Cathedral La Seu, Parc de Mar, Palma de Mallorca | Φωτό: Lufthansa

Stop στην ανέγερση νέων ξενοδοχειακών κλινών στις Βαλεαρίδες έως το 2026 | Ανακαινίσεις μόνο με…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αναστέλλει το άνοιγμα νέων τουριστικών κλινών για τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων νήσων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον υπερτουρισμό στα ισπανικά νησιά.

Με νομοσχέδιο που προωθείται “παγώνει” ο αριθμός των κλινών, τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και σε ενοικιαζόμενα καταλύματα στα τέσσερα νησιά του συμπλέγματος – Ίμπιζα, Μενόρκα, Φορμεντέρα και Μαγιόρκα.

Παράλληλα τα ξενοδοχεία θα μπορούν να πραγματοποιούν εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης , έως και 15% της επιφάνειάς τους, για τη βελτίωση των υπηρεσιών και των δωματίων, αλλά με αντάλλαγμα τη μείωση του αριθμού των κλινών τους κατά 5%.

“Στόχος είναι να επικεντρωθούμε στην ποιότητα παρά στην ποσότητα”, έγραψε σε ένα tweet η πρωθυπουργός των Βαλεαρίδων, Francina Armengol, αποκαλώντας αυτό το νομοσχέδιο ως ένα “τουριστικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μοντέλο του μέλλοντος”. Με το νέο Νόμο, πρόσθεσε, «θέλουμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή ενός τουριστικού μοντέλου που θα βρει μιμητές σε όλο τον κόσμο, το οποίο επιδιώκει να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ποιότητα απασχόλησης των εργαζομένων, επιπλέον της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων”.

Σύμφωνα με τον Juan Pedro Yllanes , αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, «η μεταρρύθμιση του νόμου για τον τουρισμό αποτελεί σημείο καμπής στην πολιτική αυτών των νησιών και ο περιορισμός της δημιουργίας νέων κλινών είναι το σημείο εκκίνησης».

” Τα σχέδια κυκλικότητας είναι ελάχιστα χρήσιμα εάν η πίεση στην περιοχή συνεχίσει να αυξάνεται με μη βιώσιμο τρόπο. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα”, τόνισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Miquel Mir, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο νέος νόμος προσφέρει στον τουρισμό νέες προοπτικές και δυνατότητας για μείωση της κατανάλωσης νερού και της παραγωγής απορριμμάτων.

“Η κυβέρνηση πρέπει να σκέφτεται όχι μόνο τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους και τους εργαζόμενους και την επικράτεια”, πρόσθεσε ο Σοσιαλιστής ηγέτης.

Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο επικρίθηκε από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο κατήγγειλε ότι εγκρίθηκε με διάταγμα και χωρίς συζήτηση στην περιφερειακή συνέλευση. Ενώ, την ηχηρή αντίθεσή τους εξέφρασαν στο σύνολό τους εκπρόσωποι, τουριστικών, εργοδοτικών σωματείων.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, γνωστές για τις παρθένες παραλίες και τους τιρκουάζ όρμους τους, είναι η δεύτερη πιο επισκέψιμη περιοχή της Ισπανίας μετά την Καταλονία. Το 2019, πριν από την πανδημία του Covid-19, δέχθηκαν ρεκόρ 16,4 εκατομμυρίων επισκεπτών, αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε μόλις 8,7 εκατομμύρια πέρυσι.

Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών πριν από την πανδημία πυροδότησε αντιδράσεις στα νησιά, με τον υπερτουρισμό να κατηγορείται για την άνοδο των τιμών των ενοικίων, την έλλειψη νερού και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τον Δεκέμβριο, οι Βαλεαρίδες Νήσοι κινήθηκαν για να περιορίσουν τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που ήταν αγκυροβολημένα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το μεγαλύτερο λιμάνι και πρωτεύουσα, σε τρία την ημέρα.

Είναι το πρώτο όριο αυτού του είδους που εφαρμόζεται στην Ισπανία, τη δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο μετά τη Γαλλία.

Οι ξενοδόχοι

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μαγιόρκα, Μαρία Φροντέρα, δήλωσε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι «μάθαμε για το μορατόριουμ σήμερα το πρωί» και ότι είναι ακόμη νωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα επηρεάσει τις εγκαταστάσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε η Μαρία Φροντέρα, “επί χρόνια, και εγώ όταν μπήκα στο FEHM ως πρόεδρος, μία από τις πρώτες μας δεσμεύσεις ήταν να αυξήσουμε περισσότερο σε αξία παρά σε όγκο την δουλειά μας. Αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε σε αυτήν τη γραμμή”.

Αναφορικά με το μέτρο που θα επιτρέψει την επέκταση του όγκου των ξενοδοχείων κατά 15% με αντάλλαγμα μείωση 5% των κλινών, η πρόεδρος της FEHM ανέφερε: «Κανονικά, όταν υπάρχουν βελτιώσεις στις κατηγορίες των εγκαταστάσεων, υπάρχουν φυσική μείωση των κλινών».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι είναι δυνατόν να ενθαρρύνουμε τη μεταρρύθμιση, αλλά όχι μόνο να σκεφτόμαστε τις μεταρρυθμίσεις στα ξενοδοχεία αλλά και τη συμπληρωματική προσφορά».

Σε κάθε περίπτωση, το όλο σχέδιο από μόνο του «είναι πολύ φιλόδοξο», γι’ αυτό η πρόεδρος της FEHM θεωρεί «αναγκαίο» να συνοδεύεται «από εκπαίδευση και ψηφιοποίηση γιατί διαφορετικά θα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί».

Tagged

1 σχόλιο στο “Stop στην ανέγερση νέων ξενοδοχειακών κλινών στις Βαλεαρίδες έως το 2026 | Ανακαινίσεις μόνο με…

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *