notopoulou

Στην Βουλή η επιστολή της ΠΟΞ για την στήριξη ξενοδοχείων με αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΞ στην οποία περιγράφεται η δυσμενής φετινή τουριστική περίοδος, κατέθεσαν ως αναφορά οι Βουλευτές του Σύριζα –Π.Σ. τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού  Αλέξανδρος Αυλωνίτης,  προς τους κυρίους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού.

Όπως αναφέρεται στην σχετική επιστολή- κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων-, οι πληρότητες δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία και επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, εξαιτίας, εκτός των υπολοίπων, και των μέτρων υγειονομικού ελέγχου που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις.

Η ΠΟΞ με την εν λόγω επιστολή ενημερώνει τους αρμόδιους Υπουργούς για την ανεπάρκεια του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ να καλύψει όλες τις περιπτώσεις επιχειρήσεων ζητώντας να δημιουργηθεί «δίχτυ» προστασίας για όλες τις επιχειρήσεις που αν και τυπικά λειτουργούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους έχουν μετατραπεί σε εποχικές.

Οι βουλευτές στηρίζουν τις συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της ΠΟΞ.

Η επιστολή

Η επιστολή της ΠΟΞ, που υπογράφουν οι κ.κ. Τάσιος και Τσακαλάκης, έχει ως εξής:

“Δυστυχώς οι μεταλλάξεις του Covid-19 μας οδηγούν και σε μια «μεταλλαγμένη» τουριστική περίοδο, με πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή (επανα)λειτουργία των ξενοδοχείων και με τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση και προορισμό. Βασικές αγορές (όπως Βρετανία) εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και σε άλλες που έδειχναν σταδιακά να ανοίγουν (Ρωσία) επιβλήθηκαν ξαφνικά πρόσθετοι υγειονομικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις, που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τις κρατήσεις.

Είναι βέβαιο πως, τουλάχιστον, και τον Ιούλιο θα έχουμε επιχειρήσεις και προορισμούς πολλών ταχυτήτων.

ksd PRIMAGEL Τάσιος επιστολή
adv

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πράγματι είναι πολύ θετικό, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις, μιας και εκ του σχεδιασμού του απευθύνεται σε επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως του 20%. Όμως τα ξενοδοχεία έκλεισαν το 2020 με μέση μείωση κύκλου εργασιών άνω του 75% και τελικά έως και σήμερα υπολειτουργούν, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 35-45%…

Τα μέτρα

Για τους παραπάνω λόγους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, που τελικά λόγω Covid-19, ακόμα και αν τυπικά λειτουργούν καθ΄όλο το έτος, έχουν μετατραπεί όλες σε εποχικές, και τους εργαζομένους, ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας προτείνουμε τα εξής εξειδικευμένα – στοχευμένα μέτρα:

➢ Να επεκταθεί το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και τον μήνα Ιούλιο και να επανεξεταστεί για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της της πανδημίας.
➢ Για τις επιχειρήσεις που, όπως αναφέραμε, λόγω προορισμού ή εθνικότητας εισερχόμενου τουρισμού, καταφέρνουν να έχουν μια πληρότητα άνω του 50% και ενδεχομένως να είναι σε θέση να απασχολήσουν ορισμένους εργαζομένους με πλήρες ωράριο, να υπάρχει κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών (κατά το πρότυπο όσων ίσχυσαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020), χωρίς να πρέπει να καταφύγουν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, προκειμένου και οι εργαζόμενοι να μην έχουν μείωση του μισθού τους, αλλά
και το κράτος να έχει μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.
➢ Όσον αφορά την πληρέστερη κάλυψη των εργαζομένων, να υπάρχει η δυνατότητα λήψης του επιδόματος ανεργίας ακόμα και με 50 ένσημα, γιατί και για το προσωπικό μας η σαιζόν θα έχει «διαφορετικές ταχύτητες»”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *