photo EC
Φωτό: EC

Συγκεχυμένη ακόμη η κατάσταση για το άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ, σε χώρες εκτός|Συμφώνησαν χθες στα κριτήρια|Ποιές χώρες “ανοίγουν”

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι διπλωμάτες μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε., σε μια μαραθώνια συνεδρίαση χθες, κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με τα κριτήρια που θα  καθορίσουν σε ποιες χώρες εκτός ΕΕ θα επιτραπούν τα ταξίδια των πολιτών τους στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και Λιχτενστάιν.

Ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν αργά τη Δευτέρα ή νωρίς την Τρίτη.

Ευρωπαϊκή πηγή, με την οποία συνομίλησε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, είπε: “Επίσημα δεν υπάρχει ανακοίνωση και μέχρι να υπάρξει, υπάρχουν μόνο διαρροές, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται και ειναι πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα. Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, υπάρχει  προκαταρκτική συμφωνία για τη λίστα των τρίτων χωρών και σήμερα το απόγευμα αναμένουν την έγκριση των κριτηρίων απο τις εθνικές κυβερνησεις. Πιθανώς θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση την Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι όπως και την προηγούμενη φορά με την περίπτωση της Σερβίας, η ΕΕ κάνει συστάσεις και με σκοπό να να υπάρξει ενιαία και συντονισμένη αντιμετώπιση. Η απόφαση ωστόσο είναι δικαίωμα και ευθύνη του κάθε κράτους μέλους, όσον αφορά στο άνοιγμα των συνόρων του”.

diagoras
Το αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου|money tourism copyright photo

Οι διπλωμάτες, σύμφωνα με τις διαρροές, αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορα της Ένωσης, σε χώρες που έχουν ποσοστό λοίμωξης από κορωνοϊό που είναι ίσο ή χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανά 100.000 κατοίκους, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες στην POLITICO (16 κρούσματα/100.000 πληθυσμού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου).

Εκτός από το ποσοστό μόλυνσης, οι Βρυξέλλες θα αξιολογήσουν επίσης εάν η πανδημία αυξάνεται ή μειώνεται, και θα εξετάσει τον χειρισμό κάθε χώρας για τον κορωνοϊό και την αξιοπιστία των δεδομένων που δημοσιοποιεί.

Τα κριτήρια για τον κατάλογο, θα επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες και θα προστίθενται χώρες που βελτιώνουν τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά, σύμφωνα με  διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο πλήρης κατάλογος που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή για τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπονται τα ταξίδια στην ΕΕ, περιλαμβάνει την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, την Ουρουγουάη, την Ανδόρα, τον Άγιο Μαρίνο, το Μονακό και το Βατικανό. Η Κίνα θα συμπεριληφθεί εάν ανοίξει επίσης τα σύνορά της σε ταξιδιώτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το αμοιβαίο άνοιγμα είναι ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την τελική επιλογή για την ασφαλή λίστα.

ksd
adv

Η Βρετανία, παρά την αποχώρησή της από την ΕΕ, εξακολουθεί να θεωρείται μέρος του μπλοκ μέχρι το τέλος του έτους, και έτσι δεν ήταν μέρος της συζήτησης για εξωτερικούς επισκέπτες.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Β. Μακεδονία και η Αλβανία.

Και η ΕΡΤ, αναφέρει σχετικά: “Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, τα κράτη από τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ, είναι:

Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία, Μαρόκο

Εκκρεμεί το θέμα της Κίνας ώστε να γίνει η 15η χώρα, καθώς τίθεται ζήτημα αμοιβαιότητας, δηλαδή να προχωρήσει σε άνοιγμα συνόρων και από την πλευρά της η Κίνα.

Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία, καθώς σε αυτές καταγράφεται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Οπως τονίζουν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα πάρουν το «πράσινο φως», είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.

Οι ΗΠΑ

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως εκείνες του Νότου που επωφελούνται από τον αμερικανικό τουρισμό, πίεσαν να εξαρτήσουν τον κοινό κατάλογο από επιστημονικά και οικονομικά κριτήρια. Επτά εκατομμύρια Αμερικανοί επισκέφθηκαν την Ευρώπη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, εξαρτάται από τον τουρισμό για το ένα πέμπτο της οικονομίας της. Στην προσπάθεια διάσωσης μέρους της θερινής τουριστικής περιόδου, η Ελλάδα αγνόησε την τρέχουσα συνιστώμενη απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας στους επισκέπτες και δεσμεύοντας πόρους για δοκιμές και απομόνωσή τους κατά την άφιξη.

Η πολυπλοκότητα αυτής της προσέγγισης έγινε ξεκάθαρη στις αρχές Ιουνίου, όταν μια πτήση από τη Ντόχα του Κατάρ, προς την Αθήνα με 91 επιβάτες στο αεροπλάνο περιελάμβανε 12 που θετικά για τον ιό. Όλοι έμειναν σε καραντίνα και όλες οι πτήσεις από τη Ντόχα είχαν ανασταλεί.

ksd
adv

Όπως και η Ελλάδα, χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία βλέπουν πολλές χώρες ως κρίσιμες για το τουριστικό εισόδημα. Έχουν προετοιμάσει εξετάσεις υγείας για την άφιξη αλλοδαπών, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα επιτρέπουν σήμερα έναν μικρό αριθμό επισκεπτών, από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, “Για την Αθήνα, περαιτέρω καθυστερήσεις στο άνοιγμα με τον υπόλοιπο κόσμο απειλούσαν να καταφέρουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στις προσπάθειες διάσωσης της τουριστικής περιόδου. Η ελληνική πλευρά, στις συναντήσεις των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα (χθες το θέμα συζητήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε πέντε μέρες), εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις στην προοπτική να υπάρξει κι άλλη παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Χθες το απόγευμα η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τις πύλες της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο, με την εξαίρεση εννέα χωρών, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να κινηθεί μονομερώς”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *