tsakiris

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Στα 2,3 από 1,8 εκατ. ευρώ αυξάνεται το συνολικό ποσό δημόσιας χρηματοδότησης για Εστίαση και Τουρισμό | ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Με αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη αυξάνεται το συνολικό ποσό δημόσιας χρηματοδότησης για Εστίαση και Τουρισμό στα 2,3 εκατ. ευρώ και επεκτείνεται ο χρόνος υλοποίησης της ενίσχυσης τουριστικών ΜΜΕ στους 45 μήνες. Ωστόσο, από την διατύπωση της απόφασης, την οποία δημοσιεύει αυτούσια το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, δεν προκύπτει αν η αύξηση είναι οριζόντια για όλα τα προγράμματα, ή για το συγκεκριμένο.

Παράλληλα, δημοσιεύει αναλυτικά και ολόκληρο τον οδηγό της δράσης, στην οποία έχουν υποβληθεί ενστάσεις.

Πιο αναλυτικά, στην υπογραφή δύο αποφάσεων που αυξάνουν το συνολικό ποσό δημόσιας χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις της Εστίασης και Τουρισμού που επλήγησαν από την πανδημία της Covid 19 αλλά και την επέκταση του χρόνου υλοποίησης της ενίσχυσης Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, προχώρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή που ελήφθησαν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την  πανδημία του κορονοϊού, το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσε αποκλειστικό ρεπορτάζ για τις απορρίψεις αιτήσεων επιχειρήσεων λόγω εξάντλησης του πλαφόν. Ωστόσο, πέραν των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν ένσταση, γι’ αυτή την απόρριψη, υπάρχουν και πολλαπλάσιες, που δεν υπέβαλλαν καν αίτηση, καθώς γνώριζαν ότι δεν θα εγκριθεί λόγω πλαφόν και οι οποίες θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση.

Την ανάγκη ένταξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο «προσωρινό πλαίσιο» με πλαφόν 2,3 εκατ. €, ανέδειξε με ερώτηση που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες,  ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία συνυπέγραψαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης.

photo EC
Φωτό: EC

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν ότι στην απόφαση τροποποίησης του προγράμματος ενίσχυσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν συμπεριλήφθηκε η τελευταία αύξηση του πλαφόν, ποσού 2,3 εκ € ανά επιχείρηση, που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου 2021. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι βουλευτές, αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες στερήθηκαν της ευκαιρίας να επωφεληθούν από τα οριζόμενα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την τελευταία τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπουργείου, αφού είχαν προηγουμένως αποκλειστεί από το πλαφόν των 1,8 εκ. €, δεν αιτήθηκαν, δεν εντάχθηκαν και τελικά, δεν εξυπηρετήθηκαν από την τελευταία αύξηση των 2,3 εκ. €.

Τέλος οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν από τον κ. υπουργό, να ληφθούν μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία σε βάρος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες επλήγησαν τα τελευταία δύο χρόνια. Αιτήθηκαν επίσης να εκδοθεί νέα πρόσκληση, που να προβλέπει την τελευταία αύξηση του πλαφόν του «προσωρινού πλαισίου», ώστε να συμπεριλαμβάνονται και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν αποκλειστεί κατά την εφαρμογή του πλαφόν των 1,8 εκ. ευρώ.

Οι αποφάσεις

Συγκεκριμένα με την πρώτη απόφαση του κ. Γ. Τσακίρη το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η λήπτρια επιχείρηση  από τις συγκεκριμένες δράσεις (ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ και ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ) του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020, συναθροιζόμενο με κάθε άλλη ενίσχυση που θα έχει λάβει, με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, φορολογικών πλεονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων πληρωμών ή άλλες μορφές όπως επιστρεπτέες προκαταβολές, εγγυήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια, σε συνολική ονομαστική αξία, αυξάνεται από τις 18/11/2021 κατά ανώτατο όριο από 1.800.000€ σε 2.300.000€.

Με δεύτερη απόφαση του κ. Τσακίρη που αφορά στη δράση «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020 παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων στους σαράντα πέντε (45) μήνες και εκατό τριάντα δύο (132) μέρες συνολικά από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης από τους σαράντα δύο (42) μήνες και εκατό τριάντα δύο (132) μέρες συνολικά από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης που ίσχυε μέχρι πρότινος. Σε περίπτωση που προθεσμία ορισθείσα κατά τα ανωτέρω λήγει σε μη εργάσιμη ημέρα, αυτή παρατείνεται μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα.

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Με τις δύο αποφάσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αυξάνουμε τόσο το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης για την εστίαση και τον τουρισμό αλλά και δίνουμε περισσότερο χρόνο υλοποίησης για την ενίσχυση των Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Με την πράξη μας αυτή η Κυβέρνηση αποδεικνύει πόσο ουσιαστικά ενδιαφερόμαστε για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Οι βουλευτές της ΝΔ

Σε ανακοίνωσή τους οι 3 βουλευτές της ΝΔ, αναφέρουν:

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Δεκτό έγινε το αίτημα των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ Φίλιππου Φόρτωμα, Βασιλείου – Νικολάου Υψηλάντη και Μάξιμου Σενετάκη αναφορικά με την ένταξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο «προσωρινό πλαίσιο» με πλαφόν 2,3 εκατ. €.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της ερώτησης που είχε καταθέσει στις 23 Φεβρουαρίου 2022 ο κ. Φόρτωμας, την οποία συνυπέγραψαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου και Ηρακλείου, με σημερινή απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη,  αυξήθηκε στο ποσό των 2,3 εκατ. € το συνολικό ποσό δημόσιας χρηματοδότησης για την Εστίαση και τον Τουρισμό.

Ειδικότερα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν ζητήσει να συμπεριληφθεί στις ενισχύσεις λόγω COVID 19, η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 18ης Νοεμβρίου 2021. Η απόφαση αυτή ανέβαζε στα 2,3 εκ € το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση, αλλά δεν συμπεριλαμβανόταν στην αντίστοιχη πρόσκληση του Υπουργείου.

Σήμερα αποκαθίσταται η αδικία, αφού δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν απορριφθεί μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος, 18/11/2021 του αυξημένου πλαφόν του «προσωρινού πλαισίου».

«Ο τομέας του Τουρισμού αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας μας. Η σημερινή απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, δικαιώνει τον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί τα τελευταία δύο χρόνια από τις συνέπειες της πανδημίας, δίνοντας τους την ευκαιρία να αποκαταστήσουν τη θέση τους στις τοπικές οικονομίες» δήλωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας”.

Κείμενο απόφασης – Οδηγός δράσης

Το κείμενο της απόφασης έχει ως εξής:

“Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
React-EU – Η Δράση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της Ένωσης στην πανδημία COVID-19

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΤΠΑ KAI ΤΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Μονάδα B2 «Διαχείρισης Πράξεων του ΘΣ 3
και της επενδυτικής προτεραιότητας 8.iii
πλην Πράξεων ΤΠΕ»
Μεσογείων 56, ΤΚ 11527, Αθήνα
ΑΠΟΦΑΣΗ
Θέμα: Έβδομη (7η) τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών
σχεδίων στη Δράση «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και
Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με
το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α/22.04.2005).
2. Τον Ν. 4314/2014 για τη διαχείριση, τον έλεγχο και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την
προγραμματική περίοδο 2014-2020» (Α΄265), όπως ισχύει.
3. Το έκτο άρθρο της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την
αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του Κορωνιού COVID-19, τη στήριξη της
κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της
δημόσιας διοίκησης» (Α΄68) που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83).
4. Το Π.Δ. 5/2022 (ΦΕΚ 15/Α/04.02.2022) «Οργανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων»,
όπως ισχύει.
5. Το Π.Δ. 81/08.07.2019 (ΦΕΚ 119/Α/08.07.2019) «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση
Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ
Υπουργείων».
6. Το Π.Δ. 83/09.07.2019 (ΦΕΚ 121/Α/09.08.2019) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών,
Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
7. Το Π.Δ. 63/04.08.2020 (ΦΕΚ 156/Α/05.08.2020) «Σύσταση και κατάργηση Γενικών και Ειδικών
Γραμματειών, μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ Γενικών Γραμματειών», και ειδικότερα το άρθρο 3.
8. Την υπ. αριθ. 51875/07.05.2021 (ΦΕΚ Β΄1867/2021) Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του
Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και
Επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη».
9. Την υπ. αριθμ. 86593/13.08.2020 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 628/2020) Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του
Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διορισμός Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων
Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης και
Επενδύσεων».
10. Τη με αρ. πρωτ. 110770/ΕΥΘΥ/12.10.2021 (ΑΔΑ: Ω18546ΜΤΛΡ-ΗΛΞ) (ΦΕΚ/Β/4799/2021) Απόφαση του
Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα «Τροποποίηση της με αριθμό 67743/ΕΥΘΥ
615/24.6.2015 Υπουργικής Απόφασης «Αναδιάρθρωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ του άρθρου 5 παρ. 1 του Ν. 4314/2014
και κατάργηση της αριθ. 1121/408Δ/Φ03/2012 (ΦΕΚ Β΄655) κοινής υπουργικής απόφασης» (ΦΕΚ
Β’1248) όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει» που τροποποιεί τη με αρ. πρωτ.
66135/ΕΥΘΥ455/13.6.2017 (Β’ 2064/15.6.2017) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και
Ανάπτυξης “Τροποποίηση της με αριθμό 67743/ΕΥΘΥ/615/24.6.2015 Υπουργικής Απόφασης
«Αναδιάρθρωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ του άρθρου 5 παρ. 1 του ν. 4314/2014
και κατάργηση της αριθ. 1121/408Δ/Φ03/2012 (Β’ 655) Κοινής Υπουργικής Απόφασης»” (Β’ 1248).
11. Την με Α.Π. 113091/05.11.2015 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
«Ανάθεση αποκλειστικών καθηκόντων Προϊσταμένης της Ε.Υ.Δ ΕΠΑΝΕΚ» (ΑΔΑ: Ω01Λ4653Ο7-Κ2Φ).
12. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1301/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης
Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και για τη θέσπιση
ειδικών διατάξεων σχετικά με τον στόχο «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» και για την
κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1080/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
13. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 17ης
Δεκεμβρίου 2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής
Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο
Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών
διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο,
το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του
Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
14. Τον Κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1046/2018, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της
18ης Ιουλίου 2018 σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό
προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ.
1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013,
(ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση
του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.
15. Τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 821/2014 της Επιτροπής της 28ης Ιουλίου 2014 περί καθορισμού
κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου όσον αφορά τις λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση και διαχείριση των συνεισφορών των
προγραμμάτων, την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, τα τεχνικά
χαρακτηριστικά των μέτρων πληροφόρησης και επικοινωνίας για τις πράξεις και το σύστημα
καταγραφής και αποθήκευσης των δεδομένων.
16. Την Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών,
των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων [Επίσημη Εφημερίδα L 124της 20.05.2003].
17. Την με αριθμό C(2014) 10162 final/18.12.2014 Εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για
την έγκριση ορισμένων στοιχείων του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα,
Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την
απασχόληση» στην Ελλάδα (CCI 2014GR16M2OP001), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
18. Την με Α.Π. 137675/EΥΘΥ1016/19-12-2018 (Β΄ 5968) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και
Ανάπτυξης «Αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 110427/EΥΘΥ/1020/20.10.2016 (ΦΕΚ Β΄ 3521) υπουργικής
απόφασης με τίτλο «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 81986/ΕΥΘΥ712/31.7.2015 (ΦΕΚ
Β΄ 1822) υπουργικής απόφασης “Εθνικοί κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του
ΕΣΠΑ 2014 – 2020 – Έλεγχοι νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων ΕΣΠΑ
2014-2020 από Αρχές Διαχείρισης και Ενδιάμεσους Φορείς – Διαδικασία ενστάσεων επί των
αποτελεσμάτων αξιολόγησης πράξεων”», όπως ισχύει.
19. Τα εγχειρίδια Διαδικασιών Διαχείρισης και Ελέγχου Επιχειρησιακών προγραμμάτων 2014-20 και
ειδικότερα το Εγχειρίδιο Διαδικασιών και Ελέγχου Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων.
20. Την με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Προσωρινό
πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια
της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
21. Την 6η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου (Βρυξέλλες, 18.11.2021/ C(2021) 8442) για τη λήψη
μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας
έξαρσης της νόσου COVID-19 και τροποποίηση του παραρτήματος της ανακοίνωσης της Επιτροπής
προς τα κράτη μέλη για την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της
Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων.
22. Το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων της παρούσας πρόσκλησης είναι το
SA.63123/ 01.06.2021 εγκεκριμένο καθεστώς της ΕΕ., όπως ισχύει.
23. Την αρ. C(2022) 376 final/18.01.2022, State Aid SA.100939 (2021/N) – Greece COVID-19: Prolongation
and amendment of the schemes SA.56857, SA.58367, SA.58368, SA 58616, SA.59033, SA.61574,
SA.61802, SA.62098, SA.62341, SA.62626, SA.62699, SA.62835, SA.63004, SA.63123 (as already
amended).
24. Την με Α.Π. 126829 ΕΥΘΥ 1217(1) Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄2784) «Σύστημα δημοσιονομικών
διορθώσεων και διαδικασίες ανάκτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από
πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων
στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 σύμφωνα με το αρ. 22 του Ν.4314/2014».
25. Την από 03.06.2020 ηλεκτρονική αλληλογραφία με την ΕΥΘΥ, την Αρχή Πιστοποίησης και την ΕΥ ΟΠΣ
περί του τρόπου χειρισμού, στο πλαίσιο του ΣΔΕ των ακολουθούμενων διαδικασιών σε όλα τα στάδια
της πράξης.
26. Την από 16.11.2020 (Α.Π. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 6194/1375/Α3/17.11.2020) ηλεκτρονική αλληλογραφία της ΕΥΘΥ
για τον ορισμό του ΕΦΕΠΑΕ ως Δικαιούχου της Πράξης.
27. Την Εγκύκλιος της ΕΥΘΥ με Α.Π. 135525/18.12.2020 «Εφαρμογή του ΣΔΕ σε δράσεις επιχορήγησης
Κεφαλαίου Κίνησης σύμφωνα με το άρθρο 3(1) του Καν. 1301/2013»
28. Τον Ν. 4801/24.05.2021 (ΦΕΚ Α’ 83/24.5.2021) «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων
φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη
(THC) άνω του 0,2% και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα το άρθρο 32 αυτού περί το αφορολόγητο,
ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιδότηση
κεφαλαίου κίνησης σε Τουριστικές Επιχειρήσεις Φιλοξενίας».
29. Η με Α.Π. 2641/887 Α1/28.04.2021 Απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑνΕΚ για την
έγκριση μέσω της 61ης Γραπτής Διαδικασίας του δελτίου εξειδίκευσης της δράσης με κωδ. «01-3c-1.4-
25» και τίτλο «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών
επιχειρήσεων φιλοξενίας».
30. Τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/2221 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης
Δεκεμβρίου 2020 για την «τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά τους
πρόσθετους πόρους REACT-EU και τις ρυθμίσεις εφαρμογής με σκοπό την παροχή βοήθειας για τη
στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, λόγω
της πανδημίας της COVID-19 και για την προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής
ανάκαμψης της οικονομίας (REACT-EU)».
31. Το με Α.Π 60421-31-05-2021 (Α.Π. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 3213/746/Α3/01.06.2021) έγγραφο της Γενικής
Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με θέμα: Διατύπωση γνώμης σχετικά με την Πρόσκληση
υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης
πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης
πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ.
32. Την με Α.Π. 3407/10-06-2021 (ΑΔΑ:6Λ3Χ46ΜΤΛΡ-94Α) Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και
Επενδύσεων με θέμα: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη
Δράση «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία
(ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
33. Την από 28-2-2022 σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης
Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ και της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων, με θέμα: «αύξηση ορίου
σώρευσης».
34. Την με Α.Π. 1176/02-03-2022 Σύμφωνη Γνώμη της αρμόδιας Μονάδας Α3 της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ για την 7η
τροποποίηση της ανωτέρω Πρόσκλησης.
35. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού
προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Α. Την Τροποποίηση της με Α.Π. 3407/10-06-2021 Απόφασης με θέμα: «Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων
χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα,
Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020», (ΑΔΑ:6Λ3Χ46ΜΤΛΡ-94Α), όπως
τροποποιήθηκε και ισχύει.
Ειδικότερα στην ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της ΔΡΑΣΗΣ :
1. Στο Κεφάλαιο 2. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, ενότητα 4. Συνοπτική
παρουσίαση της Δράσης :
– στο σημείο Καθεστώς Ενίσχυσης προστίθεται στο τέλος η φράση «όπως εκάστοτε ισχύει» και
– στο σημείο Λήξη Καθεστώτος αντικαθίσταται η ημερομηνία σε 30.06.2022 και προστίθεται η λέξη
«εκάστοτε» ανάμεσα στις λέξεις «όπως ισχύει».
2. Στο κεφάλαιο 4. ΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ – ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, το σημείο ια)
αντικαθίσταται ως κάτωθι :
ια) Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η λήπτρια επιχείρηση (σε
επίπεδο “δεδομένης επιχείρησης” όπως αυτή ορίζεται από την ενωσιακή νομοθεσία και
νομολογία) από τη συγκεκριμένη δράση, συναθροιζόμενο με κάθε άλλη ενίσχυση που θα έχει
λάβει δυνάμει της με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης, όπως κάθε φορά ισχύει, με τη
μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, φορολογικών πλεονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων πληρωμών ή
άλλες μορφές όπως επιστρεπτέες προκαταβολές, εγγυήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια, σε
συνολική ονομαστική αξία δεν υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο, όπως εκάστοτε ισχύει (ήτοι
1.800.000€ έως 17-11-2021 και 2.300.000€ από 18-11-2021 και εντεύθεν). Όλα τα αριθμητικά
στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι ακαθάριστα, δηλαδή προ της αφαίρεσης φόρων ή άλλης
επιβάρυνσης.
3. Στα κεφάλαιο 6. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, το σημείο 2 αντικαθίσταται ως κάτωθι:
2. Όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε επιλέξιμες και μη δραστηριότητες ή σε
περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά μέγιστα ποσά σύμφωνα με
το σημείο 22 στοιχείο α) και το σημείο 23 στοιχείο α) της 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως κάθε φορά ισχύει, σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη
μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία λόγω των οικονομικών
επιπτώσεων της νόσου COVID-19, πρέπει να διασφαλίζει, με κατάλληλα μέσα, όπως ο λογιστικός
διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις επιλέξιμες δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό
ανώτατο όριο και δεν σημειώνεται υπέρβαση του μέγιστου συνολικού ποσού όπως εκάστοτε
ισχύει (ήτοι 1.800.000€ έως 17-11-2021 και 2.300.000€ από 18-11-2021 και εντεύθεν), ανά
“δεδομένη επιχείρηση”.
4. Στο Κεφάλαιο 10.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, στο σημείο 3,
η 4η παράγραφος αντικαθίσταται ως κάτωθι :
Στο στάδιο αυτό διενεργείται και ο έλεγχος σώρευσης ενισχύσεων μέσω της Υπεύθυνης Δήλωσης
(σημείο 13, Υπεύθυνη Δήλωση Α’ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V Υποδείγματα Υπευθύνων Δηλώσεων) και του
επισυναπτόμενου Πίνακα Επιχορηγήσεων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V, Υπεύθυνη Δήλωση Β). Επικουρικά
διενεργείται έλεγχος της σώρευσης ενισχύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος
Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΠΣΣΕΗΣ) με τον οποίο επιβεβαιώνεται ότι οι
ενισχύσεις που λαμβάνει ο δυνητικός ωφελούμενος της Δράσης, σε επίπεδο δεδομένης
επιχείρησης, δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο, όπως εκάστοτε ισχύει (ήτοι 1.800.000€ έως 17-
11-2021 και 2.300.000€ από 18-11-2021 και εντεύθεν).
5. Στο Κεφάλαιο 15. ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΑΝΑΚΤΗΣΗ, το σημείο 3 αντικαθίσταται ως
κάτωθι :
3. Η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της δημόσιας επιχορήγησης από τον
λήπτη της ενίσχυσης σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται εντόκως από την ημερομηνία καταβολής
τους, σύμφωνα με την ΚΥΑ 126829 ΕΥΘΥ 1217(1) (Β΄ 2784). Ειδικά στην περίπτωση υπέρβασης
του ορίου σώρευσης, όπως εκάστοτε ισχύει (ήτοι 1.800.000€ έως 17-11-2021 και 2.300.000€ από
18-11-2021 και εντεύθεν) σε επίπεδο “δεδομένης επιχείρησης”, επιστρέφεται το σύνολο του
ποσού της επιχορήγησης εντόκως με χρησιμοποιούμενο επιτόκιο το βασικό επιτόκιο της ΕΕ,
προσαυξημένο κατά 100 μονάδες βάσης. Σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός γίνεται από την
ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.
Β. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναγραφόμενα στην Α.Π. 3407/10-06-2021 Απόφαση με θέμα: Πρόσκληση
υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» του Ε.Π.
«Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπως
τροποποιήθηκε και ισχύει.
Γ. Η παρούσα να δημοσιευθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ
ΕΠΑνΕΚ http://www.antagonistikotita.gr, του ΕΣΠΑ https://www.espa.gr, του Υπουργείου Ανάπτυξης
και Επενδύσεων και του ΕΦΕΠΑΕ http://www.efepae.gr.
Δ. Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται από το Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ
στο τηλέφωνο 801 11 36 300, στο email επικοινωνίας: [email protected], και από τον ΕΦΕΠΑΕ στο
τηλέφωνο 210 6985210, στο e-mail επικοινωνίας: [email protected] καθώς και από τους εταίρους του
ΕΦΕΠΑΕ.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ, ΕΔΩ

Κοινοποίηση:
• Γραφείο Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
• Γραφείο Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
• Γραφείο Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ
• Εθνική Αρχή Συντονισμού
• Αρχή Πιστοποίησης
• ΕΦΕΠΑΕ
• ΜΟΔ, Τομέας Εφαρμογών Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας
• ΕΥΚΕ
• ΕΥΣΕ
Εσωτερική διανομή:
• Γραφείο Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ
• Γραφείο Προϊσταμένης ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ
• Μονάδες Α1, Α3, Β2 ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ»

Αθήνα, Μάρτιος 2022
React-EU – Η Δράση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο
της απόκρισης της Ένωσης στην πανδημία COVID-19
Σελίδα 2 από 62
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗΣ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΜΗΣΕΩΝ …………………………………………………………….. 3
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ……………………………………………………………………………………………………………………. 5
1 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ – ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ …………………………… 5
2 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ………………………………………………………. 7
3 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ …………………………………………………………………………………….. 10
4 ΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ – ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ………………………… 10
5 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ……………………………………………………….. 13
6 ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ………………………………………………………………… 14
7 ΔΙΑΡΚΕΙΑ και ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ………………………………………………………………… 17
8 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ …………………………………………….. 18
9 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ …….. 19
10 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ …………… 20
10.1 ΟΡΓΑΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ …………………………………… 20
10.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ……………………….. 21
10.3 ΕΓΚΡΙΣΗ/ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ………………………………… 22
11 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ………………………………………………………………………………………. 23
12 ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ …………………………………………………………………………………. 24
13 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ……………………………………… 25
13.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ……………………………………………………………………………… 25
13.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ …………………………………………………….. 26
14 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΛΗΠΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ………………………………………………………………………. 29
15 ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΑΝΑΚΤΗΣΗ ………………………………………………….. 31
16 ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ ΛΗΠΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ……….. 32
17 ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ …………………………………………………………………………………………………. 32
18 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ …………………………………………………………………………….. 33
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ………………………………………………………….. 34
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II: ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΜΕ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ
ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΜΕ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ………………………………………………………. 39
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙIΙ: ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ………………………………………… 49
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ….. 51
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ …………………………………………………………………………………………………… 54
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ …………… 61
Σελίδα 3 από 62
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗΣ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΜΗΣΕΩΝ
Για τους σκοπούς της παρούσας πρόσκλησης, οι χρησιμοποιούμενοι όροι και συντμήσεις
έχουν την έννοια που τους αποδίδεται κατωτέρω:
ΟΡΟΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΟΥ
Αίτημα Επαλήθευσης
Αίτημα του λήπτη της ενίσχυσης που υποβάλλεται στο ΠΣΚΕ προς το
Δικαιούχο για την επαλήθευση του οικονομικού αντικειμένου του έργου
Αίτημα
Χρηματοδότησης
Αίτημα του δυνητικού λήπτη της ενίσχυσης που υποβάλλεται στο ΠΣΚΕ και
ελέγχεται από το Δικαιούχο ως προς την πληρότητα και ορθότητα για την
καταβολή δημόσιας χρηματοδότησης
ΑμΕΑ
Άτομα με αναπηρία. Ο όρος αναφέρεται σε άτομα με κινητική ή/και
αισθητηριακή αναπηρία (προβλήματα όρασης και ακοής) ή/και
ψυχική/νοητική/ γνωστική κ.λπ. αναπηρίες
Αναθέτουσα Αρχή Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Ανάκτηση
Η επιστροφή αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από τον
λαβόντα για μη νόμιμη αιτία
Αρχή Ελέγχου
Εθνική, περιφερειακή ή τοπική δημόσια αρχή ή οντότητα, λειτουργικά
ανεξάρτητη από τη διαχειριστική αρχή και την αρχή πιστοποίησης, η οποία
ορίζεται από το κράτος μέλος για κάθε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και είναι
υπεύθυνη για τον έλεγχο της ουσιαστικής λειτουργίας του συστήματος
διαχείρισης και ελέγχου. Στην Ελλάδα είναι η Επιτροπή Δημοσιονομικού
Ελέγχου (ΕΔΕΛ)
Αχρεωστήτως
καταβληθέν ποσό
Κάθε δαπάνη στην οποία δεν αντιστοιχεί ίσης αξίας παραδοθέν προϊόν,
έργο ή υπηρεσία σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης ή
απόφασης με την οποία αναλήφθηκε η υποχρέωση της δαπάνης
ΔΑ
(Διαχειριστική Αρχή)
Εθνική, περιφερειακή ή τοπική δημόσια αρχή ή δημόσιος ή ιδιωτικός
φορέας, που ορίζεται από το κράτος μέλος για τη διαχείριση του
Επιχειρησιακού Προγράμματος
Δημόσια
Δαπάνη/Ενίσχυση
Κάθε δημόσια συνεισφορά στη χρηματοδότηση πράξεων/έργων
Δημοσιονομική
διόρθωση
Η ακύρωση του συνόλου ή μέρους της ενωσιακής ή/και της Εθνικής
συμμετοχής σε ένα έργο ή σε μία πράξη
Δικαιούχος
Δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας αρμόδιος για την έναρξη ή την έναρξη και
υλοποίηση πράξεων. Στην παρούσα Δράση ορίζεται Δικαιούχος ο
Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας
και Επιχειρηματικότητας – ΕΦΕΠΑΕ
Δράση
Σύνολο ενεργειών που πραγματοποιούνται για την υλοποίηση των στόχων
που τίθενται από τους άξονες προτεραιότητας του Προγράμματος
Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία. Κάθε δράση, μπορεί
να υλοποιείται μέσω μίας ή περισσότερων πράξεων.
ΕΔΕΤ
Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία: τα Ευρωπαϊκά
Διαρθρωτικά Ταμεία: α) Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
(ΕΤΠΑ), β) Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), γ) Ταμείο Συνοχής και τα
Επενδυτικά Ταμεία: α) Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης
(ΕΓΤΑΑ) και β) Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), τα οποία
λειτουργούν βάσει ενός κοινού πλαισίου που ορίζεται από τους
κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σελίδα 4 από 62
ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση
Δεδομένη επιχείρηση
Η έννοια της «δεδομένης επιχείρησης» περιλαμβάνει την αιτούσα την
ενίσχυση επιχείρηση καθώς και τις συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις,
όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 του Παραρτήματος Ι «Ορισμός ΜΜΕ»
του Καν. ΕΕ 651/2014.
ΕΠ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – έγγραφο που καθορίζει μια αναπτυξιακή
στρατηγική με τη χρήση ενός συνεκτικού συνόλου προτεραιοτήτων
ΕΠΑνΕΚ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και
Καινοτομία»
ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑνΕΚ
ΕΦ
Ενδιάμεσος Φορέας: Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας, που ενεργεί υπό
την ευθύνη μιας διαχειριστικής αρχής ή αρχής πιστοποίησης ή εκτελεί
καθήκοντα εξ ονόματος μίας τέτοιας αρχής σε σχέση με δικαιούχους που
υλοποιούν πράξεις.
ΕΦΕΠΑΕ
Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας
& Επιχειρηματικότητας
Κρατική ενίσχυση
Ενίσχυση που εμπίπτει στο πεδίο του άρθρου 107 της Συνθήκης για τη
Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)
Λήπτης της ενίσχυσης
Το νομικό πρόσωπο / επιχείρηση το οποίο λαμβάνει την ωφέλεια /
πλεονέκτημα από την υλοποίηση της Δράσης και το οποίο αποτελεί τον
τελικό αποδέκτη της δημόσιας χρηματοδότησης
Μικρομεσαίες
Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
Οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο παράρτημα I
του Καν. 651/2014 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II της πρόσκλησης)
Παρατυπία
Κάθε παράβαση διάταξης του ενωσιακού δικαίου ή του σχετικού με την
εφαρμογή του εθνικού δικαίου, η οποία προκύπτει από πράξη ή παράλειψη
οικονομικού φορέα που εμπλέκεται στη θέσπιση των Ευρωπαϊκών
Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) και η οποία ζημιώνει ή
ενδέχεται να ζημιώσει το γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
με καταλογισμό αδικαιολόγητης δαπάνης στον προϋπολογισμό αυτής
ΠΔΕ Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Πράξη του Ε.Π.
Έργο που επιλέγεται από τη διαχειριστική αρχή του οικείου προγράμματος
και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της σχετικής προτεραιότητας
ΠΣΚΕ
Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων: το
πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που
περιλαμβάνει τις διαδικασίες και τα δεδομένα που απαιτούνται για τη
διαχείριση, έλεγχο και υλοποίηση των δράσεων κρατικών ενισχύσεων
ΣΑΕ Συλλογική Απόφαση Έργου
ΣΔΕ Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου
ΥΑΕΚΕΔ
Η Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με Α.Π.
137675/EΥΘΥ1016/ 19.12.2018 «Αντικατάσταση της υπ’ αριθ.
110427/EΥΘΥ/1020/20.10.2016 (ΦΕΚ Β΄3521) υπουργικής απόφασης με
τίτλο «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπ’ αριθ.
81986/ΕΥΘΥ712/31.07.2015 (ΦΕΚ Β΄1822) υπουργικής απόφασης «Εθνικοί
κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 –
2020 – Έλεγχοι νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων συγχρηματοδοτούμενων
πράξεων ΕΣΠΑ 2014-2020 από Αρχές Διαχείρισης και Ενδιάμεσους Φορείς
– Διαδικασία ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης πράξεων»»
Σελίδα 5 από 62
Υπεύθυνος του Έργου
Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της Επιχείρησης που έχει την ευθύνη για την
υλοποίηση της πράξης από πλευράς επιχείρησης – Ωφελούμενου της
Δράσης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων
φιλοξενίας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και
Καινοτομία”, και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές
προτεραιότητες» (ΑΠ 1 και ΑΠ 1Σ), στον Θεματικό Στόχο 3 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των
μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και στην επενδυτική προτεραιότητα 3(γ) «Στήριξη της δημιουργίας και
της επέκτασης προηγμένων ικανοτήτων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών» και συμβάλλει
στον Ειδικό Στόχο 1.4: «Αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των
ΜΜΕ, κατά προτεραιότητα στους εννέα (9) στρατηγικούς τομείς της χώρας».
1 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ – ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Το βασικό νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα υλοποιηθεί η δράση είναι:
• Το έκτο άρθρο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την
αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της
κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και
της δημόσιας διοίκησης» ( Α΄68) που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83)
• Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 17ης
Δεκεμβρίου 2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής
Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο
Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών
διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο,
το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του
Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
• Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1301/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης
Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και για τη θέσπιση
ειδικών διατάξεων σχετικά με τον στόχο «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» και για
την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1080/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
• Ο Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1046/2018, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
της 18ης Ιουλίου 2018 σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό
προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ.
1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013,
(ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την
κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.
• Ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 821/2014 της Επιτροπής της 28ης Ιουλίου 2014 περί
καθορισμού κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση και διαχείριση
των συνεισφορών των προγραμμάτων, την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα μέσα
Σελίδα 6 από 62
χρηματοοικονομικής τεχνικής, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μέτρων πληροφόρησης και
επικοινωνίας για τις πράξεις και το σύστημα καταγραφής και αποθήκευσης των δεδομένων.
• H Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, σχετικά με τον ορισμό των πολύ
μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων [Επίσημη Εφημερίδα L 124της 20.05.2003].
• Ο ν. 4314/2014 για τη διαχείριση, τον έλεγχο και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την
προγραμματική περίοδο 2014-2020» (Α΄265), όπως ισχύει.
• Η με αριθμό C(2014) 10162 final/18.12.2014 Εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για
την έγκριση ορισμένων στοιχείων του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα,
Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής
Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη
και την απασχόληση» στην Ελλάδα (CCI 2014GR16M2OP001), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
• Η με α.π. 137675/EΥΘΥ1016/19-12-2018 (Β΄ 5968) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και
Ανάπτυξης «Αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 110427/EΥΘΥ/1020/20.10.2016 (ΦΕΚ Β΄ 3521)
υπουργικής απόφασης με τίτλο «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπ’ αριθμ.
81986/ΕΥΘΥ712/31.7.2015 (ΦΕΚ Β΄ 1822) υπουργικής απόφασης “Εθνικοί κανόνες επιλεξιμότητας
δαπανών για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 – Έλεγχοι νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων
συγχρηματοδοτούμενων πράξεων ΕΣΠΑ 2014-2020 από Αρχές Διαχείρισης και Ενδιάμεσους Φορείς
– Διαδικασία ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης πράξεων”», όπως ισχύει.
• Τα εγχειρίδια Διαδικασιών Διαχείρισης και Ελέγχου Επιχειρησιακών προγραμμάτων 2014-20 και
ειδικότερα το Εγχειρίδιο Διαδικασιών και Ελέγχου Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων.
• Η με αρ. από 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το
Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία
κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
• Η με α.π. 126829 ΕΥΘΥ 1217(1) Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄2784) «Σύστημα δημοσιονομικών
διορθώσεων και διαδικασίες ανάκτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από
πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων
στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 σύμφωνα με το αρ. 22 του Ν.4314/2014».
• Η από 03.06.2020 ηλεκτρονική αλληλογραφία με την ΕΥΘΥ, την Αρχή Πιστοποίησης και την ΕΥ ΟΠΣ
περί του τρόπου χειρισμού, στο πλαίσιο του ΣΔΕ των ακολουθούμενων διαδικασιών σε όλα τα
στάδια της πράξης.
• Η από 16.11.2020 (Α.Π. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 6194/1375/Α3/17.11.2020) ηλεκτρονική αλληλογραφία της
ΕΥΘΥ για τον ορισμό του ΕΦΕΠΑΕ ως Δικαιούχου της Πράξης.
• Η Εγκύκλιος της ΕΥΘΥ με Α.Π. 135525/18.12.2020 «Εφαρμογή του ΣΔΕ σε δράσεις επιχορήγησης
Κεφαλαίου Κίνησης σύμφωνα με το άρθρο 3(1) του Καν. 1301/2013»
• Το άρθρο 32 του ν. 4801/24-05-2021 (ΦΕΚ/Α/83/2021) που προβλέπει το αφορολόγητο, ανεκχώ-
ρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο της παρούσας δράσης
• Το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων της παρούσας πρόσκλησης είναι το από
SA.63123/01.06.2021 εγκεκριμένο καθεστώς της ΕΕ.
• Η με Α.Π. 2641/887/Α1/28.04.2021 Απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑνΕΚ για την
έγκριση μέσω της 61ης Γραπτής Διαδικασίας του δελτίου εξειδίκευσης της δράσης με κωδ. «01-3c-
1.4-25» και τίτλο «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών
επιχειρήσεων φιλοξενίας»
• Το με Α.Π ΕΥΚΕ 60421-31-05-2021 (Α.Π. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 3213/746/Α3/01.06.2021) έγγραφο της με
θέμα: Διατύπωση Γνώμης επί του σχεδίου της πρόσκλησης για τη δράση «Επιδότηση κεφαλαίου
κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»
Σελίδα 7 από 62
Σημειώνονται τα εξής:
• Η κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων σε Μεγάλες, Μεσαίες, Μικρές & Πολύ Μικρές γίνεται
σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Καν. Ε.Ε. 651/2014 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II Ορισμός ΜΜΕ της παρούσας
πρόσκλησης)
• Πρέπει να τηρηθούν οι απαιτήσεις δημοσιότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 115-117 και στο
Παράρτημα ΧΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 1303/2013, στο Κεφάλαιο ΙΙ του Εκτελεστικού Κανονισμού
821/2014, στον Κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1046/2018, στον Επικοινωνιακό Οδηγό για το ΕΣΠΑ
2014 – 2020 που εκδόθηκε από την Εθνική Αρχή Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας,
Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού το Μάιο του 2015 καθώς και οι απαιτήσεις δημοσιότητας της
από 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης της Επιτροπής. Η υποβολή αιτήσεων των δυνητικών
ληπτών των Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης σημαίνει και αποδοχή από μέρους τους των
όρων δημοσιότητας.
• Στοιχεία των εγκεκριμένων προς χρηματοδότηση αιτήσεων, όπως αυτά προβλέπονται στο
Παράρτημα XII του Καν. 1303/2013 και στην κατά περίπτωση εφαρμοζόμενη νομική βάση του
Ανταγωνισμού, θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοσιοποίησης.
• Κατά την εκτέλεση του έργου τηρείται η ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την
προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ειδικότερα ο
ν. 4624/2019 (A΄ 137) “Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής
του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης
Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων
προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις”.
• Οι ενισχύσεις που χορηγούνται δυνάμει της παρούσας πρόσκλησης συμβιβάζονται με την
εσωτερική αγορά κατά την έννοια του άρθρου 107 παράγραφοι 2, 3 της Συνθήκης και πληρούν όλες
τις προϋποθέσεις των Κεφαλαίων 3.1, της με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης
με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
• Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη Δράση θα πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα για τη
διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο
άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,
της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο
Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και την
κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006.
2 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
1. Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, διαθέτοντας
υψηλής ποιότητας περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα, ο δε τομέας Τουρισμού έχει βαρύνουσα
σημασία για την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας κατά 12,5% στο ΑΕΠ και κατά 17,1% στην
απασχόληση, με στοιχεία 2019, ενώ επιδρά και σε σημαντικό αριθμό κλάδων άλλων τομέων της
οικονομίας, με καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας. Η σημαντικότερη συμβολή
σε αυτή την θετική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία ανήκει τόσο στις
επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής (ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις
ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων κλπ), όσο και στις λοιπές επιχειρήσεις της τουριστικής
αλυσίδας, όπως τα τουριστικά πρακτορεία και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.
Σελίδα 8 από 62
Η έξαρση της πανδημίας της νόσου COVID-19 και η συνέχισή της για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει
πλήξει σε μεγάλη κλίμακα τον συγκεκριμένο κλάδο, προκαλώντας κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους,
ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις.
2. Στο πλαίσιο αυτό, καθώς και ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το
2021, σχεδιάστηκε η παρούσα στοχευμένη δράση, προκειμένου να συμβάλλει στη στήριξη της
λειτουργίας των επιλέξιμων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου με τη δημιουργία επαρκούς
ρευστότητας για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητάς τους, μέσω της μη επιστρεπτέας
ενίσχυσης μέρους του κεφαλαίου κ ίνησης αυτών.
Για τη στήριξη της λειτουργίας των άνω επιχειρήσεων υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου
COVID-19 και μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
προτίθεται να επιχορηγήσει τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις για την χορήγηση κεφαλαίου κίνησης
απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης.
3. Το παρόν μέτρο θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μέτρων που θα διαβιβαστούν στην ΕΕ έως τις
31.12.2021, στο πλαίσιο καθεστώτων που εγκρίθηκαν βάσει της με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863
Ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης
με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία λόγω των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, όπως τροποποιήθηκε
και ισχύει.
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη των δράσεων της παρούσας πρόσκλησης, ανέρχεται σε τριακόσια
πενήντα εκατομμύρια ευρώ (350.000.000€) και κατανέμεται ενδεικτικά σε τριακόσια εκατομμύρια
ευρώ (300.000.000€) για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και πενήντα εκατομμύρια ευρώ (50.000.000€)
για Μεγάλες Επιχειρήσεις. Η οριστική κατανομή, καθώς και η οριστική κατανομή στις περιφέρειες
της χώρας θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των καταβολών στους λήπτες της ενίσχυσης. Το ποσό αυτό
δύναται να αυξηθεί ώστε να καλύψει το σύνολο των θετικά αξιολογημένων αιτήσεων
χρηματοδότησης.
Η Δράση θα συγχρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό
Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ). Το ΕΤΠΑ συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της στήριξης που
στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και χωρικής συνοχής με τη μείωση των κύριων
περιφερειακών ανισορροπιών στην Ένωση μέσω της στήριξης της βιώσιμης αναπτυξιακής και
διαρθρωτικής προσαρμογής των περιφερειακών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής
των βιομηχανικών περιφερειών που βρίσκονται σε παρακμή και των περιφερειών των οποίων η
ανάπτυξη καθυστερεί.
Η δράση υλοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Η
πρόσβαση στο ΠΣΚΕ παρέχεται στους λήπτες των ενισχύσεων μέσω της ιστοσελίδας
www.ependyseis.gr/mis και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται από τους τελευταίους
υποχρεωτικά μέσω αυτού.
→ Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής των αιτήσεων ορίζονται στη σχετική Υπουργική
Απόφαση.
Η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των ανωτέρω ημερομηνιών με βάση την πορεία
υποβολής των προτάσεων. Κάθε τροποποίηση των ανωτέρω στοιχείων θα δημοσιεύεται στην
ιστοσελίδα του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr), του ΕΠΑνΕΚ (www.antagonistikotita.gr) και του ΕΣΠΑ
(www.espa.gr).
Σελίδα 9 από 62
4. Συνοπτική παρουσίαση της Δράσης:
Κωδικός Πρόσκλησης 042ΚΕ (ΑΑ 4922 ΟΠΣ )
Τίτλος και Περιγραφή
Δράσης
Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την
πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας
Δείκτες εκροών
CO01 – Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται: 25.000
(μοναδιαία ΑΦΜ)
CO02 – Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν
επιχορηγήσεις: 25.000 (μοναδιαία ΑΦΜ)
CO05 – Αριθμός νέων επιχειρήσεων που ενισχύονται
(σύσταση <3ετίας): 1.500 (μοναδιαία ΑΦΜ)
CV22- Αριθμός ΜΜΕ που λαμβάνουν μη επιστρεπτέα
οικονομική ενίσχυση για κεφάλαιο κίνησης για την
αντιμετώπιση του COVID-19 : 25.000
CV20 – Κόστος μη επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης στις
ΜΜΕ για κεφάλαιο κίνησης για την αντιμετώπιση του COVID 19
(€) : 300.000.000
Τομείς Επιλέξιμοι ΚΑΔ, όπως ορίζονται στο Κεφάλαιο 6
Γεωγραφικές Ενότητες
Υλοποίησης
ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ
ΕΠΑνΕΚ-ΑΞΟΝΑΣ 1:
– ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος,
Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα
– ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά,
Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη
– ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Αττική
ΕΠΑνΕΚ-ΑΞΟΝΑΣ 1Σ:
– ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ: Στερεά Ελλάδα
– ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Νότιο Αιγαίο
Συνολική Διαθέσιμη
Δημόσια Δαπάνη
350 εκατομμύρια ευρώ
Κατηγορία ενίσχυσης Ενίσχυση επιχειρηματικότητας
Είδος Παρεχόμενων
Ενισχύσεων
Επιχορήγηση (Grant)
Καθεστώς Ενίσχυσης
Σύμφωνα με την 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωση της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων
κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη
διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19» όπως
τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με το SA.63123/01.06.2021
εγκεκριμένο καθεστώς της ΕΕ., όπως εκάστοτε ισχύει
Λήξη Καθεστώτος 30.06.2022 και όπως εκάστοτε ισχύει
Σελίδα 10 από 62
3 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Ρόλο Δικαιούχου κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 10α του καν. 1303/2013 αναλαμβάνει ο ΕΦΕΠΑΕ,
ο οποίος έχει την υποχρέωση:
Να επιβεβαιώσει την τήρηση των προϋποθέσεων του Κεφαλαίου 4: «ΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ –
ΌΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» της παρούσας
– Να εφαρμόσει τη διαδικασία που περιγράφεται στο Κεφάλαιο 10: «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ
ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ» και στο Κεφάλαιο
11: «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ» της παρούσας
– Να διατηρεί αρχεία για 10 έτη, όσον αφορά τη χορήγηση ενισχύσεων που τον αφορούν και που
εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας Πρόσκλησης, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν
όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να πιστοποιηθεί η τήρηση των αναγκαίων προϋποθέσεων
των Κανονισμών, ώστε να είναι δυνατό να διαβιβαστούν στην Επιτροπή, εφόσον υποβληθεί
σχετικό αίτημα.
– Να αποστέλλει στην ΕΥΚΕ, προκειμένου να δημοσιευτούν στον εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο
για τις κρατικές ενισχύσεις, σχετικές πληροφορίες για κάθε μεμονωμένη ενίσχυση άνω των
100.000 € που χορηγείται βάσει της σχετικής Ανακοίνωσης, εντός 12 μηνών από τη στιγμή της
χορήγησης της ενίσχυσης, (σημείο 88 της 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης όπως
τροποποιήθηκε και ισχύει).
Το ισχύον πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου που αφορά στις αρμοδιότητες του
ΕΦΕΠΑΕ ως Ενδιάμεσου Φορέα εφαρμόζεται και ισχύει αναλογικά και στην συγκεκριμένη περίπτωση
που ο ΕΦΕΠΑΕ δρα ως Δικαιούχος.
Ο ΕΦΕΠΑΕ δύναται να αναλάβει αρμοδιότητες Ενδιάμεσου Φορέα του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα,
Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις
περιπτώσεις των επιλέξιμων αιτήσεων χρηματοδότησης που η συνολική επιλέξιμη δημόσια
επιχορήγησή τους υπερβαίνει τις 200.000€.
4 ΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ – ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Λήπτες της ενίσχυσης, ήτοι επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο
πλαίσιο της παρούσας Δράσης, είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως εξειδικεύονται ακολούθως,
βάσει των ΚΑΔ, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και
δραστηριοποιούνται στη χώρα.
2. Ο δυνητικός λήπτης υποβάλλει μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ και μόνο για έναν
επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, για το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων
φιλοξενίας που διαθέτει ή των λοιπών τουριστικών δραστηριοτήτων του.
3. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:
α) Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020.
β) Να έχουν συμπληρώσει 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Η ανωτέρω
προϋπόθεση συμμετοχής τεκμαίρεται ότι πληρείται για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του
Σελίδα 11 από 62
2020 και για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό
στάδιο και δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.
γ) Να έχουν μέχρι την 31.12.2020 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα
μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο
έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο
του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα)
Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός
του 2020 καθώς και για επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο στο έτος 2019, ο
έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.
δ) Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.
ε) Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ.
στ) Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2020 ποσοστού 30% τουλάχιστον
σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 προκύπτει από το
υποβληθέν Ε3. Ως κύκλος εργασιών του έτους 2020, για τις ανάγκες της παρούσας, ορίζεται αυτός
που έχει συμπληρωθεί από το δικαιούχο στο ΠΣΚΕ και ο οποίος επιβεβαιώνεται ως προς την ορθότητα
των καταχωρηθέντων στην Υπεύθυνη Δήλωση του λογιστή της επιχείρησης από το gov.gr
(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV – Δικαιολογητικά συμμετοχής που επισυνάπτονται ηλεκτρονικά). Το ποσοστό
μείωσης που προκύπτει στρογγυλοποιείται στο δεύτερο ποσοστιαίο δεκαδικό ψηφίο. Η προϋπόθεση
συμμετοχής του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου τεκμαίρεται ότι πληρείται στην
περίπτωση επιχειρήσεων με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2020, καθώς και στην περίπτωση
επιχειρήσεων που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν
είχαν κατά το ως άνω έτος έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.
Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, ο κύκλος εργασιών του έτους
2019 συγκρίνεται με τον κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί σε ίσο αριθμό ημερών του 2020 (συνολικός
κύκλος εργασιών 2020 δια 365 Χ αριθμός ημερών λειτουργίας έτους 2019).
Για τις επιχειρήσεις που έχουν διαχειριστική χρήση από 1 Ιουλίου έως 30 Ιουνίου, δηλώνονται και
συγκρίνονται οι κύκλοι εργασιών των χρήσεων 1.1.2019 – 31.12.19 και 1.1.2020 – 31.12.2020, όπως
προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των διαστημάτων αυτών.
ζ) Να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017
(Α΄137).
η) Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ
Ορισμός Προβληματικών Επιχειρήσεων της παρούσας πρόσκλησης είτε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και
βάσει των οριζόμενων στην από 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωση είτε πριν τη χορήγηση της
ενίσχυσης. Διευκρινίζεται ότι η χρηματοδότηση μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που δεν είναι
προβληματικές και/ή επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά οι
οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια. Κατά παρέκκλιση των
ανωτέρω, μπορούν να χορηγηθούν ενισχύσεις σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις (κατά την έννοια
του παραρτήματος Ι του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία) που ήταν ήδη
προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική
διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης (ή
έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης αλλά έχουν αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης
Σελίδα 12 από 62
κατά τη χορήγηση της ενίσχυσης βάσει της παρούσας πρόσκλησης) ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης (ή
έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης αλλά δεν υπόκεινται πλέον σε σχέδιο αναδιάρθρωσης κατά τη
χορήγηση της ενίσχυσης βάσει της παρούσας πρόσκλησης).
θ) Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων, να
δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε
πρωτογενείς παραγωγούς και για την υποχρέωση ότι η εν λόγω ενίσχυση δεν μπορεί να καθορίζεται
με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά από τις ενδιαφερόμενες
επιχειρήσεις ή που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς, εκτός εάν, στη δεύτερη
περίπτωση, τα προϊόντα είτε δεν διατέθηκαν στην αγορά είτε χρησιμοποιήθηκαν για μη διατροφικούς
σκοπούς, όπως η απόσταξη, η μεθανιοποίηση ή η λιπασματοποίηση από τις οικείες επιχειρήσεις.
ι) Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης
κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
ια) Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η λήπτρια επιχείρηση (σε επίπεδο
“δεδομένης επιχείρησης” όπως αυτή ορίζεται από την ενωσιακή νομοθεσία και νομολογία) από τη
συγκεκριμένη δράση, συναθροιζόμενο με κάθε άλλη ενίσχυση που θα έχει λάβει δυνάμει της με αρ.
19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης, όπως κάθε φορά ισχύει, με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων,
φορολογικών πλεονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων πληρωμών ή άλλες μορφές όπως επιστρεπτέες
προκαταβολές, εγγυήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια, σε συνολική ονομαστική αξία δεν υπερβαίνει το
συνολικό ανώτατο όριο, όπως εκάστοτε ισχύει (ήτοι 1.800.000€ έως 17-11-2021 και 2.300.000€ από
18-11-2021 και εντεύθεν). Όλα τα αριθμητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι ακαθάριστα,
δηλαδή προ της αφαίρεσης φόρων ή άλλης επιβάρυνσης.
ιβ) Να λειτουργούν νομίμως.
4. Η επιβεβαίωση των προϋποθέσεων του σημείου 3 του παρόντος Κεφαλαίου πραγματοποιείται
μέσω των δικαιολογητικών του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙV Δικαιολογητικά Συμμετοχής που επισυνάπτονται
ηλεκτρονικά (εφεξής Π. ΙV).
• Για το σημείο 3.α μέσω του δικαιολογητικού του σημείου 1 του Π. ΙV
• Για το σημείο 3.β με βάση την Υπεύθυνη Δήλωση του λογιστή, σημείου 6.α του Π.IV
• Για το σημείο 3.γ μέσω του δικαιολογητικού 1 του Π. IV
• Για το σημείο 3.δ μέσω του δικαιολογητικού 1 του Π. IV
• Για το σημείο 3.ε μέσω του δικαιολογητικού 1 του Π. IV
• Για το σημείο 3.στ με βάση την Υπεύθυνη Δήλωση του λογιστή, σημείου 6.α του Π.IV και
μέσω του δικαιολογητικού του σημείου 6.β του Π. ΙV και για τις επιχειρήσεις με διαχειριστική
χρήση από 1 Ιουλίου 2019 έως 30 Ιουνίου 2020 μέσω του δικαιολογητικού του σημείου 6.γ του
Π. ΙV
• Για το σημείο 3.ζ με βάση την Υπεύθυνη Δήλωση Α’, του σημείου 5 του Π. ΙV
• Για το σημείο 3.η μέσω του δικαιολογητικού του σημείου 3 του Π. ΙV.
• Για το σημείο 3.θ με βάση την Υπεύθυνη Δήλωση Α’, του σημείου 5 του Π. ΙV
• Για το σημείο 3.ι με βάση την Υπεύθυνη Δήλωση Α’, του σημείου 5 του Π. ΙV
• Για το σημείο 3.ια με βάση την Υπεύθυνη Δήλωση Β’ του σημείου 5 του Π. ΙV και χρήση του ΠΣΣΕΗΣ
• Για το σημείο 3.ιβ μέσω του δικαιολογητικού 2 του Π. IV.
5. Οι ενισχύσεις που χορηγούνται με την παρούσα πρόσκληση και καλύπτονται από την 19.3.2020/C
(2020) 1863 Ανακοίνωση της Επιτροπής, είναι δυνατό να σωρευθούν με ενισχύσεις δυνάμει των
Σελίδα 13 από 62
κανονισμών για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ή με ενισχύσεις δυνάμει των κανονισμών
απαλλαγής κατά κατηγορία, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις και οι κανόνες σώρευσης
των εν λόγω κανονισμών.
6. Επισημαίνεται ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση νέας
τουριστικής εγκατάστασης, καθώς η επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης δίνεται μόνο ως μέτρο
αντιμετώπισής των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, κατ’ εφαρμογή του ΣΔΕ σε δράσεις
επιχορήγησης Κεφαλαίου Κίνησης σύμφωνα με το άρθρο 3(1) του Καν. 1301/2013.
7. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, τα
νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, και οι εξωχώριες εταιρείες.
8. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του
δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης και
ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους
επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της
σώρευσης.
5 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
1. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει μέρος του απαιτούμενου Κεφαλαίου Κίνησης των επιλέξιμων
τουριστικών επιχειρήσεων του τουριστικού Κλάδου για την επανεκκίνηση της οικονομικής
δραστηριότητας τους. Αναλυτικότερα:
• Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση
υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις
επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον
επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών έτους 2019, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση
τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης αυτής (Έντυπο Ε3 Φορολογικού
έτους 2019 που υποβλήθηκε το έτος 2020, πεδίο 500 Σύνολο Εσόδων από Πωλήσεις Αγαθών
και Παροχή Υπηρεσιών).
• Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020, υπολο-
γίζεται ο ανηγμένος κύκλος εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) ως ο συνο-
λικός κύκλος εργασιών έτους (2019 ή 2020) δια των αριθμό ημερών λειτουργίας έτους (2019
ή 2020) επί 365 ή 366 αντιστοίχως. Δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή
Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με
την επιλέξιμη δραστηριότητα του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών
(2019 ή 2020) όπως υπολογίζεται.
• Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδε-
δειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδί-
δεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5%
ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του ανηγμένου Κύκλου Ερ-
γασιών του έτους 2020 όπως οι όροι αυτοί προσδιορίστηκαν πιο πάνω. Για τον υπολογισμό
του κατάλληλου κύκλου εργασιών (συνολικός ή ανηγμένος) λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία
της εκ νέου λειτουργίας τους (πρώτη ημέρα εσόδων) εντός του 2020 μετά την ολοκλήρωση
του κατασκευαστικού σταδίου.
Σελίδα 14 από 62
2. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των
400.000€ ανά επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).
3. Δεν γίνονται αποδεκτά, για τον υπολογισμό της επιχορήγησης τροποποιητικά φορολογικά
στοιχεία (τροποποιητική δήλωση Ε3 ή τροποποιητικές ΦΠΑ) τα οποία υποβλήθηκαν μετά τη
δημοσίευση της παρούσας.
4. Σε περίπτωση που ο λήπτης της ενίσχυσης αιτείται την καταβολή ποσού μικρότερου από το
αναλογούν ποσό της παρ. 1, αυτό δηλώνεται σε σχετικό πεδίο κατά την ηλεκτρονική υποβολή της
αίτησης χρηματοδότησης.
6 ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
1. Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ σε τουλάχιστον έναν εκ των οποίων πρέπει να δραστηριοποιείται η προς
ενίσχυση επιχείρηση είναι οι:
ΚΑΔ 55
55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα
55.10.1 Υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες, με
καθημερινή καθαριότητα (εκτός της χρονομεριστικής μίσθωσης)
55.10.10 Υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες, με
καθημερινή καθαριότητα (εκτός της χρονομεριστικής μίσθωσης)
55.10.10.01 Υπηρεσίες ξενοδοχείου ύπνου, Β’ κατηγορίας και κάτω, με εστιατόριο
55.10.10.02 Υπηρεσίες ξενοδοχείου ύπνου, Β’ κατηγορίας και κάτω, χωρίς εστιατόριο
55.10.10.03 Υπηρεσίες ξενοδοχείου ύπνου, πολυτελείας και Α’ κατηγορίας, με εστιατόριο
55.10.10.04 Υπηρεσίες ξενοδοχείου ύπνου, πολυτελείας και Α’ κατηγορίας, χωρίς εστιατόριο
55.20 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής
55.20.1 Υπηρεσίες καταλυμάτων διακοπών και άλλων τύπων καταλύματος σύντομης
διάρκειας
55.20.11 Υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες σε
ξενώνες νεότητας και σε αυτόνομες ενότητες διακοπών
55.20.11.03 Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων, με παροχή υπηρεσιών
περιποίησης πελατών
55.20.11.04 Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων για μικρή
διάρκεια
55.20.11.05 Υπηρεσίες ενοικίασης έως επτά (7) επιπλωμένων δωματίων για μικρή διάρκεια
55.30 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και
ρυμουλκούμενα οχήματα
55.30.1 Υπηρεσίες κατασκήνωσης (κάμπινγκ), εγκαταστάσεων για οχήματα αναψυχής
(τροχόσπιτα) και ρυμουλκούμενα οχήματα (τρέιλερ)
55.30.11 Υπηρεσίες κατασκήνωσης (κάμπιγκ)
55.90 Άλλα καταλύματα
55.90.1 Άλλες υπηρεσίες καταλύματος
55.90.13 Υπηρεσίες κλιναμαξών (βαγκόν-λι) και υπηρεσίες ύπνου σε άλλα μεταφορικά
μέσα
Σελίδα 15 από 62
55.90.14 Υπηρεσίες παροχής καταλύματος σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με
αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την
προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου
55.90.14.01 Υπηρεσίες παροχής καταλύματος με παροχή εστίασης σε χώρους λειτουργικά
ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική
παραγωγή, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς
αγροτικού τοπίου
55.90.14.02 Υπηρεσίες παροχής καταλύματος χωρίς παροχή εστίασης σε χώρους λειτουργικά
ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική
παραγωγή, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς
αγροτικού τοπίου
55.90.19 Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.
55.90.19.01 Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων μακράς διάρκειας, με
παροχή υπηρεσιών περιποίησης πελατών
εξαιρουμένων των ΚΑΔ :
55.20.11.01 Υπηρεσίες εκμίσθωσης μικρής διάρκειας δωματίων σπιτιών
55.20.12 Υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες σε
ιδιοκτησίες χρονομεριστικής μίσθωσης
55.20.19 Άλλες υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες,
χωρίς καθημερινή καθαριότητα
55.20.19.01 Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων μικρής διάρκειας, χωρίς
παροχή υπηρεσιών περιποίησης πελατών
55.30.12 Υπηρεσίες εγκαταστάσεων για οχήματα αναψυχής (τροχόσπιτα) και
ρυμουλκούμενα οχήματα (τρέιλερ)
55.30.12.01 Υπηρεσίες μακρόχρονης μίσθωσης χώρου για τροχόσπιτα
55.90.11 Υπηρεσίες δωματίου ή μονάδας καταλύματος για σπουδαστές σε φοιτητικές
εστίες και σχολικούς κοιτώνες
55.90.12 Υπηρεσίες δωματίου ή μονάδας καταλύματος για εργαζομένους σε ξενώνες
εργαζομένων ή κατασκηνώσεις
ΛΟΙΠΟΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ
49.39.3 Υπηρεσίες μη τακτικών χερσαίων μεταφορών επιβατών
49.39.31 Υπηρεσίες ενοικίασης λεωφορείων και αμαξών με οδηγό
49.39.31.01 Υπηρεσίες ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων (πούλμαν), με οδηγό ιδιοκτήτη
49.39.31.02 Υπηρεσίες ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων (πούλμαν), με οδηγό μη ιδιο-
κτήτη
49.39.32 Υπηρεσίες οδικής μεταφοράς επιβατών για περιήγηση σε αξιοθέατα
49.39.33 Υπηρεσίες μη τακτικών τοπικών λεωφορείων και μισθωμένων λεωφορείων
Σελίδα 16 από 62
49.39.34 Υπηρεσίες μη τακτικών υπεραστικών λεωφορείων και μισθωμένων λεωφορείων
49.39.34.01 Υπηρεσίες έκτακτων υπεραστικών μεταφορών με λεωφορεία με οδηγό ιδιοκτήτη
49.39.34.02 Υπηρεσίες έκτακτων υπεραστικών μεταφορών με λεωφορεία με οδηγό μη ιδιο-
κτήτη
49.39.35 Οδικές μεταφορές επιβατών με οχήματα που έλκονται από άνθρωπο ή ζώα
49.39.35.01 Μεταφορές επιβατών με οχήματα που έλκονται από ζώα
49.39.39 Υπηρεσίες χερσαίων μεταφορών επιβατών π.δ.κ.α.
79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
79.11.1 Υπηρεσίες ταξιδιωτικών πρακτορείων για κρατήσεις μεταφοράς
79.11.11 Υπηρεσίες κράτησης για αεροπορικές γραμμές
79.11.11.01 Υπηρεσίες πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων με προμή-
θεια
79.11.12 Υπηρεσίες κράτησης για σιδηροδρόμους
79.11.13 Υπηρεσίες κράτησης για λεωφορεία
79.11.14 Υπηρεσίες κράτησης για ενοικίαση οχημάτων
79.11.19 Άλλες υπηρεσίες ταξιδιωτικών πρακτορείων για κρατήσεις μεταφοράς
79.11.19.01 Υπηρεσίες πώλησης ατμοπλοϊκών εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων με προμή-
θεια
79.11.19.02 Υπηρεσίες πώλησης ατμοπλοϊκών εισιτηρίων εξωτερικού με προμήθεια, από
πρακτορείο ταξιδίων
79.11.19.03 Υπηρεσίες πώλησης τουριστικών εισιτηρίων γενικά, με προμήθεια
79.11.2 Υπηρεσίες ταξιδιωτικών πρακτορείων για κρατήσεις καταλύματος, κρουαζιέρων
και οργανωμένα ταξίδια (ταξιδιωτικά πακέτα)
79.11.21 Υπηρεσίες κράτησης για κατάλυμα
79.11.22 Υπηρεσίες κράτησης για κρουαζιέρες
79.11.23 Υπηρεσίες κράτησης για οργανωμένα ταξίδια (ταξιδιωτικά πακέτα)
79.11.23.01 Υπηρεσίες μεσιτείας για οργανωμένες περιηγήσεις με παροχή καταλύματος
79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
79.12.1 Υπηρεσίες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
79.12.11 Υπηρεσίες γραφείων διοργάνωσης οργανωμένων περιηγήσεων (ταξιδιωτικών
πακέτων)
79.12.11.01 Υπηρεσίες διοργάνωσης περιηγήσεων (πρακτορείο ταξιδίων) για οργανωμένο
τουρισμό από το εξωτερικό
Σελίδα 17 από 62
79.12.12 Υπηρεσίες διαχειριστών περιηγήσεων
2. Όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε επιλέξιμες και μη δραστηριότητες ή σε περισσότερους
του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά μέγιστα ποσά σύμφωνα με το σημείο 22 στοιχείο
α) και το σημείο 23 στοιχείο α) της 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
όπως κάθε φορά ισχύει, σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης
με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, πρέπει
να διασφαλίζει, με κατάλληλα μέσα, όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις
επιλέξιμες δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο και δεν σημειώνεται υπέρβαση
του μέγιστου συνολικού ποσού όπως εκάστοτε ισχύει (ήτοι 1.800.000€ έως 17-11-2021 και
2.300.000€ από 18-11-2021 και εντεύθεν), ανά “δεδομένη επιχείρηση”.
7 ΔΙΑΡΚΕΙΑ και ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ως έναρξη επιλεξιμότητας ορίζεται η 1η Απριλίου 2021.
1. Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την
ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31.12.2021. Τούτο θα αποδεικνύεται βάσει των
Κωδικών:
▪ 361 Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας
▪ 363 Λοιπές Εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια) και
▪ 364 Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών
▪ 365 Ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών αρ. 14.2.α
των εντύπων των σχετικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/4/2021 – 31/12/2021.
Το ποσό κεφαλαίου κίνησης που αντιστοιχεί στην παρούσα δράση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70%
του αθροίσματος των ποσών των τεσσάρων (4) κωδικών που αναφέρονται παραπάνω.
2. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί από τον ΕΦΕΠΑΕ στα σχετικά φορολογικά
στοιχεία του λήπτη της ενίσχυσης, διαπιστωθεί ότι το ποσό που έχει καταβληθεί είναι μεγαλύτερο
από το 70 % του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363, 364 και 365 του εντύπου των
περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το ίδιο διάστημα, η διαφορά μεταξύ του καταβληθέντος ποσού και
του 70% του αθροίσματος δηλωθέντων ποσών στους ανωτέρω Κωδικούς, θα αναζητείται ως
αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.
3. Σε περίπτωση επιχορήγησης κεφαλαίου κίνησης στο πλαίσιο των δράσεων μη επιστρεπτέας
ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών
Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ, το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων από την
παρούσα Δράση και τις αναφερόμενες Δράσεις των ΠΕΠ δεν πρέπει να υπερβαίνει το άθροισμα των
ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των σχετικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
για το έτος 2021.
4. Η δικαιούχος επιχείρηση στην οποία καταβλήθηκε προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης, θα πρέπει
στο έτος 2021 να απασχολήσει Προσωπικό τουλάχιστον ίσο με 0,5 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας. Τούτο
θα αποδεικνύεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο
πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Σελίδα 18 από 62
8 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1. Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών
Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση
www.ependyseis.gr με την ένδειξη: «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία
τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».
2. Την Πρόσκληση με το Υπόδειγμα της Ηλεκτρονικής Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης, όπως και
όλα τα συνοδευτικά έντυπα της παρούσας πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν
στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
– της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ : www.antagonistikotita.gr
– του ΕΦΕΠΑΕ : www.efepae.gr
– του ΕΣΠΑ: www.espa.gr και
– του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: www.mindev.gr
3. Ο λήπτης υποβάλλει την αίτηση χρηματοδότησης, κατά την υποβολή της οποίας υποχρεούται
σωρευτικά:
➢ να συμπληρώσει στο ΠΣΚΕ τα σχετικά πεδία του εντύπου υποβολής όπως αυτό εμφανίζεται
στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I: Ενδεικτικό Έντυπο Υποβολής
➢ να επισυνάψει στο ΠΣΚΕ τα δικαιολογητικά που προβλέπονται ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV:
Δικαιολογητικά συμμετοχής που επισυνάπτονται ηλεκτρονικά
➢ να οριστικοποιήσει την αίτηση ώστε αυτή να καταστεί διαθέσιμη προς επεξεργασία σε
επόμενο στάδιο.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης στο ΠΣΚΕ πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένες, καθώς σε
διαφορετική περίπτωση δεν είναι δυνατή η οριστική υποβολή της αίτησης και η λήψη ενάριθμου
κωδικού.
4. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή κατά το αναφερόμενο στην Υπουργική Απόφαση χρονικό
διάστημα. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής
των αιτήσεων χρηματοδότησης, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή αίτησης.
5. Η αίτηση χρηματοδότησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄
75) για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην
αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Συνεπώς, θα πρέπει να
εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου και συνέπεια με τα συνημμένα δικαιολογητικά. Διόρθωση ή
τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων, έστω και
συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, δεν επιτρέπεται μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής
υποβολής της αίτησης.
6. Επιτρέπεται η ακύρωση της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης από το λήπτη της ενίσχυσης
(από το δηλωθέντα νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης), υπό την προϋπόθεση να υποβληθεί αίτηση
ακύρωσης εντός αποκλειστικής προθεσμίας έως και πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την οριστική
υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και πριν την έναρξη της αξιολόγησης αυτής και έως δέκα (10)
εργάσιμες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης.
Η αίτηση ακύρωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τους υποψήφιους λήπτες μέσω του helpdesk του
Σελίδα 19 από 62
Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (http://www.ependyseis.gr/mis). Η
επιλογή αυτή οδηγεί αυτόματα στην παραίτηση των ενδιαφερομένων από την υποβληθείσα αίτησή
τους και παρέχει τη δυνατότητα της υποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης εντός της ταχθείσας
προθεσμίας. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή η αίτηση χρηματοδότησης είναι νέα και
λαμβάνει νέο ενάριθμο κωδικό στο ΠΣΚΕ.
7. Η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στη Δράση συνιστά επίσης εξουσιοδότηση προς την ΕΥΔ
ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, για συλλογή στοιχείων που βρίσκονται καταχωρημένα σε βάσεις δεδομένων
(π.χ. ΑΑΔΕ κ.α.) καθώς και για την περαιτέρω επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων,
συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, τα οποία και τηρούνται:
– για τις ανάγκες υλοποίησης της παρούσας Δράσης (ενδεικτικά: έλεγχοι και διασταυρώσεις κατά
την υποβολή, παρακολούθηση τήρησης των υποχρεώσεων των ληπτών της ενίσχυσης),
– για το σκοπό εξαγωγής στατιστικών δεδομένων (δεικτών), καθώς και
– για το σκοπό της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών για την αξιολόγηση της εν λόγω
Δράσης.
Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων βάσει του
ν. 4624/2019.
8. Ο λήπτης της ενίσχυσης αποδέχεται ότι τα μηνύματα που θα αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου και ειδικότερα στη διεύθυνση e-mail που έχει δηλώσει στην υποβληθείσα αίτηση
χρηματοδότησης, επέχουν θέση κοινοποίησης και συνεπάγονται την έναρξη όλων των έννομων
προθεσμιών και συνεπειών.
9. Οι επιχειρήσεις δύνανται να υποβάλλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης μόνο στην περίπτωση που η
προηγούμενη αίτησή τους έχει απορριφθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 10 και δεν έχουν
προχωρήσει σε υποβολή ένστασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 11. Σε κάθε περίπτωση, η
νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδό-
τησης. Το δικαίωμα νέας υποβολής παύει να υφίσταται σε περίπτωση που η επιχείρηση αυτή ενταχθεί
στη δράση.
9 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1. Οι δυνητικοί λήπτες οφείλουν με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης να
υποβάλουν ταυτοχρόνως στο ΠΣΚΕ και Ηλεκτρονικό Φάκελο Υποψηφιότητας. Ο φάκελος αυτός θα
περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ IV: Δικαιολογητικά
συμμετοχής που υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
2. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ IV που υποβάλλονται στο ΠΣΚΕ
ηλεκτρονικά, θα πρέπει να έχουν συνολικό μέγεθος μικρότερο των 50 MB. Επιπλέον, κάθε
μεμονωμένο αρχείο θα πρέπει να είναι μικρότερο από 10 ΜΒ. Οι ανωτέρω περιορισμοί είναι
υποχρεωτικοί. Για την διευκόλυνση των δυνητικών ληπτών της ενίσχυσης είναι δυνατή η επισύναψη
συμπιεσμένων αρχείων τύπου pdf, zip ή/και rar.
Σελίδα 20 από 62
10 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
10.1 ΟΡΓΑΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Η αξιολόγηση της αίτησης χρηματοδότησης διενεργείται από τα αρμόδια για το σκοπό αυτό όργανα,
που ορίζονται από τον ΕΦΕΠΑΕ, ως ακολούθως:
– Ελεγκτές δικαιολογητικών & τυπικών προϋποθέσεων
Ο έλεγχος των υποβαλλομένων αιτήσεων χρηματοδότησης διενεργείται από ένα στέλεχος του
ΕΦΕΠΑΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών
συμμετοχής που περιέχονται στο συνημμένο στην αίτηση χρηματοδότησης ηλεκτρονικό φάκελο
υποψηφιότητας και η εκπλήρωση των τυπικών προϋποθέσεων των δυνητικών ληπτών της Δράσης.
Ο ΕΦΕΠΑΕ μεριμνά ώστε να μην υπάρχει ταύτιση προσώπων στα στάδια ελέγχου τυπικών
δικαιολογητικών και υλοποίησης.
– Επιτροπές Αξιολόγησης
Για τις ανάγκες της αξιολόγησης της δράσης συστήνεται Επιτροπή Αξιολόγησης, με ευθύνη και
απόφαση του ΕΦΕΠΑΕ στην οποία θα περιγράφονται οι αρμοδιότητες της Επιτροπής, θα ορίζονται τα
μέλη της και ό,τι άλλο σχετικό απαιτείται. Με την ίδια απόφαση θα ορίζονται και τα αντίστοιχα
αναπληρωματικά μέλη. Τις Επιτροπές Αξιολόγησης υποστηρίζουν στελέχη του ΕΦΕΠΑΕ. Επιπλέον,
δύναται να ορίζονται σύμφωνα με τα ανωτέρω και επιπρόσθετες Επιτροπές Αξιολόγησης για την
εξέταση των αιτήσεων χρηματοδότησης.
Τα μέλη κάθε Επιτροπής Αξιολόγησης δεν επιτρέπεται να ασχοληθούν με την παρακολούθηση και την
παραλαβή των αποτελεσμάτων των έργων τα οποία αξιολόγησαν.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΕΦΕΠΑΕ εισηγείται στον ΕΦΕΠΑΕ ο οποίος με τη σειρά του εισηγείται
στην ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ:
• την έκδοση της εγκριτικής απόφασης ένταξης και χρηματοδότησης.
• την έκδοση αποφάσεων απόρριψης.
– Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»
Η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ έχει την εποπτεία της διαδικασίας και μεριμνά για:
➢ την έκδοση οριζοντίων οδηγιών, διευκρινίσεων και κατευθυντήριων γραμμών που αφορούν
σε θέματα αξιολόγησης
➢ την παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος αξιολόγησης
➢ τις σχετικές εισηγήσεις προς τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ
για την έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων χρηματοδότησης και την έκδοση αποφάσεων
απόρριψης.
Σελίδα 21 από 62
10.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας (FiFo).
Κάθε αίτηση χρηματοδότησης που υποβάλλεται, αξιολογείται από τον ΕΦΕΠΑΕ με τήρηση σειράς
προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ και τον ενάριθμο
κωδικό που έλαβε κατά τη χρονική στιγμή υποβολής της.
2. Προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι η τήρηση των τυπικών
προϋποθέσεων συμμετοχής που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 4: «ΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ – ΌΡΟΙ &
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ».
3. Με το πέρας της ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης Χρηματοδότησης (με επισύναψη των
οριζόμενων δικαιολογητικών) ακολουθεί η Αξιολόγηση της αίτησης χρηματοδότησης.
Το στέλεχος του ΕΦΕΠΑΕ διενεργεί τον έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών και πλήρωσης των
προϋποθέσεων συμμετοχής, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των στοιχείων, δικαιολογητικών και
ηλεκτρονικών εγγράφων τεκμηρίωσης κάθε αιτήματος χρηματοδότησης, όπως αυτά περιγράφονται
στο Κεφάλαιο 4: «ΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ – ΌΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», έχουν
καταχωρηθεί στην αίτηση χρηματοδότησης και αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή στο ΠΣΚΕ από τον
δυνητικό λήπτη.
Επίσης, το στέλεχος του ΕΦΕΠΑΕ διενεργεί έλεγχο και του πεδίου στο οποίο δηλώνεται το αιτούμενο
ποσό ενίσχυσης από τον λήπτη της ενίσχυσης.
Στο στάδιο αυτό διενεργείται και ο έλεγχος σώρευσης ενισχύσεων μέσω της Υπεύθυνης Δήλωσης
(σημείο 13, Υπεύθυνη Δήλωση Α’ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V Υποδείγματα Υπευθύνων Δηλώσεων) και του
επισυναπτόμενου Πίνακα Επιχορηγήσεων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V, Υπεύθυνη Δήλωση Β). Επικουρικά
διενεργείται έλεγχος της σώρευσης ενισχύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης
Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΠΣΣΕΗΣ) με τον οποίο επιβεβαιώνεται ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνει
ο δυνητικός ωφελούμενος της Δράσης, σε επίπεδο δεδομένης επιχείρησης, δεν υπερβαίνουν το
ανώτατο όριο, όπως εκάστοτε ισχύει (ήτοι 1.800.000€ έως 17-11-2021 και 2.300.000€ από 18-11-2021
και εντεύθεν).
Προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι η σωρευτική τήρηση των
ακόλουθων:
i. Η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου υποψηφιότητας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Δικαιολογητικά
συμμετοχής που επισυνάπτονται ηλεκτρονικά)
ii. η θετική απάντηση με σχετική τεκμηρίωση για το σύνολο των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής
του Κεφαλαίου 4: «ΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ – ΌΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ»
Δεν προβλέπεται η αναζήτηση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών ή διευκρινίσεων. Ως εκ τούτου
οποιαδήποτε έλλειψη δικαιολογητικού που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος
για την τήρηση των ειδικών προϋποθέσεων συμμετοχής στη δράση, χαρακτηρίζεται ως ουσιώδης και
καθιστά την αίτηση απορριπτέα.
Κατά τον έλεγχο των τυπικών προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών συμμετοχής, γίνονται
διασταυρώσεις δεδομένων, ώστε να επαληθευτεί η ακρίβεια των προσκομισθέντων στοιχείων και να
αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα απάτης σε βάρος του ενωσιακού προϋπολογισμού.
Σελίδα 22 από 62
Η Επιτροπή Αξιολόγησης ελέγχει το τελικό αποτέλεσμα της κάθε αίτησης και διατυπώνει
τεκμηριωμένη εισήγηση προς τον ΕΦΕΠΑΕ.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης συντάσσει πρακτικό που περιλαμβάνει:
• Πίνακα αιτήσεων προς επιχορήγηση με περιεχόμενα κατ’ ελάχιστον τον μοναδικό ενάριθμο
της αίτησης στο ΠΣΚΕ, με το προς έγκριση ποσό δημόσιας δαπάνης, το αιτούμενο ποσό για
κάθε προ-εγκεκριμένη αίτηση και τη χρονοσήμανση οριστικοποίησης της αίτησης
χρηματοδότησης στο ΠΣΚΕ
• Πίνακα αιτήσεων προς απόρριψη λόγω αρνητικής αξιολόγησης με όμοιο ως ανωτέρω
ελάχιστο περιεχόμενο.
Τα πρακτικά εγκρίνονται από τον ΕΦΕΠΑΕ και μαζί με την εγκριτική απόφαση, αποστέλλονται στην
ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν σε επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων μέσω
διασταυρώσεων με στοιχεία που τηρούνται σε Εθνικές βάσεις δεδομένων. Αν από την ως άνω
διασταύρωση προκύψει η μη συνδρομή προϋπόθεσης συμμετοχής ή λοιπά σφάλματα η αίτηση
απορρίπτεται. Αν έχει προηγηθεί εκταμίευση εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ανακτήσεων.
10.3 ΕΓΚΡΙΣΗ/ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1. Ο πίνακας αιτήσεων προς χρηματοδότηση καθώς και ο πίνακας αιτήσεων προς απόρριψη
υποβάλλονται από τον ΕΦΕΠΑΕ στην ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, η οποία κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου σε
ποσοστό έως 0,5%, τα διαβιβάζει στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, ο
οποίος εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις ένταξης και απόρριψης. Σε περίπτωση διαπίστωσης
σφάλματος επί των αιτήσεων που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα, το δείγμα ελέγχου αυξάνεται.
Εγκριτικές και απορριπτικές αποφάσεις εκδίδονται περιοδικά και κατ’ αναλογία προς τις ως ανωτέρω
υποβαλλόμενες εισηγήσεις του ΕΦΕΠΑΕ. Με την έκδοση των εν λόγω αποφάσεων οριστικοποιούνται
τα αποτελέσματα της Επιτροπής Αξιολόγησης.
2. Οι λήπτες της ενίσχυσης, για τους οποίους η αίτηση χρηματοδότησης γίνεται αποδεκτή,
ενημερώνονται για την έγκριση της αίτησής τους από την ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ στο ΠΣΚΕ και τη λήψη
σχετικού αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού μηνύματος από το Σύστημα με την ένδειξη “Η ΑΙΤΗΣΗ
ΣΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ (συμπληρώνεται αυτόματα ο αριθμός αίτησης από το ΠΣΚΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
«ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ (συμπληρώνεται αυτόματα η
ημερομηνία οριστικοποίησης αξιολόγησης από το ΠΣΚΕ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (συμπληρώνεται
αυτόματα από το ΠΣΚΕ)”. Ως ημερομηνία χορήγησης της απόκτησης έννομου δικαιώματος λήψης
της σχετικής ενίσχυσης λογίζεται η ημερομηνία αποστολής προς τον λήπτη της ενίσχυσης του
σχετικού αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού μηνύματος από το Σύστημα. Ως ποσό ενίσχυσης
νοείται το μικρότερο από τα δυο ποσά που εμφανίζονται στα αντίστοιχα πεδία του ΠΣΚΕ: Το μέγιστο
δυνατό ποσό ενίσχυσης βάσει του κύκλου εργασιών των προηγουμένων ετών και το αιτούμενο ποσό
ενίσχυσης.
Σελίδα 23 από 62
3. Οι λήπτες της ενίσχυσης, για τους οποίους η αίτηση χρηματοδότησης απορρίπτεται ενημερώνονται
α) για την απόρριψη της αίτησής τους από την ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ στο ΠΣΚΕ και τη λήψη σχετικού
αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού μηνύματος από το Σύστημα με την ένδειξη “Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ
ΑΡΙΘΜΟ (συμπληρώνεται αυτόματα ο αριθμός αίτησης από το ΠΣΚΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
«ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ στις …. (συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία
οριστικοποίησης αξιολόγησης από το ΠΣΚΕ) λόγω (συμπληρώνεται αυτόματα από το ΠΣΚΕ)” και β)
για το δικαίωμα υποβολής τεκμηριωμένης ένστασης (ενδικοφανής προσφυγή) μέσω μηνύματος στο
ΠΣΚΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Κεφάλαιο 11: «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ» της παρούσας
πρόσκλησης.
4. Εφόσον δεν υποβληθεί ένσταση επί των αποτελεσμάτων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας
(όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο 11: «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ»), τεκμαίρεται ότι η επιχείρηση
αποδέχεται τα αποτελέσματα.
5. Η αποδοχή χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις συνιστά αποδοχή της εγγραφής τους στον
κατάλογο των πράξεων που δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 2, του Κανονισμού
1303/2013. Στοιχεία των εγκεκριμένων αιτήσεων χρηματοδότησης, όπως αυτά προβλέπονται στο
Παράρτημα XII του Καν. 1303/2013 και στην κατά περίπτωση εφαρμοζόμενη νομική βάση του
Ανταγωνισμού, θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοσιοποίησης.
6. Τα αποτελέσματα των εγκεκριμένων αιτήσεων χρηματοδότησης και τα στοιχεία των
απορριφθέντων έργων δημοσιεύονται στους Δικτυακούς τόπους της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ
(www.antagonistikotita.gr) και του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr).
11 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
1. Η διαδικασία ενστάσεων ακολουθεί το άρθρο 43 παρ. 7 της υπ’ αριθμ.
137675/EΥΘΥ1016/19.12.2018 (Β΄5968) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
2. Ο ενδιαφερόμενος δύναται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών
από τη λήψη αυτοματοποιημένου μηνύματος της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου 10.3 προς τη
δηλωμένη από τον επενδυτή, στο ΠΣΚΕ, ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση, να υποβάλει διοικητική
ένσταση (ενδικοφανή προσφυγή με την έννοια του άρθρου ν. 25 του ν. 2690/1999) αποκλειστικά
μέσω του ΠΣΚΕ.
Η ένσταση ασκείται άπαξ επί του αποτελέσματος της αξιολόγησης της αίτησης χρηματοδότησης, ήτοι
α) πληρότητας δικαιολογητικών και τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής ή/και β) ύψους δημόσιας
χρηματοδότησης, και υποβάλλεται ηλεκτρονικά (μέσω ΠΣΚΕ) προς τον ΕΦΕΠΑΕ.
Η ηλεκτρονική υποβολή της ένστασης γίνεται στο ΠΣΚΕ με συμπλήρωση των σχετικών πεδίων του
σημείου “ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ”.
3. Αρμόδιο όργανο για την εξέταση των υποβαλλόμενων ενστάσεων είναι η Επιτροπή Εξέτασης
Ενστάσεων, η οποία συγκροτείται με ευθύνη και απόφαση του ΕΦΕΠΑΕ.
Οι ενστάσεις εξετάζονται μέσω του ΠΣΚΕ τόσο ως προς τη νομιμότητα της πράξης κατά της οποίας
στρέφονται, όσο και ως προς την ουσία της υπόθεσης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας
εξέτασης των ενστάσεων, συντάσσεται πρακτικό το οποίο εγκρίνεται από τον ΕΦΕΠΑΕ.
Σελίδα 24 από 62
4. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο ΕΦΕΠΑΕ με εισήγησή του αποστέλλει στην ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ τα τελικά
αποτελέσματα των ενστάσεων που έχουν εξεταστεί (αρνητικές και θετικές εισηγήσεις).
Η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό έως 0,5% επί των υποβαλλόμενων
αποτελεσμάτων και κατόπιν τα διαβιβάζει στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ
και ΤΣ, ο οποίος εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις αποδοχής και απόρριψης. Σε περίπτωση διαπίστωσης
σφάλματος επί των ενστάσεων που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα, το δείγμα ελέγχου αυξάνεται. Με
την έκδοση των εν λόγω αποφάσεων οριστικοποιούνται τα αποτελέσματα της Επιτροπής Εξέτασης
Ενστάσεων.
Οι αποφάσεις δύναται να εκδίδονται περιοδικά.
5. Τα αποτελέσματα γνωστοποιούνται στους ενδιαφερόμενους μέσω αυτοματοποιημένου
ηλεκτρονικού μηνύματος από το Σύστημα με την ένδειξη “Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕ
ΑΡΙΘΜΟ (συμπληρώνεται αυτόματα ο αριθμός αίτησης από το ΠΣΚΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
«ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ/ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ/ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ
(συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης)”, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να
λαμβάνουν εγκαίρως γνώση για τα αποτελέσματα εξέτασης της ένστασης.
Η εκδοθείσα επί της ενστάσεως απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ
και ΤΣ καθιστά οριστική την ένταξη της αίτησης χρηματοδότησης στους πίνακες αποτελεσμάτων χωρίς
τη δυνατότητα ετέρου σταδίου διοικητικής προσφυγής.
6. Οι αποφάσεις με το αποτέλεσμα των ενστάσεων, κοινοποιούνται αμελλητί στους ενδιαφερόμενους
από τον ΕΦΕΠΑΕ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια, στο
www.antagonistikotita.gr, στο www.efepae.gr και στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Μονάδων του
ΕΦΕΠΑΕ και στο ΕΣΠΑ www.espa.gr.
7. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ενστάσεων ενεργοποιείται εκ νέου η διαδικασία Έκδοσης
Πίνακα Αποτελεσμάτων (έγκρισης ή απόρριψης) και εκδίδονται συμπληρωματικοί Πίνακες ληπτών
της ενίσχυσης.
12 ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
Προκειμένου να καταβληθεί η δημόσια επιχορήγηση στους λήπτες της ενίσχυσης ορίζεται η
ακόλουθη διαδικασία:
1. Ο ΕΦΕΠΑΕ εξάγει από το ΠΣΚΕ συγκεντρωτική κατάσταση των εγκεκριμένων αιτήσεων
χρηματοδότησης προς πληρωμή στην οποία αποτυπώνεται: ο Α/Α της συγκεντρωτικής κατάστασης,
ο αριθμός αίτησης χρηματοδότησης, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του λήπτη της ενίσχυσης, η Περιφέρεια
(της έδρας του), η ημερομηνία οριστικοποίησης αξιολόγησης, το οριστικοποιημένο ποσό δημόσιας
επιχορήγησης και ο τραπεζικός λογαριασμός της επιχείρησης. Η κατάσταση είναι ταξινομημένη κατά
την ημερομηνία οριστικοποίησης της αξιολόγησης.
2. Ο ΕΦΕΠΑΕ προβαίνει σε μεταφορά του οριστικοποιημένου ποσού κάθε Αίτησης Χρηματοδότησης
στον τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την επιχείρηση,
και τον οποίο έχει δηλώσει ο λήπτης της ενίσχυσης στην Αίτηση.
Σελίδα 25 από 62
3. Η ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της Δράσης της παρούσας πρόσκλησης δεν υπόκειται
σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης
και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43A του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), είναι ανεκχώρητη
και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή
ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα
νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά
πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης της
παρούσας Δράσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και
ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στη Δράση και την είσπραξη της ενίσχυσης.
4. Το σύνολο των ενεργειών για τις καταβολές της επιχορήγησης διενεργούνται από τα στελέχη του
ΕΦΕΠΑΕ μέσω του ΠΣΚΕ με τη συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων του.
5. Η δημόσια χρηματοδότηση καταβάλλεται απευθείας στο λήπτη της ενίσχυσης και δεν επιτρέπεται
η εκχώρησή της σε τρίτους. Ο ΕΦΕΠΑΕ διασφαλίζει ότι ο δυνητικός λήπτης λαμβάνει πλήρως το
συνολικό ποσό της αναλογούσας ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Κεφαλαίου 10
ανωτέρω. Ο χρόνος καταβολής της δημόσιας χρηματοδότησης επηρεάζεται από την άμεση
διαθεσιμότητα ή μη των αντίστοιχων πιστώσεων.
Η δημόσια χρηματοδότηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου για την κάλυψη του κεφαλαίου
κίνησης απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης. Σε περίπτωση που το ποσό της καταβολής
δεν αναλωθεί όλο όπως ορίζεται στην παρούσα πρόσκληση, τα μη αναλωθέντα μέχρι 31.12.2021
ποσά ή ποσά που χρησιμοποιήθηκαν για άλλες δαπάνες αναζητούνται ως αχρεωστήτως
καταβληθέντα.
13 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ
13.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
1. Οι λήπτες της ενίσχυσης είναι υπεύθυνοι για την ορθή τήρηση των όρων και περιορισμών της
παρούσας Πρόσκλησης. Όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν στην υλοποίηση του έργου τηρούνται
από τον ΕΦΕΠΑΕ τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου εκτέλεσης του έργου όσο και μετά απ’ αυτή,
για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών μετά την καταβολή της δημόσιας επιχορήγησης
σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ισχύοντος Καθεστώτος.
2. Οι λήπτες της ενίσχυσης είναι υπεύθυνοι εξ’ ολοκλήρου απέναντι στους αρμόδιους Φορείς για την
υλοποίηση και την ορθή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των λοιπών όρων και περιορισμών.
Όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου της αίτησης
χρηματοδότησης πρέπει να τηρούνται από τους λήπτες, τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου
υλοποίησης του έργου όσο και μετά απ’ αυτή, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών για
τις μεγάλες επιχειρήσεις και τριών (3) ετών για τις μικρομεσαίες, μετά την καταβολή της δημόσιας
επιχορήγησης και πάντως όχι μικρότερο από το χρόνο παραγραφής της αξίωσης του Δημοσίου για
την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Η προαναφερθείσα υποχρέωση τήρησης των πρωτοτύπων δικαιολογητικών του έργου εξακολουθεί
να ισχύει ακόμη και αν από φορολογικές διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας προκύπτει ότι ο φορέας
απέκτησε δικαίωμα καταστροφής των σχετικών στοιχείων μετά από φορολογικό έλεγχο. Μη τήρηση
των στοιχείων, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία ελέγχου των πράξεων από τα προβλεπόμενα
Σελίδα 26 από 62
εθνικά ή κοινοτικά όργανα ελέγχου, θα οδηγήσει σε ανάκληση των σχετικών αποφάσεων ένταξης και
επιστροφή του συνόλου της δημόσιας επιχορήγησης.
13.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ
Το σύνολο των ενεργειών επαλήθευσης – πιστοποίησης (αίτημα επαλήθευσης, επαλήθευση,
πιστοποίηση κ.λ.π.) γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
1. Αίτημα Επαλήθευσης – Πιστοποίησης
Το Αίτημα Επαλήθευσης – Πιστοποίησης υποβάλλεται από το λήπτη της ενίσχυσης στο ΠΣΚΕ
ηλεκτρονικά, σε ειδικά τυποποιημένο για το σκοπό αυτό έντυπο, και συνοδεύεται από τα
απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά καθορίζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI Δικαιολογητικά που
συνοδεύουν το αίτημα επαλήθευσης.
➔ Το Αίτημα Επαλήθευσης – Πιστοποίησης πρέπει να υποβληθεί σε ηλεκτρονική μορφή
συνοδευόμενο από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά το αργότερο έως την 21.03.2022 και
ώρα 17.00.
➔ Επιτρέπεται η αναίρεση οριστικοποίησης υποβληθέντος Αιτήματος Επαλήθευσης –
Πιστοποίησης, υπό την προϋπόθεση η σχετική αίτηση αναίρεσης να έχει υποβληθεί μέχρι
και επτά (7) ημερολογιακές ημέρες από την ταχθείσα προθεσμία. Η αίτηση αναίρεσης
υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του helpdesk του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών
Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (http://www.ependyseis.gr/mis). Η επιλογή αυτή παρέχει στους
ωφελούμενους τη δυνατότητα επεξεργασίας και επανυποβολής του Αιτήματος
επαλήθευσης – πιστοποίησης εντός της ταχθείσας προθεσμίας.
Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί το σχετικό αίτημα από το λήπτη της ενίσχυσης το συνολικά
καταβληθέν ποσό ανακτάται εντόκως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 16 ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ –
ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΑΝΑΚΤΗΣΗ» της παρούσας πρόσκλησης.
2. Επαλήθευση
Η επαλήθευση αφορά στην επιβεβαίωση των παρακάτω :
α) ότι το ύψος του κύκλου εργασιών του έτους 2020 που δηλώθηκε στην αίτηση χρηματοδότησης
είναι ακριβές (επιβεβαιώνεται βάσει των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ VI
Δικαιολογητικά που συνοδεύουν το αίτημα επαλήθευσης). Σε περίπτωση διαπίστωσης ανακρίβειας,
εάν η μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του έτους 2019
είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30%, δεν υπάρχει επίπτωση, άλλως το ποσό της δημόσιας
χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και αναζητείται
εντόκως από το λήπτη της ενίσχυσης.
β) ότι η δημόσια χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου για την κάλυψη του κεφαλαίου
κίνησης απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης. Ειδικότερα, επιβεβαιώνεται ότι η
καταβληθείσα επιχορήγηση είναι μικρότερη ή ίση του 70% του αθροίσματος των ποσών που
αναγράφονται στους Κωδικούς 361, 363, 364 και 365 των υποβαλλόμενων Περιοδικών Δηλώσεων
ΦΠΑ για την περίοδο 1/4/2021 – 31/12/2021. Το αίτημα συνοδεύεται από τα φορολογικά έντυπα
υποβολής ΦΠΑ της περιόδου λειτουργίας μέχρι 31/12/2021 που επιβεβαιώνουν την ανάλωση της
χορηγηθείσας επιχορήγησης. Τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης αναφέρονται αναλυτικά στο
Σελίδα 27 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI Δικαιολογητικά που συνοδεύουν το αίτημα επαλήθευσης. Σε αντίθετη περίπτωση το
υπερβάλλον ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως
αχρεωστήτως καταβληθέν και αναζητείται εντόκως από το λήπτη της ενίσχυσης.
γ) το άθροισμα της καταβληθείσας επιχορήγησης από την παρούσα δράση, και των τυχόν
επιχορηγήσεων που έχει λάβει ή θα λάβει ο λήπτης της ενίσχυσης στο πλαίσιο δράσεων μη
επιστρεπτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των
Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορούν κεφάλαιο
κίνησης με υποχρέωση ανάλωσης εντός του 2021, δεν μπορεί να υπερβαίνει το άθροισμα των ποσών
που αναγράφονται στον Κωδικό 367 Σύνολο φορολογητέων εισροών του εντύπου των περιοδικών
δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/1/2021 – 31/12/2021. Σε αντίθετη περίπτωση το υπερβάλλον ποσό
της δημόσιας χρηματοδότησης της ενίσχυσης που χορηγήθηκε τελευταία καταλογίζεται ως
αχρεωστήτως καταβληθέν και αναζητείται εντόκως από το λήπτη της ενίσχυσης.
Για την επαλήθευση του ανωτέρω σημείου προσκομίζεται σχετική Υπεύθυνη Δήλωση του λήπτη της
ενίσχυσης.
δ) ότι δεν έχει γίνει υπέρβαση του ορίου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων της από 19.3.2020/C(2020)
1863 Ανακοίνωσης. Σχετικώς, διενεργείται έλεγχος της σώρευσης ενισχύσεων μέσω του Πληροφορια-
κού Συστήματος Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΠΣΣΕΗΣ). Σε αντίθετη περίπτωση, η δημό-
σια χρηματοδότηση της / των ενίσχυσης/εων που καταβλήθηκε τελευταία/ες αναζητείται εντόκως
από τον λήπτη της ενίσχυσης.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του
δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, ελέγχονται κατά το παρόν στάδιο ως προς το αν αποτελούν
συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις. Στην περίπτωση δικαιοδόχων, εάν από την προσκομισθείσα
σύμβαση δικαιόχρησης προκύπτει ότι η επιχείρηση δικαιοδόχος είναι συνδεδεμένη με τον
δικαιοπάροχο, η επιχείρηση υποχρεούται να προσκομίσει και κατάλογο με τα στοιχεία (επωνυμία και
ΑΦΜ) των υπόλοιπων δικαιοδόχων που έχουν συμβληθεί με τον ίδιο δικαιοπάροχο εντός 10
εργάσιμων ημερών από τη λήψη σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος από τον ελεγκτή. Ο
δικαιοπάροχος υποχρεούται να παράσχει τα εν λόγω στοιχεία στο δικαιοδόχο που έχει λάβει το ως
άνω ηλεκτρονικό μήνυμα το αργότερο 2 ημέρες πριν τη λήξη της ως άνω προθεσμίας. Στην περίπτωση
δικαιοπαρόχων, εάν από τα προσκομισθέντα υποδείγματα των διαφορετικών τύπων συμβάσεων
δικαιόχρησης που έχει συνάψει ο λήπτης της ενίσχυσης προκύπτει ότι είναι συνδεδεμένη επιχείρηση
με όλες ή ορισμένες εκ των αντισυμβαλλομένων επιχειρήσεων – δικαιοδόχων, υποχρεούται να
προσκομίσει κατάλογο με τα στοιχεία (επωνυμία και ΑΦΜ) των δικαιοδόχων που θεωρούνται
επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτήν, εντός 15 ημερών από τη λήψη σχετικού ηλεκτρονικού
μηνύματος από τον ελεγκτή. Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει σύμβαση δικαιόχρησης
προσκομίζουν και κάθε άλλο έγγραφο και χορηγούν και κάθε άλλη πληροφορία που τυχόν τους
ζητηθεί από την αρμόδια αρχή στο στάδιο της επαλήθευσης. Εάν από το σχετικό έλεγχο προκύψει
υπέρβαση του ορίου σώρευσης της από 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης, επιβάλλεται η
ανάκτηση των υπερβαλλουσών ενισχύσεων, εκκινώντας από την τελευταία χρονικά χορηγηθείσα
ενίσχυση προς συνδεδεμένη επιχείρηση.
ε) ότι προσκομίστηκαν τα δικαιολογητικά ελέγχου της προβληματικότητας και ότι από τον έλεγχο
αυτών αποδεικνύεται η πλήρωση των σχετικών προϋποθέσεων της 19.3.2020/C(2020) 1863
Ανακοίνωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης
καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και αναζητείται εντόκως από το λήπτη της ενίσχυσης.
Σελίδα 28 από 62
στ) επιβεβαίωση λειτουργίας της επιχείρησης καθώς και απασχόλησης Προσωπικού με μισθωτή
εργασία τουλάχιστον ίσου με 0,5 ΕΜΕ για το έτος 2021. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσό της δημόσιας
χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και αναζητείται
εντόκως από το λήπτη της ενίσχυσης.
ζ) ότι έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις δημοσιότητας.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και κατόπιν αποκατάστασης από το λήπτη της ενίσχυσης τυχόν
εντοπισμένων εκκρεμοτήτων και ελλείψεων, ολοκληρώνεται η επαλήθευση – πιστοποίηση με τη
σύνταξη της σχετικής έκθεσης.
Σε περίπτωση που απαιτηθούν διευκρινίσεις από τον ΕΦΕΠΑΕ, τα σχετικά δικαιολογητικά παρακο-
λούθησης πρέπει να προσκομιστούν από το λήπτη της ενίσχυσης εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών
από την ενημέρωσή του (έγγραφη ή ηλεκτρονική). Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης ο έλεγχος ολοκλη-
ρώνεται βάσει των προσκομισθέντων στοιχείων.
Επιτόπια επαλήθευση δεν προβλέπεται στην παρούσα δράση.
Οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν σε επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων μέσω
διασταυρώσεων με στοιχεία που τηρούνται σε Εθνικές βάσεις δεδομένων. Αν από την ως άνω
διασταύρωση προκύψει η μη συνδρομή προϋπόθεσης συμμετοχής ή λοιπά σφάλματα η αίτηση
απορρίπτεται. Αν έχει προηγηθεί εκταμίευση εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ανακτήσεων.
3. Παραλαβή αποτελεσμάτων επαλήθευσης – αντιρρήσεις δικαιούχου
Με την οριστικοποίηση της έκθεσης επαλήθευσης:
i. ο λήπτης της ενίσχυσης ενημερώνεται γραπτώς για τα αποτελέσματα της πιστοποίησης με
την αποστολή της σχετικής έκθεσης ή/και μέσω του ΠΣΚΕ με χρήση των κωδικών του,
ii. επιβεβαιώνεται για κάθε λήπτη/ωφελούμενο η πληρότητα ή μη των δικαιολογητικών,
iii. διαπιστώνεται η αναγκαιότητα ή μη επιστροφής ποσού ενίσχυσης ως αχρεωστήτως
καταβληθέντος.
Συγκεκριμένα, μετά την οριστικοποίηση της έκθεσης επαλήθευσης, οι λήπτες της ενίσχυσης, για τους
οποίους διαπιστώνεται η αναγκαιότητα επιστροφής ποσού ενίσχυσης ως αχρεωστήτως
καταβληθέντος ενημερώνονται α) για την αναγκαιότητα επιστροφής ποσού από την ΑΛΛΑΓΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ στο ΠΣΚΕ και τη λήψη σχετικού αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού μηνύματος από το
Σύστημα με την ένδειξη “Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ (συμπληρώνεται αυτόματα ο αριθμός αίτησης
από το ΠΣΚΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΔΕΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ στις …. (συμπληρώνεται
αυτόματα η ημερομηνία οριστικοποίησης της επαλήθευσης από το ΠΣΚΕ) λόγω (συμπληρώνεται
αυτόματα από το ΠΣΚΕ)” β) για την υποχρέωση /αναγκαιότητα επιστροφής της ενίσχυσης στο σύνολό
της ή μερικώς, ως αχρεωστήτως καταβληθείσας και γ) για το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων μέσω
μηνύματος στο ΠΣΚΕ.
4. Υποβολή και εξέταση Αντιρρήσεων
Σελίδα 29 από 62
Ο ενδιαφερόμενος δύναται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερολογιακών
ημερών από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της επαλήθευσης, να υποβάλει αντιρρήσεις
σχετικά με την ολική ή μερική απόρριψη του αιτήματος επαλήθευσης σύμφωνα με την με α.π.
126829 ΕΥΘΥ 1217(1) Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄2784) «Σύστημα δημοσιονομικών διορθώσεων
και διαδικασίες ανάκτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από πόρους του
κρατικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων στο πλαίσιο
του ΕΣΠΑ 2014-2020 σύμφωνα με το αρ. 22 του Ν.4314/2014».
Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα
πέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την επομένη της λήψης της σχετικής ηλεκτρονικής
ενημέρωσης. Η ηλεκτρονική υποβολή των αντιρρήσεων γίνεται στο ΠΣΚΕ με συμπλήρωση των
σχετικών πεδίων του σημείου «ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ». Ο τρόπος υποβολής των δικαιολογητικών είναι ίδιος
με τον περιγραφόμενο στο Κεφάλαιο 8: «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ».
Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τον ΕΦΕΠΑΕ και το αποτέλεσμα της εξέτασης αυτών κοινοποιείται με
ηλεκτρονικό μήνυμα στους αιτούντες της ενίσχυσης από το Δικαιούχο του Προγράμματος (ΕΦΕΠΑΕ).
Στις περιπτώσεις των αντιρρήσεων που γίνονται αποδεκτές με την ως άνω απόφαση, οι χορηγηθείσες
ενισχύσεις θεωρούνται ορθές και οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των
ωφελούμενων. Στις περιπτώσεις των αντιρρήσεων που απορρίπτονται και διαπιστώνεται η ανάγκη
επιστροφής της ενίσχυσης εφαρμόζεται η με α.π. 126829 ΕΥΘΥ 1217(1) Κοινή Υπουργική Απόφαση
(Β΄2784) «Σύστημα δημοσιονομικών διορθώσεων και διαδικασίες ανάκτησης αχρεωστήτως ή
παρανόμως καταβληθέντων ποσών από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση
προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 σύμφωνα με το αρ. 22 του
Ν.4314/2014».
5. Με την οριστικοποίηση των ανωτέρω, ο ΕΦΕΠΑΕ προβαίνει σε εκκαθάριση και κλείσιμο της
παρούσας Δράσης και δήλωση των σχετικών δαπανών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα
(ΟΠΣ). Τα τυχόν αδιάθετα ποσά της Δράσης αποτελούν έσοδο του προγράμματος δημοσίων
επενδύσεων (ΠΔΕ) και κατατίθενται στον υφιστάμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος λογαριασμό
αδιάθετων υπολοίπων παρελθόντων οικονομικών ετών νομικών προσώπων, σύμφωνα με το θεσμικό
πλαίσιο που διέπει το ΠΔΕ.
14 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΛΗΠΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Οι λήπτες της ενίσχυσης υποχρεούνται να:
1. υποβάλλουν κατά τη διαδικασία επαλήθευσης τα δικαιολογητικά του Παραρτήματος VI
Δικαιολογητικά που συνοδεύουν το αίτημα επαλήθευσης
2. τηρούν τους όρους που προβλέπονται στην παρούσα πρόσκληση
3. αποδεικνύουν κατά την υποβολή του αιτήματος επαλήθευσης από τα υποβληθέντα
δικαιολογητικά ότι δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμο ΚΑΔ
4. δεσμευτούν ότι το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα
δράση και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων μη επιστρε-
πτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερεια-
κών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα, δεν υπερβαίνει το άθροι-
Σελίδα 30 από 62
σμα των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 Σύνολο φορολογητέων εισροών του ε-
ντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του έτους 2021. Σε αντίθετη περίπτωση το υπερβάλ-
λον ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της ενίσχυσης που χορηγήθηκε τελευταία καταλο-
γίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και αναζητείται εντόκως από τo λήπτη της ενίσχυσης
5. πραγματοποιούν το σύνολο των ενεργειών μέσω του ΠΣΚΕ διασφαλίζοντας την ακρίβεια, την
ποιότητα και πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων
6. λαμβάνουν όλα τα μέτρα πληροφόρησης που προβλέπονται στο Παράρτημα XII του
Κανονισμού 1303/2013 και αποδέχονται τη συμπερίληψή τους στον κατάλογο των πράξεων
του Ε.Π. που δημοσιοποιεί η οικεία Διαχειριστική Αρχή στη διαδικτυακή πύλη www.espa.gr,
κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 115 και στο Παράρτημα ΧΙΙ του Καν. 1303/2013, και στο
οποίο αναφέρονται: η ονομασία του δικαιούχου και της πράξης, σύνοψη της πράξης,
ημερομηνία έναρξης της πράξης, καταληκτική ημερομηνία πράξης, συνολική επιλέξιμη
δαπάνη, ποσοστό συγχρηματοδότησης, ταχυδρομικός κώδικας ή άλλη κατάλληλη ένδειξη της
τοποθεσίας, χώρα, ονομασία της κατηγορίας παρέμβασης της πράξης. Ειδικότερα, κατά την
υλοποίηση της πράξης, ο δικαιούχος ενημερώνει το κοινό σχετικά με την στήριξη που έχει
λάβει από τα Ταμεία: α) παρέχοντας στο διαδικτυακό τόπο της επιχείρησης, εάν υπάρχει,
σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογη προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάνει
τους στόχους και τα αποτελέσματά της και επισημαίνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την
Ένωση και β) τοποθετώντας αφίσα (μέγεθος Α3) με πληροφόρηση σχετικά με το έργο, σε
σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος στον κύριο χώρο της επιχείρησης,
σύμφωνα με υπόδειγμα που θα αναρτηθεί στα sites των ανά Περιφέρεια αρμοδίων εταίρων
του ΕΦΕΠΑΕ.
7. παρέχουν στα αρμόδια όργανα κάθε στοιχείο και πληροφορία που αφορούν στο έργο ακόμα
και μετά τη λήξη της Δράσης, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποτίμησης και
αξιολόγησης της Δράσης
8. τηρούν σε ειδική μερίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, αλλά και στη συνέχεια για τρία (3)
έτη για τις ΜΜΕ και πέντε (5) έτη για τις Μεγάλες από την ημερομηνία καταβολής της
επιχορήγησης, όλα τα δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία των δαπανών του έργου και
τα διαθέτουν στα αρμόδια όργανα του Δημοσίου, της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, του ΕΦΕΠΑΕ, της ΕΔΕΛ και
της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος και τούτο ανεξαρτήτως αν από
άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των
δικαιολογητικών και παραστατικών. Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα
διατηρούνται είτε υπό τη μορφή πρωτοτύπων, ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς
αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εκδόσεων των
πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή
9. επιστρέφουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά της δημόσιας επιχορήγησης σε όλες τις
περιπτώσεις εντόκως από την ημερομηνία καταβολής τους, σύμφωνα με την ΚΥΑ 126829
ΕΥΘΥ 1217(1) (Β΄ 2784) εκτός αν προσδιορίζεται διαφορετικά στην παρούσα, όπως στην
περίπτωση υπέρβασης του ορίου σώρευσης (Κεφάλαιο 15)
10. αποδέχονται να δημοσιευτούν σχετικές πληροφορίες σχετικά με την ενίσχυση που τους
χορηγήθηκε, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σημείο 83 του Προσωρινού Πλαισίου.
Σελίδα 31 από 62
11. αποδεικνύουν την λειτουργία της επιχείρησης για το έτος 2021, καθώς και την απασχόληση
προσωπικού τουλάχιστον ίσου με 0,5 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το αυτό χρονικό
διάστημα.
15 ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΑΝΑΚΤΗΣΗ
1. Για τις παρατυπίες, τη διακοπή της ενίσχυσης καθώς και τη δημοσιονομική διόρθωση και την
ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών, εφαρμόζεται η με αριθμ. πρωτ.
126829 ΕΥΘΥ 1217(1) Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄ 2784) «Σύστημα δημοσιονομικών διορθώσεων
και διαδικασίες ανάκτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από πόρους του
κρατικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων στο πλαίσιο
του ΕΣΠΑ 2014−2020, σύμφωνα με το αρ. 22 του Ν. 4314/2014»1.
2. Ανάκτηση μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση παραβίασης των όρων της παρούσας ή του
εφαρμοστέου νομοθετικού πλαισίου, ιδίως, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
– Μη προσκόμιση μέρους ή του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών του
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ VI Δικαιολογητικά που συνοδεύουν το αίτημα επαλήθευσης
– Μη υποβολή αιτήματος επαλήθευσης έως 21.03.2022 και ώρα 17.00
– Όταν το ποσό κεφαλαίου κίνησης που αντιστοιχεί στην παρούσα δράση υπερβαίνει το 70%
του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363, 364 και 365 (μερική ανάκτηση)
– Όταν, σε περίπτωση επιχορήγησης άλλων στοιχείων κόστους κεφαλαίου κίνησης στο πλαίσιο
των δράσεων μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων ή στο πλαίσιο άλλης δράσης για τον
περιορισμό των επιπτώσεων των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19,
συγχρηματοδοτούμενων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, το συνολικό ποσό των
επιχορηγήσεων υπερβαίνει το άθροισμα των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367
Σύνολο φορολογητέων εισροών του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων έτους ΦΠΑ 2021
(μερική ανάκτηση)
– Διαπίστωση ψευδούς δήλωσης
– Μη τήρηση υποχρεώσεων δημοσιότητας
– Υπέρβαση του ορίου σώρευσης του ποσού που τίθεται από το Προσωρινό Πλαίσιο
3. Η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της δημόσιας επιχορήγησης από τον λήπτη
της ενίσχυσης σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται εντόκως από την ημερομηνία καταβολής τους,
σύμφωνα με την ΚΥΑ 126829 ΕΥΘΥ 1217(1) (Β΄ 2784). Ειδικά στην περίπτωση υπέρβασης του ορίου
σώρευσης, όπως εκάστοτε ισχύει (ήτοι 1.800.000€ έως 17-11-2021 και 2.300.000€ από 18-11-2021
και εντεύθεν) σε επίπεδο “δεδομένης επιχείρησης”, επιστρέφεται το σύνολο του ποσού της
επιχορήγησης εντόκως με χρησιμοποιούμενο επιτόκιο το βασικό επιτόκιο της ΕΕ, προσαυξημένο κατά
100 μονάδες βάσης. Σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός γίνεται από την ημερομηνία καταβολής
της ενίσχυσης.
1 https://www.espa.gr/elibrary/%CE%9A%CE%A5%CE%91_21122015_FEK_2784_DhmosionDior9wseis.pdf
Σελίδα 32 από 62
4. Η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, στο πλαίσιο της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Καταπολέμηση της
Απάτης στις διαρθρωτικές δράσεις, διαβιβάζει στοιχεία που περιέχουν υπόνοια απάτης στις αρμόδιες
αρχές. Λεπτομερής αναφορά για την «Καταπολέμηση της απάτης στις διαρθρωτικές δράσεις»
υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο
https://www.espa.gr/el/Pages/staticAntiFraudPolicy.aspx.
16 ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ ΛΗΠΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Ο ΕΦΕΠΑΕ υποβάλλει πρόταση στη σχετική Πρόσκληση της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ. Μετά την ένταξη του έργου,
ο ΕΦΕΠΑΕ ενημερώνει σχετικά την ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ και το ΟΠΣ (Τεχνικό Δελτίο Έργου, Δελτία Επίτευξης
Δεικτών, Δελτία Δαπανών κλπ) και διατηρεί φακέλους με όλες τις πληροφορίες και τα δικαιολογητικά
έγγραφα που απαιτούνται, οι οποίοι φυλάσσονται κατά τα προαναφερθέντα επί 10 έτη από την
ημερομηνία ολοκλήρωσης των επιμέρους πράξεων.
Ο ΕΦΕΠΑΕ επίσης υποβάλλει στην ΕΥΚΕ τις προβλεπόμενες ετήσιες εκθέσεις, προκειμένου να
υποβληθούν στην Επιτροπή (σημείο 89 της 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης).
Η παρακολούθηση της τήρησης των ανωτέρω υποχρεώσεων του Κεφαλαίου 14: «ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ
ΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ» και λοιπών δεσμεύσεων των ληπτών των ενισχύσεων γίνεται από τον
ΕΦΕΠΑΕ με διοικητική επαλήθευση με κάθε πρόσφορο τρόπο.
17 ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Η πρόσκληση της Δράσης αναρτάται στις ιστοσελίδες:
– της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ www.antagonistikotita.gr,
– του ΕΣΠΑ www.espa.gr,
– του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr και
– του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων www.mindev.gr
Για περαιτέρω πληροφορίες οι δυνητικοί λήπτες μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο της ΕΥΔ
ΕΠΑνΕΚ στο τηλ. 801 11 36 300 και στο e-mail επικοινωνίας: [email protected] και στον ΕΦΕΠΑE στο
τηλ. 210 6985210 και στο e-mail επικοινωνίας : [email protected]
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Περιφερειακές Μονάδες του
ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα με την έδρα της επιχείρησης που πρόκειται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης,
στις παρακάτω διευθύνσεις και τηλέφωνα:
Α/
Α
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
ΕΦΕΠΑΕ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ
ΤΙΤΛΟΣ
Δ/ΝΣΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ/
ΦΑΞ
E-MAIL / SITE
1
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΑΤΤΙΚΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ
& ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΕΛ.ΑΝ.ΕΤ
Πανεπιστημίου 39,
ΑΘΗΝΑ 105 64
213 – 0166
100, 213 –
0166 105
[email protected]
www.elanet.gr
2
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ,
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,
ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ –
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ –
ΗΠΕΙΡΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙ
ΚΗ
Μαιζώνος 122 &
Γούναρη, ΤΚ
26222,
ΠΑΤΡΑ
2610 622714,
2610 277830
[email protected]
www.diaxeiristiki.gr
Σελίδα 33 από 62
3
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ
& ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ –
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΕΠΑ –
AΝΕΜ
Οικισμός Λήδα –
Μαρία, 6o ΧΛΜ
Χαριλάου –
Θέρμης, ΤΚ 570
01, ΘΕΡΜΗ,
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2310 480000,
2310 480003
[email protected],
www.e-kepa.gr,
www.kepaanem.
gr
4
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΕΦΕΠΑΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ &
ΘΡΑΚΗΣ
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜ
Α- ΕΦΕΠΑΕ
Όπισθεν οικισμού
Ηφαίστου/Κτίριο
«Παρατηρητή»
ΤΘ 145,
Κομοτηνή, Τ.Κ.
691 50
2531035916/25
31072388
info@efepaeamt
h.gr
5
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΑΝ.ΔΙΑ.
ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Θερμοπυλών και
Κύπρου, ΤΚ 35133,
ΛΑΜΙΑ
22310 67498,
22310 67499
[email protected]
www.andia.gr
6
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΕΔΕΠ
Κεντρική
Προβλήτα Λιμένα
Βόλου, Κτίριο
Ιάσων / Νότια
αίθουσα, ΤΚ
38221, ΒΟΛΟΣ
24210 76894,
24210 29320
[email protected]
7 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ &
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑ
ΚΗ ΚΡΗΤΗΣ
Γιαμαλάκη 50 &
Σοφοκλή
Βενιζέλου, ΤΚ
71202, ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΚΡΗΤΗΣ
2810302400,
2810344107
[email protected]
www.ank.gr
18 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ
– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Ενδεικτικό έντυπο υποβολής της αίτησης
– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: Ορισμός ΜμΕ
– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ: Ορισμός Προβληματικών Επιχειρήσεων
– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV: Δικαιολογητικά συμμετοχής που επισυνάπτονται ηλεκτρονικά
– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V: Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων
– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI: Δικαιολογητικά που συνοδεύουν το αίτημα επαλήθευσης
Σελίδα 34 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Προκύπτει από την καταχώρηση στο ΠΣΚΕ από τον δυνητικό δικαιούχο των κάτωθι στοιχείων:
LOGO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΕΦΕΠΑΕ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΔΥΝΗΤΙΚΟΥ ΛΗΠΤΗ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΑΞΗΣ (ΕΡΓΟΥ) ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ
ΠΣΚΕ
Ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ
ΠΣΚΕ
Σελίδα 35 από 62
1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ/ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ/ΔΡΑΣΗΣ
1.1 ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΣΚΕ
1.2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΣΚΕ
1.3 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΣΚΕ
1.4 ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΣΚΕ
1.5 ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΣΚΕ
1.6 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΣΚΕ
1.7 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΣΚΕ
1.8 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ
ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΣΚΕ
2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΗΠΤΗ
2.1 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΗΠΤΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
2.1.1 Α.Φ.Μ.
2.1.2 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ Δ.Ο.Υ.
2.1.3ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΒΑΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ Δ.Ο.Υ.
2.1.4 ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ επιλογή από Dropdown menu
2.1.5 ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ/ΜΙΚΡΗ/ΜΕΣΑΙΑ/ΜΕΓΑΛΗ
Σύμφωνα με τον ορισμό της ΜΜΕ
(Παράρτημα IΙ) και την δήλωση ΜΜΕ η
οποία αποτελεί τυπικό δικαιολογητικό
(Παράρτημα ΙV) συμπληρώνεται το
αντίστοιχο πεδίο
2.1.6 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΒΑΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ Δ.Ο.Υ.
2.1.7 Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ
ΕΞΩΧΩΡΙΑ (OFFSHORE)
ΝΑΙ/ΟΧΙ
2.1.7 Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ
FRANCHISE
ΝΑΙ/ΟΧΙ
2.1.8 ΕΙΔΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Απλογραφικά ή διπλογραφικά
2.1.9 ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
2.1.10 ΙΒΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
Συμπληρώνεται αριθμός λογαριασμού
επιχείρησης στην τράπεζα της
ημεδαπής του πεδίου 2.1.9
Σελίδα 36 από 62
2.2 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΔΡΑΣ
2.2.1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΛΙΣΤΑ
2.2.2 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΛΙΣΤΑ
2.2.3 ΔΗΜΟΣ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΛΙΣΤΑ
2.2.4 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΛΙΣΤΑ
2.2.5
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΔΡΑΣ
2.2.5.1 ΟΔΟΣ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ Δ.Ο.Υ
2.2.5.2 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΒΑΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ Δ.Ο.Υ
2.2.5.3 ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΟΣ
2.2.6 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
2.2.7 Ηλεκτρονική Διεύθυνση (e-mail)
2.3 Κ.Α.Δ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΚΥΡΙΟΣ Ή ΚΑΔ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ)
2.3.1 Κ.Α.Δ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΚΥΡΙΟΣ Ή ΚΑΔ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ)
Α/Α Κωδικός Περιγραφή Κ.Α.Δ. Ημερομηνία
1 ΒΑΣΕΙ
ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ
Δ.Ο.Υ Ή
ΥΠΟΒΛΗΘΕΝ Ε3
2.4. ΑΦΜ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ / ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Α/Α ΑΦΜ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ/ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ/ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
1
2

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΦΜ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ /
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΗΛΩΜΕΝΑ
ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
Σελίδα 37 από 62
3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΙΜΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
3.1 Α.Φ.Μ.
3.2 VAT
3.3 ΧΩΡΑ
3.4 ΕΠΩΝΥΜΟ
3.5 ΟΝΟΜΑ
3.6 ΤΗΛΕΦΩΝΟ (Σταθερό)
3.7 ΤΗΛΕΦΩΝΟ (Κινητό)
3.8 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
3.8.1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
3.8.2 ΟΔΟΣ – ΑΡΙΘΜΟΣ
3.8.3 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
3.8.4 ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΟΣ
3.9 Ηλεκτρονική Διεύθυνση (e-mail)
4 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
(Αφορά αποκλειστικά στα στοιχεία της αιτούσας επιχείρησης και δεν
περιλαμβάνονται στοιχεία συνδεδεμένων ή συνεργαζόμενων επιχειρήσεων)
4.1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
ΕΤΟΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
ΕΤΟΣ 2020
ΠΤΩΣΗ
ΚΥΚΛΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΩΝ %
4.2 ΑΡΙΘΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(Για τον υπολογισμό των ημερών
λειτουργίας των επιχειρήσεων που κατά
το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν
σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν
κατά το έτος αυτό έσοδα, καθώς και για
αυτές με έναρξη εργασιών εντός του
2020, λαμβάνεται η πρώτη ημέρα εσόδων
τους μετά τη λήξη των κατασκευαστικών
εργασιών τους. Ως πρώτο παραστατικό
εσόδου, πέρα από τιμολόγιο / απόδειξη
παροχής υπηρεσιών, δύναται να ληφθεί
αντίγραφο της καταχώρησης αυτού στα
λογιστικά βιβλία της επιχείρησης)
4.3 ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΟ (ΣΕ €)
4.4 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟ ΜΕΓΙΣΤΟ
ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (ΣΕ €)
Υπολογίζεται από το ΠΣΚΕ
Σελίδα 38 από 62
5. ΓΕΝΙΚΑ
5.1 Παρατηρήσεις
6. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
6.1
ΑΑ.
6.2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ 6.3 ΑΡΧΕΙΟ 6.4 ΣΧΟΛΙΑ
1
2
3
….
4.5 ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
(ΣΕ €)
Συμπληρώνεται από την Επιχείρηση
Σελίδα 39 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II: ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΜΕ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ
ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΜΕ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Άρθρο 1
Επιχείρηση
Επιχείρηση θεωρείται κάθε οντότητα, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, που ασκεί οικονομική
δραστηριότητα. Σε αυτές περιλαμβάνονται ειδικότερα αυταπασχολούμενα άτομα και οικογενειακές
επιχειρήσεις που ασκούν βιοτεχνική ή άλλη δραστηριότητα, καθώς και προσωπικές εταιρείες ή
ενώσεις προσώπων που ασκούν τακτικά μια οικονομική δραστηριότητα.
Άρθρο 2
Αριθμός απασχολουμένων και οικονομικά όρια προσδιορίζοντας τις κατηγορίες επιχειρήσεων
1. Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων («ΜΜΕ») αποτελείται από
επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος
εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει
τα 43 εκατ. ευρώ.
2. Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί
λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του
ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
3. Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί
λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του
ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.
Άρθρο 3
Τύποι επιχειρήσεων που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αριθμού απασχολουμένων και
των χρηματικών ποσών
1. «Ανεξάρτητη επιχείρηση» είναι κάθε επιχείρηση που δεν χαρακτηρίζεται ως συνεργαζόμενη
επιχείρηση κατά την έννοια της παραγράφου 2 ή ως συνδεδεμένη επιχείρηση κατά την έννοια της
παραγράφου 3.
2. «Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις» είναι όλες οι επιχειρήσεις που δεν χαρακτηρίζονται ως
συνδεδεμένες κατά την έννοια της παραγράφου 3 και μεταξύ των οποίων υπάρχει η ακόλουθη σχέση:
μια επιχείρηση (ανάντη επιχείρηση) κατέχει, μόνη ή από κοινού με μία ή περισσότερες συνδεδεμένες
επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 3, το 25 % ή περισσότερο του κεφαλαίου ή των
δικαιωμάτων ψήφου μιας άλλης επιχείρησης (κατάντη επιχείρησης). Ωστόσο, μια επιχείρηση μπορεί
να χαρακτηριστεί ως ανεξάρτητη, μη έχουσα δηλαδή συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ακόμη και εάν το
όριο του 25 % καλύπτεται ή υπερκαλύπτεται, εφόσον το ποσοστό αυτό ελέγχεται από τις ακόλουθες
κατηγορίες επενδυτών και υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί δεν είναι, μεμονωμένα ή από κοινού,
συνδεδεμένοι κατά την έννοια της παραγράφου 3 με την εν λόγω επιχείρηση:
α) δημόσιες εταιρείες συμμετοχών, εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, φυσικά πρόσωπα ή
ομάδες φυσικών προσώπων που ασκούν συστηματικά δραστηριότητες σε επενδύσεις
επιχειρηματικού κεφαλαίου και επενδύουν ίδια κεφάλαια σε μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο
επιχειρήσεις (business angels), εφόσον το σύνολο της επένδυσης αυτής σε μία επιχείρηση δεν
υπερβαίνει τα 1 250 000 ευρώ·
β) πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα μη κερδοσκοπικού σκοπού·
γ) θεσμικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης·
δ) αυτόνομες τοπικές αρχές με ετήσιο προϋπολογισμό μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ και με
λιγότερους από 5 000 κατοίκους.
3.«Συνδεδεμένες επιχειρήσεις» είναι οι επιχειρήσεις που διατηρούν μεταξύ τους μία από τις
ακόλουθες σχέσεις:
α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων
άλλης επιχείρησης
Σελίδα 40 από 62
β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του
διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης· 26.6.2014 L 187/70
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης EL
γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκεί κυριαρχική επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει
σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της τελευταίας·
δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει
συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την
πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.
Τεκμαίρεται ότι δεν υπάρχει κυριαρχική επιρροή, εφόσον οι επενδυτές που αναφέρονται στην
παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο δεν υπεισέρχονται άμεσα ή έμμεσα στη διαχείριση της
εξεταζόμενης επιχείρησης, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων που έχουν με την ιδιότητά τους
ως μετόχων ή εταίρων. Συνδεδεμένες θεωρούνται επίσης οι επιχειρήσεις που διατηρούν μια από
τις σχέσεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο μέσω μιας ή περισσότερων άλλων επιχειρήσεων
ή μέσω οποιουδήποτε από τους επενδυτές που αναφέρονται στην παράγραφο 2.
Οι επιχειρήσεις που διατηρούν μια από τις εν λόγω σχέσεις μέσω φυσικού προσώπου ή ομάδας
φυσικών προσώπων που ενεργούν από κοινού θεωρούνται επίσης συνδεδεμένες επιχειρήσεις,
εφόσον ασκούν το σύνολο ή τμήμα των δραστηριοτήτων τους στην ίδια αγορά ή σε όμορες αγορές.
Ως «όμορη αγορά» νοείται η αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας που βρίσκεται αμέσως ανάντη ή κατάντη
της σχετικής αγοράς.
4.Εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο, μια επιχείρηση δεν
μπορεί να θεωρηθεί ΜΜΕ εάν το 25 % ή περισσότερο του κεφαλαίου της ή των δικαιωμάτων ψήφου
της ελέγχεται, άμεσα ή έμμεσα, από έναν ή περισσότερους δημόσιους φορείς, μεμονωμένα ή από
κοινού.
5.Μια επιχείρηση μπορεί να υποβάλει δήλωση σχετικά με την ιδιότητά της ως ανεξάρτητης,
συνεργαζόμενης ή συνδεδεμένης επιχείρησης, καθώς και σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν τα
αριθμητικά όρια που αναφέρονται στο άρθρο 2. Η δήλωση αυτή μπορεί να υποβληθεί ακόμη και εάν
η διασπορά κεφαλαίου δεν επιτρέπει να καθοριστεί επακριβώς ποιος το κατέχει, οπότε η επιχείρηση
δηλώνει υπεύθυνα ότι μπορεί εύλογα να υποθέσει ότι δεν ανήκει, κατά ποσοστό 25 % ή περισσότερο,
σε μια επιχείρηση ή, από κοινού, σε περισσότερες επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται με την επιφύλαξη των ελέγχων και εξακριβώσεων που
προβλέπονται από τις εθνικές ή ενωσιακές διατάξεις.
Άρθρο 4
Στοιχεία για τον υπολογισμό του αριθμού απασχολουμένων και των χρηματικών ποσών και περίοδος
αναφοράς
1. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του αριθμού απασχολουμένων και των
χρηματικών ποσών είναι εκείνα που αφορούν την τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση και
υπολογίζονται σε ετήσια βάση. Λαμβάνονται υπόψη κατά την ημερομηνία κλεισίματος των
λογαριασμών. Το ύψος του κύκλου εργασιών υπολογίζεται χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας
(ΦΠΑ) και χωρίς άλλους έμμεσους φόρους.
2. Όταν, κατά την ημερομηνία κλεισίματος των λογαριασμών και σε ετήσια βάση, μια επιχείρηση
βρίσκεται πάνω ή κάτω από τα όρια τα σχετικά με τον αριθμό απασχολουμένων ή τα χρηματικά όρια
που αναφέρονται στο άρθρο 2, η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση ή την απώλεια
της ιδιότητας της μεσαίας, μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης μόνον εάν η υπέρβαση των εν λόγω
ορίων επαναληφθεί επί δύο διαδοχικά οικονομικά έτη.
3. Στην περίπτωση νεοσύστατων επιχειρήσεων, οι λογαριασμοί των οποίων δεν έχουν κλείσει ακόμη,
τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη πρέπει να προκύπτουν από καλόπιστες εκτιμήσεις που
πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.
Άρθρο 5
Ο αριθμός απασχολουμένων
Ο αριθμός απασχολούμενων ατόμων αντιστοιχεί στον αριθμό ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ),
δηλαδή στον αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που εργάστηκαν στην εξεταζόμενη
Σελίδα 41 από 62
επιχείρηση ή για λογαριασμό αυτής επί ολόκληρο το υπόψη έτος. Τα άτομα που δεν εργάστηκαν
ολόκληρο το έτος, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, ανεξάρτητα από τη διάρκεια, και οι
εργαζόμενοι σε εποχική βάση αντιστοιχούν σε κλάσματα των ΕΜΕ. Στον αριθμό απασχολουμένων
περιλαμβάνονται:
• οι μισθωτοί
• τα άτομα που εργάζονται για την επιχείρηση, έχουν σχέση εξάρτησης προς αυτήν και
εξομοιώνονται με μισθωτούς με βάση το εθνικό δίκαιο 26.6.2014 L 187/71 Επίσημη
Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• οι ιδιοκτήτες επιχειρηματίες
• οι εταίροι που ασκούν τακτική δραστηριότητα εντός της επιχείρησης και προσπορίζονται
οικονομικά οφέλη από την επιχείρηση.
Οι μαθητευόμενοι ή οι σπουδαστές που βρίσκονται σε επαγγελματική κατάρτιση στο πλαίσιο
σύμβασης μαθητείας ή επαγγελματικής κατάρτισης δεν συνυπολογίζονται στον αριθμό
απασχολουμένων. Η διάρκεια των αδειών μητρότητας ή των γονικών αδειών δεν συνυπολογίζεται.
Άρθρο 6
Καθορισμός των στοιχείων της επιχείρησης
1. Στην περίπτωση ανεξάρτητης επιχείρησης, ο καθορισμός των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου
του αριθμού απασχολουμένων, πραγματοποιείται αποκλειστικά με βάση τους λογαριασμούς αυτής
της επιχείρησης.
2. Στην περίπτωση επιχείρησης που συνεργάζεται ή συνδέεται με άλλες επιχειρήσεις, ο καθορισμός
των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού απασχολουμένων, γίνεται με βάση τους
λογαριασμούς και τα λοιπά στοιχεία της επιχείρησης, ή — εφόσον υπάρχουν— τους ενοποιημένους
λογαριασμούς της επιχείρησης ή τους ενοποιημένους λογαριασμούς στους οποίους περιλαμβάνεται
και η εξεταζόμενη επιχείρηση βάσει ενοποίησης. Στα στοιχεία που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο
προστίθενται τα στοιχεία των επιχειρήσεων που ενδεχομένως συνεργάζονται με την εξεταζόμενη
επιχείρηση, οι οποίες βρίσκονται αμέσως ανάντη ή κατάντη της εν λόγω επιχείρησης. Τα στοιχεία
συγκεντρώνονται κατ’ αναλογία προς το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο ή στα δικαιώματα
ψήφου (το υψηλότερο από τα δύο αυτά ποσοστά). Σε περίπτωση διασταυρωμένης συμμετοχής,
λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο των ποσοστών αυτών. Στα στοιχεία που αναφέρονται στο πρώτο
και το δεύτερο εδάφιο προστίθεται το 100 % των στοιχείων των επιχειρήσεων που ενδεχομένως
συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εξεταζόμενη επιχείρηση και τα οποία δεν περιλαμβάνονται ήδη
στους λογαριασμούς βάσει ενοποίησης.
3. Για την εφαρμογή της παραγράφου 2, τα στοιχεία των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την
εξεταζόμενη επιχείρηση προκύπτουν από τους λογαριασμούς και τα λοιπά στοιχεία τους,
ενοποιημένα εφόσον υπάρχουν. Σε αυτά προστίθεται το 100 % των στοιχείων των επιχειρήσεων που
συνδέονται με αυτές τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, εκτός εάν τα στοιχεία τους περιλαμβάνονται
ήδη βάσει ενοποίησης. Για την εφαρμογή επίσης της παραγράφου 2, τα στοιχεία των επιχειρήσεων
που συνδέονται με την εξεταζόμενη επιχείρηση προκύπτουν από τους λογαριασμούς και τα λοιπά
στοιχεία τους, ενοποιημένα εφόσον υπάρχουν. Στα στοιχεία αυτά προστίθενται κατ’ αναλογία τα
στοιχεία των επιχειρήσεων που ενδεχομένως συνεργάζονται με τις συνδεδεμένες αυτές επιχειρήσεις,
οι οποίες βρίσκονται αμέσως ανάντη ή κατάντη αυτών, εάν δεν περιλαμβάνονται ήδη στους
ενοποιημένους λογαριασμούς σε αναλογία τουλάχιστον ισοδύναμη με το ποσοστό που ορίζεται στην
παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο.
4. Όταν ο αριθμός απασχολούμενων δεδομένης επιχείρησης δεν προκύπτει από τους ενοποιημένους
λογαριασμούς, υπολογίζεται συγκεντρώνοντας κατ’ αναλογία τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις που
συνεργάζονται με την εν λόγω επιχείρηση, και προσθέτοντας τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις που
συνδέονται μαζί της. 26.6.2014 L 187/72 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης EL
Σελίδα 42 από 62
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΜΕ
Ακριβή στοιχεία της επιχείρησης
Επωνυμία:……………………………………..……………..………………………….
Διεύθυνση έδρας: ………………………………….………………………………..
ΑΦΜ: ………………………………………………………………….….……………….
Ονοματεπώνυμο και τίτλος του ή των κύριων διευθυντικών στελεχών (Πρόεδρος, Γενικός Διευθυντής ή
αντίστοιχη θέση): …………………………………………………………………………………………………………………………………..
Τύπος της επιχείρησης (βλέπε επεξηγητικό σημείωμα)
Σημειώστε με ένα σταυρό την περίπτωση ή τις περιπτώσεις στις οποίες υπάγεται η αιτούσα επιχείρηση:
Ανεξάρτητη επιχείρηση: Τα στοιχεία που αναγράφονται παρακάτω προκύπτουν από τους
λογαριασμούς της επιχείρησης και μόνον. Να συμπληρωθεί η δήλωση χωρίς παραρτήματα.
Συνεργαζόμενη επιχείρηση: Να συμπληρωθεί και να επισυναφθεί το παράρτημα Α (και τα
τυχόν συμπληρωματικά δελτία). Στη συνέχεια να συμπληρωθεί η δήλωση και το αποτέλεσμα των
υπολογισμών να μεταφερθεί στον πίνακα που παρατίθεται παρακάτω.
Συνδεδεμένη επιχείρηση: Να συμπληρωθεί και να επισυναφθεί το παράρτημα Β (και τα
τυχόν συμπληρωματικά δελτία). Στη συνέχεια να συμπληρωθεί η δήλωση και το αποτέλεσμα των
υπολογισμών να μεταφερθεί στον πίνακα που παρατίθεται παρακάτω
Στοιχεία για τον προσδιορισμό της κατηγορίας επιχείρησης
Τα στοιχεία υπολογίζονται σύμφωνα με Παράρτημα Ι του ΕΚ 651/2014 σχετικά με τον ορισμό των ΜΜΕ.
Περίοδος αναφοράς (*) :
Αριθμός
απασχολουμένων (ΕΜΕ)
Κύκλος
εργασιών (**)
Σύνολο ισολογισμού
(**)
(*) Όλα τα στοιχεία πρέπει να αφορούν την τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση και να υπολογίζονται σε ετήσια βάση.
Στην περίπτωση νεοσύστατων επιχειρήσεων, τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη πρέπει να προκύπτουν από αξιόπιστες
εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.
(**) σε χιλιάδες ευρώ.
_________________________________________________________
Προσοχή: Σε σχέση με την προηγούμενη διαχειριστική χρήση, υπάρχει μεταβολή των στοιχείων η
οποία ενδέχεται να επιφέρει αλλαγή της κατηγορίας της αιτούσας επιχείρησης (πολύ μικρή, μικρή,
μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση);
Όχι
Ναι
[να επισυναφθεί δήλωση σχετικά και με την προηγούμενη διαχειριστική χρήση (1)]
Υπογραφή
Όνομα και ιδιότητα του προσυπογράφοντος, που είναι εξουσιοδοτημένος να εκπροσωπεί την
επιχείρηση:
………………………………………………………………………………………….
Δηλώνω υπεύθυνα ότι τα στοιχεία της παρούσης δήλωσης καθώς και των ενδεχόμενων
παρατημάτων της είναι ακριβή.
………………………………..(τόπος), ……………………………. (ημερομηνία)
Υπογραφή:
______
(1) Άρθρο 4, παράγραφος 2 του Παραρτήματος Ι του ΕΚ 651/2014.
Σελίδα 43 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ή ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Επισυναπτόμενα παραρτήματα
Παράρτημα Α εάν η επιχείρηση έχει τουλάχιστον μία συνεργαζόμενη επιχείρηση (και
ενδεχόμενα συμπληρωματικά δελτία)
Παράρτημα Β εάν η επιχείρηση έχει τουλάχιστον μία συνδεδεμένη επιχείρηση (και
ενδεχόμενα συμπληρωματικά δελτία)
Υπολογισμός των στοιχείων για συνεργαζόμενη ή συνδεδεμένη επιχείρηση (1) (βλέπε
επεξηγηματικό σημείωμα)
Περίοδος αναφοράς (2) :
Αριθμός
απασχολουμένων (ΕΜΕ)
Κύκλος
εργασιών (*)
Σύνολο
ισολογισμού (*)
1. Στοιχεία της αιτούσας
επιχείρησης ή των ενοποιημένων
λογαριασμών (μεταφορά από τον
πίνακα Β(1) του παραρτήματος Β
(3)
2. Κατ’ αναλογία συγκεντρωτικά
στοιχεία (4) όλων των
(ενδεχομένων) συνεργαζόμενων
επιχειρήσεων (μεταφορά από τον
πίνακα Α του παραρτήματος Α)
3. Άθροισμα στοιχείων όλων των
(ενδεχομένων) συνδεδεμένων
επιχειρήσεων που δεν
περιλαμβάνονται βάσει
ενοποίησης στη γραμμή
[μεταφορά από τον πίνακα Β(2)
του παραρτήματος Β]
Σύνολο (4)
(*) σε χιλιάδες ευρώ.
(1) Άρθρο 6, παράγραφοι 2 και 3 του Παραρτήματος Ι του ΕΚ 651/2014.
(2) Όλα τα στοιχεία πρέπει να αφορούν την τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση και να υπολογίζονται σε ετήσια βάση.
Στην περίπτωση νεοσύστατων επιχειρήσεων, τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη πρέπει να προκύπτουν από αξιόπιστες
εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους (άρθρο 4).
3) Τα στοιχεία της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των εργαζομένων, υπολογίζονται με βάση τους
λογαριασμούς και άλλα στοιχεία της επιχείρησης, ή – εφόσον υπάρχουν – τους ενοποιημένους λογαριασμούς της επιχείρησης
ή τους ενοποιημένους λογαριασμούς στους οποίους περιλαμβάνεται η επιχείρηση βάσει ενοποίησης.
4)Τα αποτελέσματα της γραμμής «Σύνολο» πρέπει να μεταφέρονται στον πίνακα της δήλωσης σχετικά με τα «Στοιχεία για
τον προσδιορισμό της κατηγορίας της επιχείρησης».
Σελίδα 44 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α
Συνεργαζόμενη επιχείρηση
Για κάθε επιχείρηση για την οποία συμπληρώνεται «δελτίο εταιρικής σχέσης» [ένα δελτίο για κάθε
επιχείρηση συνεργαζόμενη με την αιτούσα επιχείρηση και για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των
ενδεχόμενων συνδεδεμένων επιχειρήσεων, των οποίων τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται ακόμη
στους ενοποιημένους λογαριασμούς (1)], τα στοιχεία του σχετικού «πίνακα εταιρικής σχέσης» πρέπει
να μεταφέρονται στον ακόλουθο συγκεφαλαιωτικό πίνακα:
Πίνακας Α
Συνεργαζόμενη
επιχείρηση
(επωνυμία/ ακριβή
στοιχεία)
Αριθμός απασχολουμένων
(ΕΜΕ)
Κύκλος
εργασιών(*)
Σύνολο
ισολογισμού(*)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Σύνολο
(*) σε χιλιάδες ευρώ.
(1) Ακόμη και εάν τα στοιχεία σχετικά με μία επιχείρηση περιλαμβάνονται στους ενοποιημένους λογαριασμούς σε ποσοστό
χαμηλότερο από εκείνο που ορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, πρέπει παρόλα αυτά να εφαρμόζεται το ποσοστό που
ορίζεται στο εν λόγω άρθρο (ορισμός, άρθρο 6 παράγραφος 3 εδάφιο 2).
Σημείωση: Τα στοιχεία αυτά είναι το αποτέλεσμα υπολογισμού κατ’ αναλογία που πραγματοποιείται
στο «δελτίο εταιρικής σχέσης» που συμπληρώνεται για κάθε άμεσα ή έμμεσα συνεργαζόμενη
επιχείρηση.
Τα στοιχεία της γραμμής «Σύνολο» του παραπάνω πίνακα πρέπει να μεταφέρονται στη γραμμή 2
(σχετικά με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις) του πίνακα του παραρτήματος της δήλωσης.
Σελίδα 45 από 62
ΔΕΛΤΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ
1. Ακριβή στοιχεία της συνεργαζόμενης επιχείρησης
Επωνυμία ή εταιρική επωνυμία: …………………………………………………………………..
Διεύθυνση της εταιρικής έδρας: ……………………………………………………………………
Αριθμός μητρώου ή ΦΠΑ (1): ……………………………………………………………………….
Ονοματεπώνυμο και τίτλος του ή των κύριων διευθυντικών στελεχών (2): ……………………………………..
2. Ακαθάριστα στοιχεία της εν λόγω συνεργαζόμενης επιχείρησης
Περίοδος αναφοράς:
Αριθμός απασχολουμένων
(ΕΜΕ)
Κύκλος εργασιών
(*)
Σύνολο ισολογισμού
(*)
Ακαθάριστα
στοιχεία
(*) σε χιλιάδες ευρώ.
Σημείωση: Αυτά τα ακαθάριστα στοιχεία προκύπτουν από τους λογαριασμούς και άλλα στοιχεία της συνεργαζόμενης
επιχείρησης, ή, εφόσον υπάρχουν, από τους ενοποιημένους λογαριασμούς, στα οποία προστίθεται το 100% των στοιχείων
των συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων, εκτός εάν τα δεδομένα των συνδεδεμένων επιχειρήσεων περιλαμβάνονται ήδη
βάσει ενοποίησης στα λογιστικά στοιχεία της συνεργαζόμενης επιχείρησης (3). Εάν χρειάζεται, πρέπει να προστίθενται τα
δελτία σύνδεσης για τις επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται βάσει ενοποίησης.
3. Υπολογισμός κατ’ αναλογία
α) Ακριβής αναφορά του ποσοστού συμμετοχής (4) που κατέχει η επιχείρηση που συμπληρώνει τη δήλωση (ή
από τη συνδεδεμένη επιχείρηση μέσω της οποίας δημιουργείται η σχέση με τη συνεργαζόμενη επιχείρηση), στη
συνεργαζόμενη επιχείρηση που αποτελεί το αντικείμενο του παρόντος δελτίου:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Αναφορά και του ποσοστού συμμετοχής (4) που κατέχει η συνεργαζόμενη επιχείρηση που αποτελεί
το αντικείμενο του παρόντος δελτίου στην επιχείρηση που καταρτίζει η δήλωση (ή στη συνδεδεμένη
επιχείρηση):
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
β) Πρέπει να επιλεγεί το υψηλότερο ποσοστό από τα δύο προηγούμενα ποσοστά και να
συμπεριληφθεί στα ακαθάριστα στοιχεία που αναφέρονται στο προηγούμενο πλαίσιο. Τα
αποτελέσματα του κατ’ αναλογία υπολογισμού θα μεταφέρονται στον παρακάτω πίνακα:
«Πίνακας εταιρικής σχέσης»
Ποσοστό: … Αριθμός
απασχολουμένων (ΕΜΕ)
Κύκλος εργασιών
(*)
Σύνολο ισολογισμού
(*)
Αποτελέσματα
κατ’ αναλογία
(*) σε χιλιάδες ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά πρέπει να μεταφέρονται στον πίνακα Α του παραρτήματος Α.
(1) Να προσδιοριστεί από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
(2) Πρόεδρος («Chief executive»), Γενικός Διευθυντής ή αντίστοιχη θέση.
(3) Ορισμός, άρθρο 6 παράγραφος 3 εδάφιο 1.
(4) Όσον αφορά τη συμμετοχή στο κεφάλαιο ή στα δικαιώματα ψήφου, λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο ποσοστό. Στο ποσοστό
αυτό πρέπει να προστεθεί το ποσοστό συμμετοχής στην ίδια επιχείρηση που ανήκει σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (ορισμός,
άρθρο 3 παράγραφος 2 εδάφιο 1).
Σελίδα 46 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β
Συνδεδεμένες επιχειρήσεις
Α. Προσδιορισμός της περίπτωσης στην οποία υπάγεται η αιτούσα επιχείρηση
Περίπτωση 1: Η αιτούσα επιχείρηση καταρτίζει ενοποιημένους λογαριασμούς ή περιλαμβάνεται
βάσει ενοποίησης στους ενοποιημένους λογαριασμούς άλλης συνδεδεμένης επιχείρησης [πίνακας
Β(1)].
Περίπτωση 2: Η αιτούσα επιχείρηση ή μία ή περισσότερες επιχειρήσεις δεν καταρτίζουν
ενοποιημένους λογαριασμούς ή δεν περιλαμβάνονται βάσει ενοποίησης [πίνακας Β(2)].
Σημαντική σημείωση: Τα στοιχεία των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με την αιτούσα
επιχείρηση προκύπτουν από τους λογαριασμούς τους και άλλα στοιχεία, ή, εφόσον υπάρχουν, από
τους ενοποιημένους λογαριασμούς. Στα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται κατ’ αναλογία τα στοιχεία των
ενδεχόμενων συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με τις εν λόγω συνδεδεμένες επιχειρήσεις, που
βρίσκονται ακριβώς ανάντη ή κατάντη της αιτούσας επιχείρησης, εφόσον δεν περιλαμβάνονται ήδη
βάσει ενοποίησης (1).
Β. Μέθοδοι υπολογισμού ανάλογα με την περίπτωση
Περίπτωση 1: Ως βάση υπολογισμού χρησιμοποιούνται οι ενοποιημένοι λογαριασμοί. Να
συμπληρωθεί ο παρακάτω πίνακας Β(1)
Πίνακας Β (1)
Αριθμός απασχολουμένων
(ΕΜΕ) (*)
Κύκλος εργασιών
(**)
Σύνολο ισολογισμού
(**)
Σύνολο
(*) Όταν στους ενοποιημένους λογαριασμούς δεν φαίνεται ο αριθμός εργαζομένων, ο αριθμός τους
υπολογίζεται με την άθροιση του αριθμού εργαζομένων όλων των επιχειρήσεων με τις οποίες
συνδέεται η αιτούσα επιχείρηση.
(**) σε χιλιάδες ευρώ.
Τα στοιχεία της γραμμής «Σύνολο» του παραπάνω πίνακα πρέπει να μεταφέρονται στη γραμμή 1 του
πίνακα του παραρτήματος της δήλωσης.
Προσδιορισμός των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται βάσει ενοποίησης
Συνεργαζόμενη
επιχείρηση (επωνυμία/
ακριβή στοιχεία
Διεύθυνση της
εταιρικής έδρας
Αριθμός μητρώου ή
ΦΠΑ (*)
Ονοματεπώνυμο και
τίτλος του ή των
βασικών διευθυνόντων
(**)
Α.
Β.
Γ.
Δ.
Ε.
(*) Να προσδιοριστεί από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
(**) Πρόεδρος (Chief executive), Γενικός Διευθυντής ή αντίστοιχη θέση.
Σελίδα 47 από 62
Σημαντική σημείωση: Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις μιας παρόμοιας συνδεδεμένης επιχείρησης,
που δεν περιλαμβάνονται ήδη βάσει ενοποίησης, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άμεσοι εταίροι της
αιτούσας επιχείρησης. Τα στοιχεία τους και ένα «δελτίο εταιρικής σχέσης» πρέπει συνεπώς να
προστίθενται στο παράρτημα Α.
Περίπτωση 2: Για κάθε συνδεδεμένη επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων μέσω άλλων
συνδεδεμένων επιχειρήσεων), πρέπει να συμπληρώνεται ένα «δελτίο σύνδεσης» και να γίνεται απλή
άθροιση των λογαριασμών όλων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων συμπληρώνοντας τον πίνακα Β(2)
παρακάτω.
(1) Ορισμός, άρθρο 6 παράγραφος 2 εδάφιο 2.
Πίνακας Β (2)
Επιχείρηση αριθ.: Αριθμός απασχολουμένων
(ΕΜΕ)
Κύκλος εργασιών
(**)
Σύνολο ισολογισμού
(**)
1. (*)
2. (*)
3. (*)
4. (*)
Σύνολο
(*) να προστίθεται ένα «δελτίο σύνδεσης» ανά επιχείρηση.
(**) σε χιλιάδες ευρώ.
Τα στοιχεία της γραμμής «Σύνολο» του παραπάνω πίνακα πρέπει να μεταφέρονται στη
γραμμή 3 (σχετικά με τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις) του πίνακα του παραρτήματος της
δήλωσης.
Σελίδα 48 από 62
ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
(μόνο για τη συνδεδεμένη επιχείρηση που δεν περιλαμβάνεται βάσει ενοποίησης στον
πίνακα Β)
1. Ακριβή στοιχεία της επιχείρησης
Επωνυμία ή εταιρική επωνυμία: ……………………………………………………………………
Διεύθυνση της εταιρικής έδρας : ……………………………………………………………………
Αριθ. μητρώου ή ΦΠΑ (1) : ……………………………………………………………………
Ονοματεπώνυμο και τίτλος του ή των κύριων διευθυντικών στελεχών (2): …………
2. Στοιχεία της εν λόγω επιχείρησης
Περίοδος αναφοράς:
Αριθμός απασχολουμένων (ΕΜΕ) Κύκλος εργασιών
(*)
Σύνολο ισολογισμού
(*)
Σύνολο
(*) σε χιλιάδες ευρώ.
(1) Να προσδιοριστεί από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
(2) Πρόεδρος («Chief executive»), Γενικός Διευθυντής ή αντίστοιχη θέση.
(3) Ακόμη και εάν τα στοιχεία σχετικά με μία επιχείρηση περιλαμβάνονται στους ενοποιημένους
λογαριασμούς σε ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που ορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, πρέπει
παρόλα αυτά να εφαρμόζεται το ποσοστό που ορίζεται στο εν λόγω άρθρο (ορισμός, άρθρο 6
παράγραφος 3 εδάφιο 2).
Τα στοιχεία αυτά πρέπει να μεταφέρονται στον πίνακα Β(2) του παραρτ. Β.
Σημαντική σημείωση: Τα στοιχεία των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με την αιτούσα
επιχείρηση προκύπτουν από τους λογαριασμούς τους και άλλα στοιχεία, ή, εφόσον υπάρχουν, από
τους ενοποιημένους λογαριασμούς. Στα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται κατ’ αναλογία τα στοιχεία των
ενδεχόμενων συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με τις εν λόγω συνδεδεμένες επιχειρήσεις, που
βρίσκονται ακριβώς ανάντη ή κατάντη της αιτούσας επιχείρησης, εφόσον δεν περιλαμβάνονται ήδη
βάσει ενοποίησης (3).
Παρόμοιες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άμεσοι εταίροι της αιτούσας
επιχείρησης. Τα στοιχεία τους και ένα «δελτίο εταιρικής σχέσης» πρέπει συνεπώς να προστίθενται στο
παράρτημα Α.
Σελίδα 49 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙIΙ: ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Προβληματική επιχείρηση είναι η επιχείρηση για την οποία συντρέχει τουλάχιστον μία από τις
ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) εάν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (πλην ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει τριετία
από τη σύστασή της ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού
κινδύνου, ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική της πώληση, η οποία
πληροί τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με
τη δέουσα επιμέλεια από τον επιλεγμένο ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό), όταν έχει
απολεσθεί πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
Αυτό ισχύει όταν από την αφαίρεση των συσσωρευμένων ζημιών από τα αποθεματικά (και όλα τα
άλλα στοιχεία που θεωρούνται εν γένει ως μέρος των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας) προκύπτει
αρνητικό σωρευτικό ποσό που υπερβαίνει το ήμισυ του εγγεγραμμένου κεφαλαίου. Για την
εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ο όρος «εταιρεία περιορισμένης ευθύνης» παραπέμπει
ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο παράρτημα I της οδηγίας 2013/34/ΕΕ του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) και ο όρος «κεφάλαιο» περιλαμβάνει,
ενδεχομένως, και κάθε διαφορά από έκδοση υπέρ το άρτιο·
β) εάν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για
τα χρέη της εταιρείας (πλην ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή της ή, όσον
αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ΜΜΕ που δεν
έχει συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική της πώληση, η οποία πληροί τα κριτήρια για
επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με τη δέουσα επιμέλεια από
τον επιλεγμένο ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό), εφόσον έχει απολεσθεί πάνω από το
ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω
συσσωρευμένων ζημιών. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ο όρος «εταιρεία στην οποία
τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας» παραπέμπει
ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο παράρτημα II της οδηγίας 2013/34/ΕΕ·
γ) εάν πρόκειται για εταιρεία που υπάγεται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή πληροί τις
προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει όσον αφορά την υπαγωγή της σε συλλογική
πτωχευτική διαδικασία μετά από αίτημα των πιστωτών της·
δ) εάν πρόκειται για επιχείρηση που έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει
το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή που έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκειται
ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης·
ε) εάν πρόκειται για άλλη επιχείρηση εκτός ΜΜΕ, εφόσον τα τελευταία δύο έτη:
1) ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης είναι υψηλότερος του 7,5 και
2) ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage
ratio) είναι κάτω του 1,0
Σελίδα 50 από 62
Ο έλεγχος προβληματικότητας μιας επιχείρησης γίνεται τόσο σε επίπεδο αιτούσας επιχείρησης όσο
και στο επίπεδο της «δεδομένης επιχείρησης» (αιτούσα επιχείρηση και τυχόν συνδεδεμένες με αυτή
επιχειρήσεις)
Διευκρινίζεται ότι με τον όρο «στο επίπεδο της δεδομένης επιχείρησης» νοείται ο έλεγχος των
δεικτών σε επίπεδο ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων και όχι μόνο στα οικονομικά
στοιχεία της μητρικής.
Στις περιπτώσεις που δεν συντρέχει υποχρέωση ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, οι δείκτες
προβληματικότητας προκύπτουν βάσει οικονομικών καταστάσεων που θα συνταχθούν, από τον
αιτούντα, για τις ανάγκες της παρούσας κατά το πρότυπο των ενοποιημένων και ενοποιούν τα
στοιχεία εκείνα των συνδεδεμένων επιχειρήσεων που απαιτούνται για τον ασφαλή υπολογισμό των
δεικτών προβληματικότητας.
Σελίδα 51 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
1
Κατάσταση ενεργών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr (με
εμφανή την ημερομηνία εκτύπωσης η οποία θα είναι μεταγενέστερη από την ημερομηνία
της πρόσκλησης)
2
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΔ 55
Άδεια λειτουργίας / Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) / Γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας για
μια τουλάχιστον Τουριστική Εγκατάσταση.
ΛΟΙΠΟΙ επιλέξιμοι ΚΑΔ
Άδεια λειτουργίας / Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) / Γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας
Σε περίπτωση που, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν απαιτείται άδεια
λειτουργίας, Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμιμου Εκπροσώπου ότι δεν απαιτείται άδεια
λειτουργίας με αναφορά στις σχετικές διατάξεις.
3
Α) Για τις Μεγάλες επιχειρήσεις:
Για τον έλεγχο της μη προβληματικότητας της επιχείρησης, την 31-12-2019, όπως ορίζεται στο
Παράρτημα ΙΙΙ “Ορισμός Προβληματικών Επιχειρήσεων” και βάσει των οριζόμενων στην
19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωση της ΕΕ, όπως ισχύει:
1) Υπεύθυνη δήλωση λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την
31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή, το μέγεθος και το είδος βιβλίων της
επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος ΙΙΙ “Ορισμός
Προβληματικών Επιχειρήσεων”:
– είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω
συσσωρευμένων ζημιών
– είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους
λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών
– καθώς και κατά τα τελευταία δύο έτη:
α) ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης είναι μικρότερος του 7,5 και
β) ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA
interest coverage ratio) είναι άνω του 1,0.
2) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης που δηλώνει ότι :
i. κατά την 31-12-2019 η επιχείρηση δεν υπαγόταν σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία
ή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου υπαγωγής της σε συλλογική
πτωχευτική διαδικασία μετά από αίτημα των πιστωτών της και
ii. η επιχείρηση δεν έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, ή η επιχείρηση
έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης αλλά έχει αποπληρώσει το δάνειο ή έχει λύσει τη
σύμβαση εγγύησης ή η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει
ολοκληρωθεί.
Σε περίπτωση ελέγχου προβληματικότητας πριν τη χορήγηση της ενίσχυσης, τα
δικαιολογητικά του σημείου (1) και (2) τροποποιούνται ως προς την περίοδο/ημερομηνία
στην οποία αφορούν.
Σελίδα 52 από 62
Σε περίπτωση τροποποίησης των απαιτήσεων που θέτει η 19.3.2020/C(2020) 1863
Ανακοίνωση της ΕΕ, όπως ισχύει, τα δικαιολογητικά του εν λόγω σημείου τροποποιούνται
αναλόγως.
Β) Για τις Μεσαίες επιχειρήσεις:
Για τον έλεγχο της μη προβληματικότητας της επιχείρησης, την 31-12-2019, όπως ορίζεται στο
Παράρτημα ΙΙΙ “Ορισμός Προβληματικών Επιχειρήσεων” και βάσει των οριζομένων στην
19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωση της ΕΕ, όπως ισχύει:
1) Υπεύθυνη δήλωση λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την
31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή, το μέγεθος και το είδος βιβλίων της
επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος ΙΙΙ
“Ορισμός Προβληματικών Επιχειρήσεων”:
– είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω
συσσωρευμένων ζημιών
– είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους
λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών
2) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης που δηλώνει ότι :
i. κατά την 31-12-2019 η επιχείρηση δεν υπαγόταν σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία
ή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου υπαγωγής της σε συλλογική
πτωχευτική διαδικασία μετά από αίτημα των πιστωτών της και
ii. Η επιχείρηση δεν έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, ή η επιχείρηση έχει
λάβει ενίσχυση διάσωσης αλλά έχει αποπληρώσει το δάνειο ή έχει λύσει τη σύμβαση
εγγύησης ή η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει
ολοκληρωθεί.
Σε περίπτωση τροποποίησης των απαιτήσεων που θέτει η 19.3.2020/C(2020) 1863
Ανακοίνωση της ΕΕ, όπως ισχύει, τα δικαιολογητικά του εν λόγω σημείου τροποποιούνται
αναλόγως.
Σε περίπτωση ελέγχου προβληματικότητας πριν τη χορήγηση της ενίσχυσης τα δικαιολογητικά
του σημείου (1) και (2) τροποποιούνται ως προς την περίοδο/ημερομηνία στην οποία
αφορούν.
Γ) Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις:
Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης ότι :
i. κατά την 31-12-2019 η επιχείρηση δεν υπαγόταν σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία
ή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου υπαγωγής της σε συλλογική
πτωχευτική διαδικασία μετά από αίτημα των πιστωτών της και
ii. Η επιχείρηση δεν έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, ή η επιχείρηση έχει
λάβει ενίσχυση διάσωσης αλλά έχει αποπληρώσει το δάνειο ή έχει λύσει τη σύμβαση
εγγύησης ή η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει
ολοκληρωθεί.
Σε περίπτωση τροποποίησης των απαιτήσεων που θέτει η 19.3.2020/C(2020) 1863
Ανακοίνωση της ΕΕ, όπως ισχύει, τα δικαιολογητικά του εν λόγω σημείου τροποποιούνται
αναλόγως.
Σελίδα 53 από 62
Σε περίπτωση ελέγχου προβληματικότητας πριν τη χορήγηση της ενίσχυσης τα δικαιολογητικά
του σημείου (1) και (2) τροποποιούνται ως προς την περίοδο/ημερομηνία στην οποία
αφορούν.
4 Υπεύθυνη Δήλωση ΜΜΕ
5
Υπεύθυνες δηλώσεις του Παραρτήματος V
Η Υπεύθυνη Δήλωση Υπόδειγμα Α’ και Β’ του Παραρτήματος V υποβάλλεται
υπογεγραμμένη με Ψηφιακή Υπογραφή του Νομίμου Εκπροσώπου ή μέσω gov.gr ή με
υπογραφή και σφραγίδα της αιτούσας επιχείρησης
6
Για την τεκμηρίωση της μείωσης του κύκλου εργασιών:
α. Υπεύθυνη Δήλωση Λογιστή επιχείρησης (Υπόδειγμα Γ’ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V), μέσω gov.gr
β.
Ε3 έτους 2019 (προκύπτει ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, την τελευταία
υποβληθείσα στο taxisnet δήλωση με ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας
έκδοσης της Πρόσκλησης)
γ.
Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τα έτη 2019 και 2020 (μόνο για επιχειρήσεις με
διαχειριστική χρήση από 1 Ιουλίου έως 30 Ιουνίου 2019)
7
Για τον υπολογισμό των ημερών λειτουργίας των επιχειρήσεων:
Για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό
στάδιο και δεν είχαν κατά το έτος αυτό έσοδα, καθώς και για αυτές με έναρξη εργασιών εντός
του 2020, λαμβάνεται η πρώτη ημέρα εσόδων τους μετά τη λήξη των κατασκευαστικών
εργασιών τους. Ως πρώτο παραστατικό εσόδου λαμβάνεται τιμολόγιο / απόδειξη παροχής
υπηρεσιών ή αντίγραφο της καταχώρησης αυτού στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης
Σελίδα 54 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Α’ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
(άρθρο 8 Ν.1599/1986)
Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών
(άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986)
ΠΡΟΣ(1): ΕΦΕΠΑΕ
Ο – Η Όνομα:
Επώνυμο:
Όνομα και Επώνυμο Πατέρα:
Όνομα και Επώνυμο Μητέρας:
Ημερομηνία γέννησης(2):
Τόπος Γέννησης:
Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας:
Τηλ:
Τόπος Κατοικίας:
Οδός:
Αριθ:
ΤΚ:
Αρ. Τηλεομοιοτύπου (Fax): Δ/νση Ηλ.. Ταχυδρομείου(Εmail):
Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις(3), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του
άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, ως νόμιμος εκπρόσωπος και εκ μέρους της επιχείρησης …………………
………………………………………………………………..……………………………………….. με ΑΦΜ…………………………… δηλώνω ότι:
1. Όλα τα αναγραφόμενα στην ηλεκτρονική μορφή του εντύπου υποβολής πρότασης καθώς και όλα τα
υποβαλλόμενα δικαιολογητικά που περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο της αίτησης
χρηματοδότησης είναι ακριβή και αληθή.
2. Έχω λάβει σαφή γνώση του περιεχομένου της Υπουργικής απόφασης της Δράσης. Τα δηλωθέντα στην
πρόταση οικονομικά στοιχεία είναι αυτά που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ πριν την δημοσίευση της
πρόσκλησης.
3. Η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα.
4. Η επιχείρηση πληροί τα προβλεπόμενα στην 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωση, όπως αυτή ισχύει, περί
ορισμού προβληματικών επιχειρήσεων.
5. Δε συντρέχουν για την επιχείρηση λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του Ν. 4488/2017
(Α137/13.09.2017).
6. Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης συμφωνώ στη δημοσίευση της επωνυμίας της
επιχείρησης, του τίτλου της πράξης και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στον κατάλογο
δικαιούχων που δημοσιεύεται ηλεκτρονικά ή με άλλο τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2
στοιχείο δ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1828/2006 και το σημείο 86 της της 19.3.2020/C(2020)
1863/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ σχετικά με το Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής
ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου COVID-19.
Σελίδα 55 από 62
7. Αποδέχομαι οποιοδήποτε σχετικό έλεγχο οποιοδήποτε σχετικό έλεγχο για την εξακρίβωση των
δηλωθέντων από τις αρμόδιες εθνικές ή κοινοτικές αρχές.
8. Αποδέχομαι τη διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση χρηματοδότησης με τα στοιχεία
που παρέχονται από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS, τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και τα λοιπά
πληροφοριακά συστήματα της δημόσιας διοίκησης.
9. Αποδέχομαι ότι τα μηνύματα που θα αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικότερα της
διεύθυνσης email που έχει δηλωθεί στο έντυπο υποβολής προς τον ΕΦΕΠΑΕ και όσα λαμβάνονται από
αυτόν επέχουν θέση επίσημων εγγράφων.
10. Αποδέχομαι ότι κατά την υλοποίηση της πράξης, η επικοινωνία με τον ΕΦΕΠΑΕ αναφορικά με την εξέλιξη
και ολοκλήρωση της πράξης δύναται να γίνεται ηλεκτρονικά (onscreen) μέσω ηλεκτρονικών εντύπων,
όπως αυτά θα καθοριστούν από τον ΕΦΕΠΑΕ
11. Αποδέχομαι ότι σε περίπτωση διαπίστωσης ανακριβειών στη δήλωσή μου, μετά την καταβολή της
ενίσχυσης θα κληθώ να επιστρέψω έντοκα τη ληφθείσα δημόσια χρηματοδότηση.
12. Είμαι ενημερωμένος και η πρόταση που υποβάλλω είναι εναρμονισμένη και υπακούει στους
περιορισμούς και πληροί όλες τις προϋποθέσεις της 19.3.2020/C(2020) 1863 /ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠHΣ σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να
στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.
13. Δεσμεύομαι ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η επιχείρηση (σε επίπεδο
“δεδομένης επιχείρησης” όπως αυτή ορίζεται από την Κοινοτική νομοθεσία και νομολογία) από τη
συγκεκριμένη δράση, συναθροιζόμενη με κάθε άλλη ενίσχυση που θα λάβει δυνάμει της με αρ.
19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης (όπως κάθε φορά ισχύει), δεν θα ξεπερνάει τα 1.800.000 ευρώ και
(σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει συνάψει σύμβαση δικαιόχρησης) αποδέχομαι ότι κατά το στάδιο
της επαλήθευσης θα αξιολογηθεί εάν υφίστανται λόγω της σύμβασης δικαιόχρησης συνδεδεμένες
επιχειρήσεις και ότι στην περίπτωση που υφίστανται θα προσμετρηθούν οι ενισχύσεις που έχουν λάβει.
14. Δεσμεύομαι ότι το ποσό που θα εισπράξει η επιχείρηση θα το αναλώσει εντός του 2021, για την κάλυψη
μέρους του κεφαλαίου κίνησης απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης. Σε περίπτωση που αυτό
δεν συμβεί, γνωρίζω ότι η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει εντόκως την διαφορά μεταξύ
καταβληθέντος και αναλωθέντος ποσού.
15. Αποδέχομαι ότι το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση και του
ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης που έλαβε ή θα λάβει η επιχείρηση στο πλαίσιο δράσεων μη
επιστρεπτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών
Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να υπερβαίνει το άθροισμα των ποσών που
αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021 και ότι σε
περίπτωση υπέρβασης η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει εντόκως τη διαφορά.
16. Δεν εκκρεμεί σε βάρος της επιχείρησης εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης
κρατικής ενίσχυσης με απόφαση ΕΕ ή ΔΕΕ.
17. Εφόσον η επιχείρηση δραστηριοποιείται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων τότε
δεσμεύομαι για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς
παραγωγούς καθώς και ότι η ενίσχυση δεν καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων
που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς ή που διατίθενται στην αγορά από τις
ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, εκτός εάν τα προϊόντα είτε δεν θα διατεθούν στην αγορά είτε θα
χρησιμοποιηθούν για μη διατροφικούς σκοπούς, όπως η απόσταξη, η μεθανιοποίηση ή η
λιπασματοποίηση από τις οικείες επιχειρήσεις .
Σελίδα 56 από 62
18. Η επιχείρηση δεν έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης ή η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση
διάσωσης αλλά έχει αποπληρώσει το δάνειο και έχει λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή η επιχείρηση έχει
λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει ολοκληρωθεί (διαζευκτικά).
19. Κατά την 31-12-2019 η επιχείρηση δεν υπαγόταν σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία
20. Δηλώνω ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση νέας τουριστικής εγκατάστασης.
21. Ο τραπεζικός επαγγελματικός λογαριασμός στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ……….. με ΙΒΑΝ…………………..
έχει δικαιούχο την επιχείρηση με ΑΦΜ ………….. για την οποία και προορίζεται η εν λόγω ενίσχυση.
Ημερομηνία: ../../2021
Για την επιχείρηση
-Ο-
Νόμιμος Εκπρόσωπος
(στοιχεία Νόμιμου Εκπροσώπου)
(1) Αναγράφεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή Αρχή ή η Υπηρεσία του δημόσιου τομέα, που απευθύνεται η αίτηση.
(2) Αναγράφεται ολογράφως.
(3) «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του
άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει
στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη
μέχρι 10 ετών.
(4) Σε περίπτωση ανεπάρκειας χώρου η δήλωση συνεχίζεται στην πίσω όψη της και υπογράφεται από τον δηλούντα ή την
δηλούσα.
Σελίδα 57 από 62
Β’ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΩΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης Ε.Ε.
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
(άρθρο 8 Ν.1599/1986)
Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών
(άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986)
ΠΡΟΣ(1): ΕΦΕΠΑΕ
Ο – Η Όνομα:
Επώνυμο:
Όνομα και Επώνυμο Πατέρα:
Όνομα και Επώνυμο Μητέρας:
Ημερομηνία γέννησης(2):
Τόπος Γέννησης:
Αριθμός Δελτίου
Ταυτότητας:
Τηλ:
Τόπος Κατοικίας:
Οδός:
Αριθ:
ΤΚ:
Αρ. Τηλεομοιοτύπου (Fax): Δ/νση Ηλ.. Ταχυδρομείου (Εmail):
Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις(3), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του
Ν. 1599/1986, ως νόμιμος εκπρόσωπος και εκ μέρους της επιχείρησης ………………………………………………………………….….
…………………………………………………………………..…………………………………….. με ΑΦΜ…………………………… δηλώνω ότι:
Το ύψος των ενισχύσεων που η αιτούσα, καθώς και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν μαζί με αυτήν ως «δεδομένη επιχείρηση»
όπως αυτή ορίζεται από την Ενωσιακή νομοθεσία και νομολογία, (στην έννοια περιλαμβάνονται οι συνδεδεμένες με την
αιτούσα επιχειρήσεις):
1) Έχουν αποκτήσει έννομο δικαίωμα λήψης της ενίσχυσης στο πλαίσιο της με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης
της Ε.Ε. από τις 19/3/2020 και μετά
2) Έχουν κάνει αίτημα λήψης ενίσχυσης στο πλαίσιο της με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης της Ε.Ε. από τις
19/3/2020 και μετά παρουσιάζονται στον ακόλουθο Πίνακα Επιχορηγήσεων και είναι απολύτως ορθά.
Σελίδα 58 από 62
Πίνακας Επιχορηγήσεων
ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΑΙΤΟΥΣΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΝΝΟΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΗΨΗΣ ή ΕΧΕΙ ΑΙΤΗΘΕΙ
Αφορά στην επιχείρηση που υποβάλλει πρόταση (αιτούσα) καθώς και σε αυτές με την οποία η αιτούσα λειτουργεί ως δεδομένη επιχείρηση (στην έννοια
περιλαμβάνονται οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις).
Μέτρο με το οποίο
αποκτήθηκε το
έννομο δικαίωμα
λήψης της ενίσχυσης
και φορέας
χορήγησης ενίσχυσης
Αριθμός Υπουργικής
Απόφασης Ένταξης ή
αριθμός σύμβασης ή
άλλου εγγράφου με το
οποίο τεκμηριώνεται η
λήψη του έννομου
δικαιώματος
Ημ/νία Υπουργικής
Απόφασης Ένταξης ή
ημερομηνία λήψης του
έννομου δικαιώματος ή
ημερομηνία αίτησης λήψης
του δικαιώματος, σε
περίπτωση που η ενίσχυση
δεν έχει ακόμα χορηγηθεί
Ποσό δημόσιας
χρηματοδότησης που
αναγράφεται στην
Απόφαση Ένταξης ή ποσό
αίτησης λήψης του
δικαιώματος, σε περίπτωση
που η ενίσχυση δεν έχει
ακόμα χορηγηθεί.
Ποσό Δημόσιας
Χρηματοδότησης που
τελικά χορηγήθηκε
στην επιχείρηση
(τελικά καταβληθέν ή
τελικά εγκριθέν ποσό.
Καθεστώς
χορήγησης
ενίσχυσης
(19.3.2020/C(2020)
1863 Ανακοίνωση
E.E.
Επωνυμία
Δικαιούχου
της
Ενίσχυσης.
ΑΦΜ
Δικαιούχου
της
Ενίσχυσης.
Ελέγχεται από την αρμόδια αρχή το σύνολο των ενισχύσεων των ανωτέρω Κανονισμών και της Ανακοίνωσης προκειμένου να εξακριβωθεί αν η νέα ενίσχυση
δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου που ισχύει.
Ημερομηνία: …./…../2021
Για την επιχείρηση
-Ο-
Νόμιμος εκπρόσωπος
(σφραγίδα επιχείρησης, στοιχεία Νόμιμου εκπροσώπου, υπογραφή)
(1) Αναγράφεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή Αρχή ή η Υπηρεσία του δημόσιου τομέα, που απευθύνεται η αίτηση.
(2) Αναγράφεται ολογράφως.
(3) «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των
πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.
Σελίδα 59 από 62
Γ’ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΗ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
(άρθρο 8 Ν.1599/1986)
Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8
παρ. 4 Ν. 1599/1986)
ΠΡΟΣ(1): ΕΦΕΠΑΕ
Ο – Η Όνομα: Επώνυμο:
Όνομα και Επώνυμο Πατέρα:
Όνομα και Επώνυμο Μητέρας:
Ημερομηνία γέννησης(2):
Τόπος Γέννησης:
Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας: Τηλ:
Τόπος Κατοικίας: Οδός: Αριθ: ΤΚ:
Αρ. Τηλεομοιοτύπου (Fax): Δ/νση Ηλ.. Ταχυδρομείου(Εmail):
Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις(3), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου
22 του Ν. 1599/1986, ως λογιστής της επιχείρησης και ο έχων την ευθύνη της συμπλήρωσης και υποβολής των
φορολογικών στοιχείων της επιχείρησης …………………………………………… με ΑΦΜ……………….. δηλώνω ότι:
1. τα οικονομικά στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση χρηματοδότησης για τη δράση «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» της
προαναφερθείσας επιχείρησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) με κωδικό
………………………..… είναι ακριβή και αληθή,
2. ο κύκλος εργασιών του 2019 που δηλώνεται είναι αυτός που έχει δηλωθεί στο έντυπο Ε3 της χρήσης 2019 και
συγκεκριμένα αυτός που δηλώνεται στο πεδίο 500 αυτού,
3. ο κύκλος εργασιών του 2020 που δηλώνεται στην ηλεκτρονική αίτηση είναι σε απόλυτη συνάφεια με τα
φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης για το έτος αυτό,
4. βάσει αυτών των στοιχείων, η επιχείρηση παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών της στο έτος 2020
ποσοστού τουλάχιστον 30% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019,
5. είναι σε γνώση μου ότι για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, ο κύκλος
εργασιών του έτους 2019 συγκρίνεται με τον κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί σε ίσο αριθμό ημερών του 2020
(συνολικός κύκλος εργασιών 2020 δια 365 Χ αριθμός ημερών λειτουργίας έτους 2019). Καθώς και ότι το
ποσοστό μείωσης που προκύπτει στρογγυλοποιείται στο δεύτερο ποσοστιαίο δεκαδικό ψηφίο.
6. οι ΕΜΕ μισθωτής εργασίας του έτους 2019 ανέρχονται σε «……».
7. α) Για τις μεγάλες επιχειρήσεις:
η επιχείρηση με ΑΦΜ …. την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή, το μέγεθος και το είδος βιβλίων
της επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος ΙΙΙ “Ορισμός Προβλημα-
τικών Επιχειρήσεων”:
o είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων
ζημιών
o είτε δεν απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της
εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών
o καθώς και κατά τα τελευταία δύο έτη:
α) ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης είναι μικρότερος του 7,5 και
β) ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio)
είναι άνω του 1,0.
β) Για τις μεσαίες επιχειρήσεις:
Σελίδα 60 από 62
η επιχείρηση με ΑΦΜ…………την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή, το μέγεθος και το είδος βιβλίων
της επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος ΙΙΙ “Ορισμός
Προβληματικών Επιχειρήσεων”:
o είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων
ζημιών
o είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους
λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών
Σημείωση: Σε περίπτωση ελέγχου προβληματικότητας πριν τη χορήγηση της ενίσχυσης το σημείο 7 τροποποιείται ως
προς την περίοδο/ημερομηνία στην οποία αφορά.
Ημερομηνία: …./…../2021
-Ο-
Λογιστής της Επιχείρησης
(υπογραφή)
(1) Αναγράφεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή Αρχή ή η Υπηρεσία του δημόσιου τομέα, που απευθύνεται η αίτηση.
(2) Αναγράφεται ολογράφως.
(3) «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του
άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει
στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη
μέχρι 10 ετών.
Σελίδα 61 από 62
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ
1. Φορολογικά στοιχεία ΦΠΑ (Περιοδικές Δηλώσεις ΦΠΑ), από τις οποίες να αποδεικνύεται ότι η
χορηγηθείσα ενίσχυση χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης της επιχείρησης
μέχρι 31/12/2021
2. Φωτογραφία της αναρτημένης αφίσας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις δημοσιότητας που ορίζονται
στους Επικοινωνιακούς Οδηγούς Δημοσιότητας και Πληροφόρησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ΕΥΔ
ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 (βλ. Παράρτημα ΧΙ).
3. Εκτυπώσεις της ιστοσελίδας της επιχείρησης (εφόσον υπάρχει) από τις οποίες θα προκύπτει
συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις δημοσιότητας που ορίζονται στους Επικοινωνιακούς Οδηγούς
Δημοσιότητας και Πληροφόρησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και της ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020.
4. Πρόσφατη εκτύπωση κατάστασης ενεργών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) της επιχείρησης μέσω της
ιστοσελίδας gsis.gr, με εμφανή την ημερομηνία εκτύπωσης εντός των τελευταίων δέκα (10)
ημερών από την υποβολή τους. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης που έχουν
μεταβληθεί / τροποποιηθεί τα στοιχεία της από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της
αίτησης χρηματοδότησης κατατίθεται και βεβαίωση μεταβολής/ών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
5. Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε πτώχευση ή περί μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση ή σε
εξυγίανση ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών. Εάν από πιστοποιητικό
αυτό προκύπτει ότι η επιχείρηση έχει τεθεί σε εξυγίανση, οφείλει να προσκομίσει επίσης από το
αρμόδιο κατά τόπο Πρωτοδικείο, πιστοποιητικό πορείας της διαδικασίας, καθώς και πιστοποιητικό
περί μη άσκησης ένδικων μέσων, από τα οποία να προκύπτει ότι η συμφωνία εξυγίανσης έχει
επικυρωθεί με δικαστική απόφαση, κατά της οποίας δεν εκκρεμούν ένδικα μέσα ή αίτηση για την
ακύρωσή της, ή ότι εφόσον έχουν ασκηθεί έχουν απορριφθεί, καθώς και το γενικό πιστοποιητικό
του ΓΕΜΗ από όπου να προκύπτει και η απαιτούμενη, εκ του νόμου, δημοσίευση όλων των
σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί. Η χορήγηση των ανωτέρω πιστοποιητικών μπορεί να
γίνεται, κατά περίπτωση, είτε από το Γ.Ε.ΜΗ. είτε από τα κατά τόπον αρμόδια πρωτοδικεία για τις
31.12.2019 ή για την περίοδο που προηγείται της χορήγησης της ενίσχυσης. Η περίοδος αναφοράς
των εν λόγω πιστοποιητικών εξαρτάται από το χρόνο για τον οποίο ελέγχεται η επιχείρηση ως μη
προβληματική. Στη θέση των πιστοποιητικών που κατά το χρόνο αίτησης για την έκδοσή τους έχουν
καταργηθεί και αντικατασταθεί από το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας,
προσκομίζεται το τελευταίο.
6. Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξη σε πτώχευση, ή θέση σε αναγκαστική
διαχείριση ή θέση σε εξυγίανση ή σε παύση πληρωμών ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής
ικανοποίησης των πιστωτών, από τα κατά τόπον αρμόδια Πρωτοδικεία ή το ΓΕΜΗ κατά περίπτωση.
Στη θέση των πιστοποιητικών που κατά το χρόνο αίτησης για την έκδοσή τους έχουν καταργηθεί
και αντικατασταθεί από το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας, προσκομίζεται το
τελευταίο.
7. Υπεύθυνη Δήλωση του λήπτη της ενίσχυσης, στην οποία θα δηλώνει:
➔ ότι το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση και του
ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων μη επιστρεπτέας ενίσχυσης
επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησια-
κών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα, δεν υπερβαίνει το άθροισμα των ποσών
που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ 2021
➔ τις ενισχύσεις που έχει λάβει βάσει της 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης, σε επίπεδο
δεδομένης επιχείρησης (υποβάλλεται επικαιροποιημένος Πίνακας βάσει του Β’
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΩΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 19.3.2020/C(2020) 1863
Ανακοίνωσης Ε.Ε. του Παραρτήματος V). Στην περίπτωση δικαιόχρησης ο δικαιολήπτης δεν
Σελίδα 62 από 62
υποχρεούται να συμπεριλάβει τις ενισχύσεις του δικαιοπαρόχου και τυχόν άλλων
δικαιοδόχων, καθώς ενδέχεται να μην τις γνωρίζει, ελέγχεται όμως σχετικά όπως ορίζεται
στην πρόκληση.
8. Στην περίπτωση δικαιόχρησης – franchise Δικαιοδόχοι: Σύμβαση Δικαιόχρησης, Δικαιοπάροχοι:
υποδείγματα των διαφορετικών τύπων συναφθεισών συμβάσεων δικαιόχρησης
9. Έντυπο Ε3 έτους 2020 που υποβάλλεται στο έτος 2021
10. Περιοδικές Δηλώσεις ΦΠΑ έτους 2020 (μόνο για επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση από 1 Ιουλίου
έως 30 Ιουνίου).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *