάτια, με δύο εστιατόρια με αστέρι Michelin. Η προεδρική σουίτα, η οποία διαθέτει ιδιωτική πισίνα, μπορεί να κρατηθεί για 8,163 ευρώ (9.427 δολάρια) ανά διανυκτέρευση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Οι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές εταιρείες εν μέσω ανησυχιών για τη συνεχιζόμενη πρόσβαση τους σε ξένη χρηματοδότηση μετά την πτώση του εθνικού νομίσματος.
«Η Dogus εκτίθεται σε συναλλαγματικό κίνδυνο μέσω της επίδρασης των μεταβολών των επιτοκίων στη μετατροπή των υποχρεώσεων και των τραπεζικών δανείων σε ξένο νόμισμα», ανέφερε η εταιρεία στην πιο πρόσφατη οικονομική έκθεσή της.
Οι αναλυτές της S & P αναφέρουν: «Καταλαβαίνουμε ότι η Dogus έχει ένα λεπτομερές σχέδιο ώστε διαθέσει μέρος των ακινήτων της για συνολικά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2019», Πρόσθεσαν ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι εκτός Τουρκίας. Ο Sahenk, ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας, επένδυσε πολύ σε ξενοδοχεία, τις μαρίνες και τα εστιατόρια μετά την πώληση του μεριδίου του, 31%, στην Turkiye Garanti Bankasi AS για περίπου 5,5 δισ. Δολάρια. Η Dogus επίσης πούλησε το μερίδιό της σε μια κοινοπραξία για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, στον εταίρο Orjin Group. Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου ανήλθαν σε 34 δισ. Λίρες (5,7 δισ. Δολ.) – συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων δανείων ύψους 17,5 δισ. λιρών στα τέλη Ιουνίου – από 29,7 δισ. λίρες στο τέλος του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου την ιστοσελίδα της.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *